Espanjan Baskimaa: Rantapaikka San Sebastian designin Bilbao

Teksti: Jaana Rinne Kuvat: Shutterstock – © Traveller – Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2012

 

San Sebastian ja Bilbao täydentävät toisiaan. Peräkkäin koettuna ne näyttävät matkailijalle Baskimaan rennon ja kulturellin puolen.

San Sebastian Satama
La Concha sijaitsee kahden vuoren välissä Cantabrian meren rannalla.

Laadukas ja ainutlaatuinen, yksinkertainen ja hienostunut San Sebastian tarjoilee matkailijalle menneen maailman parhaita paloja ja viimeisimpiä villityksiä. Paikallinen hyvä elämä tarkoittaa herkullisia pintxoja, ranskalaistyylisiä katuja ja romanttisia puistoja. Ja rantoja, joista kaunein eli La Concha, sijaitsee kahden vuoren välissä Cantabrian meren rannalla. San Sebastianin viettelevä charmi kävelee vastaan Paseo de La Conchalla, simpukanmuotoista rantaa reunustavalla kävelykadulla. Valkoisten kahviloiden ja sinivalkoraidallisten pukukoppien kutsua on vaikea vastustaa.

San Sebastiania ymmärtääkseen on hyvä kurkistaa kaupungin historiaan. Kaksi vuosisataa sitten Donostia-San-Sebastianin maalaiskylässä eleltiin rauhallisesti Igueldovuoren juurella. 1800-luvun puolivälissä Igueldon hiekkakivilouhoksen valtasi työläisten armeija, jonka lohkomista kivistä syntyi uusi kaupunki Victoria Eugenia-teattereineen, Maria Christina -hotelleineen ja Urumea -joen rantakartanoineen. Samasta hiekkakivestä rakennettiin 1900-luvulla lähiöiden keltaruskeat kerrostalot.

Vuonna 1813 miltei koko kaupungin tuhonneesta palosta selvisivät vahingoittumattomina vain San Vicenten goottilainen kirkko ja Santa Marian barokkityylinen basilika, mutta kaupunki restauroitiin kuitenkin nopeasti entiseen kuntoon.

Rantakaupunkia hallitsevat yhä 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa rakennetut talot. Ne, joihin eurooppalainen aatelisto tuli etsimään aurinkoa, terapeuttisia hoitoja ja kosmopoliittista ilmapiiriä. Tunnelmakin on ennallaan, vaikka 50 vuoden vastustuksen jälkeen Kulttuuri-keskukseksi muutettu Tabacalera -tupakkatalo ja Rafael Moneon suunnittelema Kursaal Centre sekä avantgardisti Eduardo Chillidan ja Jorge Oteizan työt todistavat, ettei Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2016 ryhtyvässä San Sebastianissa säikytä uutta.

San Sebastian maisema
San Sebastian maisema on henkeäsalpaava

Ranskalaisittain elegantti elokuva- ja muotikaupunki

Vuosisadan puolivälin jälkeen San Sebastianiin kutsuttiin Pariisin uudistajana tunnettu paroni Haussmann. Haussmann rakennutti viehättäviä aukioita ja vehreitä puistoja. San Sebastianin hetki koitti kesällä 1887, kun leskeksi jäänyt kuningatar Maria Christina saapui pienen poikansa kuningas Alfonso XIII:n kanssa viettämään kesää meren rannalle. Maria Christinan suhteet nostivat San Sebastianin Euroopan aristokratian tietoisuuteen ja yhtäkkiä paikasta tuli muodikas.

Baskimaan San Sebastianin belle epoque -tunnelma imee yhä puoleensa rantakansaa ympäri Eurooppaa, mutta vanhan legendan mukaan rannalla makailu Igueldovuoren juurella ei voi koskaan olla täydellistä, koska vuoren varjo kostaa kiviensä muinaisen riistämisen peittämällä auringonlaskut.

Useimmat San Sebastianiin rakastuneet eivät piittaa vuoren varjosta. Näyttelijä John Malkovich rakastaa Victoria Eugenia-teatteria ja hotelli Maria Cristinaa, joka aukeaa keväällä(2012) entistä ehompana uudistuksen jälkeen.

Filmifestivaalikaupunkinakin tunnetun San Sebastianin glamour on taltioitu moneen elokuvaan. Vuonna 1958 Alfred Hitchcock vieraili Polloen hautausmaalla ja päätti kuvata Vertigon avainkohtauksen samalla paikalla. Taistelu Britanniasta (1968 ), Talvi Lissabonissa (1990 ) ja varsinkin Marlene Dietrichin tähdittämä Desire (1936) tunnetaan myös San Sebastianissa kuvatuista kohtauksista.

Espanja San Sebastian
San Sebastiania ei suotta valittu vuoden 2016 kulttuuripääkaupungiksi. 

Hitchcockin kultakaudella 1950-luvulla San Sebastianista kotoisin oleva Christobal Balenciaga puki planeetan eleganteimmat naiset. Ompelijattaren ja kalastajan pojan keksi de Torresin markiisi, joka siirtyi pian Espanjan liikkeet avattuaan vaikuttamaan Pariisiin. Marlene Dietrichille tehdyt puvut istuivat kuin hansikas, Greta Garbo kuului uskollisiin asiakkaisiin ja itse Coco Chanel hämmästyi nähdessään mitä Balenciaga sai aikaan kangaspalasta.

Michelin-tähtien ja pintxojen taivas

Aristokraattien mukanaan tuoma ranskalaisten keittiömestareiden, vuoristoisen viljelysmaan ja hedelmällisen meren yhdistelmä pakottaa ruoan rakastajat viljelemään superlatiiveja. San Sebastian voikin ylpeillä useammalla kuin yhdellä Michelin-tähdellä neliökilometriä kohden.

Lounas kolmen Michelin-tähden Arzakissa todistaa molekyyligastronomian olevan voimissaan. Vanhassa maatalossa sijaitsevaa pientä ravintolaa johtaa nykyään modernin baskikeittiön isän Juan Mari Arzakin kanssa hänen nelikymppinen tyttärensä Elena. Tavallisena torstaina kello kaksitoista Elena Arzakin sisustusarkkitehtimiehen uudistamassa keittiössä valmistaudutaan lounaaseen. Tunnelma on leppoisa myös viinikellarissa, jonka keskellä kasvava puu muistuttaa perheravintolan velvoitteista.

Pinxto on Baskimaan tapas. kuva: Pixabay

Tammikuun 19. päivänä Juan Mari Arzak lähtee kadulle rummuttamaan, valkoisiin kokin hattuihin pukeutuneet ruoanharrastajat, perheet ja ystävät kerääntyvät parvekkeille katsomaan Baskimaan lipun nousua Place de la Constitucionilla.

San Sebastianin gastronomiset klubit on tarkoitettu pelkästään miehille, mutta monia ravintoloita johtaa nainen. Illansuussa naiset ovat vahvasti edustettuina pintxo-kierroksella. Vanhan kaupungin eli Parte Viejan taskukokoisten baarien tiskeille ilmestyy toinen toistaan taiteellisempia alkupaloja.

Syöminen on San Sebastianissa kokopäivätyötä, mutta kalorit sulavat helposti joko surfatessa, vaeltaessa tai pyöräillessä. Pintxo-taivas on myös vakavasti otettava pyöräilykaupunki. Monen mielestä ani harva nautinto vetää vertoja Paseo de la Conchalla ajelulle.

Guggenheim on Bilbaon sydän

Bilbao on Baskimaan eli Euskadin kansainvälisin ja eloisin kaupunki. Bilbao on myös muutosten kaupunki. Suurin muutos tapahtui 1990-luvulla, kun satamakaupungin telakat ja teollistumisen jäänteet väistyivät puistojen ja vau-arkkitehtuurin tieltä.

Vuonna 1998 avattu Bilbao Guggenheim -museo oli arkkitehti Frank O. Gehryn vastaisku kylmää ja tavallisten ihmisten inhoamaa postmodernismia vastaan. Gehryn 300 miljoonan vuoden takaa innoituksensa saanut ”kala” muutti koko kaupungin ilmapiirin. Nykyistä ilmapiiriä kuvaa hyvin Guggenheimia vartioiva, kukista tehty koiranpentu. Jeff Koonsin Puppy muistuttaa, että lapsenomainen uteliaisuus riittää sekä elämää että taidetta kohtaan.

Espanja Bilbao veistos
Nykyistä ilmapiiriä kuvaa hyvin Guggenheimia vartioiva, kukista tehty koiranpentu.

 

Ruumiinsa ja sielunsa raudalle, teräkselle, laivanrakennukselle ja kaupalle omistanut colossusmainen kaupunki onkin parissakymmenessä vuodessa muuntautunut Baskimaan talouden ja kaupan luovaksi keskukseksi.

700 vuotta sitten merimiesten, kaivosmiesten ja maanviljelijöiden kyläksi syntynyt kaupunki voi Bilbaon Ihmeen jälkeen kerskua avantgarde-arkkitehtuurin suurella määrällä: Norman Fosterin lasista tehdyillä metroaukoilla, teräksellä, joka suojaa Arata Isozakin Isozaki Atea Towerseja ja Santiago Calatravan suunnittelemalla lentokentällä.

Suurien sanojen takana Bilbao on humaani, helposti lähestyttävä kävelykaupunki. Bilbao ei ole se, mitä näet, vaan se, mitä tunnet. Ainakin Nervion-joen ympäristössä kävelyllä olevat kaupunkilaiset kehuvat kaupunkiaan. Guggenheim on muuttanut joenvarren Bilbaon sydämeksi ja antanut sille turvallisuutta.

Vahvojen naisten kaupunki

Bilbao on portti sekä merelliseen että vihreään Baskimaahan. Unescon Maailmanperintöluetteloon merkitty, Alberto de Palacion suunnittelema Vizcaia Bridge yhdistää toisiinsa kaksi kylää, Getxon ja Portugaleten.

Moderni Bilbao on täynnä esimerkkejä Bilbaon ihmeestä. Parhaimmillaan se on tunnelmaa: lapsiperheitä, vanhuksia, puistokahviloissa jazzia kuuntelevia keski-ikäisiä ihmisiä ja nuoria kävelemässä Santiago Calatravan suunnittelemalla Zubizuri -sillalla.

Ilmakuva Bilbao, Espanja
Ilmakuvaa Bilbaosta, Baskimaan sydämestä. 

Kulttuurikaupungiksi profiloituneella Bilbaolla on vahva baski-identiteetti. Baskeripäiset vanhat miehet mittaavat voimiaan pelota -pallopelissä. Vahvoja miehiä pitävät pystyssä vahvat naiset. Naiset hallitsevat Bilbaoa ja koko Baskimaata. He ovat perheenemäntiä, joiden itsekunnioituksesta kielivät ylväs ryhti ja suora katse. Vielä muutama vuosikymmen sitten kalastajien vaimot kauppasivat satamassa kalaa kovaäänisesti ja sellaisella auktoriteetilla, etteivät pikkupojat uskaltaneet kiusata heitä kepposilla.

Bilbaossa ollaan seitsemästä provinssista koostuvan Baskimaan ytimessä. Bizkaia, Gipuzkoa ja Alava muodostavat Espanjan autonomisen Baskimaan ja kolme provinssia sijaitsee Ranskassa. Seitsemäs provinssi eli Navarra on puoliksi baski. Baskilaisuus ei tunne rajoja, vaan aluetta määrittelevät lähinnä luonto ja ihmiset.

Vanhankaupungin tunnelmallisilla kaduilla

Bilbaon tunnemuisti sijaitsee Nervion -joen vasemmalla rannalla, vanhaankaupunkiin johtavan sillan kupeessa. Kastanjakärryn paahdettujen kastanjoiden tuoksu on yhä merkki siitä, että kesä on vaihtunut syksyksi.

Sillalta on kivenheiton matka pintxobaarien reunustamalle Plaza Nuevalle. Tanssi ja laulu kuuluvat baskilaiseen pyhäpäivän viettoon, ja niitä molempia harrastetaan myös tänä sunnuntaina Victor Montes -ravintolan liepeillä. Turistit liittyvät ilonpitoon. Tunnin musisoinnin jälkeen on aika syödä.

Bilbao, Espanja
Bilbaon tunnemuisti sijaitsee Nervion -joen vasemmalla rannalla, vanhaankaupunkiin johtavan sillan kupeessa.

Calle Santa Maria tunnetaan mainioista pintxo -paikoista. Gatzin ja varsinkin Irrintxin eteen muodostuu jonoa. Ulkona seisovat baaripöydät täyttyvät ankanmaksasta, sammakonreisistä ja vuohenjuustosta. Juomana on uuden sadon Txakolia. Kevyesti pirskahtelevaa, valkoisista Hondarribi Zuri rypäleistä puristettua Txakolia ei viedä ulkomaille, vaan viini nautitaan kokonaan Baskimaassa.

Casco Viejosta selän taakse jäävät sekä goottilainen katedraali Catedral de Santiago että vuonna 1929 rakennettu, värikkäillä lasimaalauksilla koristettu kauppahalli Mercado de la Ribera.

On aika miettiä, mihin menisi seuraavaksi. Monien kulttuuririentojen Bilbaossa on varaa valita sekä herkullisten ruokapaikkojen, museoiden että kauppojen välillä.

Suihkulähde Bilbao, Espanja
Baskilaisuus ei tunne rajoja, vaan aluetta määrittelevät lähinnä luonto ja ihmiset.


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Baskimaa Bilbao Espanja San Sebastian

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Sevilla – appelsiinipuita ja intohimoja

Teksti: Terhi Hakulinen  © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2009   Andalusiassa, mahtavan Quadalquivir -virran rannalla puolen miljoonan asukkaan Sevilla hurmaa tulijan välittömästi. Sevillan kauneus ja yltäkylläisyys periytyvät kahd...

Avainsanat: Alcazar, Espanja, Flamenco, Museo de Belles Artes, Paaseo, Santa Marian Katedraali, Sevilla, Torre del Oro
Lue lisää »
Kaleva Travel

Vaellus Santiago de Compostelaan

Teksti: Anne Strengell, kuvat: Shutterstock © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2010   Puolison ajatushan se alun perin oli. Puolison, joka on harrastanut Lapin vaelluksia useamman kerran vuodessa jo toistakymmentä vuotta. Hän esitteli min...

Avainsanat: Espanja, Léon, Madrid, Ranska, Santiago de Compostela
Lue lisää »
Kaleva Travel

Andalusian helmi – Córdoba

Teksti ja kuvat: AR,  2018   Monet tuntevat Córdoban ja sen vanhankaupingin UNESCO:n maailmanperintökohteena mutta kaupungissa on paljon muutakin. Erityisesti keväällä Córdoba tarjoaa parastaan erilaisilla tapahtumilla, sekä miellyttävällä ...

Avainsanat: Andalusia, Cordoba, Espanja, Malaga
Lue lisää »