Langenlois – valkoviinin sydänmailla

Traveller 1/2015, Teksti Kai Paroma

Vajaa sata kilometriä Wienistä luoteeseen, Kremsin kaupungin liepeiltä, Tonavan molemmin puolin löytyy yksi Itävallan suurimmista viinintuotantoalueista. Kamptalin Langenloisin taas valitsimme siitä syystä, että täältä löytyy uusi Wine & Spa -hotelli, kirjaimellisesti köynnösten keskeltä. Täällä viinikulttuurin ympärille on rakennettu monipuoliset palvelut matkailijan viihdykkeeksi. Muistaa kannattaa toki, että viininviljely on maataloutta parhaimmillaan ja niin on aluekin. Saksankielisille tunnettu alue on viime vuosina noussut itävaltalaisten valkoviinien nosteen myötä myös matkailukartalle.

kuva: https://www.loisium.com/en/

 

Lounasta ja silmänruokaa

Maisemiin on hyvä tutustua 1000-luvulla perustetusta Stift Göttweig -luostarista. Alueen korkeimman kukkulan laella lounas maistuu mahtavien näköalojen saattelemana. Tonava siintää laakson pohjalla, ja kirkkokin kannattaa katsastaa. Kuriositeettina huomaa luostarin rakennusaikana loppuneiden varojen johdosta seiniin maalatut ikkunat. Hauska yksityiskohta käy täydellisestä optisesta harhasta.

Langelois kuva: Kai Paroma
Langenlois kuva: Kai Paroma

 

Ruusuansa tuholaisille

Aloitamme viinikierroksen Domaine Wachausta, joka on yksi alueen tunnetuimmista ja suurimmista tuottajista. Mieleen tarttuu vuosilukujen ja rypälelajikkeiden lisäksi myös muutama viiniknoppi, kuten ruusujen istuttaminen köynnösten väliin. Tuholaisten tarttuessa ne hyökkäävät ensin ruusuihin ja täten voidaan tarpeellisiin toimenpiteisiin ryhtyä ajoissa ennen kuin viiniköynnökset kärsivät. Jotkut köynnökset ovat suojattu sinisillä verkoilla lintujen pitämiseksi loitolla. Näistä rypäleistä tehdään jääviiniä eli sato korjataan vasta joulukuussa ensimmäisten kovien pakkasten jälkeen. Paikallisen oppaamme, Hoffman-viinitalon perheeseen kuuluva Christian kertoo, että monesti perheet joutuvat viettämään jouluaatonkin sadonkorjuupuuhissa, kun sato valmistuu.

Domane Wachau viinitila, Langelois kuva: Kai Paroma
Domane Wachau viinitila, Langenlois kuva: Kai Paroma

 

Langenlois kuva: Kai Paroma
Langenlois kuva: Kai Paroma

 

Tarkkaa puuhaa

Viininviljelyn haasteellisuus näyttäytyy karulla tavalla. Kostean kesän vuoksi monet tertut ovat osittain mädäntyneet ja rypäleet on poistettava käsin. Muuten viinin laatu kärsii. Tuntuu kuin viininviljelyn osalta olosuhteet aika harvoin osuisivat kohdilleen. Aina on joko liian kosteaa, kuivaa, kylmää tai kuumaa. Kasvuolosuhteita ja säätä seurataan jatkuvasti, ja varsinkin sadonkorjuun aikaan on oltava tarkkana. Silloin on toimittava nopeasti, ja työvoiman puutteen vuoksi kaikki resurssit on valjastettava sadon pelastamiseksi. Fakiirin hommaa.

 

Herkkuja Heurigenistä

”Heurigen” on viinitilan yhteydessä oleva ravintola. Niitä on alueella on kymmeniä. Näistä saa edullisesti seudun herkkuja, yleensä kylmiä leikkelelautasia ja vastaavaa. Sadonkorjuuaikaan, kun väki on muutoin vähissä, julkaistaan aukioloajat vuorotteluperiaatteella. Vierailijoille löytyy aina täten jokin auki oleva Heurigen. Nämä kannattaa tarkistaa etukäteen. Kokeile Heurigenissä ”Sturm” -juomaa, puolivalmista viinitislettä. Yllättävän hyvää.

 

Hotelli, jossa on kaikki kohdallaan

Loisium on Design -hotelliketjuun kuuluva moderni kylpylähotelli. Hotellin vieressä, kävelyetäisyydellä sijaitsee bunkkerimainen viinielämysmaailma, jossa voi kattavasti tutustua niin alueen viinikulttuuriin kuin viineihinkin. Kannattaa piipahtaa Loisiumista, mikäli vain hetkeksi raaskii jättää hyvät ruuat, kylpylän sekä uima-altaan. 200 viinin ja 1,5 kilometrin pituisen kellarin aarteista löytyy kaikille mieluista maisteltavaa.

Kamptal -alueen tiloista vierailun arvoisia ovat ainakin Malat, Müller, Domain Wachau ja FX Pichler.

Wine & Spa -hotelli kuva: Kai Paroma
Wine & Spa -hotelli kuva: Kai Paroma

 

Müller viinitila kuva: Kai Paroma

 

Pyörä on passeli peli

Pyöräily on täällä suosittu tapa matkailla tai retkeillä. Tonavan rantoja reunustavat hyvät pyörätiet. Pyöräretkillä voi kätevästi nostaa pyörät laivaan ja kulkea Tonavaa kohti yläjuoksua ja sitten ajaa pyörällä takaisin. Mikäli asian kanssa haluaa urheilla, voi pyöräilyn aloittaa Saksan Münchenistä ja päättää Wieniin. Tällöin matkaa kertyy yli 450 kilometriä. Saksan puolelta, Passausta, alkaa reitin upein osuus. Kun Heurigenit on käyty, niin herkkusuille alueelta löytyy vielä kymmenkunta Michelin -tähdellä varustettua ravintolaa.

 

Viiniä kolmen sukupolven voimin

Krustettenin kylässä meillä on mahdollisuus pienimuotoiseen ja yksityiseen vierailuun Müllerin viinitilalla. Kolmessa sukupolvessa perheen jäsenet tekevät upeita valkoviinejä. Seuraavaksi viiniknoppiosasta opitaan, miksi käymisastioiden lomaan laitetaan kissa kulkemaan tai kynttilä palamaan? Koska käymisprosessissa syntyy hiilidioksidia, joka on ihmiselle vaarallista, ja jomman kumman simahtaessa kannattaa ihmisten hakeutua ulkoilmaan.

kuva: http://www.loisium.com/en

 

Pienestä, mutta modernista maistelutilan ja kaupan yhdistelmästä löytyvät tämän alueen ehdottomat suosikit. Pari pulloa mukaan, naapuriin Heurigeniin hakemaan piknik-eväät mukaan. Sitten siirrymme kylän rinteelle ihailemaan viiniköynnösten kyllästämää maisemaa auringonlaskun saattelemana. Täydellistä!

Loisiumin aamiainen mehuineen, bircher-müsleineen sekä munakaskokin luomusten kera tekee päivän aloituksesta nautittavan. Haasteena on, että ei täyttäisi päivää liialla ohjelmalla, jotta nautiskeluun ja rentoutumiseen jää tarpeeksi aikaa. Vuokra-auto tai järjestetyt kuljetukset on hyvä varta etukäteen. Hintataso on suomalaisesti katsottuna edullinen, joskin Loisium on alueen tasokkain hotelli eikä siten kuulu edellä mainittuun kategoriaan. Pitkä viikonloppu riittää hyvin alueeseen tutustumiseen. Prost!

 Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Itävalta Langenlois Tonava Wien

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Salzburgin romanttinen Joulu

© Traveller 3/2013 Teksti: Jaana Rinne   Salzburg houkuttelee vuoden kaikkina aikoina, mutta kirkkaimmillaan alppimaiseman barokkijalokivi hohtaa adventtina. Kun joulukalenterin ensimmäinen luukku avataan, romantiikka valtaa Salzburgin: lumihiutalee...

Avainsanat: Itävalta, Joulu, Salzburg
Lue lisää »
Kaleva Travel

Pyörähdys Budapestiin

Teksti : Terhi Hakulinen, Kuvat: Shutterstock| © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2008   Budapest syntyi, kun Tonavan rannan kolme kaupunkia Buda, Pest ja Obuda yhdistyivät 1800-luvun lopulla. Seitsemän heimoa – unkarilaisten myyttiset ...

Avainsanat: Andrassy -katu, Buda, Budapest, Kaupunginpuisto, Parlamenttitalo, Pest, Szecheny -silta, Tonava, Unkari, Unkarin valtion Oopperatalo, Vajda Hunyadin linna
Lue lisää »
Kaleva Travel

Espanjan Baskimaa: Rantapaikka San Sebastian designin Bilbao

Teksti: Jaana Rinne Kuvat: Shutterstock - © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2012   San Sebastian ja Bilbao täydentävät toisiaan. Peräkkäin koettuna ne näyttävät matkailijalle Baskimaan rennon ja kulturellin puolen. [caption id="...

Avainsanat: Baskimaa, Bilbao, Espanja, San Sebastian
Lue lisää »