Jurmalassa sielu lepää

 

© Traveller 3/2013 Teksti: Päivi Lappi

Yhdistämällä Latvian pääkaupungin Riian ja rantaparatiisi Jurmalan saat matkamuistoksi kaksi täysin erilaista kokemusta. Aikaakaan ei kulu mahdottomasti, sillä lento esimerkiksi Helsingistä kestää alle tunnin, ja Riian lentokenttä on kätevästi näiden kohteiden välissä, joten voit aloittaa matkasi yhtä helposti kummasta vain.

Jurmala – suomeksi merenranta – on pienten, alun perin kalastajakylien ketju. Lännestä itään kylät ovat: Kemeri, Jaunkemeri, Sloka, Vaivari, Asari, Melluži, Pumpuri, Jaundubulti, Dubulti, Majori, Dzintari, Bulduri ja Lielupe. Lähimpänä Riikaa on 14 kilometrin päässä Priedaine ja kauimpana Kemeri, jonne kilometrejä kertyy 44. Matkailullinen keskusta, Majori, on 26 kilometrin kohdalla ja autolla matka taittuu nopeinta tietä parissakymmenessä minuutissa, rantaa pitkin ajaen matkaan menee vähän kauemmin. Juna ja pikkubussit tuovat perille noin puolessa tunnissa.

Latvia-Jurmalan ranta
Sielu ja mieli lepää Jurmalan rantaa katsellessa. kuva: Shutterstock

 

Lielupe -joen – tai kuten paikalliset sanovat Rio Granden – ja meren väliin sijoittuva, mäntymetsäkaistale, Jurmala, on tunnettu hyvästä, raittiista ilmastaan sekä sydämestään, noin 30 kilometrin mittaisesta hiekkarannasta. Rantojen siniliput ovat EU:n antama tae veden puhtaudesta, ja rannalta löytää ihan jokainen tarvitseva halutessaan oman rauhallisen nurkkauksensa. Hyvällä syyllä voi sanoa, että Jurmalassa kaikki tiet vievät rantaan ja matka on aina lyhyt.

Ranta on matalaa lahtea, joten se sopii hyvin lapsillekin. Mataluus pitää myös veden mukavan lämpöisenä, joten syyskuussakin uinti vielä sujui uskomattoman kirkkaassa vedessä kivuttomasti.

Talvella lahti voi jäätyä ja tarjota hienot puitteet jääkävelyyn ja luisteluun, kuten viime talvena. Pilkkijöitä paikka kiehtoo myös. Viime maaliskuun lopussa osa ei malttanut lopettaa ajoissa ja niin 220 kalanpyytäjää jäi vangiksi kahdelle liikkeelle lähteneellä jäälautalle! Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin, sillä jokainen saatiin laivojen ja helikopterin avulla turvaan. Hyvin hyväntuulisina vieläpä, joten repuista taisivat löytyä sopivat eväät.

Uimapukumuotia vuosisatojen varrelta

Jurmalan vierailu on kiva aloittaa taidolla toteutetusta museosta, jonne on ilmainen sisäänpääsy. Museo on aivan aseman vieressä, ja historiaa esitellään kattavasti ja kepeästi. Uimapukunäyttely on suuriin laatuaan maailmassa ja todella hauska.

Aivan alussa meressä kylvettiin kylläkin ilkosillaan, miehet omalla vuorollaan ja naiset omallaan. Rannalla ei nakuna kirmailtu, vaan jokainen vietiin mereen omassa kärryssään, jonka hytin suojassa vaatteista hankkiuduttiin eroon ja sujahdettiin vaivihkaa veteen. Kun oli tarpeeksi nautittu, niin vaatteet päälle ja kärrykyyti toi takaisin rantaan.

Hyvinvointia tarjolla jo 1800-luvulta alkaen Jurmalan juuret ranta- ja kylpyläkohteena juontavat 1800-luvun alkuun. 1812 sodassa Ranskaa vastaan haavoittuneita Venäjän armeijan upseereita saapui toipumaan ja parantumaan raittiissa ilmassa, merikylvyissä sekä muta- ja hiekkahoitojen ja Kemerin suoalueen rikkipitoisen veden terveellisessä syleilyssä. Majoitusta ei tuolloin vielä ollut tarjolla muutoin kuin kalastajien vieraina heidän majoissaan.

Latvia-Jurmalan ranta
Jurmalan ranta Latviassa. Kuva: Shutterstock

 

Maine paikan hyvinvointia parantavasta vaikutuksesta alkoi kiiriä ympäri Venäjää ja Eurooppaa, ja ensimmäinen kylpylä perustettiin vuonna 1870. Puuhamiehenä toimi lääkäri Johann Christian Nordstrem, joka oli vakuuttunut paikan terveyttä edistävistä ominaisuuksista. Suosiota siivitti vuonna 1877 rakennettu rautatie. Jurmalaan rakennettiin kymmeniä terveyslaitoksia, hotelleja ja pitsihuviloita. Apua haettiin sydänsairauksiin, hengitysteiden ongelmiin ja ihopulmiin. Toki paikalle tultiin myös vaan näkymään, näyttäytymään, nauttimaan kulttuuritarjonnasta ja rentoutumaan.

Latvian neuvostomiehityksen aikana

Jurmala oli neuvostoeliitin suosiossa, ja monella pampulla itsellään oli kylässä huvila ja kommunistipuolueella useampikin kylpylä. Neuvostoliiton kaaduttua Latvia sai kaivatun itsenäisyyden, mutta Jurmalasta katosi paljon vierailijoita ja kaupunki pääsi osin rapistumaan.

Viehätysvoima ei ole kadonnut

Nyt eletään uutta nousua paikan alkuperäiseen charmiin ja vetovoimatekijöihin luottaen. Katuja ja taloja kunnostetaan vauhdilla, vaikka ränsistyneitäkin taloja vielä kyllä riittää, koska omistajilla ei ole varaa korjata niitä. Pitsihuviloiden – hyvä- ja huonokuntoisten – joukkoon nousee loma-asuntoja myös niille, joilla rahasta ei ole puutetta. Ratkaisuista päätellen tyylitajusta sen sijaan osalla tuntuisi olevan, sillä niin huonosti osa uudisrakennuksista tähän miljööseen istuu.

Pidä itsestäsi huolta

Jurmala on kyllästetty kylpylöillä ja hoitolaitoksilla. Tarjontaa on valtavasti ja ainakin klassista järvimutakylpyä, kasvo-, käsi- ja jalkahoitoja sekä hierontaa kannattaa kokeilla, jos ei laajamittaisemmat hoidot sovi ohjelmaan. Järvimutakylvyn sanotaan parantavan kroonisia tulehduksia, lievittävän kipua ja poistavan elimistöstä  liiallisia nesteitä. Kaikista noista en tiedä sanoa, mutta ainakin se oli hyvin rentouttavaa.

Latvia-Jurmala-manikyyri
Jurmala on tunnettu kylpylähoidoistaan. kuva: Shutterstock

 

Majapaikkani, Jurmala Spa, oli aika perinteinen kylpylä ja ainakin minun mieleeni hillityillä ja hallituilla palveluillaan. Tyylikkäältä ja tasokkaalta vaikuttavan Baltic Beach -hotellin massiivinen, yli 350 hoidon ohjelma takaa myös sen, että kylpylästä voi todella lähteä uutena ihmisenä, konkreettisestikin. Muun muassa vailla läskejä, ryppyjä ja uusin hampain varustettuna.

Itsekin voi täällä itseään virkistää ja hoitaa. Männyn tuoksuinen, raitis ja suolainen meri-ilma ovat tarjolla aina ulkona liikkuessa ja senhän jo pitäisi siis olla hyväksi keuhkoille. Pyörän vuokraus on hyvä idea, sillä kaikki on pyörämatkan päässä ja käsitys kaupungista arkkitehtuureineen laajenee. Katukuvassa on mukana niin art decoa, kansallisromantiikkaa kuin funktionalismia ja jopa yli 400 taloista on luokiteltu arkkitehtonisesti arvokkaiksi rakennuksiksi.

Hiekkakylvyn eli psammoterapian voi senkin toteuttaa itse kaivautumalla rannan hiekkaan. Se kuulemma vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja lievittää kipua. Meressä uintikin on terapiaa – thalassoterapiaa -, joka tekee hyvää iholle ja lievittää stressiä.

Kävelyretkellä kauniissa Kemerissä

Kemerin kansallispuisto on perustettu 1997 ja se on kooltaan 380 neliökilometriä. Puisto rajoittuu Riianlahteen. Ehdoton nähtävyys on Kemerin keidassuo, joka 60 neliökilometrin laajuisena on valtaisa. Suolle johtaa pitkospuureitti, joka tarjoaa useamman mittaisia vaellusmahdollisuuksia. Maisemat ovat silmiä hivelevät ja luonnonrauhan tuntee joka solullaan.

Puiston toimistosta saa esitteitä ja karttoja englanniksi. Toimisto, “Meza maja” eli metsätalo on Kemerin kylän koillispuolella Jaunkemeriin johtavan tien päässä. Myös opastuskeskuksen vieressä on tarjolla lyhyt luontopolku kosteikkometsässä.

Uutena palveluna apartementokset

Jurmalassa on perinteisesti majoituttu kylpylöihin ja hoitoloihin, usein pakettimallilla, joka sisältää myös osan tai kaikki aterioista ja hoidoista.

Vasta nyt ovat mukaan tulleet apartementos-tyyppiset majapaikat, joissa voi asua miltei kuin kotonaan ja isommallakin porukalla. Myös ruokaa voi valmistaa itse. Silloin on hyvä tietää, että lähin varsinainen, isompi ruokakauppa on Lielupen Rimi. Upeita huoneistohotelleja ovat ainakin Alvine, Semarah Apartments ja Villa Joma.

Latvia-Jurmala-katu
Jurmalan illat ovat tunnelmallisia. kuva: Shutterstock

 

Ravintoloita on tarjolla joka makuun, etnisiä unohtamatta. Mukava, latvialainen on pääkadun Lighthouse. Lasten kanssa toimii hyvin muun muassa Lido: perinteistä latvialaista buffet-mallina.

Jurmalan juju

Jurmalan pääkatu, Jomas iela, on oikeastaan jono ravintoloita, baareja ja kahviloita. Jonkin verran matkamuistokojuja. Pari kioskikauppaa myy myös vähän elintarvikkeita ja paljon alkoholijuomia.

Pääkatu ei kuitenkaan ole täällä niin oleellinen, sillä Jurmalan juju onkin luonnossa, rauhassa ja hiljaisuudessa. Upeassa rannassa ja täydellisissä rentoutumismahdollisuuksissa. Ulkoile ja vaella. Juokse ja pyöräile rannalla, joka on molempiin riittävän kova. Nuku, syö, rauhoitu, rentoudu hoidoissa. Osallistu rannan aamujoogaan. Golfaa. Kaikkeen tähän Jurmala on omiaan – ja niin kovin lähellä.

Mieti, jos menisit sesongin ulkopuolella, syys-toukokuussa. Voit saada itsellesi kelpo hoito- ja majoituspaketin todella houkuttelevaan hintaan.

Latvia-Jurmalan auringonlasku
Auringonlasku Jurmalassa. kuva: Shutterstock

 

Vinkkejä ja lisätietoja:

Liikkuminen Riian ja Jurmalan välillä

  • Juna kulkee kaupunkien välillä 20 minuutin välein ja matka maksaa noin 1,5 euroa. Bussit liikkuvat vieläkin tiheämmin, mutta lippu maksaa vähän enemmän. Aikaa menee kummallakin noin 30 minuuttia ja päätepysäkit ovat keskellä kylää sekä Riiassa että Jurmalassa. Junaliput ostetaan asemilta, bussimatkan voi maksaa kuljettajalle.
  • Kolmas vaihtoehto reitillä on jokivenematka. Harkinnan arvoinen hyvällä säällä ainakin toiseen suuntaan, sillä matka vie 2,5 tuntia.
  • Neljäs keino kaupunkien välillä siirtymiseen on pyörä. Välille on tehty pyörätie, joten matka taittuu turvallisesti. Jos pyöräily houkuttaa vain toiseen suuntaan, niin pienellä lisämaksulla pyöräkin kulkee junalla toisen puolen.
  • Taksi kaupunkien välillä maksaa noin 30 euroa. Toimi varman päälle ja käytä vihreitä Baltic Taxi-autoja joka matkallasi, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Riika-lentokenttä-Jurmala

  • Riian lentokenttä on kaupunkien välissä. Matka lentokentältä sekä Riikaan että Jurmalaan maksaa taksilla noin 15 euroa.
  • Riikaan pääsee helposti pienillä shuttlebusseilla suoraan hotelleihin, Hinta on 5 tai 3 latia.
  • Bussi 22 menee myös Riian keskustaan. Lippu maksaa noin 1,5 e. Hyvä poisjääntipysäkki on esimerkiksi Stockmannin edustalla.
  • Matkaa lentokentältä Riian keskustaan on noin 12 kilometriä, mikä taittuu parissakymmenessä minuutissa.

Lisää Riiasta: www.liveriga.com ja Jurmalasta: https://www.visitjurmala.lv/en/Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Jurmala Kylpylä Latvia Riika Spa

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Riian sykkeessä

© Traveller 3/2013 Teksti: Päivi Lappi Yhdistämällä Latvian pääkaupungin Riian ja rantaparatiisi Jurmalan saat matkamuistoksi kaksi täysin erilaista kokemusta. Aikaakaan ei kulu mahdottomasti, sillä lento esimerkiksi Helsingistä kestää alle tunn...

Avainsanat: Jurmala, Latvia, Riika
Lue lisää »
Kaleva Travel

Lyhyt opas Ryokan-etikettiin

Teksti Päivi Lappi, kuvat Shutterstock © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2009 Tyypillinen ryokan on vanhan japanilaisajan tyylinen majatalo ja tarjoaa loistavan mahdollisuuden tutustua perinteisiin japanilaisiin tapoihin ja ruokiin. Ryokanit juon...

Avainsanat: Japani, Kylpylä, Ryokan
Lue lisää »
Kaleva Travel

Icelandairilla Amerikkaan – ja lisämaksuton Islannin pysähdys matkan varrella!

Teksti Päivi Lappi | © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2013   Aina voimassa oleva etu jopa seitsemän vuorokauden lisämaksuttomasta pysähdyksestä Islannissa on loistava mahdollisuus tutustua tähän täysin ainutlaatuiseen kohteeseen e...

Avainsanat: Amerikka, Anchorage, Boston, Dakota, Denver, Halifax, Icelandair, Idaho, Kanada, Minneapolis, Montana, New York, Orlando, Rocky Mountain, Seattle, Toronto, USA, Washington D.C., Wyoming
Lue lisää »