Lasten kanssa Lontoossa – Oh My God!?

© Traveller – Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2007

 

Ei se itse asiassa niin hurjaa ollut kuin ensin voisi ajatella! Myönnettäköön toki, että kun lasten kanssa miettii lomakohdetta, ei Lontoo välttämättä tule ensimmäisenä mieleen. Kaupungilla on kuitenkin myös lapsiystävälliset kasvot, joiden takaa löytyy paljon mielenkiintoista ja ainutlaatuista nähtävää ja koettavaa perheen pienimmillekin, kalliin kaupungin maineesta huolimatta jopa aivan ilmaiseksi! Lontooseen pääsee nykyisin lentämään myös varsin edullisesti koko perheenkin voimin. Testattu on ja suosittelen lämpimästi!

Lontoo, London Eye ja puhelinkoppi
Lontoon syksyinen katukuva. Taustalla London Eye ja Big Ben. kuva: Shutterstock

 

Liikkuminen lasten kanssa

Lasten kanssa liikkuminen sujuu Lontoossa ehkä helpommin kuin missään muualla julkisilla välineillä – bussit, metrot ja junat toimivat tehokkaasti ja kulkevat yleensä ajallaan. Lastenkirjoista ja televisiosta tutulla Lontoon punaisella double-decker -bussilla ajaminen on jo ikimuistoinen kokemus sinänsä! Nämä bussit tarjoavat myös Lontoon kiertoajeluita, jotka kattavat kaikki kaupungin tunnetuimmat kohteet.

Lastenkirjoista ja televisiosta tutulla Lontoon punaisella double-decker -bussilla ajaminen on jo ikimuistoinen kokemus lapsille, Kuva: Pixabay

 

Alle viisivuotiaat lapset kulkevat kaikissa julkisissa liikennevälineissä vanhempien seurassa ilmaiseksi. Myös vanhemmat lapset jopa kuuteentoista ikävuoteen saakka kulkevat tietyin rajoituksin useimmissa julkisissa välineissä ilmaiseksi.

Tarpeen tullen ei taksilla liikkuminenkaan rasita kukkaroa ylen määrin, taksimatka maksaa suurin piirtein saman verran kuin Suomessa. Ruuhkiin tosin tulee varautua etenkin aamun tunteina ja iltapäivällä.

Nähtävää ilmaiseksi

Lontoon nähtävyydet ja kokemustarjonta ovat hämmästyttäviä ja hengästyttäviä – kaupungissa voi kiertää kerrasta ja viikosta toiseen, ja silti löytää joka päivä jotain uutta ihmeellistä. Kaupungin pitkä historia ja kulttuurien kirjo tarjoavat kadun kulkijalle jo sinällään runsaasti ihmeteltävää, ihan ilmaiseksi. Omien kokemusteni mukaan lontoolaiset suhtautuvat lapsivieraisiin sangen ystävällisesti ja heidät otetaan huomioon lähes joka paikassa aivan erikseen. Muistan hyvin, kun lapseni olivat vielä pieniä, miten metroasemien tungoksessa niin tutut kuin tuntemattomatkin jaksoivat huolehtia siitä, että me varmasti olimme koko porukalla nopeasti pysähtyvän junan kyydissä.

National History Museum Lontoossa on jo nähtävyys itsessään. kuva: Pixabay

 

Yli 70 Lontoon museota ja galleriaa vastaanottaa vieraansa ilman pääsymaksua. Joukossa on paljon sellaisia, jotka varmasti kiinnostavat myös lapsia – tutustua voi vaikkapa aitojen avaruusalusten hienouksiin tiedemuseossa (Science Museum) ja kurkistaa dinosaurusten menneisyyteen luonnontieteen museossa (Natural History Museum). Teatterimuseo (Theatre Museum) tarjoaa monien näyttelyiden ohella mahdollisuuden erilaisiin, sekä lapsille että aikuisille tarkoitettuihin aktiviteetteihin, joiden avulla voi kokeilla vaikkapa näyttelijän taitojaan!

Hyvä perhekohde on myös erityisesti lapsille suunnattu Livesey-museo (Livesey Museum for Children), jossa on vuosittain vaihtuva interaktiivinen, hauskalla tavalla opettavainen näyttely. Kaikkiin näihin kohteisiin on siis vapaa pääsy.

… ja maksua vastaan

Loistavia, kaiken ikäisille sopivia kohteita ovat esimerkiksi yli 12 000 eläimen kotina toimiva Lontoon eläintarha (London Zoo) ja monipuolinen akvaario (London Aquarium), josta löytyy yli 350 eri lajin meren elävää – ja yli kaksi miljoonaa litraa vettä!

Yksi ehdottomasti näkemisen ja kokemisen arvoinen kohde on myös aivan kaupungin sydämestä, Thames-joen rannalta löytyvä British Airwaysin London Eye -maailmanpyörä, josta avautuu esteetön, 360-asteinen näkymä Lontoon ylle – kirkkaana päivänä huipulta voi nähdä jopa neljänkymmenen kilometrin päähän! Kierros 135 metrin korkuisessa pyörässä kestää puoli tuntia. Suljetut parinkymmenen hengen kapselit ovat ehdottoman turvallisia myös pienemmille matkustajille, ja kierroksen aikana ehtii nauttia vaikkapa pienen piknikin! London Eye on avoinna aina paitsi jouluaattona ja tammikuun alun viiden päivän mittaisella huoltotauolla.

London Eye iltavalaistuksessa. kuva: Pixabay
London Eye iltavalaistuksessa. kuva: Pixabay

 

Mielenkiintoinen ja lapsiystävällinen kohde on myös Greenwichin merimuseo ja sen yhteydessä toimiva, maailman ainoana lajissaan säilynyt Cutty Shark -purjelaiva. Paikalle pääsee esimerkiksi Thamesia pitkin jokilaivalla, jotka kulkevat useista Lontoon keskustan alueen laitureista ja käyvät elämyksiksi jo yksinäänkin.

Etenkin vanhempien lasten mieleen on varmasti myös Towerin sillan (Tower Bridge) kupeessa sijaitseva Tower of London. Paikka tarjoaa aimo annoksen mielenkiintoista ja aavemaistakin historiaa – täällä on moni kuninkaallinen päättänyt päivänsä. Esillä on myös hieno kokoelma aitoja, häikäiseviä kruununjalokiviä, kruunuineen ja valtikkoineen kaikkineen.

Lontoon musiikkitarjonta, ja erityisesti musikaalit, ovat tunnetusti huippuluokkaa. Joukossa on monille lapsille jo ennestään tuttuja, musikaaleiksi taipuneita tarinoita, kuten Maija Poppanen ja Leijonakuningas. Tutut tarinat avautuvat helposti myös pienemmille, vaikkei kieli olisikaan täysin hallinnassa. Musikaalien liput ovat aika hintavia, mutta kokemus on vertaansa vailla. Viimeisimmällä reissulla omat, ei enää ihan niin pienet lapseni nauttivat suunnattomasti myös kestosuosikki Mamma Miasta. Sen huumori on ehkä suunnattu vielä hivenen heitäkin varttuneimmille, mutta loistavat esiintyjät, hyvä tunnelma ja tutut, takuuvarmat Abba-hitit veivät nuoret kyllä mennessään – äidistä nyt puhumattakaan…

Takuuvarma kohde, niin pienemmille kuin vähän isommillekin, on myös maailmankuulu Madame Tussaudin vahakabinetti. Paitsi että paikalla ovat kaikki maailman tähdistä kirkkaimmat, tarjoaa paikka myös mahdollisuuden maistaa elämää kuuluisuuden valokeilassa – muista varoa paparazzeja!

Pääsy moneen näistä kohteista sisältyy erilliseen Lontoon passiin (the London Pass, www.londonpass.com), jonka tarjonta kattaa yli 50 kohdetta. Passin hinta alkaen 12£ (noin 18 euroa) päivä. London Passiin voi yhdistää myös kätevän Travel Cardin, jonka avulla säästää matkakustannuksissaan ja helpottaa matkustamistaan paikan päällä. Travel Cardin voi halutessaan tietenkin hankkia myös ilman London passia.

Älä unohda näitä!

Maailman suurin, noin 250 vuotta toiminnassa ollut lelukauppa Hamleys on jokaisen lapsen toivekohde – jos se on lelu, löydät sen Hamleysiltä! Kaupassa asioi vuodessa saman verran ihmisiä kuin Suomessa on asukkaita – yli viisi miljoonaa! Hamleys löytyy Lontoon keskustasta Regent Streetiltä.

Omaperäisen ja ikimuistoisen tavan Lontoon kiertoajeluun tarjoaa London Duck Tours – kiertoajelu, jonka omalaatuiset vekottimet kulkevat sekä maassa että vedessä – taatusti ainutlaatuista ja mieleenpainuvaa! Tämä etenkin lapsille ja lapsenmielisille soveltuva kiertoajelu lähtee London Eye – maailmanpyörän kupeesta ja kattaa kaikki keskeisimmät Lontoon nähtävyydet. Thamesia pitkin kulkevan vesireitin osuus on noin puoli tuntia vajaan puolitoistatuntisen kiertoajelun kestosta.

Harry Potterin maailmaan pääsee sukeltamaan Warner Bros Studioilla. kuva: Pixabay
Harry Potterin maailmaan pääsee sukeltamaan Warner Bros Studioilla. kuva: Pixabay

 

Jos lapset ovat lukuiässä, heitä saattaisi kiinnostaa myös seikkailu Harry Potter -kirjojen maisemissa. Isommat lapset ja innokkaat aikuiset voivat puolestaan kulkea nostalgisesti the Beatlesin jalanjäljissä.

Vaihtoehtoista tekemistä, näkemistä ja kokemista siis riittää – vaikka useammallekin Lontoon-reissulle!


Edellinen kirjoitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Englanti Hamleys Iso-Britannia Lasten kanssa Livsey Museum for Children London Duck Tours London Eye Lontoo

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Harry Potterin jalanjäljillä Englannissa ja Skotlannissa

Teksti Päivi Lappi © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2011 (muokattu 10/2018)   Vaikka Harry Potter kirja- sekä elokuvasarja on tullut jo päätökseensä, elää tarina ikuisesti. Englannissa ja Skotlannissa on monia paikkoja, joissa voi s...

Avainsanat: Harry Potter, Lontoo, Oxford, Skotlanti
Lue lisää »
Kaleva Travel

Miami South Beach – melkein liian täydellinen loma

Teksti: Terhi Hakulinen , kuvat: Shutterstock- © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2012   Alussa oli merta aurinkoa ja mangrove-suota. Siihen se olisi voinut jäädäkin, ellei yksi toimelias nainen - Julia Tuttle - olisi houkutellut rautati...

Avainsanat: Florida, Kaupunkiloma, Miami South Beach, Rantaloma, USA, Yhdysvallat
Lue lisää »
Kaleva Travel

Dubai – ihmeitä ilman taikalamppua

Teksti: Terhi Hakulinen - © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2010   Tuhannen ja yhden yön tarinoiden lampun henki rakensi upean palatsin yhdessä yössä. Dubain sheikki Mohamed on taikonut hiekkaerämaasta ja merestä sataman, lentoliiken...

Avainsanat: Abu Dhabi, Arabiemiraatit, Dubai, Marina, Palm
Lue lisää »