Kreikan salatut aarteet

Traveller 2/2015

Kreikka on yltäkylläisyyteen asti myyttien, perinteiden, historian ja elävän kulttuurin maa. Matkailijat suosivat sitä. Heitä vetää puoleensa paitsi suunnaton luonnonkauneus myös maan maagiset löydöt, salaisuudet ja viehätysvoima. Loistavasta ruoasta ja juomasta puhumattakaan. Kreikka tarjoaa mahdollisuuden tutustua myös länsimaisen sivilisaation alkulähteisiin. Anna maan historiallisen rikkauden ja ainutlaatuisen  nykytodellisuuden valloittaa itsesi. Matka Kreikkaan on aina todellinen elämys, joka muistuttaa mukavasti siitä, että maailma on edelleen pohjimmiltaan erittäin rikas, aito, kaunis ja mielenkiintoinen.

Laiva lähdössä kuuluisalta haaksirikko-lahdelta Zakunthosin saarella Kreikassa
Zakynthos ja upea hiekkaranta

Kiehtovat luolat

Kreikan maaperä on täynnä luolia – niitä on yli 8 500 eri puolilla maata. Mahtavat geologiset prosessit ovat synnyttäneet Kreikan maaperän uumeniin todellisia luonnonmonumentteja, jotka huokuvat viehätystä ja mystiikkaa.

Luolista esimerkiksi Melissani Kefaloniassa, Sininen luola Zakinthoksessa, Peloponnesoksessa sijaitsevat Limnesin ja Dirosin luolat sekä Diktaion kiehtovat kävijöitä sisäänsä kätkeytyvällä monimuotoisella koristeellisuudellaan. Uskomattoman kauniit stalaktiitit ja stalagmiitit, ”arkkitehtoniset” rakenteet, joka muodostavat kuninkaallisten palatsien kaltaisia saleja sekä kristallinkirkkaat ja mystiset maanalaiset vesistöt synnyttävät luoliin vertaansa vailla olevia maisemia.

Kristallinkirkkaat ja mystiset maanalaiset vesistöt synnyttävät luoliin vertaansa vailla olevia maisemia Melissani luolaan Kefaloniassa. kuva: Pixabay

 

Pyhä saari Patmos

Patmos mainitaan pyhäksi saareksi, koska apostoli Johanneksen kerrotaan kirjoittaneen siellä Ilmestyskirjansa. Joka tapauksessa se on täydellinen kohde luonnon ystäville. Saaren pitsimäinen rannikko, pystysuorat, jylhät rantakalliot ja vulkaaninen maaperä takaavat, että olet yhdellä Kreikan kauneimmista saarista.

Kreikan parlamentti julisti Patmoksen vuonna 1981 ”Pyhäksi saareksi” ja vuodesta 1999 lähtien se on ollut myös UNESCON maailmanperintökohde. Saarta on käytetty roomalaisten aikana maastakarkoituspaikkana jyrkkäpiirteisen rannikkonsa vuoksi.

Patmosen saarella on maisemat kohdallaan. kuva: Pixabay

 

Vuonna 1088 linnaksi rakennetun Ilmestyskirjan Pyhän luostarin ympäristössä vietetään vuosittain uskonnollisin menoin pääsiäisviikkoa ja pääsiäissunnuntaita. Luolassa, jossa apostoli Johannes vietti elämänsä viimeiset päivät, on vielä jälkiä paikoista, joissa hän lepuutti päätään rosoista kalliota vasten. Uskonnollisten kohteiden lisäksi saari houkuttelee ansaitusti myös aurinkoa ja koskemattomia rantoja kaipaavia matkailijoita.

Meteoran luostarialue

Meteora on Athoksen vuoren luostarin jälkeen suurin ja tärkein Kreikan luostarialueista. Sen historia juontaa 1000-luvulle, jolloin ensimmäiset erakot asettuivat asumaan sinne. UNESCO on luokitellut kallioluostarit maailmanperintökohteekseen, ja ne ovat Kreikan kulttuurikartaston tärkeimpiä paikkoja.

UNESCO on luokitellut kallioluostarit maailmanperintökohteekseen. kuva: Pixabay

 

Keskeisimmät alueen luostareista ovat Suuren Meteoran luostari, Varlaamin Kaikkien Pyhien luostari, Roussanon luostari, Pyhän Nikolaos Anapafsasin luostari, Pyhän Stefanin luostari sekä vuosina 1475-76 rakennettu Pyhän Kolminaisuuden luostari. Viimeisin on erittäin vaikeasti saavutettavissa, koska vierailijan on kuljettava laakson halki ja jatkettava ylös korkeata kalliota ennen luostarin sisäänkäynnille pääsemistä.

Paxos sopii rauhaa rakastaville

Paxos, joka oli yksi vuoden 2004 Euroopan kulttuurikohteista, on juuri oikea paikka rauhalliselle lomalle. Vuonomainen rannikko, vedenalaiset luolat, pienet lahdet ja vehreät kukkulat toivottavat vierailijat tervetulleiksi.

Legendan mukaan saari olisi Korfun saaren eteläisin kärki, ellei meren jumala Poseidon olisi katkaissut sitä kolmikärkisellä keihäällään halutessaan jumalalle kelpaavan paikan, jossa hän saisi rauhassa rakastaa merenneito Amphitritea.

Alku- ja loppukesästä saarella viihdyttävät kansainvälisesti tunnetut kreikkalaiset ja ulkomaalaiset sooloartistit. Heinäkuussa puolestaan järjestetään perinteinen ”Vettä ja öljyä”- kansanmusiikkifestivaali. Festivaalinautinnon tekee täydelliseksi vedessä liotettu leipä, jota vieraille tarjoillaan oliivien, sipulin, keitetyn perunan ja paikallisten viinien kera.

Antipaxoksen saari – kirjaimellisesti “Paxosta vastapäätä” – sijaitsee vain runsaan viiden kilometrin päässä Gaioksen satamasta. Antipaxos tunnetaan rannoistaan, joista Voutoúmia turkoosine vesineen pidetään yhtenä maailman kauneimmista. Vierailun väärti.

Paxos
Turkoosit vedet ympäröivät kaunista Paxosta. kuva: Pixabay

Khioksen keskiaikaiset mastiksipistaasikylät

Mastiksipistaasi on suojatulla alkuperäisnimityksellä Khioksen saarella, Egeanmeren koillisessa saaristossa kasvava puu, jossa sitä on kasvatettu jo 600 – 700 -luvuilta saakka. Tätä luonnontuotetta kasvatetaan edelleen perinteisin menetelmin ja siitä saatavaa maustetta, mastikia, joka on mastiksipistaasipuun pihkaa, käytetään nykyisin paitsi purukumina ja ruoanlaitossa, myös lääketieteessä, lääketeollisuudessa, hammaslääketieteessä ja kosmetiikassa.

Khioksen eteläinen, hedelmällisin osa on ainoa paikka maailmassa, jossa mastiksipistaasi kasvaa. Näitä ns. mastiksikyliä on 24. Ne on rakennettu keskiajalla ja niissä on arkkitehtonisesti hienoja, jopa ainutlaatuisia, koristeellisia elementtejä, kuten esimerkiksi ksistát, ”raaputetut pinnat”, suurimman kylän, Pyrgin, talojen julkisivuissa. Ksistát ovat geometrisiä muotoja, jotka raaputetaan rappauslaastiin tekniikalla, jota ei tavata muualla maailmassa.

Kreikka Spetses
Kreikassa turkoosit vedet vaihtuvat illan hämärtyessä vaaleanpunaisiin auringonlaskuihin. kuva: Shutterstock

 Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Antipaxos Kefalonia Kreikka Meteora Patmos Paxos

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Dubai – ihmeitä ilman taikalamppua

Teksti: Terhi Hakulinen - © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2010   Tuhannen ja yhden yön tarinoiden lampun henki rakensi upean palatsin yhdessä yössä. Dubain sheikki Mohamed on taikonut hiekkaerämaasta ja merestä sataman, lentoliiken...

Avainsanat: Abu Dhabi, Arabiemiraatit, Dubai, Marina, Palm
Lue lisää »
Kaleva Travel

Eloisa ja elämänmyönteinen Sydney

Teksti: Maisa Lappi | © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2009   Mitä tulee mieleen sanasta Sydney? Upeat uudenvuoden ilotulitukset sataman ”henkarisillalta”? Lohkottua appelsiinia muistuttava Oopperatalo? Bondi Beachin upea ranta? Rent...

Avainsanat: Australia, Bondi Beach, Sydney
Lue lisää »
Kaleva Travel

Rannikon hohtavat lomahelmet – Cascais – Estoril

Teksti Jaana Rinne © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2011   Muistatko Estorilin yöt, Fleetwood Macin laulussa kysytään. Estorilin yötaivaan magiikka ei unohdu, mutta myös alueen aamut ja päivät jäävät mieleen. Näin on, sillä Te...

Avainsanat: Cascais, Estoril, Portugali, Sintra
Lue lisää »