Eloisa ja elämänmyönteinen Sydney

Teksti: Maisa Lappi | © Traveller – Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2009

 

Mitä tulee mieleen sanasta Sydney? Upeat uudenvuoden ilotulitukset sataman ”henkarisillalta”? Lohkottua appelsiinia muistuttava Oopperatalo? Bondi Beachin upea ranta? Rento ja mukava meininki? Kaikki vastaukset ovat oikeita – lähde etsimään omia vastauksiasi.

Jos lentää yhtä soittoa, vaikkakin välilaskuja tehden Australiaan, saattaa maa sen jälkeen keinua jalkojen alla. Viisas pysähtyykin pitkän lennon varrella päiväksi tai pariksi vaikkapa Singaporeen. Näin ei kaikki tunnu olevan ylösalaisin, vaikka hotellihuoneen kylpyhuoneen lavuaarissa vesi kiertyykin lavuaarin reiästä väärään suuntaan…

Australialaiset ovat ystävällisen uteliasta kansaa. Jo lentokenttätaksi haluaa tietää, mistä tulet. Kimi Räikkönen ja Nokia ovat tässäkin maailmankolkassa tuttuja.

Uudenvuoden ilotulitukset Sydneyssä, Australiassa kuva: pixabay
Uudenvuoden ilotulitukset Sydneyssä, Australiassa kuva: pixabay

Hop on, hop off

Paras tapa saada yleiskuva merellisestä Sydneystä on lähteä kaupunkikiertoajelulle. Yksi parhaimmista keinoista, on mielestäni monista muistakin kaupungeista tutuksi tullut, Hop on, hop off -kierros. Sydneyssä homma toimii siten, että voit esimerkiksi hypätä kyytiin keskustassa, Oopperatalolla, museoiden luona tai The Rocksissa. Bussit kulkevat 20 minuutin välein, jolloin omia tekemisiään kussakin kohteessa voi aikatauluttaa sen mukaan. Pysäkkejä on reitin varrella kaikkiaan 31. Jos kierroksen ajaa yhtä soittoa, se kestää puolitoista tuntia.

Central Stationin asemalta ja Hard Rock Cafen edestä voi samalla lipulla vaihtaa Bondi Beachille menevään bussiin, kun haluaa lähteä uimaan tai surffaamaan kuululle rannalle. Bondi Beachille pääsee myös junalla. Niin Bondi Beachin kuin Manlyn niemekkeen rannatkin ovat surffaajien suosiossa. Manlyyn puolestaan pääsee mukavasti hyppäämällä Circular Quayn satamasta Manlyyn menevän lautan kyytiin. Samalla matkalla saa eri kuvakulmia Sydneyn maamerkeistä Harbour Bridgestä ja Oopperatalosta.

 

Bondi Beach, Australia
Bondi Beach, Australia kuva: pixabay

Näköaloista voi nauttia myös, jos hyppää keskustassa Monorailin kyytiin tai nousee Sydney Towerin näköalatorniin. Sieltä on helppo hahmottaa kaupungin monilonkeroista ilmettä saarineen ja vilkkaine laivaliikenteineen. Sydney Towerin sanotaan olevan koko Australian suosituin nähtävyys. Sitä kyllä ihmettelen. Jos minun pitäisi nimetä Australian paras nähtävyys tai kokemus, olisi se ilman muuta maan poikkeuksellinen luonto, eläimet ja kasvit. Maan söpöimmät edustajat, koalat ja kengurut, voi tavata Sydneyssäkin, jos ei ole aikaa lähteä retkelle kaupungin ulkopuolelle. Darling Harbourissa Akvaarion vieressä sijaitsee nimittäin Sydney Wildlife World. Siellä on saman katon alla yli 130 eri eläinlajia, joista monet ovat endeemisiä eli niitä ei esiinny missään muualla kuin Australiassa. Suuren valliriutan koralleista ja kaloista saa puolestaan hyvän kuvan Sydney Aquariumissa. Varaudu kummassakin paikassa jonottamaan sisäänpääsyä.

Sydneyn maamerkki – Oopperatalo

Kun kaupungin koordinaatit ovat tulleet tutuiksi, kannattaa jalkautua tarkempaa tutustumista varten. Sydneyn liikekeskusta kauppoineen ja tavarataloineen on kompakti kokonaisuus, samoin satama Oopperataloineen ja The Rocksin alueineen.

Tanskalaisen arkkitehdin Jörn Utzonin suunnittelemaa Oopperataloa rakennettiin kuin Iisakin kirkkoa. Rakentamiseen liittyi poliittista kähmintää ja monenlaista viivytystä. Oopperataloa alettiin rakentaa 1959. Vuonna 1966 Utzon löi tuskastuneena hanskat tiskiin ja poistui Tanskanmaalle. Oopperatalo valmistui vihdoin 1973 ja ensimmäinen esitys oli sattuvasti Prokovjievin Sota ja rauha.

Jos sattuu olemaan Sydneyssä uudenvuoden aattona, tässä yksi vihje: varaa oopperaliput ennakkoon koti-Suomesta aattoillaksi ja saat kaupan päällisiksi parhaat paikat katsoa upeaa uudenvuoden ilotulitusta. Näin ei tarvitse sulloutua miljoonan (!) muun ihmisen kanssa satama-alueelle seuraamaan Harbour Bridgen edustan ilotulitusta.

Eloisa ja elämänmyönteinen Sydneyn Oopperatalo, kuva: pixabay
Eloisan ja elämänmyönteisen Sydneyn Oopperatalo, kuva: pixabay

Kiehtova The Rocks

The Rocks on mielikuvitusta kiehtova alue, sillä sen asutus sai alkunsa emämaasta Isosta-Britanniasta 1820-luvulla tuoduista vangeista ja muista epätoivotuista henkilöistä. Niinpä meno oli kuin parhaista Dickensin kirjoista, kun rangaistusvangit, valaanpyytäjät, yleiset naiset ja katujengit selvittelivät välejään.

Tänään tuosta ajasta kuiskailevat vain vanhojen talojen seinät. The Rocks on trendikäs kaupunginosa ravintoloineen, pubeineen ja George Streetin viikonlopun markkinoineen. Päivällä se on pakattu lapsiperheillä ja turisteilla, jotka tulevat nauttimaan katusoittajien ja -taitelijoiden esityksistä. Keskusaukiolla George Streetin takana nuorten miesten bändi soittaa svengaavaa musiikkia, joka saa pikkulapsetkin hetkumaan musiikin mukana. Illalla ravintoloiden ikkunoihin syttyvät kodikkaat valot houkutellen nauttimaan illallista kaikessa rauhassa.

Bondi Beach, Australia kuva: pixabay
Bondi Beach, Australia kuva: pixabay

Monipuolinen Darling Harbour

Lähempänä liikekeskustaa sijaitseva Darling Harbour on monipuolinen ajanviettoalue. Molemmin puolin lahtea on vieri vieressä ravintoloita, mistä valita.

Darling Harbourista lähtee myös monen moista risteilyä: päiväristeilyitä, illallisristeilyitä ja auringonlaskuristeilyitä. Aluksia on suurista laivoista katamaraaneihin. Alueella on myös jonkin verran erilaisia kauppoja. Vaikka olisi työmatkalla ja aikaa vähän, kannattaa ehdottomasti etsiytyä keskustan bysanttilaistyyliseen Queen Victoria Buildingiin. Siellä on tasokkaita vaatekauppoja à la Féraud. Ja totta kai myös ravintoloita ja kahviloita.

Ravintolan ovenpielessä oleva kyltti BYO saattaa mietityttää. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, ettei ravintolalla ole anniskeluoikeuksia ja asiakkaat voivat tuoda ruokailuun mukaan kaupasta ostamaansa viiniä. Ravintola laskuttaa siitä vain pienen pullonavausmaksun -kätevää ja edullista.

Australia, Sydney ja silta
Australia, Sydney ja silta kuva: pixabay

No worries, mate

Elämä Australiassa tuntuu kovin mutkattomalta suomalaiseen kurinalaisuuteen ja järjestelmällisyyteen tottuneesta. No worries, mate vastaa aussi usein, jos häneltä tiedustelee jotain hieman huolestuneena. Aussienglanti on muuten alkuun melko hauskaa kuunneltavaa eikä siitä ole heti kovin helppoa saada selvää. Eräs ystävättäreni kertoi omasta, ensimmäisestä Australian matkastaan hauskan tarinan. Hän meni pitkän lennon jälkeen erääseen sydneyläiseen hotelliin ja hieraisi väsyneitä silmiään: hotellin aulassa oli ihkaelävä hevonen. Hän tiedusteli asiaa portieriltä, joka vastasi: oh, it’s a race horse (aussiksi äännettynä raise hoors). Ystävättäreni ihmetteli, mitä ne riisihevoset oikein ovat, kunnes ääntämys aukeni hänelle ja selvisi, että kaupungissa oli meneillään suuret kansainväliset hevoskilpailut, minkä kunniaksi hevonen oli tuotu hotellin aulaan!

Lisätietoja Sydneyn nähtävyyksistä:

www.city-sightseeing.com
www.sydneywildlifeworld.com.au
www.sydneyaquarium.com.auJätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Australia Bondi Beach Sydney

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Tunnelmia ja makuja Brooklyn -sillan toiselta puolelta

Traveller 2/2015, teksti Johanna Tyynelä   On kiistämättä selvää, että Manhattanilla riittää näkemistä moneen lomamatkaan. Rohkaisen kuitenkin Nykin matkaajia ottamaan reissustaan pari päivää ja mennä katsomaan tätä upeaa kaupunkia ...

Avainsanat: Brooklyn, Brooklyn Bridge, Dumbo, New York, NYC, USA, Williamsburg, Yhdysvallat
Lue lisää »
Kaleva Travel

Rannikon hohtavat lomahelmet – Cascais – Estoril

Teksti Jaana Rinne © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2011   Muistatko Estorilin yöt, Fleetwood Macin laulussa kysytään. Estorilin yötaivaan magiikka ei unohdu, mutta myös alueen aamut ja päivät jäävät mieleen. Näin on, sillä Te...

Avainsanat: Cascais, Estoril, Portugali, Sintra
Lue lisää »
Kaleva Travel

Espanjan Baskimaa: Rantapaikka San Sebastian designin Bilbao

Teksti: Jaana Rinne Kuvat: Shutterstock - © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2012   San Sebastian ja Bilbao täydentävät toisiaan. Peräkkäin koettuna ne näyttävät matkailijalle Baskimaan rennon ja kulturellin puolen. [caption id="...

Avainsanat: Baskimaa, Bilbao, Espanja, San Sebastian
Lue lisää »