Hurtigrutenin jujua etsimässä

Teksti ja kuvat: AR 5/2018

Toukokuun aurinko lämmittää mukavasti Helsinki-Vantaan lentokentällä. Suuntana on Norja, ja tarkemmin ottaen Tromssa. Olen kuullut tutuilta Oslossa kevään lämpöaallon iskeneen sinne, ja toivon että lämpöä riittää pohjoisempanakin.

Koneen laskeuduttua pikkuruiselle Tromssan kentälle, karu totuus lyö kirjaimellisisti vasten kasvoja. Vettä saataa vaakasuoraan ja mittari näyttää + 4 celsiusta. Onneksi taksimatka kentältä satamaan on lyhyt.

Tromssan satamassa odottaa Hurtigrutenin alus. En ole osannut asettaa sen suurempia odotuksia kahden yön risteilylle Tromssasta Kirkkoniemeen, olenhan vielä noviisi risteilyistä puhuttaessa. Kuitenkin ajatus näin pohjoisessa risteilemisestä kiehtoo, sekä odotan kovasti risteilyn huipentumaa eli Nordkappia. En ole ikinä käynyt niin pohjoisessa.

Hytti muistuttaa ensi silmäyksellä ruotsinlaivan hyttiä. Pienen omatoimisen kierroksen jälkeen huomaan myös laivan huokuvan samaa henkeä, ainut vaan että bileristeilijät eivät ole tänne löytäneet.

 

hurtigruten sviitti norja
Hurtigrutenin sviitti tuo risteilyyn pientä ylellisyyttä.

 

Makoisan illallisen jälkeen alan ymmärtämään Hurtigrutenin risteilyn jujun. Alkuun jopa hieman pliisulta vaikuttava risteily avautuu samanlailla mielessäni kuin näkymä edessäni; Vuoria, vuoren solia, pieniä kyliä sekä oikea yötön yö. Henkeä salpaava näkymä vetää aktiivisimman papupadan hiljaiseksi.

Näkymät laivalta yhdentoista aikaan illalla. Todellinen yötön yö.

 

Yöunet jäivät vähäisiksi maisemia ihastellessa mutta aamupalabuffet houkuttelee puoleensa. Aamupalan jälkeen olemme saapuneet Honningsvågin satamaan, joka toimii porttina retkemme pääpaikkaan eli Nordkappiin, jonne Expedition Team vie meidät retkelle. Retki on oikein onnistunut. Bussissa meille kerrottiin Nordkappin historiaa maisemien ihailun lomassa. Saavuttuamme Manner-Euroopan pohjoisimpaan (ja omasta mielestäni tuulisimpaan) maanteitse saavutettavaan paikkaan, saamme vapaata aikaa kiertää omatoimisesti koko kulttuuritalon, sekä tietysti ihailla maisemia maailman laidalta. Rakennuksen museosta löysin uuden lempilainaukseni, joka on peräisin Nordkappin (oletulta) ensimmäiseltä turistilta italialaiselta pastorilta:

 

”Here I stand in North Cape – on the furthest outpost of civilization – and can say that my thirst for knowledge has been satisfied. Now I can travel home happy.” Francesco Negri, v. 1664

 

Nordkappin sisäänkäynti.

 

Monet haluavat kuvan Manner-Euroopan laidalta, kuten allekirjoittanutkin.

 

Pitkän, ikimuistoisen ja hyisevän kylmän päivän päätteeksi on ihana palata takaisin omaan lämpimään hyttiin. Illalla ymmärrän Hurtigruten risteilyiden toiseksi tärkeimmän pointin.

Pelkästään uskomattomat maisemat ja ainuitlaatuiset risteilyreitit eivät tee Hurtigrutenista vierailunarvoista. Yhdistettynä kaksi edellä mainittua, sekä Expedition teamin aktiviteetit, luennot ja retket, on kokonaisuus loistava.

Maisemat Honningsvågin ja Nordkappin välillä ovat karuja mutta kauniita.

En usko, että pystyisin tälläisenä menevänä vieteriakkana risteilemään pisimpiä reittejä, mutta muutama yö Hurtigrutenin kyydissä seilaten läpi Norjan Lofoottien pääsi bucket listalleni. Kuten myös Etelämantereen risteily, mutta sitä varten on vielä harjoiteltava risteilyillä käymistä.Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Hurtigruten Kirkkoniemi Nordkapp Norja Tromssa

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Hurtigrutenin monet kasvot

Teksi: CWT Kaleva Travel, Kuvat: Hurtigruten     Hurtigruten eroaa muista varustamoista ei vaan aluksillaan vaan myös kohteillaan. Norjassa pääosin seilaava Hurtigruten tarjoaa matkustajilleen niin unohtamattomia elämyksiä kuin myös henk...

Avainsanat: Bergen, Etelämanner, Grönlanti, Huippuvuoret, Hurtigruten, Kirkkoniemi, Norjan rannikko
Lue lisää »
Kaleva Travel

Miami South Beach – melkein liian täydellinen loma

Teksti: Terhi Hakulinen , kuvat: Shutterstock- © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2012   Alussa oli merta aurinkoa ja mangrove-suota. Siihen se olisi voinut jäädäkin, ellei yksi toimelias nainen - Julia Tuttle - olisi houkutellut rautati...

Avainsanat: Florida, Kaupunkiloma, Miami South Beach, Rantaloma, USA, Yhdysvallat
Lue lisää »
Kaleva Travel

Tunnelmia ja makuja Brooklyn -sillan toiselta puolelta

Traveller 2/2015, teksti Johanna Tyynelä   On kiistämättä selvää, että Manhattanilla riittää näkemistä moneen lomamatkaan. Rohkaisen kuitenkin Nykin matkaajia ottamaan reissustaan pari päivää ja mennä katsomaan tätä upeaa kaupunkia ...

Avainsanat: Brooklyn, Brooklyn Bridge, Dumbo, New York, NYC, USA, Williamsburg, Yhdysvallat
Lue lisää »