Andalusian helmi – Córdoba

Teksti ja kuvat: AR,  2018

 

Monet tuntevat Córdoban ja sen vanhankaupingin UNESCO:n maailmanperintökohteena mutta kaupungissa on paljon muutakin. Erityisesti keväällä Córdoba tarjoaa parastaan erilaisilla tapahtumilla, sekä miellyttävällä lämpimällä ilmastolla. Córdoba sijaitsee Andalusian sisämaassa vain tunnin junamatkan päässä Malagasta. Rakastuin itse Córdobaan ensi vierailulla, ja sen jälkeen siellä on tullut vierailtua suht usein. Tästä inspiroituneena kokosin omasta mielestäni kaupungin parhaat palat alle. 

 

Roomalainen silta sekä taustalla näkyvä La Mezquita valaistaan illalla kauniisti.
Roomalainen silta sekä taustalla näkyvä La Mezquita valaistaan illalla kauniisti. kuva: Pixabay

 

Paras vuodenaika matkustaa: kevät

Niin kuin jo aiemmin mainitsin, kevät on kauneimmillaan Córdobassa ja erilaisia tapahtumia löytyy joka lähtöön. Kevään ohjelmisto alkaa pääsiäisestä eli Semana Santasta, jota vietetään ensi vuonna 14.4.2019 – 21.4.2019. Pääsiäisviikon aikana nähdään useita kulkueita ympäri kaupunkia. Vaikka kyseessä onkin uskonnollinen juhla, on kulkueiden seuraaminen enemmän osa kulttuuria.

Semana Santaa seuraa vapun aikoihin järjestettävä (27.4.-1.5.) Cruces de Mayo (Toukokuun ristit), jolloin on esillä eri puolilla kaupunkia kukin koristeltuja ristejä. Tapahtuma huipentuu Cruses de Mayo juhliin viimeisenä päivänä tapahtumaa.

Suuren suosion saavuttanut Fiesta de los Patios de Córdoba pidetään toukokuun ensimmäisellä viikolla. Tällöin kaupunki täyttyy turisteista, jotka käyvät katsastamassa kaupunkilaisten sisäpihoja. Sisäpihat eli patiot ovat koristeltu toinen toistaan kauneimmilla kukkaistutuksilla, ja parhaiten koristeltu patio voittaa palkinnon. Vinkkinä vierailijoille: lähde heti aamusta liikkeelle, näin vältät suuret turistilaumat.

Kevään taittuessa kesäksi juhlitaan Feria de Córdobaa toukokuun lopussa (19.5.-26.5.). Kaupungin asukkaat pukeutuvat flamenco asuihin ja koko Córdoba juhlii. Kaupungin laidalle pystytetään tivoli, johon kerääntyy ihmisiä lähikaupungeista huvittelemaan koko perheen voimin. Tapahtuma huipentuu viimeisenä päivänä ilotulituksiin, jonka jälkeen juhlat jatkuvat yön pikkutunneille asti.

 

Semana Santaa juhlii koko kaupunki. Juhla on täynnä erilaisia uskonnollisia perinteitä.
Semana Santaa juhlii koko kaupunki. Juhla on täynnä erilaisia uskonnollisia perinteitä.
Samana Santassa nähdään pyhimyspatsaskulkueita, jotka kertovat Kristuksen kärsimysnäytelmän.

 

Nähtävää

UNESCOn maailmanperintökohteena tunnettu Córdoban vanhakaupunki, on siis jo itsessään nähtävyys ja sen keskiössä on La Mezquita. Kaupungin moskeija on valmistunut 900-luvulla ja lähes 300 vuotta myöhemmin kristityt ottivat sen haltuunsa ja rakensivat sisälle katedraalin. Eli nyt saman katon alta löytyy moskeija sekä katedraali, jota koristaa yli 850 pylvästä. Vinkkinä vierailijoille: Kannattaa suunnata moskeijaan aamulla. Näin ei pelkästään vältä suuria väkijoukkoja vaan myös pääsee sisään ilman veloitusta. La Mesquita ei peri maksua vierailijoilta aamulla klo 8:30-9:20. Tämän jälkeen sisäänpääsymaksu on 10€.

La Mezqitan ominaispiirteitä ovat holvikaaret sekä yli 850 pylvästä.
La Mezqitan ominaispiirteitä ovat holvikaaret sekä yli 850 pylvästä.

Córdoba on pieni kaupunki, jonka kävelee helposti päivässä läpi. Nähtävää löytyy jokaisen kapean kadun takaa. Juutalaiskorttelit sekä siellä sijaitseva Synagoga ovat ehdottomasti käymisen arvoiset. Roomalaiselle sillalle paikalliset menevät ihastelemaan auringonlaskua. Läheltä löytyvä Alcàzar reyes Cristianos eli Alcazarin puutarhat sekä linnoitus ovat upea näky kauniina aurinkoisena päivänä. Vinkkinä vierailijoille: Alcazar on maksuton vierailijoille joka torstai.

Alcazarin puutarhassa on paljon kaunista katseltavaa.
Alcazarin puutarhassa on paljon kaunista katseltavaa.

 

Jos väkijoukot ahdistavat, etkä täten halua vierailla Córdobassa Fiesta de los Patioksen aikaan, voit silti nähdä mitä kauneimpia kukkaistutuksia. Palacio de Viana tarjoaa peräti 12 erilaista upeaa sisäpihaa vierailijoilleen. Vinkkinä vierailijoille: Vianan Palatsi on maksuton toukokuussa keskiviikkoisin klo 14 jälkeen.

Iltäpäiväkahvitteluun sopii mainiosti historiallinen Plaza de la Corredera tai Córdoban pääaukioksi nimetty Plaza de las Tendillas. Täällä voi rauhassa seurailla paikallisten menoa ja meininkiä, sekä viettää kuuman päivän keskellä siestaa jääkahvia nautiskellen. Vinkkinä vierailijoille: Jos englannin kielellä pärjää hyvin, Plaza de las Tendillaskselta lähtee joka päivä ilmainen kävelykierros (englanniksi tai espanjaksi opastettuna) klo 10:30, ja se kestää noin kaksi tuntia.

 

Palacio de Viana tarjoaa vierailleen 12 erilaista patiota, toinen toistaan upeammin koristeltuna.
Palacio de Viana tarjoaa vierailleen 12 erilaista patiota, toinen toistaan upeammin koristeltuna.
Plaza de las Tedillas on Córdoban pääaukio.

 

Viimeisenä muttei missään nimessä vähäisimpänä on allekirjoittaneen oma suosikki. Tätä paikkaa en ole muilta sivustoilta löytänyt mainittavan, vaan löysin sen itse vahingossa. Kyseessä on Parque de la Asomadilla, eli puisto joka sijaitsee n. 20 minuutin kävelymatkan päässä vanhastakaupungista. Mikä tekee tästä puistosta niin uskomattoman sekä hyvin pidetyn salaisuuden, on sen näköalatasanne, josta näkee koko Córdoban. Vinkkinä vierailijoille: Sunnuntaisin suurin osa kaupoista ja ravintoloista on kiinni. Pakkaa siis eväät mukaan ja vietä piknik kauniita maisemia ihastellen.

 

Syötävää

Monille espanjalainen ruokakulttuuri on tuttua. Córdoba on erittäin edullinen kaupunki verrattuna vaikkapa Malagaan etenkin ruuan suhteen, täällä hinta-laatu suhde on kohdallaan. Suosittelen kuitenkin välttämään ruokailua vanhassakaupungissa pääkatujen varella, sillä niin kuin melkein missä tahansa muualla, hinnat ovat täällä huomattavasti korkeammat.

Perinteistä tostada con tomate aamiasta saa lähes joka paikasta. Oma suosikki aamiaspaikkani on kuitenkin La Lola. Sijaitsee vanhassakaupungissa mutta hinta-laatusuhde silti kohdallaan. Jos mielesi tekee hyvää brunssia tai lounasta suosittelen La bicicletaa. Täältä saa kaupungin parhaimmat tuorepuristetut mehut. Lounaalle tai jopa illalliselle paikalliset suosivat Mercado Victoriaa. Täältä löytyy jokaiselle jotakin. Kauppahallimainen ravintolamaailma on täynnä erilaisia pieniä ravintoloita, joista voi valita mieluisensa. Ei kannata kuitenkaan mennä tänne liian nälkäisenä, paikka on usein täpötäynnä.

La bicicleta on paikallisten suosioissa ei pelkästään ruuan, vaan myös hyvien drinkkiensä ansiosta.

Kunnon illalliselle suosittelen La Bocaa. Paikallinen ystäväni suositteli paikkaa minulle, ja oli aivan myyty. Loistava palvelu, aivan fantastinen sisäpiha, jossa nauttia drinkit ennen pöytään ohjaamista. Toinen vaihtoehto ikimuistoiselle illalliselle on Restaurante ReComiendo, joka sijaitsee hiukan vanhankaupungin ulkopuolella. Ravintolassa on vain 20 asiakaspaikkaa, joten pöytävaraus tänne on tehtävä hyvissä ajoin. 12 ruokalajin tasting menu kustantaa n. 35 euroa, eli hiukan kalliimpi kuin keskimääräinen illallinen Córdobassa mutta ehdottomasti sen arvoista.

Illalla paikallisten suosiossa Córdoban vanhin taverna Santo’s, joka sijaitsee aivan La Mesquitan kupeessa. Täällä paikallista herkkua on espanjalainen munakas eli Tortillas de patatas sekä Salmorejo, joka muistuttaa vähän gazpachoa.

Córdoba on täynnä appelsiinipuita. Ei siis ihme, että La Mezquitan sisäpiha on nimetty appelsiinien sisäpihaksi (Patio de los Naranjos).

Bonuksena kaikille herkkusuille on Martha’s Churro bar, josta saa paikallisten mukaan koko Espanjan parhaat churrot. Kannattaa kuitenkin suunnata tänne joko ennen klo 12 aamupäivällä tai klo 16:30 jälkeen. Heidän churronsa ovat niin suosittuja, että ne myydään loppuun aina ennen klo 12:sta ja lisää tulee vasta illemmalla.

 

Juotavaa

Drinkeille kannattaa suunnata Lidoon. Lido sijaitsee joen rannalla, ja siitä onkin upeat maisemat Roomalaiselle sillalle. Täällä suosittelen maistamaan Andalusialaista perinnejuomaa Tinto de Veranoa eli punaviiniä ja sitruuna limonaadia. Ei kuulosta kummoiselta, mutta maku on suorastaan palkitseva kuuman päivän ja pitkän kävelynretken jälkeen.

 

Martha’s Churro barin menestykselle ei näy loppua.

Lisäksi Córdobassa on oma viininsä joka eroaa suuresti muista espanjalaisista viineistä. Näitä viinejä pääsee maistelemaan useissa ravintoloissa ympäri kaupungin, mutta suosittelen vierailemaan The Motilla-Moriles viininmaitajaisissa, jotka järjestetään huhtikuun lopussa.

Jos viini ei maistu Córdobasta löytyy useita artisaaniolut ravintoiloita, josta oma suosikkini on Califa, joka sijaitsee vanhankaupungin sykkeessä.

Córdoban vanhassakaupungissa löytyy ihmeteltävää jokaisen nurkan takaa. Kuvassa roomalaisen temppelin rauniot.

Vinkkinä vierailijoille: Paikalliset eivät olutta tilatessaan sano cerveza vaan caña (pieni olut).

Bonus vinkki Córdobaan: Kannattaa käydä kokeilemassa Hammam kylpylöitä. Niitä löytyy useampia, eikä ole hinnalla pilattu!

 

 

 

 

 

 Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Andalusia Cordoba Espanja Malaga

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Sevilla – appelsiinipuita ja intohimoja

Teksti: Terhi Hakulinen  © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2009   Andalusiassa, mahtavan Quadalquivir -virran rannalla puolen miljoonan asukkaan Sevilla hurmaa tulijan välittömästi. Sevillan kauneus ja yltäkylläisyys periytyvät kahd...

Avainsanat: Alcazar, Espanja, Flamenco, Museo de Belles Artes, Paaseo, Santa Marian Katedraali, Sevilla, Torre del Oro
Lue lisää »
Kaleva Travel

Espanjan Baskimaa: Rantapaikka San Sebastian designin Bilbao

Teksti: Jaana Rinne Kuvat: Shutterstock - © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2012   San Sebastian ja Bilbao täydentävät toisiaan. Peräkkäin koettuna ne näyttävät matkailijalle Baskimaan rennon ja kulturellin puolen. [caption id="...

Avainsanat: Baskimaa, Bilbao, Espanja, San Sebastian
Lue lisää »
Kaleva Travel

Vaellus Santiago de Compostelaan

Teksti: Anne Strengell, kuvat: Shutterstock © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2010   Puolison ajatushan se alun perin oli. Puolison, joka on harrastanut Lapin vaelluksia useamman kerran vuodessa jo toistakymmentä vuotta. Hän esitteli min...

Avainsanat: Espanja, Léon, Madrid, Ranska, Santiago de Compostela
Lue lisää »