Inspiroiva Islanti

Teksti Päivi Lappi © Traveller – Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2011

 

Icelandairin suora lento vie Islantiin noin 3,5 tunnissa. Lumoava, ainutlaatuinen luonto ihmeineen. Kiehtovat tapahtumat. Loistelias retkitarjonta. Tasokkaat hotellit ja ravintolat. Golf-virran ansiosta yllättävän leuto ilmasto. Legendaarinen yöelämä. Kompakti koko. Uunituore Harpa tapahtumineen sekä mystinen Imagine Peace Tower. Islannin matkaan on aina aihetta – nyt hyviä syitä tuntuu olevan enemmän kuin koskaan. Lähde yksin, kaksin tai vaikka suurellakin ryhmällä.

Upea vesiputous Godafoss Islannissa
Upea vesiputous Godafoss Islannissa. kuva: Shutterstock

 

Harpa vei Islannin kulttuuri- ja kokoustarjontaa harppauksella eteenpäin

Reykjavikin uusi kulttuuri – ja kongressikeskus Harpa on saanut nimensä paitsi harppusoittimesta, jota se islanninkielellä tarkoittaa, myös vanhan islannin samasta sanasta, joka on vuoden viides kuukausi, Islannissa hartaasti odotettu toukokuu: lämpöä, valoa, pitkiä päiviä. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehtikilpailun voittanut Olafur Eliasson.

Harpan tie valmistumiseen asti oli tukkoinen. Välillä näytti, että se jää keskeneräiseksi, kun päärahoittajana toiminut pankki kaatui maata koetelleen talouskriisin yhteydessä. Reykjavikin kaupunki ja Islannin valtio päättivät kuitenkin jatkaa rakentamista ja niin talo valmistui vuonna 2011, kolme vuotta aikataulusta myöhässä.

kulttuuri – ja kongressikeskus Harpa
Kulttuuri – ja kongressikeskus Harpa. kuva: pixabay

 

Hyvää kannatti toki odottaa: nyt tarjolla on todellinen monitoimitalo, lumoava maamerkki ja ylistetty akustiikka taloa kotinaan pitäville Islannin sinfoniaorkesterille ja oopperalle, kuten vieraileville tähdillekin. Ohjelmistossa on luvassa niin kevyempää kuin klassistakin tarjontaa. Yksi Islannin taiteilijaylpeydenaiheista, Björk, piti syksyllä talossa kahdeksan konsertin sarjan. Seisomapaikoilla kuulijoita voi olla jopa 2000.

Avoimien ovien avausviikonloppuna talossa vieraili yli 35000 uteliasta ja nyt kävijämäärä on jo reippaasti yli 100 000. Harpan ovet ovatkin avoinna maksutta myös muille vierailijoille kuin sen tapahtumiin osallistuville. Rakennus itsessään on todella vierailun arvoinen. Arkkitehtuurin hämmästelyn ohella voi tutustua aulan näyttelyihin, kahvitella, syödä tai vaikka siemaista drinkin neljännen kerroksen näköalabaarissa merta ja Esja-vuorta sekä rakennuksen omaa valo- ja värileikkiä ihastellen.

Muuntuva kokonaisuus kaikilla mausteilla – myös vihreillä arvoilla

Harpa kätkee kerroksiinsa muuntelukelpoisia, täysin varusteltuja tiloja aina muutaman hengen kokoushuoneesta 750 hengen kongressi- ja 1600 hengen konserttisaliin sekä toimiviin aulatiloihin. Tiloissa on mahdollista järjestää useita tapahtumia samanaikaisesti tai kaikki voidaan valjastaa yhden valtaisan kongressin käyttöön.

kulttuuri – ja kongressikeskus Harpa sisältä
kulttuuri – ja kongressikeskus Harpa sisältä

 

Islantilaiset haluavat Harpastaan, paitsi suositun, myös maailman vihreimmän tapahtumakeskuksen. Rakennus on esimerkiksi suunniteltu niin, että se hyödyntää etupäässä luonnonvaloa kolmella lasiseinällään sekä lasikatolla, minkä kerrotaan säästävän sähköä merkittävästi. Lasien puhdistuksessa taas käytetään vesi-viinietikkaseosta, jotta ympäristöön ja viereiseen mereen ei joudu vahingollisia kemikaaleja.

Lisätietoja Harpasta, sen tarjonnasta ja myös sen vihreydestä: www.harpa.is

Imagine Peace Tower

John Lennonin leski Yoko Ono etsi aikoinaan kaikista maailman kolkista paikkaa, johon perustaa muistomerkki aviomiehelleen. Paikkaa haettiin, mutta toteutuksesta ei ollut vielä tietoakaan. Ono ihastui Islantiin ensi visiitillään: Islannin vihreys, luonnonmukaisuus ja rauha tekivät vaikutuksen. Muistomerkki oli löytänyt paikkansa, mutta ei aivan muotoaan.

Lopulta muistomerkiksi tuli Imagine Peace Tower. Mitään konkreettista tornia ei ole olemassa, vaan torni muodostuu valopatsaasta, joka sytytetään valoon aina 9.10. ja sammutetaan 8.12. Torni näkyy koko Reykjavikissa ja aina erilaisena, se elää sään mukaan. Ensimmäistä kertaa torni sytytettiin vuonna 2007. Paikalla olivat Yoko Onon lisäksi muun muassa Ringo Starr ja Sean Lennon.

John Lennonin muistomerkki Imagine Peace Tower.
John Lennonin muistomerkki Imagine Peace Tower. kuva: imaginepeacetower.com

Valonlähde sijaitsee Videyn saarella, muutaman minuutin venematkan päässä Reykjavikin itäsatamasta. Saarella ei ole juuri muuta. Alun perin kaikki reykjavikilaiset eivät oikein innostuneet ”Beatlesin rikkojan” torniaikeista, mutta heti kun torni ensi kertaa sytytettiin, se sulatti vastarinnan. Nyt se on otettu omaksi ja sen kulloinenkin muoto ja valo ovat päivittäisiä puheenaiheita, kuten sää. Tornin suunnittelun ja rakentamisen kustansi Yoko Ono ja sen ylläpidosta ja käyttökuluista vastaa nyt Islannin valtio.

Torni on valaistu aina 9.10. – 8.12., 21.–28.12., 31.12. sekä 21.-28.3. Lisäksi tornia on alettu käyttää myös satunnaisesti erilaisissa muisto- ja juhlatilaisuuksissa erillisillä päätöksillä. Torni valaistiin esimerkiksi Norjan ampumistragedian uhrien muiston kunnioittamiseksi kuukausi tapahtuman jälkeen. Valo torniin sytytetään kaksi tuntia auringonlaskun jälkeen ja se palaa puoleenyöhön, paitsi uudenvuoden aattona, jolloin se palaa auringonnousuun asti.

Kun torni on valaistu, ilmestyy saarelle ja kaupunkiin, matkailuneuvonnan eteen, kyniä ja paperia, joihin ihmiset voivat kirjoittaa omia toiveitaan. Toivelappu kiinnitetään sitten puuhun ja näin syntyy interaktiivinen taideteos, toivomuspuu. Toiveita on tässä yhteydessä kertynyt jo yli 500 000. Lisää voit lukea osoitteessa www.imaginepeacetower.com.

Tapahtumien luvattu maa

Islantilaiset osaavat tapahtumien järjestämisen ja osaavat myös ottaa niistä kaiken irti tavalla, johon satunnainenkin vierailija hullaantuu. Muutamia esimerkkejä: Elokuun kolmannen viikonlopun Cultural Evening vetää poikkeuksetta Reykjavikin keskustaan joko kaikki kaupunkilaiset tai joka tapauksessa kolmanneksen maan asukkaista, yli 100 000 henkeä. Matkailijat eivät ole mukana näissä numeroissa. Ilta koostuu viihteestä, taidenäyttelyistä, konserteista, tanssista, ilotulituksista ja meno jatkuu aamuun asti. Samana päivänä järjestettävä Reykjavikin maraton tuo päivään oman lisänsä. Tarjolla on myös puolimaratonin ja kymmenen kilometrin matkat vaikkapa niille, jotka haluavat ehtiä ja jaksaa päivän – ja yön – muunkin tarjonnan.

Reykjavik Islanti Satama
Revontulet Reykjavikin yllä. kuva: shutterstock

Airwawes-festivaali lokakuun puolessa välissä tarjoaa katsauksen uuteen musiikkiin niin islannista kuin muualtakin maailmasta. Vuodesta 1999 alkaen järjestetty festivaali kestää torstaista sunnuntaihin ja on saanut muun muassa Rolling Stone – lehdeltä maininnan ”The hippest long weekend on the annual music-festival calendar.” Lisää voit lukea osoitteessa: www.icelandairwaves.is.

Rentoudu lämpimän veden syleilyssä

Yksi Islannin ihanista erikoisuuksista ovat lämpimät uima-altaat. Kaupunkilaiset itse viihtyvät niissä työpäivän päälle tuntejakin, eikä ihme. Viileässä ilmassa, mutta ihanan lämpimässä vedessä pulikointi on kerta kaikkiaan rentouttavaa. Varsinaisten uima-altaiden lisäksi uimaloissa on vielä lämpimämpiä paljuja, joissa voi lekotella valinnan mukaan 38 – 45 asteisessa vedessä. Uimaloita on Reykjavikissa kaikkiaan seitsemän ja sisäänpääsy maksaa vain noin euron. Reykjavik Welcome Cardin haltijat pääsevät uimaloihin ilmaiseksi. Kortti tarjoaa monia muitakin etuja ja on harkinnan arvoinen sijoitus vierailun ajaksi. Uimalat ovat arkisin auki kello 6.30-22.00 ja viikonloppuna kello 10.00-22.00.

Reykjavik Islanti blue lagoon
Blue Lagoon. kuva: shutterstock

 

Itse vierailin Laugardalslaugin uimalassa Laugardalurissa, joka oli kätevästi Hilton-hotellin läheisyydessä. Laugardalur on Reykjavikin liikunta- ja urheilupyhättö, joka tarjoaa muun muassa loistavat lenkkeilymahdollisuudet. Paikalla on myös jalkapallostadion, jossa kävin katsomassa Islanti-Kypros –ottelua, joka osoittautui oivaksi tavaksi tutustua hyvin seurallisiin paikallisiin ihmisiin.

Laugardalurissa sijaitsevat myös kaunis kasvitieteellinen puutarha sekä Farm Zoo, jonka suloiset eläimet kiehtovat varmasti ainakin perheen pienempiä matkalaisia.

Seabaronin keitto on käsite

Reykjavikin satama-alue on keskeisestä sijainnistaan ja luonnonkauneudestaan huolimatta aiemmin ollut todella vain satama, ilman muita palveluja. Nyt alueelle on kuitenkin ilmestynyt kauppoja, gallerioita ja ravintoloita ja määrä on edelleen lisääntymässä.

Seabaron-ravintola satamassa tarjoaa kaupungin parasta keittoa ja sopuisaan muutaman euron hintaan. Kaupanpäälle voi seurata persoonallisen omistajan, entisen merimiehen, vauhdikkaita touhuja.

Hyviä, mutta hivenen hintavampia ravintoloita keskustassa taas ovat esimerkiksi matkailutoimiston vieressä sijaitseva Fish Market ja saman omistajan uusi ravintola Grill Market. Pieneen nälkään – ja ennen kaikkea näyttäytymiseen – sopii pääkadun Café Paris.

Purkitettua tuhkaa

Reykjavikin ostostarjonta keskittyy vahvasti matkamuistoihin ja islantilaiseen designiin. Erityisesti tällä kertaa huomiota kiinnittivät Eyjafjallajökull-tulivuoreen liittyneet matkamuistot. Oli laavasta tehtyjä koruja ja esineitä ja purkitettua tuhkaa taannoisen purkauksen jäljiltä. Jäivät toistaiseksi ainakin ostamatta. Taitavat purkauksen vaikutukset matkailuun olla vielä liian tuoreessa muistissa.

Pääostoskadut, Laugavegur ja Skolavorustigur, ovat pienen keskustan pääkadut muutoinkin. Kaikki mitä Reykjavikissa on, tuntuu olevan niillä tai aivan niiden lähikaduilla.

Islanti Reykjavik
Reykjavik yläilmoista kuvattuna. kuva: shutterstock

 

Designin ystäville hyvä liike on Kraum, jossa saman katon alla voi tutustua yli 200 islantilaisen designerin tuotteisiin laidasta laitaan. Liike on osoitteessa Adalstraeti 10 ja itse rakennus on Reykjavikin vanhin talo.

Toisenlaista tarjontaa on Kolaportion kirpputorilla, jossa kannattaa vilinän ja tunnelman vuoksi piipahtaa, vaikka ei ostettavaa mielessä olisikaan. Kirpputori on rannassa, Harpaa vastapäätä.

Niitä tavallisia liikkeitä, jotka löytyvät melkein kaikkialta muualtakin, on sitten 150 kappaletta ostoskeskus Kringlanissa, vähän keskustan ulkopuolella.

Yöelämä on kiihkeimmillään torstaista alkaen

Reykjavikin kuuluisa yöelämä käynnistyy torstaista, jota monet pitävät jopa parhaana päivänä, vaikka vilkasta on kyllä myös perjantaisin ja lauantaisin. Mitään tiettyä kylän ykkösmestaa ei ole olemassa, riittää kun rantautuu keskustaan. Yöelämän henki on juuri se, että pistäydytään mahdollisimman monissa paikoissa, nautitaan drinkit, jutellaan mukavia, tanssitaan ja siirrytään seuraavaan paikkaan tekemään samaa. Loppuviikosta paikat ovat avoinna aina aamuviiteen ja joskus sen ylikin.

Islannin kuuluisa Brennivin, jota myös mustaksi kuolemaksi kutsutaan, saa illalla seurakseen paikallisia herkkuja, kuten hapanhaita ja kuivattua kalaa. Oikeaoppinen illanvietto päättyy sitten Baejarins Beztu Pylsur –nakkikioskille Tryggvagatalla sataman läheisyydessä.

 


Edellinen kirjoitus
Seuraava kirjoitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Harpa Icalandair Imagine Peace Tower Islanti Reykjavik

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Hääpäivän kunniaksi Karibian risteilylle ja Floridaan

Teksti: Heidi Panicker, Traveller 3/2015   Monta vuotta sitten päätimme, että kymmenvuotishääpäivän kunniaksi matkustamme jonnekin kauas, jonnekin, missä emme ole koskaan käyneet - ja ihan kaksin ilman lapsia. Vuosien saatossa erilaiset ko...

Avainsanat: Allure of the Seas, Florida, Jamaika, Karibian risteily, Liberty of the Seas, RCCL, RCI, Royal Caribbean, Royal Caribbean Cruise Line
Lue lisää »
Kaleva Travel

Hurtigrutenin monet kasvot

Teksi: CWT Kaleva Travel, Kuvat: Hurtigruten     Hurtigruten eroaa muista varustamoista ei vaan aluksillaan vaan myös kohteillaan. Norjassa pääosin seilaava Hurtigruten tarjoaa matkustajilleen niin unohtamattomia elämyksiä kuin myös henk...

Avainsanat: Bergen, Etelämanner, Grönlanti, Huippuvuoret, Hurtigruten, Kirkkoniemi, Norjan rannikko
Lue lisää »
Kaleva Travel

Matkailuaakkosten kärjessä: ABC – Sukellusparatiisi, leppoisa Bonaire

Teksti: Päivi Lappi, © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2012 Bonaire on maailman laajuisesti tunnettu ja tunnustettu sukeltajan paratiisi. Onneksi se ei kuitenkaan vielä ole turistien valtaama, eikä pilaama. Kooltaan Bonaire on ABC-saarista kak...

Avainsanat: ABC-saaret, Bonaire, Karibia, Mangrove
Lue lisää »