Hiljainen Rooma ja lumoava Amalfi

Teksti: Jaana Rinne | © Traveller – Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2013

 

Etelä-italialaista temperamenttia tihkuva Rooma kerää joka vuosi ennätykselliset määrät matkailijoita. Heitettyään kerran lantin Trevin suihkulähteeseen moni palaa Federico Fellinin elokuvasta tuttuun La Dolce Vitaan eli Rooman ihanaan elämään yhä uudelleen. Kun nähtävyydet on muutamaan kertaan koettu, ikuinen kaupunki on mahdollista kokea ilman ruuhkia.

Rooma, Italia katot
Moni palaa Federico Fellinin elokuvasta tuttuun La Dolce Vitaan eli Rooman ihanaan elämään yhä uudelleen. kuva: Shutterstock

 

Villa Borghesen puiston laidalla sijaitseva hotelli Aldrovandi Palace mainostaa itseään rauhan tyyssijana, ja tosiaan: puutarhan puolen huoneeseen ei kuulu liikenteen melua, ja ikkunan aukaiseminen päästää sisään ruusujen tuoksun. Kahden Michelin -tähden Oliver Glowig -ravintola on kiinni, joten iltaisen ruokailuvälineiden kilkatuksen korvaa päivisin lintujen laulu.

Hotellin autokuljetuksella pääsee kerran tunnissa espanjalaisille portaille, mutta kävely on jännittävämpää. Se on tietä hiljaisempi vaihtoehto, vaikka Villa Borghesen puisto onkin lauantaisin täynnä ihmisiä ja roomalaisia kissoja. Lastenvaunut ovat yleinen näky, mutta lapset osaavat käyttäytyä. Suosittua puistoajanvietettä ovat myös lapsia edeltävä elämänvaihe eli häät. Ne taltioidaan vuokratun valokuvaajan toimesta muistoksi automaattikameraan.

Puistossa on useita kahviloita ja ravintoloita, joihin voi pysähtyä katselemaan roomalaista viikonlopunviettoa. Museoiksi muutetut vanhat huvilat, esimerkiksi Galleria Borghese ja Villa Giulian etruskilaisen taiteen museo, tarjoavat matkan varrella taidetta kulttuurista kiinnostuneille. Osa vapaapäivän viettäjistä istuu ravintola Casina Valadierin terassilla. Entisen  kasinon nykyinen huippuelämys on näkymä yli seitsemän kukkulan ja niitä värittävien terrakottakattojen.

Kolmensadankahdenkymmenen suihkulähteen kaupunki odottaa Espanjalaisten portaiden alla. Via Margutta palkitsee antiikin ja taiteen harrastajan ja gallerioiden lomasta löytyy  kodikkaita trattorioita ja osterioita.

Via del Babuinolla ostokset vaihtuvat vaatteisiin. Taide on kuitenkin vahvasti mukana myös vaatekadulla, varsinkin museo-ateljee Canova Tadolinissa, joka palvelee paikallisia ja  turisteja kahvila-ravintolana. Aidon kokoisten kipsiveistosten varjoista voi tarkkailla kadulla liikkuvia eläviä ”patsaita”.

Rooma, Italia ja Espanjalaiset portaat
Kolmensadankahdenkymmenen suihkulähteen kaupunki odottaa Espanjalaisten portaiden alla. kuva: Shutterstock

 

Roomalaista lohturuokaa

Suurien autoteiden välttäminen Rooman vanhassa keskustassa eli Antico storicossa on helppoa, sillä loppujen lopuksi Rooma on joukko pieniä kyliä, jotka ovat yhteydessä toisiinsa kapeilla kujilla.

Kyliä sitoo yhteen ruoka. Roomalainen ruoka on kuin italialainen la mamma: se ruokkii vieraan ison sylin hellyydellä. Ja sitä roomalainen ruoka nimenomaan tarjoaa: lohtua. Pastan, pizzan ja jäätelön pyhää kolmiyhteyttä ei voi vastustaa. Klassiset köyhän kansan pizzat: mehevä tomaatin siunaama pizza rosso ja valkoinen pizza bianco maistuvat jumalallisilta vaikkapa seisten baarinnurkassa syötyinä.

Viulistien, ruusunmyyjien ja Vespojen karusellissa ruoka on melkein pyhä asia. Ravintoloitsijoille keittiö on yhtä kuin kunnia, johon suhtaudutaan vakavuudella.

Ateriointin ei ehkä enää tuhlata aikaa tuntikaupalla, mutta sitäkin enemmän kiinnitetään huomiota laadukkaisiin, paikallisiin ja vuodenajalle ominaisiin raaka-aineisiin. Niiden tulee  olla vaatimattomasti parhaita, ja makujen harmonisia!

Roomalainen keittiö, cucina romanesca, perustuu lähistön maaseudun kasviksiin, hedelmiin, juustoihin sekä lihaan, Välimeren kalaan ja muihin meren antimiin.

Roomalaisista roomalaisin ruokalaji on Spagetti alla Carbonara. Monet liharuoat perustuvat quinto quartoon eli päähän, sisälmyksiin, häntään, sorkkiin. Oliiviöljyllä, yrteillä ja  pekonilla maustettuina niistä kehkeytyy kulinaarisia nautintoja, kuten Coda alla Vaccinaraa, häränhännästä ja tomaateista valmistettua roomalaisherkkua tai Saltimbocca alla  Romanaa, vasikanlihaa, parmankinkkua ja salviaa sisältävää klassikkoa.

Pantheonin ja Piazza Navonan nurkilta kannattaa vaivautua pari korttelia kauemmaksi, siellä italialainen lohturuoka on herkullisimmillaan. Rooma on toki alkanut ottaa myös pieniä  askeleita ruokatrendejä kohti. Toimiva esimerkki on napolilainen Obika Mozzarella Bar -ketju, missä myydään mozzarellan, prosciutto crudo San Danielen ja ja ardinialaisen Pane Xarasaun kaltaisia italialaisia klassikkoja.

Ja jokaista ateriaa saattelee syntinen jäätelö. Monen mielestä Rooman parhaan jäätelön saa vanhan maailman eleganssia huokuvalta Giolittilta, mutta Grom antaa klassiselle paikalle kovan vastuksen. Giolittin jäätelöt keräävät jonoja kahvilan ulkopuolelle. Matkailijat ja roomalaiset palvovat yhtä Giolittin nimikkoannosta: Coppa Giolittia, jossa on  hasselpähkinää, pistaasia ja stracciatellaa.

Italialainen elokuva La Cena, suomeksi päivällinen, kertoo olennaisen roomalaisesta ruokakulttuurista.

Arki tapahtuu kortteliravintolassa, ja ulkona syöminen on osa päivittäistä rutiinia. Lämpiminä iltoina ruokailijat istuvat vieri vieressä ja käyttävät paljon aikaa ohikulkijoiden katseluun.

Rooma, Italia taverna ja katu
Arki tapahtuu kortteliravintolassa, ja ulkona syöminen on osa päivittäistä rutiinia. kuva: Shutterstock

 

Iltakävelyllä

Roomalainen ilta käynnistyy aina samalla tavalla. Ilmiö on nimeltään La Passeggiata, suomeksi iltakävely. Avainsana on hitaus. Tahti on verkkainen, koska nopeasti kävellessä ei ehdi kokea mitään. On pysähdyttävä katsomaan lempikaupan ikkunaa, on vaihdettava viimeiset juorut ja ruodittava uudet romanssit.

Ennen muuta on nähtävä ja tultava nähdyksi. Poseeraaminen on roomalaisilla verissä. Iltakävelylle on pukeuduttu muiden arvioita varten. Nyt on aika panna parastaan.

La Passegiata tapahtuu kaikkialla Rooman kujilla ja kaduilla. Kävelylle lähdetään italialaisilla kengillä. Niiden turvin matkailijakin pystyy osallistumaan hauskuuteen. Hyvin työstettyä  nahkaa, vanhanajan klassisuutta tai sporttitossua jokailtaisille askelille tarjoavat Rossetti ja milanolainen Salvatore Ferragamo.

Vanhempi väki lepuuttaa jalkojaan Corson San Lorenzo in Lucinalla. Aperitiivi Vittin tai Ciampimin terassilla kuuluu asiaan. Valkoisella pöytäliinalla katetulla pöydällä on Campari tai  lasi samppanjaa. Pyhäksi toimituksen tekevät San Lorenzon lukuisat kirkot.

Roomalaisen iltakävelyn avainsana on hitaus. kuva: Pixabay

Aperitiivin jälkeen suunnataan Piazza del Popololle. Suurin osa roomalaisista pojista ja tytöistä on yhä mukana historiallisen keskustan valloittamisessa. Kahdeksan jälkeen näistä antiikin roomalaisten käsityöläisten jälkeläisistä vain puolet on enää Espanjalaisilla portailla.

Turistit tähtäävät Via Condottille. Fendin, Alberta Ferrettin ja Guccin kaupat ovat nähtävyyksiä. Naisten huippumuoti, miesten räätälit sekä muotisuunnittelijat ovat ryhmittyneet Via  Condottin molemmin puolin, Via Frattinalle, Via Borgognonalle ja Via Babuinolle leviää putiikkien verkosto.

Roomassa mikään ei muutu. Iltakävely aloitetaan joka ilta uudelleen ja samaan aikaan mustat afrikkalaismiehet levittävät kopiolaukkunsa Via Condottille. Kopiointilaukun myyminen  tai ostaminen on rikos, josta rangaistaan. Louis Vuitton noudattaa nollatoleranssia kopioiden suhteen.

Perinteikkäästi Trasteveressa ja trendikkäästi Montissa

Roomalaista arkielämää nähdäkseen on hakeuduttava pois turistirysien ääreltä. Väkevimmillään arki on joen toisella puolella, Trasteveren (tras Tevere, Tevere -joen toisella puolella)  kaupunginosassa.

Rekallinen kukkia on parkkeerattu keskelle katua. Tien ylittäminen saa odottaa. Onko jollain tärkeällä trasteverelaisella tänään nimipäivä?

Trasteverelaiset olivat täällä jo Rooman valtakunnan aikana, joten ei ole ihme, että he vielä tänäkin päivänä esiintyvät aidoimpina roomalaisia. Idän juutalaisten ja Ravennan merimiesten aikoinaan asuttama kaupunginosa onkin tullut tunnetuksi omaleimaisuudestaan, jopa erakkomaisuudestaan.

– Haluamme olla rauhassa. On kivaa, että Roomassa on yhä pikkukaupungin tuntua, sekä täällä Trasteveressa että muualla, galleristi toteaa.

Joku tekee kenkiä, toinen neuloo auringossa. Pienissä gallerioissa on esillä taidetta, eikä rahan tuoksu ole päällimmäisenä aistimuksena.

Aidointa roomalaisuutta löytyy Trasreverestä. kuva: Pixabay

Alueelle muuttaa yhä sankoin joukoin uudisasukkaita. Santa Maria in Trasterverea ympäröivien kapeiden kujien asuntojen hinnat ovat kuitenkin nousseet jo pitkään ja pakottaneet vanhaa asuimistoa muuttamaan halvemmille kulmille.

Ei ole kuitenkaan syytä pelätä, että rahan mahti söisi Trasteveren omaleimaisuutta. Alueen proletaarisuus ja maanläheisyys ovat hyvin näkyvissä: suutari avaa liikkeensä ja leipuri vetää mehevää focacciota uunista. Ravintoloitsijat nostavat pöytiä aurinkoon. Nuori mies makaa kolmen koiransa kanssa viltillä keskellä katua ja näyttää kotiutuneen tontilleen erittäin hyvin.

Via della Scalan sivukaduilla heiluvat tuulessa maailman eniten kuvatut pyykit.

Lähellä on Santa Maria della Scalan kirkko. Kannattaa mennä sisään, sillä vaatimattoman fasadin takaa paljastuu huikean koristeellinen barokkisisustus. Muutenkin alueella on  joitain Rooman mielenkiintoisimmista keskiaikaisista kirkoista. Ne sijaitsevat kujien kätköissä, ainoastaan tapulit kertovat tarkan paikan.

Kun Trastevere on nähty, on aika palata sillan yli ja paneutua Rooman juuri nyt ”muodikkaimpaan hiljaiseen kolkkaan”. 1940-luvulla ilotyttöjen ja rikollisten suosiossa ollut Monti on nimittäin Rooman ”uusi Trastevere”.

Käsityöläisten arki on läsnä pienissä kaupoissa ja kuppiloissa, joissa ”kyläyhteisö” kokoontuu vaihtamaan kuulumisia. Kaduilla on tunnelmaa: muotimekkoja leikataan ateljeissa ja  korumyyjät kutsuvat sisään. Montin viinibaarit ja ravintolat houkuttelevat kaupunginosaan väkeä myös kauempaa: Ai Tre Scalini on klassikko, joka kuuluu sivistyneen Rooman kävijän  listalle.

Fontana di Piazza della Madonna dei Montin valloittaneet opiskelijat syövät piadina -leipää ja juovat punaviiniä. Rauhaan ei tarvitse Madonna dei Montin kirkkoa, koska ylös ja alas  risteilevät kadut ovat muutenkin seesteisiä.

Seireenien Amalfi

Rooman matkaa pystyy mainiosti jatkamaan Amalfin rannikon kierroksella. Costiera Amalfitanan helmiin pääsee helposti tutustumaan joko autolla tai meriteitse. Napolin teiden varsille hylätyt roskat jäävät taakse, kun Unescon maailmanperintökohteeksi 1990-luvun lopulla julistetuttu rannikkokaistale kutsuu. Retki Vesuviukselle tai tuhkaan jähmettynyttä Pompeijia katsomaan antaa perspektiiviä Amalfin ymmärtämiseen, mutta rannikosta voi toki nauttia myös ilman tulivuorituntemusta.

Muhkeista sitruunoistaan tunnettu Amalfi on paljon muutakin kuin Limoncello -liköörin kotipaikka. Amalfin ”kauneushumala” kun vaikuttaa kaikkiin aisteihin ja tekee uhrista  riippuvaisen.

Esimakua saa Sorrentossa, missä Marina Grande -sataman pysähtynyt tunnelma vie vierailijan vuosisatojen taakse. Neonvaloja ei ole, vaan valolähteeksi riittää kirkas meri ja rantaa värittävät aurinkovarjot ja uimakopit, maailman kaikkien lomakeskusten tärkeimmän toiminnan symbolit. Ei minkään tekeminen on kunniassa myös Sorrentossa, joten sataman  pieniin baareihin on helppo kuvitella paikallinen renessanssirunoilija Torqueto Tasso (1544-1595) tekemään muistiinpanoja.

Kaunis merinäkymä Amalfin rannikolla Italiassa
Kaunis merinäkymä Amalfin rannikolla Italiassa. kuva: Shutterstock

 

Sorrenton keskustaan pääsee satamasta hissillä. Jylhälle kalliolle rakennettu kaupunki on säilyttänyt kodikkaan mittakaavansa. Sorrentossa kaikkialle pääsee kävellen. Tai istuen,  sillä ihmisten katseleminen Piazza Tasson laidan Fauno -baarissa on monen lomalaisen päivän kohokohta, jonka jälkeen päänvaivaa aiheuttaa lähinnä ruokapaikan valinta.  Ristorante Il Bucolla on Michelin -tähti, mutta In Bufaliton mozzarellat ja pihvicarpacciot riittävät autenttiseen Campania -ruokaelämykseen. O Sole Mio soi kaduilla, ja sitruunan tuoksu  johdattaa Distillerie Correaleen, missä raikkaan keltaista likööriä myydään litroittain matkamuistomielikuvituksellisissa pulloissa.

Seuraava kohde on kuuden neliökilometrin ja 5400 asukkaan pikkukaupunki Amalfi. Rannikon nimikkokaupungilla on komea nimi, mutta anti on vaatimaton. Amalfilla ollaan  Sorrentosta Salernoon ulottuvan kaistaleen keskipisteessä, vanhan merivallan ytimessä, joten rauhallisena aikana kaupungin vetonaula on lauttayhteys Caprille ja Positanoon. Piazza Flavio Giolalta voi ihailla valkoisia rakennuksia tai kävellä Corso delle Repubbliche Marinaraa keskiajan maurilaista arkkitehtuuria edustavalle Duomolle ja kiivetä 62 porrasta  lähemmäs Jumalaa.

Positanon ja Caprin kuulaassa valossa

Viiden kilometrin päässä Amalfista odottaa korkeiden oopperaäänien Ravello. Korkealla vuoren huipulla sijaitseva Ravello on musiikkijuhlien päänäyttämö, mutta myös rauhan tyyssija. Kirkot ja huvilat kuuluvat rauhallisen Ravellon kauneimpiin nähtävyyksiin.

Villa Rufolon 1800-luvun puutarhan eksoottiset kukat ja taiteellisesti huojuvat tornit auttoivat Wagnerin löytämään paikasta Parsifal -oopperansa toiseen näytökseen Klingsorin  puutarhan. Pitkälle Amalfin lahden yli ulottuva näkymä jää mieleen Ravallosta.

Toinen Amalfista aukeava suunta lähtee kohti suurten korkeuserojen Positanoa. Positanossa käy pian selväksi, miksi jyrkästä vuoren rinteestä kohti satamaa kasvaneesta luonnonoikusta tuli nopeasti amerikkalaisten matkalaisten suosikki. Näin maalauksellista paikkaa on vaikea luoda edes mielikuvituksessaan. Sen jälkeen kun kirjailija John Steinbeck raportoi Positanosta vuoden 1953 Harpers Bazaarissa, paikasta tuli kirjailijoiden ja taidemaalareiden suosikki.

Lomapaikkka on säilyttänyt charminsa. Satojen portaiden kiipeäminen nostaa kuntoa. Edessä ovat Gallin saaret, joiden uskotaan olevan Homeroksen seireenien hallussa. Veneellä  tai bussilla Salernosta tai Sorrentosta. Roomasta pääsee junalla tai autolla.

Italia Capri
Luonto on Caprin kiistaton kuningatar. Jylhille kallioille ja Grotto Azzurrolle eli asuurinsiniselle luolalle ei löydy voittajaa ihmisen käden jäljistä. kuva: Shutterstock

Positanon huipulla sijaitsevalta Chiesa Nuovalta kiemurtelevat Tuhat Porrasta johtavat suoraan Moda Positanon eli kaupungin oman muotibrändin, sandaali- ja buutsiostoksille. Käsintehdyt kengät tai jumalallinen kala-ateria eivät ole ongelmia paikallisille käsityöläisille. Jälkimmäinen jää makunystyröihin talven varalle. Kengillä on hintaa, mutta onneksi kaikki ei ole kallista. Gelaton eli jäätelön saa muutamalla eurolla. Supertähtien bongaaminen on ilmaista. Mick Jagger ja Keith Richards sävelsivät aikoinaan Midnight Ramblerin Positanon  aareja kolutessaan, mutta pystysuoraan rinteeseen rakennetun Positanon romantiikkaa ei insinöörikään pysty vastustamaan. Se uhmaa painovoimaa.

Caprin mainittavin ominaisuus on täydellisyys. 360 asteen panoraamalta näyttävän saaren maineikkaalle Piazzettalle pääsyä jonotetaan Marina Grandella. Kyseessä on romanttinen joukkopako todellisuudesta. Pukukorut loistavat ja parfyymi tuoksuu, kunnes funicolare eli sähköinen raitiovaunu tuo turistit glamourin taivaaseen. Valkoiset talot hohtavat  eskipäivän auringossa, ja kapeat kujat ovat täynnä pinkkejä ja punaisia kukkalaitteita. Caprista tunnetun tehneet venäläiset emigrantit, homot ja kuuluisuudet ovat tuoneet  mukanaan valkoiset pöytäliinat, pienet pörröiset taskukoirat ja toinen toistaan hulppeammat hotellit. Louis Vuitton kilpailee ykkösmerkin asemasta Dolce&Gabbanan kanssa, mutta  luonto on Caprin kiistaton kuningatar. Jylhille kallioille ja Grotto Azzurrolle eli asuurinsiniselle luolalle ei löydy voittajaa ihmisen käden jäljistä.Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Amalfi Capri Italia Positano Rooma

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Raakel Lignell

Rooma – ikuinen kaupunki ikäihmisen jaloin

Teksti ja kuvat: ©Raakel Lignel Rooma, Città Eterna, ikuinen kaupunki on aarre-aitta. Arkkitehtuuri, roomalainen elämänmeno, historian hengästyttävät kerrostumat niin lukemattomissa museoissa, kirkoissa, palatseissa ja patsaissa kuin jokaisessa kortt...

Avainsanat: Campo di Fiori, Colosseum, Espanjalaiset portaat, Fontana di Trevi, Italia, Piazza Barberini, Piazza Navona, Pietarinkirkko, Rooma, Trastevere, Vatikaani
Lue lisää »
Kaleva Travel

Mongolian aroilla

Teksti ja kuvat: ©Kai Paroma Mongolia on todella suuri maa, välimatkat pitkiä ja päätiet huonoja, mutta niiden ulkopuolella meno vasta pomppuista onkin. Ajelu pääteiden ulkopuolella on välttämätöntä, mikäli haluat tutustua hiukan omalaatuisimpi...

Avainsanat: Mongolia, Nomadit, Ulanbator
Lue lisää »
Kaleva Travel

Jurmalassa sielu lepää

  © Traveller 3/2013 Teksti: Päivi Lappi Yhdistämällä Latvian pääkaupungin Riian ja rantaparatiisi Jurmalan saat matkamuistoksi kaksi täysin erilaista kokemusta. Aikaakaan ei kulu mahdottomasti, sillä lento esimerkiksi Helsingistä kestää all...

Avainsanat: Jurmala, Kylpylä, Latvia, Riika, Spa
Lue lisää »