Balilla sielukin lepää

Teksti : Maisa Lappi © Traveller – Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2010

 

– ”Ken ken khabare, mitä kuuluu?”, kysyy hymyilevä opas pujottaessaan lentokentällä kaulaasi huumaavan tuoksuisen frangipani -kukkasista taiteillun lein. Aurinko paistaa ja lempeä kosteus hivelee ihoa. Olet tullut Balille, jumalten ja ystävällisten ihmisten saarelle.

Pura Ulun Danu Bratan temppeli Balissa Indonesiassa
Pura Ulun Danu Bratan temppeli Balilla, Indonesiassa. kuva: Shutterstock

 

Jos Suomi on tuhansien järvien maa, on Indonesia tuhansien saarien maa. Niitä kun on Indonesiassa tarkalleen sanottuna peräti 17 508. Suomalaisille niistä lienee tunnetuin Balin lomasaari.

Balilaiset ovat hindulaisia, kun indonesialaiset muutoin ovat pääosin muslimeja. Hindulaisuuden yhtenä osana on karman laki. Eli mitä teet tänään lähimmäisellesi, sitä saat itse seuraavassa elämässäsi. Tämä näkyy turistillekin ystävällisinä hymyinä ja hienotunteisena palveluna. Saaren käsin kosketeltava harmonia tarttuu pian lomalaiseen, jonka stressin kiristämät lihakset alkavat hiljalleen ”sulaa” myönteisessä ilmapiirissä.

Monenlaisia ranta-alueita

Balilla jos missä, kannattaa harkita, mille rannalle asettautuu loman viettoon. Väärä valinta voi pilata loman alkuunsa.

Sanur oli Balin ensimmäinen rantalomakohde, johon alettiin rakentaa hotelleja jo 1920-luvulla. Niinpä siellä on hotelleista kävelymatkan etäisyydellä myös paljon paikallisia ravintoloita ja kauppoja edullisten tuliaisostosten tekoon. Sanurilla sijaitsee mm. Bali Hyatt. Nusa Duan aluetta kuvaillaan, että tuntuu kuin asuisi puutarhassa. Alueen laajat puistoalueet kauniine istutuksineen luovat rauhalliset puitteet lomailuun, jos haluaa vain nauttia oman ja viereisten hotellien palveluista. Tällä alueella sijaitsee mm. The Luxury Collection -sarjaan Helsingin Kämpin tavoin kuuluva The Laguna Resort and Spa. Osasta sen huoneista on suora pääsy parvekkeen kautta laguuninmuotoisiin uima-altaisiin vaikkapa aamu-uinnille ennen aamiaista.

Balin lounaisosassa sijaitseva Kuta taas on australialaisten Kanariansaaret. Esim. Perthistä on sinne vain kolmen tunnin lento. Jos siis haluat lomallasi mennä diskoihin ja viettää muutenkin vauhdikasta lomaa, on Kuta oikea vaihtoehto. Kutan jatkeena rannalla ovat Legian ja Seminyak.

Auringonlasku surffaus Balilla
Auringonlasku surffaus on suosittu ajanviete Balilla. kuva: Shutterstock

 

Monen mielestä Jimbaranin alue on Balin ranta-aatelia. Siellä sijaitsevat mm. Ritz-Carlton, Four Seasons ja Kaleva Travelin asiakkaiden suosima Inter Continental. Arkkitehtonisesti upea Alila Villas Uluwatu sijaitsee Jimbaranin läheisyydessä.

Jimbaranista voi vielä mainita sen monet kaloihin ja meren eläviin erikoistuneet rantaravintolat, joiden tarjontaan kannattaa ehdottomasti tutustua. Ravintolaan tullessasi voit itse valita lasivitriineissä uiskentelevista kaloista tai meren elävistä, mitä haluat syödä. Sitten asettaudut mukavasti rannalle katetun pöydän ääreen nauttimaan auringonlaskusta ja sundowneristasi, kunnes herkulliset annokset tuodaan eteesi haluamallasi tavalla valmistettuna.

Golfarin taivas lienee saaren länsirannikolla sijaitseva Le Meridien Nirwana. Hotellin 18-reikäisen, meren rannalla sijaitsevan kentän 7. reiältä eli nk. Signature Holelta avautuu henkeä salpaava näky Tanah Lotin temppelille.

Taiteilijoiden ja riisiterassien Ubud

Vähintään puolessa välissä lomaa kannattaa vaihtaa maisemaa ja ajaa saaren sisäosaan vehreiden riisiterassien halki taiteilijoiden kaupunkiin Ubudiin. Matkalla Ubudiin näkee paitsi riisiterasseja, myös eri taiteenaloihin erikoistuneita kyliä. Yhdessä kylässä tehdään huonekaluja tai koritöitä, toisessa veistetään kivi- tai puupatsaita, kolmannessa valmistetaan hopeakoruja jne.

Matkan varrella näkee myös kymmenittäin pienempiä ja suurempia temppeleitä. Uskonto on tärkeä osa balilaisten elämää. Balilaiset käyvät päivittäin seremonioissa kylänsä temppelissä. Seremonioiden alkamisesta saa hyvän vinkin, kun huomaa valkoisiin vaatteisiin pukeutuneita naisia kulkemassa peräkkäin hedelmistä kootut uhrilahjat päänsä päällä. Ulkomaiset matkailijat toivotetaan sydämellisesti tervetulleiksi seuraamaan temppeliseremonioita.

Perillä Ubudissa vehreys kietoo matkalaisen syleilyynsä. Balin harmonia näkyy mm. hotellien arkkitehtuurissa. Hotellin aulatilaan astutaan usein lummelammikoiden kattamaa tietä pitkin. Tien varrella ja hotellialueella on useita pieniä patsaita, jotka saavat päivittäin koristeekseen eläviä kukkasia.

Riisipellot Ubudissa, Bali
Riisipellot Ubudissa ovat satuimaisen kauniita. kuva: Shutterstock

 

Näin on asian laita esimerkiksi Pita Maha -hotellissa. Sen aulasta avautuu näkymä vehreyteen, jonka keskellä alhaalla virtaa Ayung-joki. Aamukävely joen vartta pitkin tai riisiterassien lomassa pyöräily, joogatunnit sekä erilaiset balilaiset hoidot ovat rentouttavan loman parasta antia.

Pita Mahaa vastapäätä olevalla kukkulalla sijaitsee toinen suositeltava hotelli nimeltään Alila Ubud. Siellä voi nauttia myös luomuruoan iloista.

Iltauinnilla ihailimme Alila Ubudissa tulikärpästen tanssia uima-altaan yllä ja katselimme Pita Mahan valoja toisella puolella  laaksoa. Altaan vesi oli suloisen lämmintä. Jossain vaiheessa altaaseen tuotiin kellumaan korissa kynttilöitä tunnelmaa luomaan. Kaiken yllä loisti kirkas tähtitaivas.

Ostoksille keskustorille

Ubudin keskustassa sijaitsevalla torilla voi pää mennä helposti sekaisin, ainakin shopholistilla. Punotut korit, kattaustuotteet, batiikki, tyynynpäälliset, erilaiset puiset tai kiviset koriste-esineet, korut, taulut, vaatteet. Kaikkea saa lähes pilkkahintaan, kunhan muistaa tinkiä. Välillä kannattaa istahtaa kahvilaan tuumaustauolle miettimään, onko matkalaukussa vielä tilaa…

Balilla on myös nahkakauppoja, joissa voi teettää omien mittojen ja maun mukaan kenkiä, laukkuja ja takkeja. Toimitusaika on parista päivästä viikkoon.

Bali Barat
Indonesia tuhansien saarien maa. kuva: Shutterstock

Yltäkylläistä kulttuuria

Balin temppelit ovat toinen toistaan kauniimpia. Kahden temppelin yhteydessä esitetään jännittäviä balilaisia tansseja. Barong- ja kris-tanssi sekä  kecak-tanssi ovat elämyksiä, joita ei kannata jättää väliin.

Barong ja kris ovat yhtä kuin hyvä ja paha, jotka taistelevat tanssissa keskenään. Vauhdikkaassa tanssissa on sekä naamioituneita tanssijoita, kuten värikäs apinamies, sekä värikkäisiin pukuihin pukeutuneita naistanssijoita. Katsomassa olleet pienet balilaistytöt seurasivat silmä tarkkana heidän liikkeitään yrittäen matkia perässä.

Kecak -tanssiesitykseen kuljetaan temppelialueen halki. Matkalla kannattaa pitää silmälaseistaan kiinni, sillä ne ovat paikalla olevien apinoiden ”herkkua”. Meidän ryhmästämme eräältä henkilöltä vietiin aurinkolasit käsistä ennen kuin hän huomasikaan. Lasit saatiin kuitenkin vaihdettua takaisin omistajalleen vesipullosta.

Balilla luonto ja eritoten vesiputoukset ovat äärettömän kauniita. kuva: Pixabay

Kun barongin ja krisin tanssia säestää gamelan -orkesteri lyömäsoittimineen, muodostavat kecakin 70 miestanssijaa itse myös orkesterin. He päästävät tanssiessaan erikorkuisia kurkkuääniä, jotka kuulostavat siltä kuin he sanoisivat ket-tsak-tsak-tsak.

Kecak -tanssijat esiintyvät pyöreän katsomon keskellä. Ilta tummuu vähitellen ja esiintymiseen tulee pimeyden myötä suorastaan magiaa. Tanssi loppuu vauhdikkaaseen tulitanssiin. Mahtava kokemus!

 Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Bali Canggu Indonesia Kuta Legian Sanur Seminyak Ubud

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Mikko Kuustonen

Cousteaun pipo

Teksti: © Mikko Kuustonen Jacques Cousteaun punainen pipo on sankaruuden symboli. Minulle värillä ei ollut alun perin väliä, sillä tuijotin ”Meren salaisuudet”- dokumentteja lapsuuteni mustavalkoisesta televisiosta. Myöhemmin tajusin myös olevan...

Avainsanat: Bunaken, Gili Trawangan, Indonesia, Koh Tao, laitesukellus, Punainen Meri, Siaminlahti, sukellus, sukellusmatkat
Lue lisää »
Kaleva Travel

Uusiseelantilainen Lodge

Teksti Maisa Lappi | © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2008     Ylellistä, mutta kodikasta asumista kaukana kaupunkien hälinästä. Herkuttelua hyvällä ruualla ja juomalla. Yhteinen nimittäjä on uusseelantilainen lodge. Sana...

Avainsanat: Glen Aros, Greenhill, Hawke's Bay, Lodge, Ngatarawa, Sileni, Uusi-Seelanti
Lue lisää »
Kaleva Travel

Malediivit – takaisin luontoon tyylikkäästi

  Teksti: Terhi Hakulinen, Matka-Mirkun vinkit Tiina Kovanen-Bergman - © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2010   Onko unelmiesi lomakohteessa valkoisia hiekkarantoja, joiden ylle palmut kaartuvat, aurinkoa, leppeätä tuulta, koralliriu...

Avainsanat: Male, Malediivit
Lue lisää »