Dubai – ihmeitä ilman taikalamppua

Teksti: Terhi Hakulinen – © Traveller – Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2010

 

Tuhannen ja yhden yön tarinoiden lampun henki rakensi upean palatsin yhdessä yössä. Dubain sheikki Mohamed on taikonut hiekkaerämaasta ja merestä sataman, lentoliikenteen solmukohdan, kansainvälisen loma- ja huvittelukeitaan, jos ei nyt ihan yhdessä yössä, niin parin kymmenen vuoden kuluessa kuitenkin.

Dubain pilvenpiirtäjät auringonlaskun aikaan Arabi-Emiraateissa
Dubain pilvenpiirtäjät auringonlaskun aikaan Arabi-Emiraateissa. kuva: Shutterstock

Kaupankäynnin solmukohta jo muinoin

Miten kaikki alkoi? Duban Khorin eli Dubai-Greekin rannoilla asusteli muutama sata kalastajaa, kun nykyisen sheikin esi-isät – Maktoum-perhe – saapuivat Abu Dhabista 1883. Mutta Dubain tarina oli alkanut jo kauan ennen sitä. Dubai-Greek muodosti suojaisan luonnonsataman dhow-veneille, joilla käytiin kauppaa Persianlahdella, Arabianmerellä ja Intian valtamerellä jo 600-luvulla. Merireitit kohtasivat täällä vuosituhantiset karavaanireitit, jotka kulkivat Kaksoisvirran maahaan ja itään. Dubai-Greek oli kaupankäynnin solmukohta, jonka läpi kulki mausteita, kultaa, orjia, santelipuuta sekä tietenkin helmiä, joita kalastettiin ihan kotirannoilta. Joten oikeastaan sheikki Mohamed lämmitti parikymmnetä vuotta sitten uudelleen vanhan idean ja nosti sen nykyajan tasolle. Dubai-Greekillä kelluvat dhow-veneet edelleenkin, mutta moottoritiet halkovat nyt hiekka- aavikkoa, Dubain lentokenttä yhdistää Euroopan ja Afrikan Intian valtameren maihin ja Kaukoitään ja Jebel Ali on maailman suurin satama. Dubaissa rakennetaan mielellään maailman suurinta ja ylpeillään sillä.

Kaupunki kahdessa osassa

Jos Dubaita katsoo mereltä käsin Dubai-Greekin oikealle puolelle jää Bur Dubai ja vasemmalle Deiran kaupunginosa. Dhowveneiden laiturien takaa Deiran alueelta löytyvät mauste- ja kultakujat sekä elektroniikkasoukit. Vielä taaempaa Dubai Country Club ja Al Mamzarin luonnonpuisto, jonka lintujen suojelualueilla mm. flamingot pesivät. Dubai- Greekin voi ylittää joko Maktoum-siltaa tai Garhoud-siltaa pitkin. Greekin ali on rakennettu myös tunneli. Miellyttävin tapa on ottaa vesitaksi – abra.

Burin puolen ensimmäinen kiinnekohta on korallikivestä ja savitiilestä rakennettu Al Fahidi -linnoitus, jonka pronssitykit suunnattiin Portugalia vastaan. Britit ajoivat portugalilaiset pois ottaessaan haltuunsa Intian, mistä dubailaiset ovat olleet lämpimän kiitollisia tähän päivään saakka. Erikoissuhde Britanniaan näkyy niin intohimoisena golf- ja raviharrastuksena kuin sheikin vaimon valinnoisakin. Yksi neljästä vaimosta on englantilainen. Muut tulevat Jordaniasta, Abu Dhabista ja Dubaista. Rakkaus ja diplomatia liittyvät yhteen. Dubaissa vain briteillä on suurlähetystö, muilla mailla on konsulaatit.

Dubai, Arabiemiraatit
Dubai, Arabiemiraatit. Kuva: Shutterstock

 

Tuulitorni toimitti ilmastoinnin virkaa

Linnoitusmuseon ympärille levittäytyvät hindukorttelit, joiden kujilta löytyvät halvat tekstiilit ja halpaa elektroniikkaa. Kaikki basaarikauppiaiden temput ovat käytössä. Bastakian kaupunginosaa linnoituksen toisella puolella asuttivat aikoinaan varakkaat kauppiaat, jotka rakensivat sinne tuulitornitalojaan. Tuulitorni oli 1800-luvun vastine ilmastoinnille. Taloon rakennettiin 10–15 metriä korkea torni, joka yhdistettiin alakerran oleskelutiloihin. Tornin ristin muotoon rakennetut seinät ja neljään suuntaan avautuvat ikkuna-aukot keräävät tuulen ja ohjaavat sen alas.

Sittemmin Bastakiaan muuttivat siirtotyöläisten joukot. 1990-luvun puolivälissä kortteleita alettiin kunnostaa ja nyttemmin alueelta löytyy taidegallerioita, kahviloita ja sheikki Mohamedin kulttuurikeskus. Majlisgalleria Al Fahidin liikenneympyrän luona on pystytetty perinteiseen tuulitornitaloon ja siellä voi taiteen ja taidekäsitöiden ohella tutustua myös talon arkkitehtuuriin. Uuden Dubain pääosassa ovat pilvenpiirtäjät

Uusi, uljas Dubai on rakennettu Burin vanhojen osien jatkoksi, rannan tuntumassa kulkevan Jumeirah-kadun molemmin puolin. 1979 nousi ensimmäinen pilvenpiirtäjä World Trade Center ja sen ympärille kasvoi nopeasti uutta liikekeskustaa. Dubai laajeni vauhdilla pitkin rantaa, jota riittää kaikkiaan 65 kilometriä. Maan puolella nousee ylpeänä Burj Al Khalifa: vastavalmistunut torni, joka kantaa juuri nyt maailman korkeimman rakennuksen titteliä. Tornin viereinen Dubai Mall on yksi ostoskaupungin mahtavimmista ostoskeskuksista, jonka vetonaulana monien kymmenien kauppojen ja ravintoloiden lisäksi on vesiputous- ja valoshow ’Dancing Waters’.

Rannan puolella tulevat vastaan Jumeirah Beach Hotel sekä sheikki Mohamedin kesäpalatsin ympärille rakennetu Wild Wadin vesipuisto ja dubailaisten ylpeys Burj Al Arab -loistohotelli, jonka aulaan Eiffel-torni mahtuisi seisomaan ja jolle paikalliset ovat antaneet seitsemän tähteä. Jotenkinhan pitää erottua kaupungissa, jossa on lähemmäs sata viiden tähden hotellia.

Sheikillä on rantaviivaa kerrakseen

Sheikin kesäpalatsin tienoot käsittävät kaikkiaan neljä kilometriä rantaviivaa. 2000-luvun puolivälissä alueelle avattiin Madinat Jumeirahin kortteli, vanhaan arabialaiseen tyyliin rakennettu ranta-ja huvittelualue, joka koostuu puutarhoista, kanavista, kauppakujista, teattereista, kahviloista, useista ravintoloista ja kahdesta loistohotellista, joista toinen on Al Qasr -palatsihotelli, jota valtiovieraat ja sheikin henkilökohtaiset vieraat suosivat.

Kun matkaa jatkaa rantaa pitkin vielä Burj Al Arabin ja Madinat Jumeirahin ohitse, kohtaa yhden Dubain uusimmista ihmeistä: palmun muotoiset tekosaaret, joita yhdistää mantereeseen moottoritiesilta ja monorail. Dubailaiset käyttävät alueesta lyhyesti nimitystä Palm. Palmin avauduttua Dubai kaksinkertaisti kerralla rantaviivansa määrän. Palmun’oksilta’ löytyi tilaa 4000 luksusvillalle, joista jokaisella on yksityisranta. Palmua ympäröivälle aallon murtajalle, Cresentille, on noussut luksushotelleja ja huvipuistoja, joista kuuluisin lienee Atlantis. Sen avajaiset olivat tiettävästi maailman kallein seurapiiritapahtuma. Hotellin ja hiekkarannan lisäksi Atlantiksella on esitellä monikerroksinen jättiläisakvaario, jossa Persianlahden värikkäät kalat ja korallit ovat ihailevien  katseiden kohteina. Atlantiksen ylpeys on hulppea vesi- ja huvipuisto, jossa niin perheen pienet kuin suuretkin viihtyvät.

Jotakuinkin Palmun juurten kohdalla sijaitsee maan ensimmäinen ja kaikkein eksklusiivisin golffareiden taivas, Emirates Golf Club, jolla on tarjota kerrassaan 15 kenttää.

Dubai skyline, Arabiemiraatit
Dubaissa yhdistyy ranta- ja kaupunkilomat. kuva: shutterstock

 

Marinassa ei turhista marista

Palmin toisella puolella asuvat, työskentelevät ja tapaavat nuoret, rikkaat ja kauniit. Tällä Marinaksi kutsutulla alueella risteilee joukko kanavia ja kävelyteitä sekä niiden rannoilla muodikkaita ravintoloita. Marinan rannan puolelle on noussut lukuisia huippuhotelleja, kuten Sheraton, One and Only Mirage, Le Royal Meridien, Ritz-Carlton ja Hilton. Kanaalien ja kävelykatujen varsille on rakennettu niin sanottuja huoneistohotelleja ja residenssejä, joilla ei ole virallista luokitusta ja joissa ei saa tarjota alkoholia. Vapaapäivinä kaikki kynnelle kykenevät ajavat Marina Walkille. Ruuhkat ovat hirveät, parkkipaikoista pulaa, mutta tämä on Dubai, missä bensalitra maksaa saman kuin vesilitrakin. Eivätkä edes ilmastoidut bussipysäkit saa dubailaisia luopumaan auton ajamisen nautinnosta.

Asukkaat tuontitavaraa

Dubain 1,6 miljoonasta (v. 2013) asukkaasta 80 % on ulkomaalaisia. Pääosin intialaisia ja muiden arabimaiden kansalaisia. Noin 10 % asukkaista tulee eri Euroopan maista. Monet heistä pitävät Dubaita ihanteellisena asuinpaikkana. Ei vähiten sen vuoksi, että maassa ei peritä enempää tuloveroa kuin arvolisäveroakaan. Ostokset ovat siis verovapaita muuallakin kuin lentoasemalla. Ja markkinapaikkanahan Dubain perinteet ovat pitkät.

Dubai, Arabiemiraatit
Dubai on tunnettu pilvenpiirtäjistään. kuva: Shutterstock

 

Kauppaa kaikilla mausteilla – ja kaikilla tavaroilla

Moni tulee Dubaihin nimenomaan ostoksille. Ostomahdollisuudet ovat mahtavat. Kaikkea on tarjolla ja yleensä edulliseen hintaan. Deiran ja Burin kujien ja basaarien ohella Dubaissa on kymmeniä moderneja, ilmastoituja ostoskeskuksia, joista Emirates Mallin ihmeisiin kuuluu kauppojen ja ravintoloiden lisäksi laskettelurinne ja Mercato vetoaa erityisesti eurooppalaisella tyylillään.

Luja usko tulevaan

Totta on myös, että talouden taantuma on iski voimakkaasti Dubaihin ja monet pilvenpiirtäjätyömaat pysähtyivät. Sheikki Mohamedin tähänastiset saavutukset lyövät kuitenkin laudalta lampun hengen moninkertaisesti ja öljyrikas Abu Dhabi on ainakin toistaiseksi tukenut Dubaita ja estänyt talouden luhistumisen.

Suuria suunniteltaessa mopo on saattanut välillä vähän karata käsistä, mutta tulevaisuuden usko on Dubaissa lujassa. 50 % kiinteistöjen arvoista on voinut sulaa pois, mutta taksimiesten tietotoimiston mukaan nousu alkaa vuonna 2013 ja 2015 kiinteistöjen arvot ovat taas korkeammalla kuin koskaan.

Yhdistyneet Abariemiraatit

Yhdistyneet Abariemiraatit muodostuu seitsemästä emiraattikunnasta Arabian niemimaalla Persianlahden rannalla. Suurin on Abu Dhabi, joka kattaa 85 % kokonaispintaalasta ja on myös emiraateista rikkain. Toisena tulee pieni Dubai. Rikkaimmat kolme emiraattia Abu Dhabi, Dubai ja Sharjah tukevat taloudellisesti muita. Kaikkien muidenkin emiraattien pääkaupungit ovat rannikolla. Sharjah ja Ras al Khaimah lahtiensa pohjukoissa ja Ajman, Um Al-Qaiwan hiekkasärkillä laguunin ympärillä. Itärannikon Fujairahia pidetään maisemiltaan kauneimpana kaikista. Hajar-vuoristo eristää sen muista emiraateista.

Vuosisataiset sopimukset, järjestelyt, avioliitot, kaikkinainen kähmintä ja muut keskinäiset riippuvuussuhteet emiraattien välillä ovat johtaneet siihen, että mikään niistä ei muodosta kiinteää alueellista kokonaisuutta, vaan sheikkien valtakuntien osat ovat pirstaleina eri puolilla aluetta.

Vuosisatojen ajan elanto on saatu toisaalta karjankasvatuksesta aavikoilla ja vuorilla sekä toisaalta merestä kalastuksesta ja helmensukelluksesta (ja joskus merirosvouksestakin). Nykyisinkin modernissa kaupungissa asustavalla emiraattivirkamiehellä on usein maatila vuorilla. Viimeisten vuosikymmenten ajan öljy on muodostanut emiraattien vaurauden perustan. Suurimmat öljyvarat on Abu Dhabilla. Myös matkailuun panostaan yhä enemmän kaikissa sheikkikunnissa. Johtava matkailukeskus on Dubai.

flydubai on ensimmäinen lentoyhtiö, joka tarjoaa lokakuusta alkaen ympärivuotisen, suoran lentoyhteyden Helsingin ja Dubain välillä. Ensimmäinen lentopäivä Helsingistä on 12.10.2018. Lue lisää aiheesta täältä.

flydubain boeing 737 lentokone
flydubai on ensimmäinen lentoyhtiö, joka tarjoaa lokakuusta alkaen ympärivuotisen, suoran lentoyhteyden Helsingin ja Dubain välillä. kuva: flydubai


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Abu Dhabi Arabiemiraatit Dubai Marina Palm

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Ras Al Kaimah ja maailman pisin zipline

Teksti ja kuvat: © Kai Paroma 2019 Kuinka moni tietää mikä tai missä on Ras Al Kaimah? En tiennyt minäkään ennen kuin olivat ensi kertaa matkamessuilla toissa vuonna. Silloin kertoivat, että kohta aukeaa maailman pisin zipline ja siitä lähtien asia...

Avainsanat: Arabiemiraatit, Jebel Jais, Khasab, Oman, Ras Al Kaimah, Zipline
Lue lisää »
Kaleva Travel

Satumainen Sansibar

Teksti: Terhi Hakulinen © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2009   Pelkkä sana Sansibar tuo mieleen sadut, Tuhannen ja yhden yön tarinat, sulttaanien palatsit, määrättömät rikkaudet, mystiset lamput, uljaiden merenkulkijoiden retket j...

Avainsanat: Sansibar
Lue lisää »
Kaleva Travel

Hurtigrutenin monet kasvot

Teksi: CWT Kaleva Travel, Kuvat: Hurtigruten     Hurtigruten eroaa muista varustamoista ei vaan aluksillaan vaan myös kohteillaan. Norjassa pääosin seilaava Hurtigruten tarjoaa matkustajilleen niin unohtamattomia elämyksiä kuin myös henk...

Avainsanat: Bergen, Etelämanner, Grönlanti, Huippuvuoret, Hurtigruten, Kirkkoniemi, Norjan rannikko
Lue lisää »