Amsterdam uusilla mausteilla

Teksti: Jaana Rinne  © Traveller – Kaleva Travel Asiakaslehti

 

Amsterdamia ymmärtääkseen on tarkasteltava vettä ja polkupyöriä. Niissä kiteytyy aikoinaan veden päälle rakennetun kaupungin historia ja henki. Pyöriä lainataan ja palautetaan ja pyörien päällä eletään. Jordaanissa ajava pari flirttailee ja kikattaa. Dam-aukion takana bisnesmies käy polkiessaan puhelinneuvottelua. Pyörän päällä kasvatetaan myös lapsia. Eräänkin perheen poika saa liikennevaloissa ajo-ohjeita äidiltään. Pyöräilykypärää ei hurjien hollantilaisten päässä näy. Permanentatut mummotkin hurjastelevat kuolemalle nauraen kauppaan. Maailman muuttuminen näkyy pyörien koristelussa: klassisen tyylin lisäksi näkee retro ja funky -vaikutteita. Pyöräilyllä on puolensa. Kaksipyöräisellä kun pääsee typertyneiden turistien kansoittamasta keskustasta pienten järvien ja vehreiden puiden Vondelparkin siimekseen.

 

Amsterdamin kanavaristeily
Amsterdam on rakennettu veden varaan. kuva: Shutterstock

 

Pyörätön Amsterdam olisi aivan toinen kaupunki, mutta se menettäisi jotain tärkeää identiteetistään myös ilman kanavia. Pienellä polkuveneellä pääsee ihastelemaan siltojen kaaria ja niiden alle piilotettuja samppanjapulloja, ja tajuaa, että kaupunki on rakennettu veden varaan.

Nuorten vapauden symbolina tunnetulla Amsterdamilla on valtavasti annettavaa myös tiukkapipoisemmalle turistille. Normaalit säännöt eivät ehkä päde punaisten valojen ja Coffeehousien keskustassa, mutta Singel-joen toisella puolella käyttäydytään moitteettomasti.

Amsterdamissa riittää ilmansuuntia kokeiltaviksi. Taiteenrakastajat suuntaavat etelään. Museokortteli, Rijksmuseumin, Van Gogh -museon ja modernin taiteen Stedelijk -museoiden muodostama pyhä kolminaisuus, vie kiehtovalle taidematkalle menneisyyteen. Riksmuseumin Rembrandtin Yövartion ympärillä on pysyvä harras tunnelma, mutta 1600-luvun lopun Kultaisen aikakauden maalaukset avaavat lopullisesti Amsterdamin sielun.

 

Van Goghin museo Amsterdamissa. kuva: Pixbay
Van Goghin museo Amsterdamissa. kuva: Pixbay

 

Elä ja anna toisten elää

Kaupankäynnin laajennettua 1600-luvun alussa alkoi Amsterdamin kulta-aika. Vilkas elinkeinoelämä houkutteli kaupunkiin uusia asukkaita. Uusia kanavia ja kanavavarren taloja rakentamaan saapui työvoimaa kaikkialta maailmasta. Jokaisen uskonnon ja kansallisuuden edustaja sai töitä. Muuta ei tarvittu kuin lihaksia. Taide ja luonnontiede kukoistivat Rembrandt, Vermeer ja Paulus Potter johtotähtinään.

 

Euroopassa harvinainen tasavalta pääsi hyötymään Habsburgien maailmanvallan hedelmistä. Vaurastumista edisti myös valtion ja kirkon löyhä suhde. Kirkon saadessa useimmissa maissa yhä enemmän vaikutusvaltaa, Hollannissa säilyi poikkeuksellisen laaja sanomisen ja painamisen vapaus. Suvaitsevaisuuden periaate kirjattiin jo vuonna 1579 Utrectin Unionin perustamisasiakirjaan. ”Missä muualla voi nauttia sellaisesta vapaudesta, missä muualla voit nukkua yösi rauhassa. Ja kaiken lisäksi täällä on säilynyt esi-isiemme innostunut ja viaton henkinen ilmapiiri ”, kirjoitti J.L. de Balzac vuonna 1631 kirjeessään Alankomaista.

Moniarvoisuuden perustaa vahvistivat monet maahanmuuttajat, jotka saapuivat kaupunkiin poliittisista, uskonnollisista tai taloudellisista syistä. Amsterdam vaurastui myös perustamalla siirtokuntia kaukaisiin maihin: New Amsterdamista sai alkunsa New York ja Etelä-Afrikan Kapkaupunki. Kahvia, teetä, mausteita ja muita rikkauksia kuljettavat laivat takasivat parhaiten ruokitun eurooppalaisväestön.

 

Amsterdamin kukkatori
Amsterdamin maisemakuvaan kuuluu vahvasti polkupyörät, kanaali ja kukat. kuva: Shutterstock

 

Kaupanteon erityisosaaminen näkyy yhä Oost-India Huisin mahtailevassa julkisivussa ja Waterloopleinin uskomattomalla kirpputorilla, missä myydään kaikkea värikkäistä vaatteista vanhoihin äänilevyihin. Se näkyy Grachtengordelin korkeissa ja verotuksen vuoksi hyvin kapeiksi rakennetuissa upeissa kaupunkikartanoissa, joihin East- ja West-India -yritysten raha päätyi.

Elä ja anna toisten elää–mentaliteetti kerää yhä vuosisatojen jälkeenkin kaupunkiin persoonallisia ilmestyksiä ja monikulttuurista lahjakkuutta. Hollannin oman siirtomaavallan jälkiä kannattaa kuitenkin käydä katsomassa Tropen Museumissa. Latinalaisen Amerikan, Karibian, hollantilaisen kolonialismin ja Afrikan arki, koulutus ja kolonialismi painuvat kuin itsestään mieleen museon kerroksissa käyskennellessä. Kaikkien aistien museo on suvaitsevaisuuden asialla. Valtavassa keskushalliin ja kolmelle tasolla levittäytyvässä gallerioiden viidakossa näyttäytyy Kuninkaallisen Tropiikin Instituutin päämäärä: trooppisten kansojen elämän parantaminen ja tutkiminen. Uusin teknologia tuo tropiikin vierailijan iholle. Arabialaisen soukin ja maailmanmusiikin tunnelma imaisevat mukaansa.

Tutkimusmatkailijan päivä jatkuu tohtori G.F. Westermanin vuonna 1838 perustamassa läheisessä Artisis zoossa. Akvaariosta, kasvitieteellisestä puutarhasta, planetaariosta, eläintieteellisestä museosta ja geologisesta museosta koostuva, monimuotoisesti vierailijaa viihdyttävä keidas on kotkien suojeluksessa. Pääportin päälle laskeutuneet kotkat vartioivat majesteetillisia jalopuita ja 700 eläinlajia. Leikkisät pingviinit ovat lasten suosiossa, vähän vanhempia kiinnostavat flamingojärvi ja kasvitieteellinen puutarha. Artisis zoossa voi viettää vaikka koko päivän, sillä alueella on suuri ja viihtyisä ravintola, missä lapsiasiakkaat ovat ehdottomia kuninkaita.

Jännittäviä nähtävyyksiä

Amsterdamissa sataa usein, eikä siellä ole laaksoa eikä kukkulaa, mutta mielen vuoristoratoja riittää. Sellainen on esimerkiksi nuorille tarkoitettu Tiede- ja teknologiakeskus Nemo. Nemo vie myös vanhemman turistin tieteen tuntemattomille mantereille. Matka läpi mielen ja Vesimaailmat lisäävät tieteen tuntemusta ja teini-ikäisten vanhemmat saavat ajateltavaa nuorison seksuaalisuutta valottavassa kerroksessa.

 

Amsterdam-laiva on parkissa Tiede- ja teknologiakeskus Nemon ulkopuolella. kuva: Pixabay

 

Renzo Pianon suunnitteleman talon katolta näkee yli Amsterdamin. Vähintään sieltä näkee Amsterdam-laivan. Se on parkissa Nemon ulkopuolella. Alkuperäinen Amsterdam upposi neitsytmatkallaan mutaan Englannin etelärannikolla vuonna 1749. Merenkulkumuseon aarre, Dutch East India Companylle kuuluneen East Indiamanin kopio eli Amsterdam valmistui vuonna 1985. Laivan keulassa seisovat kaupan jumala Merkurius ja meren jumala Neptunus. Laivassa eletään kahdensadan vuoden takaista elämää. Pääkannen merimiesarkkujen ja säkkien seassa heiluu merimiehen riippumatto. Sen vieressä on seilorin koko omaisuus: rääsyjä, lusikka ja piippu. Välskärin hytissä on muutama veitsi pahimpien haavereiden paikkaamiseen. Kapteenin, kirjanpitäjän, kauppiaan, kirurgin ja matkustajien hytin pöydällä höyryää kana, muu miehistö syö vaatimattomammin. Menomatkalla ruuma on täynnä juomaa ja ruokaa, paluumatkalla tiilet ja tykinkuulat ovat vaihtuneet kankaisiin ja kiinalaiseen posliiniin.

Kaupunkilaiset tekevät yhä ahkerasti bisnestä. Vanhan sataman rakennuksia uudistetaan nuorison tarpeisiin. Venäläisen kauppalaivan kopio Odesta palvelee trendiväen ravintolana ja Amsterdam Nordin Tolhuistuinin pienessä puutarhassa vietetään viikonlopun mittaisia festivaaleja. Avaramielisen Amsterdamin fyysinen tila on rajoitettu. Juhlat tanssitaan kaduilla ja kanavalaivoissa.

Kiltistä Amsterdamista koittaa viimein paluu alkupisteeseen, keskusrautatieasemaa ympäröiviin syntisiin turistikortteleihin. Ihmiset, raitiovaunut ja autot täyttävät kapeat kadut. Ne levittäytyvät kanavien halki ja risteilevät. pyöränkellot soivat. Kalliit putiikit ja musiikkiliikkeet viihtyvät rinta rinnan. Kaupungin keski-aikaisesta sydämestä lähteviä katuja pitkin kävelevät ja pyöräilevät kaupunkilaiset päätyvät illan tullen rentoutumaan Leidsepleinin ja Rembrantspleinin kahviloihin. Kanavien tuolla puolen autonmoottorien ärjyntä hiljenee ja pyörät ottavat vallan. Maastopyörillä kiitäjiä ei näy. Amsterdamilaiset istuvat pyöriensä selässä rentoina, ryhti suorina, aivan kuin mikään ei voisi häiritä heidän rauhaansa. Ilmassa on tyyneyttä ja kaupankäynti jatkuu.

Amsterdam

Alankomaiden pääkaupunki. Asukasluku 743 905.

Amsterdam on merkittävä kulttuurikaupunki. Rakennusarkkitehtuuri on ainutlaatuista kanaalien hallitessa kaupunkikuvaa. Kaupungissa on useita merkittäviä museoita, muun muassa monia Rembrandtin töitä sisältävä valtionmuseo Rikjsmuseum, Van Gogh Museum sekä juutalaisvainojen ajoista kertova Anne Frankin Talo. Kaupunki on kuuluisa monia vuosisatoja vanhasta suvaitsevaisuuden perinteestä. Amsterdam on myös tunnettu Punaisten lyhtyjen alueesta, kannabistuotteita myyvistä coffee shopeista ja monipuolisesta yöelämästä.

 

Rakennusarkkitehtuuri on Amsterdamissa ainutlaatuista kanaalien hallitessa kaupunkikuvaa.
Rakennusarkkitehtuuri on Amsterdamissa ainutlaatuista kanaalien hallitessa kaupunkikuvaa. kuva: Pixabay

 

Amsterdam sijaitsee Amstelin suistossa IJsselmeerin rannalla Alankomaiden Pohjois-Hollannin provinssissa.Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Amsterdam Kanaali Nemo Polkupyörä

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Kreikan salatut aarteet

Traveller 2/2015 Kreikka on yltäkylläisyyteen asti myyttien, perinteiden, historian ja elävän kulttuurin maa. Matkailijat suosivat sitä. Heitä vetää puoleensa paitsi suunnaton luonnonkauneus myös maan maagiset löydöt, salaisuudet ja viehätysvoim...

Avainsanat: Antipaxos, Kefalonia, Kreikka, Meteora, Patmos, Paxos
Lue lisää »
Kaleva Travel

Lasten kanssa Lontoossa – Oh My God!?

© Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2007   Ei se itse asiassa niin hurjaa ollut kuin ensin voisi ajatella! Myönnettäköön toki, että kun lasten kanssa miettii lomakohdetta, ei Lontoo välttämättä tule ensimmäisenä mieleen. Kaupungil...

Avainsanat: Englanti, Hamleys, Iso-Britannia, Lasten kanssa, Livsey Museum for Children, London Duck Tours, London Eye, Lontoo
Lue lisää »
Kaleva Travel

Sevilla – appelsiinipuita ja intohimoja

Teksti: Terhi Hakulinen  © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2009   Andalusiassa, mahtavan Quadalquivir -virran rannalla puolen miljoonan asukkaan Sevilla hurmaa tulijan välittömästi. Sevillan kauneus ja yltäkylläisyys periytyvät kahd...

Avainsanat: Alcazar, Espanja, Flamenco, Museo de Belles Artes, Paaseo, Santa Marian Katedraali, Sevilla, Torre del Oro
Lue lisää »