Berliini on runsauden sarvi

Teksti ja kuvat: © Raakel Lignell

Berliini on runsaudensarvi, kaupunki on mittasuhteiltaan niin valtava, että sen pystyy ottamaan haltuun mosaiikin palanen kerrallaan. Erilaiset kulttuurit, ruoka, hengästyttävä kulttuuritarjonta ja moninaiset tavat elää riippumatta vuorokauden ajasta ovat leimallisia Berliinille. Tuntuu, että mitä Berliinistä ei löydy, sitä ei olekaan.

Charlottenburg Schloss
Charlottenburgin linna on kaukana rosoisuudesta. Kuva: Raakel Lignell

Usein Berliini näyttäytyy hipstereiden ja extravaganzan keitaana. Sitä se onkin, mutta myös paljon muuta. Berliini tarjoaa paljon myös matkaajalle, joka ei jaksa yrittää olla niin hipsteri ja cool.

Vietin neljä päivää läntisessä Berliinissä sijaitsevien Charlottenburgin ja Wilmersdorffin kaupunginosissa, ne olivat kotini1989-91, opiskellessani kaupungissa. Elin historiallisen muurin murtumisen kauden ja koin kaupungin suuren mullistuksen alkutaipaleen.
Minun Berliinini tuolloin tarkoitti Länsi-Berliiniä. Idässä ei ollut musiikinopiskelijalle ennen muurin alastuloa, eikä toviin sen jälkeenkään muuta tekemistä kuin edullinen nuottikauppa.

Charlottenburg ja Wilmersdorf ovat vauraita alueita, on luksus-brändien liikkeitä Kurfürstendamilla eli KuDamilla , on pieteetillä hoidettuja kauniita taloja sekä puistikkoja oikeastaan joka korttelissa. Myös katujen varret ovat vehreitä, tuntuu kuin kävelisi viheralueella, jossa sattuu olemaan myös paljon kauniita rakennuksia ja hyvin sujuvaa liikennettä. Tunnelma ei asuinalueilla ole mitenkään jäykkä ja kuollut, päinvastoin. Ihmiset kulkevat ja elävät, perheet syövät rennosti korttelikahviloissa. Tunnelma on kuin pienehköissä kylissä, kaikki tarpeellinen löytyy oman korttelin kivijalkaliikkeistä. Konditoriakahvila-ja ravintolatarjonta on kadehdittavaa, samoin luomuruokakauppojen tiheys.  On pieniä leffateattereita, gallerioita, tanssikouluja ja koiran trimmaus-studioita. On kutkuttavaa myös kurkkia porttikongeista sisäpihoihin, siellä aukeaa salaiset kauniit puutarhat ja usein vielä toinen talo. Turisteja ei Kudamia lukuun ottamatta ryntäile näillä kaduilla ainakaan tunnistettavasti.

Tein myös oman aikamatkani ja kävin vanhan kotini oven takana. Metrolinja 7 kulkee Wilmersdorffin ja Charlottenburgin halki, pysäkki Blissestraße oli omani ja koti samaisen kadun varrella, sisäpihan takaisessa talossa, villiviinien peittämän seinän takana. Moni liikehuoneisto oli kadun varrella muuttunut, mutta silti vaikutelma oli todella tuttu. Kaunis Volkspark-puisto lammikkoineen oli kutsuva ja muuttumaton, jopa sama currywurst-kioski seisoi tutussa kulmassa. Monen vuoden ajan suosituimmaksi lähi-elokuvateatteriksi valittu Eva Lichtspiele Blissestraßella on leffa-käynnin väärti!

Aamiaiskulttuuri on ehkä berliiniläisintä mitä tiedän. Aamiaista tarjoillaan ainakin pitkälle iltapäivään, monissa paikoissa aina, parhaissa jopa vuorokauden ympäri. Berliiniläinen aamiainen on runsas, vaihtoehtoja on loputtomiin ja rakkaus laadukkaaseen, monenlaiseen leipään ei jää epäselväksi.
Lounastin aamiais-setillä legendaarisessa Schwartzes Caféssa, joka on toiminut 1978 vuodesta saakka ja on auki vuorokaudet ympäri. Aamiaistarjonnan ohella sieltä saa myös ihania, reiluja ja edullisia ruoka-annoksia. Voi istua kadun varrella, sisällä ajan patinoimissa tiloissa, baaritiskillä tai sisäpihan puutarhassa. Perinteisesti siellä on törmännyt muiden yökukkujien ohella muusikoihin sekä teatterialan ihmisiin, sijaitseehan se Kantstraßella, lähes vastapäätä maineikasta Theater des  Westes-musikaaliteatteria. Teatteriakennus on upea, sisätilatkin historiaa kunnioittaen restauroitu. Suurten musikaalien ystävä ei pety!

Theater des Westens
Theater des Westens, kaunis musikaaliteatteri. Kuva: Raakel Lignell

Rakennuksen kupeessa sijaitsee myös pari pienempää näyttämöä sekä yksi Berliinin vanhimmista jazz-clubeista, Quasimodo. Sen tarjonta ei nykyään rajoitu pelkästään jazziin: on discoa, lattaria, folkia, bluesia. Tunnelma on tiivis ja autenttinen.

Oma pyhiinvaellus-kohteeni on Philharmonie, Berliinin Filharmonikkojen konserttitalo.

Philharmonie rakennus kutsuu konserttiin. Kuva: Raakel Lignell

Orkesteri kuin myös konserttisali oli pitkään kiistatta maailman ykkönen, nykyään on rinnalle ja ehkä ohikin kirinyt muitakin huikeita orkestereita sekä saleja, mutta itselleni se on edelleen orkestereiden Rolls Royce. Salin hyvän akustiikan vuoksi sen arkkitehtuuria on kopioitu lukuisiin muihin konserttisaleihin.
Saatan matkustaa Berliiniin nimenomaan tietyn konsertin vuoksi. Berliinissä klassisen musiikin konsertissa käynti ei ole elitismiä, yleisörakenne on varsin heterogeeninen. Tungos Philharmonian monitasoisissa portaikoissa takaa tiiviin tunnelman jo konserttisaliin kavutessa. Kun orkesteri siirtyy lavalle ja oboe puhaltaa viritystä varten A:n, käy kylmät väreet pitkin kehoa joka ikinen kerta. Meille suomalaisille hauska pieni trivia: orkesterin molemmat kontrabassoryhmän äänenjohtajat ovat suomalaisia!

Berliinin Filharmonikot. Kuva: Raakel Lignell

Philharmonia sijaitsee periaatteessa Tiergartenin kaupunginosassa, mutta on käytännössä aivan Potzdamerplatzin kupeessa. Potzdamerplatz on läntisen Berliinin eniten muuttunut alue, se on rakennettu täyteen virtaviivaisia pilvenpiirtäjiä, siellä sijaitsee myös Sony Center, jonka yhteydessä mm Filmi-ja tv-museo, keskuksessa järjestetään nykyään myös vuosittaiset Berliinin elokuvajuhlat. Elokuvien lisäksi rakennuksesta löytyy myös Legoland.

Ostosnälkäiselle tulee Berliinissä ähky. Kudam sekä Kantstraße tarjoavat kilometritolkulla kauppoja, puhumattakaan Euroopan suurimmasta tavaratalosta Kaufhaus des Westensistä, KaDeWesta.
Kiinnostavimmat kaupat löytyvät kuitenkin sattumalta ja kävelemällä ristiin rastiin viehättäviä sivukatuja.  Niin löysin opiskeluaikanani myös lempikahvilani, joka kukoistaa edelleen. Kirjallisuustalon kahvila-ravintola, Café Litteraturhaus Wintergarten on Fasanenstraßella, piilossa puutarhan suojissa. Kesäkaudet voi nauttia puutarhassa lounaansa, viileämmällä säällä istua talvipuutarhamaisella katetulla terassilla tai kauniissa viihtyisissä sisätiloissa. Siellä haaveilin opiskeluaikoina tulevaisuudesta, sinne menin nyt muistelemaan menneitä ja seuraamaan paikallisten ihmisten seurustelua. Ehdottomasti yksi mansikkapaikoistani Berliinissä! Tämä, kuten Schwarzes Cafékin ovat varsin turistivapaata aluetta.

24 h aamiaistarjonnassa uusi mahtava tuttavuus oli  Benedict Uhlandstraßella. Sisustus on runsas ja kutsuva, samoin huimaava ruokalista.

Benedicti tarjoaa aamiaisia vuorokauden ympäri. Kuva: Raakel Lignell

Olisi tehnyt mieli mennä monena päivänä, berliiniläinen aamiainen sai täällä uuden ulottuvuuden. Muutes, nautin sen klo 19.30 illalla.

Aamiaiskulttuurin ohella myös Kaffee und Kuchen on tapana, ainakin näissä kaupunginosissa. Iltapäivisin katukahvilat ja konditoriat ovat täynnä ihmisiä, joilla on edessään kahvi sekä leivonnainen.

Berliinin tyypilliset antimet: currywurst perunasalaatilla, aamiainen kaikilla herkuilla sekä leivoskahvit. Kuva: Raakel Lignell

Illallispaikkoja on joka korttelissa. Varsinainen kasauma löytyy Savignyplatzilta. Aukio on ravintoloiden ympäröimä, iltaisin kutsuvien terassien ja valojen ohi ei kerta kaikkiaan voi kulkea.

Mikäli toivoo vähän intiimimpää ja paikallisempaa tunnelmaa,  Ludvigkirchplatz on hurmaava paikka niin lounastaa kuin istua iltaa valtavien puiden katveessa.

Viihtyisän Ludvigkirschplatzin kutsuvat terassit ovat täynnä aamusta yöhön. Kuva: Raakel Lignell

Charlottenburgin kaupunginosa on saanut nimensä samannimisestä linnasta. Schloss Charlottenburg on italialaista barokkityyliä, se on suurin jäljellä oleva linna Berliinissä. Linna toimii museona ja sen huumaava puutarha on mielestäni yhtä olennainen käyntikohde Berliinissä, kuin Central Park New Yorkissa. Puisto on suuri, sen kiertelyyn kannatta varata ainakin pari tuntia aikaa. Siellä lenkkeillään, kuljeskellaan, istuskellaan karppilammen äärellä, lueskellaan puistonpenkeillä, suudellaan punaisella kaarevalla takorautasillalla, ihaillaan barokkimuotoon tehtyjä istutuksia ja suihkulähdettä, poiketaan joen varteen katselemaan jokilaivoja. Suurkaupunki kaikkoaa kauas.

Linnan puutarha hivelee silmää ja sielua. Kuva: Raakel Lignell

Berliini on niin laaja, että edes yhtä kaupunginosaa ei pysty kävellen ottamaan haltuun. Metro, juna-ja bussiverkosto on varsin kattava, tosin silloin ei näe niitä herkkuja, jotka tulla tupsahtavat kohdalle odottamatta ja yllättäen. Mukavimmat jalkineet ovatkin tärkein varustus tähän kaupunkiin. Lenkkareista huolimatta jalat ovat kovilla kun kilometrejä kertyy helposti parikymmentä päivässä.

Kun pakolliset nähtävyydet on kokenut Berliinissä, suosittelen rauhoittumaan tietylle alueelle ja tutkimaan sen nyansseja. Hienointa Berliinissä on, että jokainen kerta on erilainen riippuen siitä, missä kortteleissa pyörii. Seuraavalla kerralla asetun Kreuzbergiin, silloin olen taas kuin eri kaupungissa. Berliini on aina uusi!


Edellinen kirjoitus
Seuraava kirjoitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Berliini Berliinin filharmonikot Charlottenburgin linna Kreuzberg Kudam Kurfürstendam Potzdamerplatz

Arkisto

Raakel Lignell

Raakel Lignell on suurperheen äiti, isoäiti, muusikko, tv-toimittaja, tietokirjailija, kolumnisti. ”Kulttuuri on ytimeni, perhe rakkauteni, ruoka ja matkustelu harrastukseni. Ahmin kirjoja ja viihdyn auton ratissa”, hän kuvailee itseään. Profiilikuva: Jouni Harala

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Berliini ja Brandenburg – kaupunki- ja luontomatkailua parhaimmillaan

Teksti: Maisa Lappi - © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2010 Luovuuden ilo ja into suorastaan pursuavat silmille Berliinin Mitten, Prenzlauer Bergin ja uusimman trendialueen kreuzköllnin alueella liikkuessa. Museoiden kirjo on valtava, neues Muse...

Avainsanat: Berliini, Brandenburg, Checkpoint Carlie, Kreuzberg, KreuzKölln, Maybachufer, Mitte, NeuKölln, Postdam, Saksa, Spreewald
Lue lisää »
Raakel Lignell

Rooma – ikuinen kaupunki ikäihmisen jaloin

Teksti ja kuvat: ©Raakel Lignel Rooma, Città Eterna, ikuinen kaupunki on aarre-aitta. Arkkitehtuuri, roomalainen elämänmeno, historian hengästyttävät kerrostumat niin lukemattomissa museoissa, kirkoissa, palatseissa ja patsaissa kuin jokaisessa kortt...

Avainsanat: Campo di Fiori, Colosseum, Espanjalaiset portaat, Fontana di Trevi, Italia, Piazza Barberini, Piazza Navona, Pietarinkirkko, Rooma, Trastevere, Vatikaani
Lue lisää »
Kaleva Travel

Eloisa ja elämänmyönteinen Sydney

Teksti: Maisa Lappi | © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2009   Mitä tulee mieleen sanasta Sydney? Upeat uudenvuoden ilotulitukset sataman ”henkarisillalta”? Lohkottua appelsiinia muistuttava Oopperatalo? Bondi Beachin upea ranta? Rent...

Avainsanat: Australia, Bondi Beach, Sydney
Lue lisää »