Aito ja kohtuuhintainen Vietnam näyttää parhaat puolensa kiertomatkalla

Teksti: Satu Korhonen | © Traveller – Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2013

 

Kaakkois-Aasiassa sijaitsevassa Vietnamissa on noin 90 miljoonaa asukasta. Maa muistetaan edelleen parhaiten vuosien 1964–1975 traagisesta sodasta. Nyt Vietnamista on  kuitenkin vauhdilla tulossa kiinnostava, moderni, mutta silti aitouden ja perinteet säilyttänyt kohde. Täällä voi sekoittua paikallisten joukkoon välttyen suurilta turistilaumoilta, ainakin vielä.

Nainen soutaa Yen-joella syksyllä - Vietnam

 

Vietnam on vielä melko tuore kohde matkailijoille, sillä olihan maa lähes kaksi vuosikymmentä täysin suljettu ulkopuolisilta. Tämä tekee siitä omalta osaltaan myös kiinnostavan ja  uudenlaisen matkailukohteen. Vahvuudet ovat aitous sekä edullinen hintataso – hinta-laatusuhde on kohdallaan. Palvelu on ehkä vielä hieman opetteluvaiheessa, mutta sen pienet  kauneusvirheet on helppo antaa anteeksi, koska ihmiset yrittävät tosissaan. Hotellihinnat ovat melko huokeita, joten suosittelen ehdottomasti valitsemaan hyviä hotelleja.

Rakennusbuumi ja bisnes kukoistavat

Rakennuksia ja hotelleja kohoaa huimaa tahtia kaikkialle maahan, myös jokainen kansainvälinen hotelliketju on nyt kiinnostunut tuomaan oman brändinsä tänne. Bisnes on kovassa  nousussa ja länsimainen kahvila ja ravintolakulttuuri tulee sen mukana. Perinteet ovat kuitenkin edelleen vahvasti näkyvissä. Ihastuttavat kartiohatut täyttävät katukuvan  täyteen lastattujen polkupyörien ja skoottereiden hulinassa. Kätten jälki näkyy kaikkialla: naisten silkkisiä kansallispukuja, keisarillisen ajan historiaa ja taidokkaita puu- ja silkkitöitä  mahtavien tuoksujen sekamelskassa.

Pitkulainen ja monikasvoinen jätti

Vietnamin pinta-ala on suunnilleen sama kuin Suomen. Kun vähennät Suomen leveydestä puolet ja tuplaat pituuden niin siinä on Vietnamin muodot. Rantaviivaa on 3000 kilometriä.  Sen molemmissa päissä on suurkaupungit: pohjoisessa Hanoi ja etelässä Ho Chi Minh City (tutummin Saigon). Keskellä on suurehkoja kaupunkeja tasaisin välein.

Yksi tunnetuimmista on Da Nang pitkine valkoisine hiekkarantoineen ja korkealle kohoavine rakennuksineen. Näiden väliin mahtuu idyllisiä pienempiä kalastajakyliä sekä  rantalomakohteita.

Vietnam, Danang ranta
Yksi tunnetuimmista rannoista Vietnamissa on Da Nang pitkine valkoisine hiekkarantoineen ja korkealle kohoavine rakennuksineen. kuva: Shutterstock

 

Vietnamin itäpuolella avautuu Etelä-Kiinan meri ja länsipuolella ovat naapureina Laos sekä Kambodža. Pohjoisessa taas on suuri ja mahtava Kiina. Rantamaasto on alavaa,  sisämaassa onkin jo vuoristoisempaa sekä vesiputouksia. Kapein kohta on vain alle sata kilometriä, mikä mahdollistaa löhöilyn rannalla ja vuoristopatikoinnin vaikka saman loman  aikana.

Maa on siis pitkä ja niin ovat hyvin erilaisia elämäntyylitkin. Pohjoinen, yli kolmen miljoonan asukkaan Hanoi on verkkaisempi ja enemmän perinteisesti ”paikoilleen” jäänyt  hallintokeskus. Täällä kohoavat mahtipontiset hallintorakennukset sekä viehättävät ranskalaiskorttelit. Keski-Vietnam on tunnettu historiasta ja keisarillisesta ajasta, temppeleistä  sekä valkoisista hiekkarannoista, tärkeimmät kaupungit ovat Hué, Hoi An ja Da Nang. Etelässä puolestaan on moderni maan sykkivä sydän Ho Chi Minh City, missä elämänmeno on  paljon hektisempää ja länsimaalaisuus näkyy yhä selkeämmin. Skoottereiden valtameri jatkuu silmän kantamattomiin.

hoi an ranta vietnam
Hoi Anin rannalla ei elämän kiireet paina mieltä. kuva: Shutterstock

Kadun ylittäminen tässä liikennevilinässä on taitolaji. Hyvä nyrkkisääntö katua ylittäessä on: kävele hiljaa ja rauhallisesti, ei juosten kadun yli! Älä myöskään pysähdy keskelle tietä,  vaan jatka koko matka rauhallisesti kävellen. Suurin osa kulkuneuvoista koostuu skootterista ja kun liikkuu rauhallisesti niin ne ehtivät väistää kadunylittäjää, toisin kuin jos pyrähtäisi pikajuoksua kadun yli – testattu ja toimii vaikka aluksi epäilyttikin!

Upeat rannat yllättävät, ruoka on maltillisen mausteista

Vietnamissa upeat rannat olivat oikea yllätys, samoin hyvä hotellitaso. Rantakohteita löytyy niin etelästä kuin Keski-Vietnamista. Ehdoton nähtävyys on risteily Tonkininlahdella Halong Baylla – ainutlaatuinen kokemus. Kannattaa valita tasokas varustamo, sillä niissä on paljon eroja.

Vietnam Hanoi temppeli ilta
Hanoin temppeli iltavalaistuksessa on upea näky. kuva: Shutterstock

 

Ruoka on hyvää ja sitä on paljon pienissä eri kupposissa, joista napostellaan syömäpuikoilla. Mausteita käytetään paljon miedommalla kädellä kuin esim. Thaimaassa.  Kokonaisuus koostuu pääasiassa tuoreista kasviksista, meren antimista ja riisistä. Jälkiruokana tietenkin tuoreita hedelmiä. Länsimaalaista ruokaa on myös helposti saatavilla,  varsinkin etelässä. Juomista suosituimmat ovat tuorepuristetut mehut ja paikalliset oluet. Viinit ovat yleensä tuontitavaraa ja sen huomaa hinnoissa, toki saatavilla on joitakin  keskitasoisia paikallisia viinejäkin.

Vaihteleva, miellyttävä ilmasto

Vietnamin ilmasto onkin erikoisempi juttu. Etelässä yleisesti kuumempaa ja kosteampaa kuin pohjoisessa, harvoin kuitenkaan tukahduttavan kuumaa kostean merituulen ansioista.  Auringon paistetta riittää koko maassa, mutta sadekaudet ovat erilaiset: pohjoisessa ja etelässä sataa kohtuullisen paljon toukokuusta lokakuuhun, maan keskiosissa taas  syyskuusta tammikuuhun.

Kulttuuri-, luonto- tai rantalomaa – vai ehkä yhdistelmä?

Vietnam tarjoaa kulttuurin janoisille palatseja, temppeleitä ja arkkitehtuuria. Sotahistoria traagisuudestaan huolimatta on myös kiinnostava aihe monille turisteille.

Vietnam Hanoi Temppeli
Temppeli Hanoissa. Vietnam tarjoaa kulttuurin janoisille palatseja, temppeleitä ja arkkitehtuuria. kuva: Shutterstock

Laiskottelijoille rantojen puolesta löytyy valinnan varaa ja hotelleissa on todella laaja sekä tasokas valikoima – SPA-hoidotkin löytyvät melkein hotellista kuin hotellista.

Luonnon ystäville on tarjolla kauniita saaristoja, kalastajakyliä ja vuoristomaisemia.  Ja jos haluaa kokea vähän kaikkea, Vietnam tarjoaa oivan mahdollisuuden monipuoliseen  kiertomatkaan, jollaista ehdottomasti kannattaa pohtia vaihtoehtoja miettiessä. Kaikkiaan Vietnam on monivivahteinen, kiehtova ja ystävällinen maa. Käy tutustumassa nyt kun aitous  on vielä selvästi aistittavissa. Suosittelen lämpimästi!

Vietnamin tärpit pähkinänkuoressa  vapaa-ajan matkojen asiantuntija Satu Korhoselta CWT Kaleva Travelista:

Ho Chi Minh City

  • Päänähtävyyksiä– Central Post Office, Cu Chi -tunnelit noin 40 km päässä kaupungista, Vietnamin sodan sotamuseo War Remnant Museum: kuvia ja kalustoa sodanaikaisesta  maailmasta – kuvat melko shokeeraavia eli ei ”herkille”-, Reunification Palace.
  • Ravintolat– Ly Club. Supertrendikäs, uusi ravintola sekä klubi. Aasialaisvivahteista ruokaa, mutta hieman uudella tavalla esille laitettuna ja pienellä länsimaisella twistillä. Oma  suosikkini kiertomatkan kaikista ravintoloista.

Da Nang

  • Päänähtävyyksiä- Pääroolissa tässä kohteessa ovat ranta, lepo ja spa-hoidot. Da Nagin alueella on myös hyvät golfmahdollisuudet sekä Casino.
  • Noin 30 minuutin ajomatkan päässä on viehättävä Hoi Anin käsityöläiskaupunki, jossa on paljon mielenkiintoisia matkamuistoja tarjolla. Monet asuvatkin Hoi Anissa, koska se on  vilkas pikkukaupunki ja illalla on paljon elämää, ravintoloita ja kauppoja. Edullista on, mutta muista tinkiä! Unohtaa ei sovi myöskään hyviä ja edullisia räätäleitä. Räätälöidyn asun voi  saada valmiina jo seuraavaksi päiväksi. Samalla reseptillä saa myös käsintehdyt laadukkaat kengät.
  • Hoi Anista kannattaa tehdä päiväretki kuuluisaan Red Bridge –ravintolaan, jossa pääsee osallistumaan itse ruuanlaittoon kokkikurssilla. Retki taittuu mukavasti veneellä mennen tullen.
Danangin kaupunkinäkymä illalla. kuva: Shutterstock

Halong Bay

  • Au Co Cruise on Halong Bayn loisteliain risteilyalus. Siistit, tyylikkäät hytit, joissa omat kylpyhuoneet ja parveke. Laivalla hyvä ravintola ja baari aurinkokannella. Aamuvirkut voivat  osallistua kannella auringon nousun aikaan vietnamilaiseen ”aamujumppaan” ja maisemat ovat taian omaiset. Omalla moottoriveneellä tehdään retkiä lähirannoille. Kuuluisin  retkikohde on Sung Sot Grotto – tippukiviluola ja mielenkiintoisin retki paikallisiin kelluviin kalastajakyliin. Toki laivalta voi myös varata kajakin ja lähteä itse melomaan ja uimaan.  Erilaisia risteilypaketteja on saatavilla useilta varustamoilta. Laatuun kannattaa panostaa, sillä eroja on paljon.

Hue

  • Päänähtävyyksiä–  Veneretket Perfume -joella, Hon Chen Temple, Thien Mu Pagoda, Tomb Of Emperor Tu Duc, edulliset ostokset ilta- ja yömarkkinoilta.
  • Ravintoloita – Royal Park. Hyvin perinteikäs ravintola. Erikoisuutena rooliasut. Meillä teemana ”kuningas, kuningatar sekä palvelijat.” Vietnamilaista musiikki- ja lauluohjelmaa  illallisen lomassa. Ruoka hyvin vietnamilaista ilman turhia hienosteluja, mutta kauniisti esille laitettu ja maittavaa.

Hanoi

  • Päänähtävyyksiä– Stilt House of Ho Chi Minh, Temple Literature, Ho Chi Minh Mausoleum. Ehdoton kokemus on myös ajelu vanhan kaupungin läpi “cyclo” -riksalla – liikenne on aivan kaoottista, mutta  hengissä selviää ammattitaitoisen kuskin ansiosta ja kyydissä näkee mukavasti elämän kirjon.
  • Ravintoloita – Wild Lotus. Hyvin perinteinen ja hienostunut vietnamilainen joka suhteessa.
Vietnam Hanoi ilta kaupunki
Hanoin kaupunki, Vietnam. Kuva: Shutterstock


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Da Nang Halong Bay Hanoi Ho Chi Minh City Hue Vietnam

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Mikko Kuustonen

Proseccoa ja Parfyymijoen hiekkaa

Teksti: © Mikko Kuustonen Puhelimessani on sovellus, johon olen kirjannut matkakohteita vuosien varrelta. Maita ja kaupunkeja vailla selityksiä tai päivämääriä. Listan katseleminen palauttaa mieleen unohtumattomia maisemia ja luonnon ihmeitä. Tunnelma...

Avainsanat: Cesária Évora, Hue, Kap Verde, Kreeta, Liguria, New York, Parfyymijoki, Trebiano
Lue lisää »
Kaleva Travel

Hiljainen Rooma ja lumoava Amalfi

Teksti: Jaana Rinne | © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2013   Etelä-italialaista temperamenttia tihkuva Rooma kerää joka vuosi ennätykselliset määrät matkailijoita. Heitettyään kerran lantin Trevin suihkulähteeseen moni palaa Fe...

Avainsanat: Amalfi, Capri, Italia, Positano, Rooma
Lue lisää »
Kaleva Travel

Riian sykkeessä

© Traveller 3/2013 Teksti: Päivi Lappi Yhdistämällä Latvian pääkaupungin Riian ja rantaparatiisi Jurmalan saat matkamuistoksi kaksi täysin erilaista kokemusta. Aikaakaan ei kulu mahdottomasti, sillä lento esimerkiksi Helsingistä kestää alle tunn...

Avainsanat: Jurmala, Latvia, Riika
Lue lisää »