Harry Potterin jalanjäljillä Englannissa ja Skotlannissa

Teksti Päivi Lappi © Traveller – Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2011 (muokattu 10/2018)

 

Vaikka Harry Potter kirja- sekä elokuvasarja on tullut jo päätökseensä, elää tarina ikuisesti. Englannissa ja Skotlannissa on monia paikkoja, joissa voi sukeltaa taikamaailman kulissien taakse. 

Suuri Sali, Oxfordissa. kuva: Pixabay

Englanti:

 

Harry Potter -studio, Watford

Warner Bros. Harry Potter Studio ei kummempia esittelyitä kaipaa. Jokainen tosi fani löytää täältä kaiken tarvitsemansa ruokkimaan taikamaailman nälkäänsä. Studiolta löytyy Harry Potter maailmasta tuttuja lavasteita kuten mm. legendaarinen Suuri Sali ja ja Wesleyn talo. Taikamaailman herättää henkiin erikoistehosteet, joiden käyttöä pääsee tutkimaan kuin myös rooliasuja sekä muita rekvisiittoja kuten liemiluokan välineitä tai Pomittaislinja bussia. Liput studioille on hyvä ostaa etukäteen virallisilta nettisivuilta, sillä paikan päältä niitä ei enää voi ostaa.

Kings Cross Station, London

Kun Harry matkaa ensi kertaa Tylypahkaan, juoksee hän kärryjensä kanssa tiiliseinän läpi Kings Cross asemalla päästäkseen laiturille 9 3/4. Vaikka itse laituria ei olekkaan olemassa, on kärryt sijoitettu asemalle näytille Harry Potter -kaupan yhteyteen.

Kings Crossin juna-asema Lontoossa. Kuva: Pixabay
Kings Crossin juna-asema Lontoossa. Kuva: Pixabay

Leadenhall Market, London

Elokuvissa nähty Viistokuja on kuvattu tällä. Kauppahalli on jo itsessään nähtävyys ilman Harry Potteriakin, sillä siellä sijaitsee paljon pieniä idyllisiä kauppoja pullollaan ruokaa ja matkamuistoja. Tarkka silmäisimmät voivat huomata kauppahallissa sinisen oven, joka on elokuvista tunnettu Vuotavana Noidankattilana.

Tylypahkan tilukset, Oxford

Kävele pitkin Tylypahkan käytäviä, istu alas ystävien kanssa koulun pihalle ja ihastele syksyistä maisemaa. Kaikki tämä löytyy Noitien ja Velhojen koulun, Tylypahkan, tiluksilta Oxfordista. Lontoosta on helppo tehdä omatoiminen tai opastettu päiväretki ihmettelemään näitä taianomaisia maisemia. Lisää informaatiota Oxfordista löydät täältä.

Lisää vinkkejä Harry Potter -faneille Lontooseen löytyy täältä.

Leadenhall Market on nähtävyys jo itsessään. kuva: Pixabay
Leadenhall Market on nähtävyys jo itsessään. kuva: Pixabay

Skotlanti:

 

The Balmoral Hotel, Edinburgh

The Balmoral on yksi Edinburghin tunnetuimmista viiden tähden hotelleista. Siellä J K Rowling viimeisteli viimeisen Harry Potter -kirjansa, Harry Potter ja kuoleman varjelukset. Kirjailija juhlisti tätä hetkeä raapustamalla merkinnän huoneen yhteen veistokseen, täydellisine allekirjoituksineen ja päiväyksineen.

The Balmoral Hotelli Edinburghissa.
The Balmoral Hotelli Edinburghissa.

 

Spoon Cafe Bistro ja The Elephant House, Edinburgh

Näissä viihtyisissä kahviloissa Edinburghissa J K Rowling kävi usein hahmotellessaan ensimmäisiä Harry Pottereita ja raapustellessaan muistiin tarinoita velhoudesta ja ihmeistä. Spoon Café Bistro oli aiemmin, J K Rowlingin vierailujen aikaan nimeltään, Nicholson´s Cafe.

Edinburgh Castle, Edinburgh

Mahtava Edinburgh Castle hallitsee kaupungin silhuettia. Sen sijainti sammuneen tulivuoren laella on häkellyttävän samankaltainen Hogwarts School of Witchcraft and Wizardryn kanssa. Linnaa käytettiin sarjan kuudennen kirjan, Harry Potter ja puoliverinen prinssi, julkistamisen yhteydessä.

Jacobite Steam Train, Highlands

The Jacobite Steam Train -reitti, jota kuvataan erääksi maailman hienoimmista junamatkoista, kulkee majesteettisen Highlands-alueen läpi Fort Williamista Mallaigiin. Juna toimi ”Hogwarts Expressin” höyrykoneena ja vaunuina, sellaisina kun ne nähtiin Viisasten kivessä. Osa tätä reittiä nähtiin myös Harry Potter ja salaisuuksien kammio -elokuvassa. Kohtaus, jossa ”Hogwarts Express” kulkee maasillan alta, sinisen Ford Anglian lentäessä junan ympärillä, kuvattiin Glennfinnan- maasillan luona, Fort Williamista länteen.

84 mailin pituinen Jacobite Steam Train -kiertomatka kattaa vaikuttavan määrän äärimmäisyyksiä. Se lähtee Ison-Britannian korkeimman vuoren lähettyviltä (Ben Nevis), käy Ison-Britannian läntisimmällä mantereella sijaitsevalla rautatieasemalla (Arisaig), tämän jälkeen se puuskuttaa lähellä syvintä makean veden järveä (Loch Morar) ja Ison-Britannian lyhintä jokea (River Morar) ja saapuu lopulta Euroopan syvimmälle merivesijärvelle, Loch Nevisille.

The Jacobite Steam Train -reittiä on kuvattu yhdeksi vaikuttavimmista ja kauneimmista junareiteistä.
The Jacobite Steam Train -reittiä on kuvattu yhdeksi vaikuttavimmista ja kauneimmista junareiteistä.

 

Hagrid’s Hut, Highlands

Kolmannen Harry Potter -elokuvan, Harry Potter ja Azbakanin vanki, kuvauksia tehtiin Glencoessa touko-kesäkuussa 2003. Lavasteet ovat nyttemmin poistettu ja vuorenrinteet palautettu entiseen tilaansa. Clachaig Gullyssa vierailevat näkevät tutun näköisen taustakuvan, jossa näkyy mahtava maisema Torren Lochanin ja Signal Rock -metsän yli, aina Glenin jylhille vuorille saakka.

Dalhousie Castle, Midlothian

Tee retki Midlothianiin ja käy Dalhousie Castlessa, jossa voit asua ihan ikiomassa linnassasi! Varaa päivään vähän aikaa katsellaksesi haukkametsästysesityksiä, joissa näet myös muutaman pöllöistä, joita koulutettiin Harry Potter -elokuvia varten. Seuraa niiden taitolentoesityksiä ja kuvittele samalla sitä epätoivoa, jonka elokuvissa esiintynyt kammottava ”howler”-kirjekuori aiheuttaa – kuten monet Harry Potter -fanit tietävät.


Seuraava kirjoitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Harry Potter Lontoo Oxford Skotlanti

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Lasten kanssa Lontoossa – Oh My God!?

© Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2007   Ei se itse asiassa niin hurjaa ollut kuin ensin voisi ajatella! Myönnettäköön toki, että kun lasten kanssa miettii lomakohdetta, ei Lontoo välttämättä tule ensimmäisenä mieleen. Kaupungil...

Avainsanat: Englanti, Hamleys, Iso-Britannia, Lasten kanssa, Livsey Museum for Children, London Duck Tours, London Eye, Lontoo
Lue lisää »
Kaleva Travel

Dubai – ihmeitä ilman taikalamppua

Teksti: Terhi Hakulinen - © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2010   Tuhannen ja yhden yön tarinoiden lampun henki rakensi upean palatsin yhdessä yössä. Dubain sheikki Mohamed on taikonut hiekkaerämaasta ja merestä sataman, lentoliiken...

Avainsanat: Abu Dhabi, Arabiemiraatit, Dubai, Marina, Palm
Lue lisää »
Kaleva Travel

Vihreä, vehreä – ja makea Madeira

Teksti: Päivi Lappi © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2011   Suomalainen saapui helmikuun hiihtolomaviikolla rankan talven keskeltä Madeiralle kuin paratiisiin. Oli lämmintä ja kaunista. Ja hyvä tuuri, sanoivat toiset. Niin tai näin,...

Avainsanat: Levada, Madeira, Portugali
Lue lisää »