Berliini ja Brandenburg – kaupunki- ja luontomatkailua parhaimmillaan

Teksti: Maisa Lappi – © Traveller – Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2010

Luovuuden ilo ja into suorastaan pursuavat silmille Berliinin Mitten, Prenzlauer Bergin ja uusimman trendialueen kreuzköllnin alueella liikkuessa. Museoiden kirjo on valtava, neues Museumin Egyptin ja antiikin aarteista Currywurst -museoon. Kun Berliinin hälinä ja huiske käyvät voimille, kannattaa suunnistaa Berliiniä ympäröivään Brandenburgiin.

Berliini, Brandenburgin portti, Saksa
Kuuluisa Brandenburgin portti Berliinissä. kuva: Shutterstock

 

Berliinin kiinnostavuuden vaakakuppi kallistuu vahvasti vasemmalle, tai siis entisen itäisen Berliinin puolelle. Läntisellä puolella elämä tuntuu soljuvan eteenpäin niin kuin aina ennenkin: Charlottenburgin hienostorouvat kiiruhtavat ostoksille Ku’dammin putiikkeihin ja noutavat KaDeWen 6. kerroksen gourmetosastolta ainekset päivän herkutteluhetkiin.

Mittestä tuntuu tulleen hieman juppimainen. Sen designmuoti on kuin mistä tahansa suurkaupungista. Hackesche Höfen Trippenin kenkäkaupasta ostetaan mukaan käsin valmistetut kengät ja Alt Schönhauser Strassen putiikeista kenkiin sopiva kolttu. Ostosten lomassa nautitaan drinksut vaikkapa uuden Amano-hotellin baarissa August Strassen ja Rosenthaler Strassen kulmauksessa. Hotellin asukkaat voivat nauttia Berliner Luftista hotellin ylätasanteen lavitsoilla maaten, Alexanderplatzin Fernsehturmin, tv-tornin, pitäessä vahtia.

Prenzlauer Bergin taloja on puleerattu ”länsikuntoon” niin innolla, että siellä aiemmin viihtyneet taiteilijat ja muut elämästä nauttijat ovat antaneet suosiolla tilaa lapsiperheille. Prenzlauer Bergistä on tullut heille liian homogeeninen. Niinpä he ovat nyt siirtyneet sankoin joukoin puolet halvempien vuokrien houkuttelemana KreuzKöllnin alueelle.

KreuzKöllnin kuhinaa

Kreuzbergin ja NeuKöllnin aluetta halkoo Spree-joen sivuhaara. Kottbusser Dammin ja Sonnenalleen sekä Wrangerstrassen linjaamalle alueelle on muodostunut Berliinin uusin trendialue KreuzKölln, joka on saanut nimensä Kreuzbergin ja Neuköllnin kaupunginosien alusta ja lopusta.

GoArt! Berlin-niminen yritys järjestää räätälöityjä kiertokävelyitä Berliinin kiehtovaan kulttuuri- ja designmaailmaan. Olen tehnyt treffit GoArt! Berlinin oppaan Miriam Halwanin kanssa Maybachuferin suositun baarin Ankerklausen edustalle, Kottbusser Brücke -sillan juurelle.

NeuKöllnin puoleisella Maybachuferin rannalla käy varsinainen kuhina, sillä on tiistai ja viikkomarkkinoiden aika. Sillan toisella puolella sijaitsevan Kreuzbergin asukkaista 80 prosenttia on turkkilaisia, kaupunginosaa kutsutaankin pikku-Istanbuliksi. Niinpä myös viikkomarkkinoilla useamman naisen päätä peittää huivi ja kauppaa käydään enemmän turkiksi kuin saksaksi. Markkinoilla myydään niin hedelmiä, vihanneksia ja elintarvikkeita kuin laukkuja, vaatteita ja korujakin.

Hassuja kahvilagallerioita, kesämekko- ja alusvaatekauppoja

Klötze und Schinkenin omistajapariskunta Bürknerstasse 12:ssa hassuttelee asiakkaiden kanssa yhdistetyssä kahvilassaan ja galleriassaan. Tarjolla on itse leivottuja herkkuja, tuoreesta mintusta valmistettua teetä ja tällä hetkellä näyttelyssä esillä olevia moderneja suojelusenkeleitä.

Oranienstrasse, Sanderstrasse, Bürkner Strasse ja Friedelstrasse ovat KreuzKöllnin flaneerauskatuja; kahviloita, ravintoloita (Max und Moritz, Oranienstrasse (edullista mutta hyvää ruokaa) tai Cantina von Hugo, Friedelstrasse 31, viiden ruokalajin illallinen 25 euroa), ilmavankeveitä kesävaatteita (Mayarosa, Sanderstrasse 6 ja Le Chic, Friedelstrasse 29) tai ultrakeveitä alusvaatteita (Fishbelly, Friedelstrasse 25). Rütlin pikku tekstiilipainossa ongelmanuoret suunnittelevat t-paitoja kadulla nahistelun sijaan ja painavat niitä sitten myytäväksi nuorisotyön hyväksi (Rütli-Wear, Pflügerstrasse 11).

Berliinin kanava, Saksa
Berliinistä löytyy jokaiselle jotakin. kuva: Shutterstock

 

Berliinin muoti- ja designkouluista valmistuu vuosittain 300 opiskelijaa etsimään omaa vihreää oksaansa, joten KreuzKöllnin, Prenzlauer Bergin ja Mitten kaupoista löytyy taatusti erilaista vaatetta kotiin tuomisiksi.

Museoita moneen makuun

Ensi kertaa Berliiniin saapuvaa kiinnostaa varmaan nähdä Checkpoint Charlien kuulu raja-asema, jonka kautta kuljettiin entisestä Länsi-Berliinistä Itä-Berliiniin ja päinvastoin. Lisää ajateltavaa antaa Juutalainen museo, joka kertoo koskettavasti Saksan juutalaisten kohtalosta toisen maailmansodan tiimellyksessä.

Kuuluisa Juutalaisten muistomerkki Berliinissä sijaitsee Kreuzbergin kaupinginosassa. kuva: pixabay

 

Museuminselnillä, museosaarella on useita museoita. Niistä uusin on Neues Museum, joka avattiin viime lokakuussa. Siellä huippuhetkiä tarjoavat 2. kerroksen Egyptin Amarnan alueelta löydetyt patsaat ja esineet sekä viereisessä Nordkuppelsaalin lasivitriinissä oleva Nefertitin patsas vuodelta 1340 e.a.a.

Neues Museumiin voi varata etukäteen tietyn sisäänpääsyajan (Zeitfensterticket) netissä, jolloin aikaa ei kulu turhaan jonottelemiseen. Museon edessä on lisäksi lippukioski, josta näitä sisäänpääsyaikoja voi myös varata.

Elämää ei saa ottaa aina liian vakavasti, ainakaan Berliinissä. Vai mitä sanotte, kun kaupungissa on omat museonsa nyt myös berliiniläiselle ikonille Currywurst-makkaralle sekä huulipunalle?! Marlene Dietrichin asuja mm. filmistä Sininen Enkeli on nähtävissä Potsdamer Platzin filmimuseossa. Filmifriikkien kannattaa suunnistaa myös Potsdamiin Babelsbergin Ufa-studioille, missä kyseinen filmi aikoinaan filmattiin.

Brandenburgilaishelmiä

Brandenburg on yksi uusista liittovaltioista yhdistyneessä Saksassa. Se liki ympäröi Berliinin. Potsdam on liittovaltion kodikas 153 000 asukkaan pääkaupunki.

Potsdamiin järjestetään Berliinistä monenlaisia kiertoajeluita. Jos haluaa seikkailla omin päin, junamatka kestää Bahnhof Zoon junaasemalta Potsdamiin vain parisenkymmentä minuuttia.

Potsdam on kuulu linnoistaan, joita siellä on peräti 17. Kuuluisin linna on Fredrik Suuren rakennuttama Sanssoucin rokokoolinna vuodelta 1745. Sanssoucita ympäröi 300 hehtaarin upea puisto suihkulähteineen ja istutuksineen.

Sanssoucin linna Postdamissa, Saksassa, lähellä Berliiniä
Kuuluisin linna on Fredrik Suuren rakennuttama Sanssoucin rokokoolinna vuodelta 1745. kuva: Pixabay

 

Cecilienhofin linna oli puolestaan Hohenzollern-suvun kesäasunto ja heidän viimeisin linnansa vuodelta 1914. Se on rakennettu englantilaisen maaseutukartanon tyyliin.

Cecilienhofista tekee erityisen kuuluisan siellä kokoontunut nk. Potsdamin konferenssi. Linnan jyhkeässä kokoussalissa Iso-Britannian Winston Churchill, USA:n Harry Truman ja Neuvostoliiton Josef Stalin jakoivat heinäkuussa 1945 Eurooppaa uuteen uskoon.

Brandenburger Strasse -nimisen pääostoskadun lisäksi kannattaa Potsdamissa etsiytyä Holländisches Vierteliin, joka on kuin palanen Hollantia keskellä Saksaa. Fliegender Holländer -ravintola Benkertstrassella tai vastapäätä sijaitseva Maison du Chocolat ovat hyviä pysähdyspaikkoja kävelyn lomassa.

Spreewaldin rauhaan

Jos ei ole matkalla omalla autolla, pääsee Berliinistä Spreewaldiin näpsäkästi myös junalla. Puolentoista tunnin matkan jälkeen juna pysähtyy Lübbenauhun, Spreewaldin portille.

Spreewaldin luonnonpuistossa Spree-joki haarautuu lukemattomiksi kanaviksi, joiden varsille sorbit, länsislaavien esi-isät rakensivat olkikattoisia talojaan. Kanavilla liikutaan ruuhilla, joita ruuhen kuljettaja liikuttaa sauvomalla. Suotta ei Spreewaldia kutsuta Saksan Venetsiaksi.

Kaunis Spreewald Saksassa muistuttaa Venetsiaa
Spreewaldia ei suotta kutsuta Saksan Venetsiaksi. kuva: Pixabay

 

Ruuhiajelut ovat suosittuja, ja ruuhia saattaa liikkua useitakin peräkanaa. Jos haluaa tutustua kanavaverkostoon kaikessa rauhassa omin päin, voi sitä varten vuokrata kanootin vaikka koko päiväksi. Pyöräilyreittejäkin alueella on 250 kilometrin verran.

Lübbenaun satamasta moni ostaa matkaevääksi niitä kuuluja maustekurkkuja, joiden lasipurkkia etsittiin kuumeisesti lempeässä ossinostalgisessa Goodbye Lenin -elokuvassa. Kanavien varsilla on useita myyntipisteitä, joista saa kurkkujen lisäksi ostaa pientä purtavaa ja juotavaa.

Lehden pikkukylässä kannattaa nousta jaloittelemaan, sillä siellä on sorbien elämää esittelevä ulkoilmamuseo sekä keramiikkamyymälä. Vastapäätä ulkoilmamuseota on Zum Fröhlichen Hecht -ravintola, jossa voi maistella sorbiherkkuja. Sellainen on Spreewalder Grützwurst, joka muistuttaa meidän ryynimakkaraamme. Palan painikkeeksi sopii paikallinen Lübbenauer Babbenbier. Jos vatsassa on vielä tilaa, maistuvat jälkiruoaksi paikalliset lätyt, Hefeplins mit Apfelmus und Sahne.

Spreewaldiin voi hyvin tehdä päiväretken Berliinistä, mutta alueella on monentasoista majoitustakin saatavilla. Esimeriksi talo kanavan varrella tai zu Lynarin aatelissuvun kunnostama upea Lübbenaun linnahotelli. Berliinin hektisen elämänrytmin jälkeen Spreewald tarjoaa kallisarvoista rauhaa ja Unesconkin arvostamia perinnemaisemia.Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Berliini Brandenburg Checkpoint Carlie Kreuzberg KreuzKölln Maybachufer Mitte NeuKölln Postdam Saksa Spreewald

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Raakel Lignell

Berliini on runsauden sarvi

Teksti ja kuvat: © Raakel Lignell Berliini on runsaudensarvi, kaupunki on mittasuhteiltaan niin valtava, että sen pystyy ottamaan haltuun mosaiikin palanen kerrallaan. Erilaiset kulttuurit, ruoka, hengästyttävä kulttuuritarjonta ja moninaiset tavat elä...

Avainsanat: Berliini, Berliinin filharmonikot, Charlottenburgin linna, Kreuzberg, Kudam, Kurfürstendam, Potzdamerplatz
Lue lisää »
Kaleva Travel

Oktoberfestien 10 kultaista sääntöä

lähde: oktoberfest.info   Festivaalien kuningas Oktoberfest saapuu taas syksyn mukana Müncheniin 22.9 ja kestää aina 7.10 asti. Reilun kahden viikon aikana München on tulvillaan juhlijoita ympäri maailmaa ja tunnelma on katossa, kuitenkin pari ...

Avainsanat: München, Oktoberfest, Saksa
Lue lisää »
Kaleva Travel

Hurtigrutenin monet kasvot

Teksi: CWT Kaleva Travel, Kuvat: Hurtigruten     Hurtigruten eroaa muista varustamoista ei vaan aluksillaan vaan myös kohteillaan. Norjassa pääosin seilaava Hurtigruten tarjoaa matkustajilleen niin unohtamattomia elämyksiä kuin myös henk...

Avainsanat: Bergen, Etelämanner, Grönlanti, Huippuvuoret, Hurtigruten, Kirkkoniemi, Norjan rannikko
Lue lisää »