10 asiaa Irlannista ensikertalaisille

Lähde: Lonely Planet | © Traveller – Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2013

 

Unohda yliarvostettu Guinness Storehouse -panimo ja löydä huulillesi muuta puuhaa kuin suudella vanhaa Blarney Stone -kiveä. Tutustu siis näihin 10:een ensikertalaisen huippukokemukseen.

1. Kirjallinen Dublin

Irlantilaiset ovat kuuluja puhujanlahjoistaan. Puheissa kärpäsestä tehdään kevyesti härkänen, mutta osaavat he myös kirjata ajatuksensa paperille menestyksellisesti: maalla on peräti neljä kirjallisuuden Nobelpalkinnolla palkittua. Irlannin kirjallisuusperinteeseen tutustuu parhaiten Dublinissa, vaellellen Trinity Collegen kauniissa vanhassa kirjastossa. Sieltä löytyy myös eräs maailman vanhimmista käsikirjoituksista, The Book of Kellsin. Ellei pelkkä kirjojen katselu riitä, suuntaa kaupunkiin 16.6., jolloin viktoriaaniseen tyyliin pukeutuneet ihmismassat valtaavat kadut juhliakseen Bloomsdaytä, festivaalia, joka on omistettu James Joycen mestariteokselle, Odysseukselle.

dublin-satama
kuva: pixabay

2. Galwayn kaupunki

Galway Irlannin länsirannikolla, on erinomainen lähtöpaikka Aran-saarten ja Connemaran retkille. Voi kuitenkin käydä niin, ettet halua lähteä kaupungista lainkaan. Nuorekas opiskelijakaupunki on niin vauhdikas, että jopa dublinilaiset kerääntyvät tänne viettämään riehakkaita viikonloppuja. Tiheästi rakennetut talot ja pyörökivin päällystetyt kadut eivät tarjoa perinteisiä turistihoukuttimia, mutta mikä nähtävyyksistä uupuu, sen tunnelma korvaa. Ja ”tunnelmalla” tarkoittaa tässä pubeja. Eläydy vanhan ajan viehättävään ilmapiiriin Crane and Taaffe’s -pubissa tai seuraa nuorten ja trendikkäiden valintaa ja päädy The Blue Note -pubiin.

3. The Rock of Cashel

Älä anna nimen johtaa harhaan. The Rock of Cashel (Cashelin kallio) ei ole vain kallio, vaan yksi Irlannin mahtavimpia linnoituksia. Upea linnoitus sijaitsee komeasti pehmeästi laskeutuvalla kukkulalla Tipperaryn kreivikunnassa. Linnoitus on historiallinen aarreaitta: sen seinät kätkevät sisäänsä 1100-luvun romaanisen kappelin ja goottilaisen katedraalin 1200-luvulta.

4. Musiikkiperinne

Perinteinen irlantilainen musiikki, ”trad”, on irlantilaisen pubielämän sydän. Ja Guinness on sen sielu, mutta siitä lisää myöhemmin. Doolinia, pientä kylää Claren kreivikunnassa, ylistetään irlantilaisen musiikin keskuksena, mutta vauhdikkaat upbeat jig -sessiot ja sydäntä särkevät balladit ovat kuultavissa pubeissa kautta maan.

dublin-ilta
kuva: pixabay

5. Aran-saaret

Irlannin länsirannikolla sijaitsevat kolme kalkkikivisaarta muodostavat idylliset Aran-saaret. Tuntuu kuin aika ei olisi koskenutkaan näihin saariin ja niillä puhuttu kieli, iiri, vain vahvistaa tätä tunnelmaa. Suurimmalla Inishmórin saarella sijaitsee muinainen kivilinnoitus, joka on rakennettu korkealle kalliojyrkänteelle.  Kaksi pienempää saarta, Inishmaan ja Inisheer, ovat käynnin arvoisia, jos haluaa kokea vielä syrjäisempiä seutuja.

6. Muinainen Irlanti

Kun ajattelet Irlannin historiaa, tulevatko ensimmäisinä mieleesi nälänhätä tai muut ongelmat? Jos näin on, kannattaa kulkea ajassa vielä kauemmaksi ja käydä jollakin Irlannin muinaisella rauniolla. Vaikuttavimmat lienevät Brú Na Bóinnessa Meathin kreivikunnassa. Siellä sijaitsee Newgrangen merkittävä nekropoli. Tässä muinaisessa hautarakennelmassa on huone, joka valaistuu talvipäivänseisauksen auringosta, mutta paikalla kannattaa käydä muinakin päivinä.

7. Giant’s Causeway

Giant’s Causeway Pohjois-Irlannissa ei tunnu olevan tästä maailmasta. Kuusikulmaisista pylväistä koostuva kalliomuodostelma, joka työntyy pitkälle mereen, on yksi Irlannin kiehtovimmista luonnon muokkaamista nähtävyyksistä. Se kuuluu Antrim Coastal Walk -kävelyretken kohokohtiin. Riittävän hyvä syy uskaltautua massojen mukaan.

8. Dinglen niemimaa

Kerryn kreivikunnassa sijaitseva Dinglen niemimaa on tulvillaan kauniita postikorttimaisemia: hiekkarantoja, häikäisevän sinistä merta ja tietysti itse Dingle: ihastuttava kylä, jonka mukaan niemimaa on saanut nimensä.

Irlanti, lammas
kuva: shutterstock

9. Cliffs of Moher

Cliffs of Moherin rantakalliot Claren kreivikunnassa saavat vierailijat ihmettelemään turvakaiteiden puuttumista. Mene niin lähelle reunaa kuin uskallat (mutta älä liian lähelle – jyrkänteeltä on pudonnut ihmisiä) ja sinut palkitaan uskomattomalla näköalalla ja Atlantin tuulten viileillä hyväilyillä poskillasi.

10. Täydellinen tuoppi

Tuopin täyttäminen Guinnessilla on suoranainen taiteen laji Irlannissa, eikä mikään matka olisi täydellinen ilman tuopillista tuota mustaa juomaa. Koe asiantuntijan kaatama tuoppi jossakin seuraavista pubeista: Mulligan’s Dublinissa, Matt Molloy’s Westportissa tai Séhán Ua Neáchtain Galwayssa. Yritä välttää turistiloukkuja, joissa pyhää juomaa häväistään muotoilemalla vaahtoon shamrock-neliapila, Irlannin kansallissymbooli.Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

dublin galway irlanti

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Täyttä elämää Costa Ricassa

Teksti: Päivi Harajärvi   Ticot ja ticat, kuten paikallisia kutsutaan, ovat hyväntuulista väkeä, jotka eivät turhasta pingota. Tuon tuosta kuulee tervehdyksissä tai keskustelun lomassa sanaparin pura vida, joka vapaasti käännettynä voisi ...

Avainsanat: Arenal-tulivuori, Cabo Blanco, Cahuita, Costa Rica, La Fortuna, Manuel Antonio, Montezuma, Puerto Viejo, Quepos, Rainmaker Aerial Walkway, Salsa Brava, San Jose
Lue lisää »
Kaleva Travel

Luontomatkailua Borneon sademetsissä

Traveller 2/2014. Teksti ja kuvat Merja Havia Luontodokumentit eksoottiselta kuulostavasta Borneon saaresta olivat kiehtoneet mieltäni jo pitkään, joten päätin toteuttaa pitkäaikaisen haaveeni syksyllä 2013. Reilun viikon matkaani Borneolla mahtui ra...

Avainsanat: Borneo, Kota Kinabalu, nenäapina, Pulau Manuka, Sandakan, Seliganin saari
Lue lisää »
Kaleva Travel

Inspiroiva Islanti

Teksti Päivi Lappi © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2011   Icelandairin suora lento vie Islantiin noin 3,5 tunnissa. Lumoava, ainutlaatuinen luonto ihmeineen. Kiehtovat tapahtumat. Loistelias retkitarjonta. Tasokkaat hotellit ja ravintol...

Avainsanat: Harpa, Icalandair, Imagine Peace Tower, Islanti, Reykjavik
Lue lisää »