Ia ora na! Maeva! Eli terve ja tervetuloa Tahitille

Traveller 1/2015, Teksti Heli Hautanen, kuvat Heli Hautanen ja CWT

 

Kauas on pitkä matka. Sen voi todeta, kun Air Francen koneen pyörät viimein iskeytyvät Ranskan Polynesian saariryhmän pääkaupungin, Papeteen, kentälle. Nyt olemme kokolailla puolessa välissä maapalloa Suomesta katsoen. Ja ollaan paratiisissa, jonka espanjalaiset löysivät 1606, mutta heitä saaret eivät suuresti kiinnostanet. Vuonna 1767 Tahitin nähnyttä Samuel Wallisia pidetäänkin sen löytäjänä. Vuonna 1842 Tahitista tuli Ranskan suojelualue. Ranskalainen vaikutus näkyy kaikkialla saarilla, ja puhutut kielet ovat ranska ja tahiti. Ranskalainen taiteilija, Paul Gauguin, asui saarella 1890-luvulla. Hänen rehevät, värikkäät maalauksensa saarilta ovat maailmankuuluja.

Katso samalla pari muuta kolkkaa

Tahitille lennetään Euroopasta yleensä Air Francen lennoin Pariisin ja Los Angelesin kautta. Los Angelesissa pitää poistua koneesta ja mennä passin näytön ja turvatarkastuksen kautta takaisin samaan koneeseen. Matkustajilla pitää tämän takia olla voimassa ESTA- maahantulolupa myös Yhdysvaltoihin. Yhdysvalloissa kannattaa pysähtyä paluumatkalla, koska se katkaisee pitkän matkan sopivasti.

Tahitille pääsee myös Aasian kautta eli lentoja sinne on Tokiosta ja Aucklandista, Uudesta-Seelannista.

Saaret ovat myös erinomainen pysähdyspaikka, jos lennetään maailman ympäri, sillä sieltä pääsee joko Hawaijille, Honoluluun tai Los Angelesiin Kaliforniaan. Vaihtoehtoisesti voi toki suunnata Pääsiäissaarille tai Santiago de Chileen Etelä-Amerikan mantereelle.

Tahiti meri
Tahitin meri. kuva: shutterstock

Tahdon valkoisella hiekalla

Tahiti on erittäin suosittu kohde häämatkalaisille. Moni haluaa myös siviilivihkimisen jollain upealla valkohiekkaisella rannalla, missä vain Tyynen valtameren aallot säestävät vihkimistä. Bora Bora on näistä ”vihkisaarista” suosituin.

Ranskan Polynesiaan kuuluu 118 asuttua saarta ja tärkeimmät niistä matkailun kannalta ovat Tahiti, Moorea, Bora Bora, Raiatea, Huahine ja Marquesas Islands. Moorealle pääsee parhaiten laivalla Tahitilta. Matka kestää puolisen tuntia. Muille saarille lennetään ja saarten välille saa lentopassin, mikä mahdollistaa edullisen matkustuksen paikkojen välillä.

Mainituilla saarilla on majoitusvaihtoehtoja pienistä bungalow-majoituksista kansainvälisiin hotelliketjuihin ja kaikkea siltä väliltä. Majoitusten hinnat ovat Suomen tasoa, ellei vähän ylikin. Paikan päällä maksetaan majoituksesta myös turistiveroa, mikä on alkaen 1,5 euroa per yö per matkustaja.

Vesiurheilu ykköslaji – ja nälkähän siinä tulee

Hotellit järjestävät turisteille monipuolista ohjelmaa ja kaikki vesiurheilulajit ovat hyvin suosittuja. Erityisesti surffaus, koska oivia surffirantoja on ympäri saaria. Vedet ovat erittäin puhtaita ja kirkkaita, joten sukellus ja snorklaus onnistuvat rannalta.

Matkailijoita haetaan hotelleistaan myös syömään ympäröiviin kyliin. Tällöin ravintolan pitäjä tarjoaa kyydit ja vain ruokailusta maksetaan. Varsin mukava tapa nähdä laajemmalti ravintolatarjontaa.

Kalaruuat ovat parhaita, koska ne tulevat pöytään suoraan merestä pyydystettynä ja tuoreina. Hintataso ravintoloissa on Suomen tasoa, koska melkein kaikki muu ruoka kuin kala ja hedelmät tuodaan saarelle muualta. Pitkät kuljetukset takaavat kalliit hinnat. Paikallinen olut, Huahine, oli raikasta ja maistuvaa eli hyvä janojuoma helteessä.

tahiti-sukeltajat
Akiviteetteja on monia Tahitilla. kuva: shutterstock

Luonto vetonaulana ja elinkeinona

Valaiden näkeminen onnistuu parhaiten elokuun puolivälistä joulukuun puoliväliin. Tahitilla mennään valaita katselemaan ammattioppaiden kanssa, jotta niiden kutemisaika ei häiriinny. Muutenkin saarilla kunnioitetaan luontoa, eläimiä, lintuja, kukkia ja merta, koska elinkeino tulee luonnosta. Luonto on saarten vetonaula, ja kaikki erikoiset linnut ja kukat tekevät vaellukset ja kävelyretket saarilla elämyksiksi. Maisemien kauneus on ihan henkeäsalpaavaa.

Vieraanvaraisuus kunniassa

Tahitilaiset ovat erittäin ystävällisiä ja palvelualttiita. Turisteja pidetään kuin omina vieraina.

Parhaat tuliaiset Tahitilta ovat mustat helmet, joista tehdään upeita koruja ja punoksia. Paikalliset kukikkaat kankaat ja käsityöt ovat myös värikäs tuliainen. Papeteen kauppahalli on hieno paikka tehdä ostoksia ja nauttia paikallisesta tunnelmasta.

Papetee on kuin pieni, ranskalainen  satamakaupunki, jossa elämä pyörii sataman ja meren äärellä. Kaupungissa on ranskalaisvaikutteisia kahviloita ja ravintoloita, joissa voi istahtaa katselemaan elämän menoa ja jutustelemaan paikallisten kanssa.

tahiti-tanssija
Tahitilaiset ovat erittäin ystävällisiä ja palvelualttiita. kuva: shutterstock

Sadettakin saadaan, mutta lämpö ei katoa

Sadekausi Tahitilla on marraskuusta maaliskuuhun,mutta silloinkaan lämpötila ei laske alle 20 asteen. Saarilla on siis trooppinen lämpötila ympäri vuoden. Ei ihme, että Ranskasta muuttaa paljon väkeä Tahitille. Siellä kun on jatkuva kesä ja ranskankielellä pärjää kaikkialla. Lisäksi jos ranskalainen, joka asuu saarella, sairastuu, eikä sopivaa hoitoa saa saarelta, niin hänet lennätetään joko Ranskaan tai Uuteen-Seelantiin hoitoihin. Ja valtio maksaa lennot ja sairaalahoidon. Saarilta on suhteellisen helppo saada töitä, jos on jonkin erikoisalan koulutus. Esimerkiksi puheterapeutin tai erityisopettajan.

Luontoa arvostaville ja kiireettömille parhaimmillaan

Suosittelen saaria matkustajille, jotka ovat jo nähneet vähän kaikkea ja kaipaavat paikkaa, jossa massaturismi ei häiritse elämänmenoa, ja luonto on arvossaan. Matka saarille on pitkä, mutta kannattaa varata ainakin pari viikkoa paikan päällä oloon. Ja, jos mahdollista, niin kannattaa ainakin paluusuunnassa pysähtyä joko Amerikan mantereella tai Aasiassa, niin matkan rasitus puolittuu.

Tasoita paluuta

Jos paluu on Amerikan kautta ,niin oikein mukava pysähdyspaikka Kaliforniassa on San Diego, vain noin 200 kilometriä Los Angelesista etelään. Upea merenrantakaupunki, missä sanotaan olevan Kalifornian paras ilmasto ja mukavimmat ihmiset. San Diegosta pääsee myös poikkeamaan rajan yli Meksikon puolelle, Tihuanaan, mihin monet matkalaiset tekevätkin päivävierailun.

tahiti-ilta-bungalowi
Auringonlasku Tahitilla kuva: shutterstock

Toki Tahiti itsessäänkin on vaivansa väärti. Kannattaa lähteä!

Jutun kirjoittaja Heli Hautanen on ollut CWT Kaleva Travelissa kohtapuoleen 20 vuotta. Välissä hän on pyrähdellyt muissa matkatoimistoissa, mutta aina on tie tuonut takaisin nykyiseen CWT Kaleva Traveliin. Noilla työvuosilla voidaan Helistäkin varmasti kohta jo käyttää nimitystä ”matkailun grand old lady!”. Vapaa-ajalla Heli harrastaa ulkomaan matkailua ja kotimaassa puutarhapalstan hoitoa kesällä. Talvella kiinnostavat sitten kuntosalit ja kulttuuri.Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

AIr France Bora Bora Huahine Maailman ympäri matka Marquesas Islands Moorea Papete Raiatea Ranskan Polynesia Tahiti

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Espanjan Baskimaa: Rantapaikka San Sebastian designin Bilbao

Teksti: Jaana Rinne Kuvat: Shutterstock - © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2012   San Sebastian ja Bilbao täydentävät toisiaan. Peräkkäin koettuna ne näyttävät matkailijalle Baskimaan rennon ja kulturellin puolen. [caption id="...

Avainsanat: Baskimaa, Bilbao, Espanja, San Sebastian
Lue lisää »
Kaleva Travel

Hurtigrutenin jujua etsimässä

Teksti ja kuvat: AR 5/2018 Toukokuun aurinko lämmittää mukavasti Helsinki-Vantaan lentokentällä. Suuntana on Norja, ja tarkemmin ottaen Tromssa. Olen kuullut tutuilta Oslossa kevään lämpöaallon iskeneen sinne, ja toivon että lämpöä riittää pohj...

Avainsanat: Hurtigruten, Kirkkoniemi, Nordkapp, Norja, Tromssa
Lue lisää »
Kaleva Travel

Amsterdam uusilla mausteilla

Teksti: Jaana Rinne  © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti   Amsterdamia ymmärtääkseen on tarkasteltava vettä ja polkupyöriä. Niissä kiteytyy aikoinaan veden päälle rakennetun kaupungin historia ja henki. Pyöriä lainataan ja palautetaa...

Avainsanat: Amsterdam, Kanaali, Nemo, Polkupyörä
Lue lisää »