Leppoisan Lissabonin lyhyehkö oppimäärä  

 

 

Teksti: Päivi Lappi, kuvat: Turismo de Portugal – © Traveller – Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2011

 

Vieraanvarainen Lissabon sekä ”long time-no seen”-sarjan paikallinen ystävä saivat minut poikkeamaan kaupungin kautta matkalla Madeiralle. Yhdistelmä oli hyvä, mutta monipuolinen Lissabon – kuten ystäväkin – olisivat ansainneet enemmänkin aikaa. Maurilaisvaikutteinen vanhakaupunki Alfama, liikekeskusta Baixa, moderni keskusta Oriente Tejo-joen rannalla, ravintoloiden ja pikkukauppojen yläkaupunki, yöelämän keskus Bairro Alto sekä vauras, pääasiassa muotiin ja ylellisyystavaroihin keskittyvä Chiado kun tuntuivat jo kaikki erityispiirteineen omilta kohteiltaan. Nälkä siis jäi, mutta parempi maistiainenkin kuin ei mitään. Ja seuraavaa matkaa varten on sitten jo kasassa Célian arvokkaat kohdevinkit!

Portugali, Lissabon, raitiovaunu
Portugali, Lissabon, raitiovaunu kuva: pixabay

 

Lissabonin ”must”-nähtävyyksiä

Alfamassa kukkulan huipulla sijaitseva maurilinnoitus Castelo Sao Jorge näkyy ylväänä jo keskustassa kävellessä. Lähempi tarkastelukin kyllä kannattaa, sillä linnoituksen lisäksi sen upeat maisemat kaupungin yli ja joelle ovat kipuamisen väärtejä. Kipuamaan saakin Lissabonissa tottua, vaikka erilaisia näppäriä ylös vieviä vekottimia on kyllä tarjolla yllin kyllin myös. Katapulttia en nähnyt, mutta melkein kaikki muut keinot olivat käytössä. Muun muassa Ammanin, Istanbulin, Moskovan, Rooman, San Franciscon, Seattlen, Sheffieldin ja Bergenin tavoin myös tämä kaupunki on nimittäin levittäytynyt seitsemälle kukkulalle. Mutta jos kipuaminen ei miellytä, linnoitukseen pääsee ihan perinteisellä bussilla 37.

Katu kuvaa Lissabonista. kuva: pixabay

 

Kaupunkikeskustan monet aukiot patsaineen tulevat tutuiksi kuin itsestään kaupungilla kävellessä. Aukioista huomattavimpia ovat Praça do Comércio kaupungin etelärannassa. Aukiota ympäröivät näyttävät hallintorakennukset, riemukaari ja sieltä löytyy myös kuningas Joao I:n patsas. Rossio –aukiota koristaa kuningas Pedro IV:n patsas ja Restauradoresia taas Habsburgien vallan päättymistä juhliva obeliski. Kuljettaessa jonkin matkaa Liberdaden puistokatua keskustasta poispäin tullaan markiisi de Pombalin valtavalle muistomerkille.

Kaupungin keskustassa sijaitsee myös Lissabonin eläintarha ja sen yhteydessä toimiva huvipuisto Animax. Belémissä, muutaman kilometrin päässä keskustasta, sijaitsee Unescon maailmanperintölistalta löytyvä Belémin torni.

Belemin torni Lissabonissa. kuva: pixabay

 

Tossua toisen eteen

Koska Lissabon on ainakin lyhemmällä vierailulla hyvinkin käveltävän kokoinen, kannattaa valita majapaikka kaupungin keskustasta. Oma valintani oli yksi Lissabonin klassikoista viiden tähden Hotel Tivoli Lisboa, Avenida da Liberdade -kadulla. Hotellin aamiaisella olisi pelkästään aamiaishuoneen vuoksi voinut viihtyä tunteja – puhumattakaan itse aamiaisesta! Hotellin vieressä on myös metroasema, jos on tarvetta siirtyä pidemmälle sekä lentokenttäbussin pysäkki. Lentokenttäbussi maksaa yhteen suuntaan 3,5 euroa hengeltä. Vertailun vuoksi on toki mukava tietää, että taksi lentokentältä maksoi noin 8 euroa.

Jos vielä puuttuu jotakin…

Kuten kaikkialla muuallakin, myös Lissabonissa on ostosintoilijoille mahdollisuuksia. Valtavia tavarataloja ja kauppakeskuksia on useita. Mainittakoon tavarataloista vaikka El Corte Inglés, jonne pääsee suoraan metron sinisellä linjalla. S.Sebastion -pysäkiltä on sisäänkäynti tavarataloon.

Valtaisaan Columbo-ostoskeskukseen pääsee myös metron sinisellä linjalla. Colégio Militar-asemalta suoraan sisään.

Keskustasta löytyy sitten myös vähän pienempi, vain noin 300 liikkeen, ostoskeskus, Amoreiras (Av. Duarte Pacheco). Palveluksessa kello 10.00 – 23.00 päivittäin.

Vasco da Cama –ostoskeskus on lentokentän läheisyydessä (Av. D. João II), joten sinne kelpaa poiketa vaikka lentojen välissä tai lentokenttämatkoilla. Se on päivittäin auki aamuyhdeksästä puoleen yöhön.

Mutta unohtaa ei sovi kirpputoriakaan. Tunnelmaltaan se hakkaa kauppakeskukset mennen tullen ja löytöjenkin mahdollisuus on aina olemassa. Feira de ladras on auki tiistaisin ja lauantaisin. Nimi tarkoittaa muuten “varkaiden markkinoita” ja täsmällisesti ottaen kyseessä ovat naisvarkaat. Nykyään kauppiaat ovat kuitenkin kuulemma ihan lainkuuliaista väkeä. Paikka löytyy Campo de Santa Clara -kadulta, São Vicente de Foran alueelta läheltä Alfamaa.

Tiistaista lauantaihin aamuviidestä kello kahteen iltapäivällä on avoinna myös Ribeiran kauppahalli. Osoite on Avenida 24 de Julho, Cais do Sodren juna-asemaa vastapäätä. Värikäs ja vauhdikas paikka, jossa myynnissä on kaikki hautajaiskukista piri-piriin (siis tuliseen chiliin).

Portugali, Lissabon, Abril-silta
Portugali, Lissabon. kuva: pixabay

 

Kahvihampaan kannattaisi kolottaa

Lissabon on kuuluisa kahviloistaan. Tarjolla on valtaisa määrä herkullisia kakkuja, leivonnaisia, vanukkaita ja muita nameja. Kahviloissa sekoittuvat rahvas, kulttuuriväki ja kaikki muut kulkijat, joten aika kuluu touhua seuratessa kuin siivillä. Silmänruokaa ja sielunravinnetta on tarjolla, vaikka nälkä tai jano ei juuri olisikaan. Teekupilla vaikka saa pitkään hupia, koko rahan edestä. Lupaan.

 

Paikallisen Cèlian vinkit Lissabonin kävijälle   

Fado-paikat

Clube do Fado Alfamassa. Parhaat laulajat ja vähän turisteja. www.clube-de-fado.com

Toinen suositeltava paikka, samoin Alfaman kaupunginosassa on Parreirinha de Alfama.

Ilta- ja yöelämä

Illalla Bairro Alto herää henkiin. Se on täynnä baareja, ravintoloita – ja nuorisoa. Viikonloppuiltaisin meno saattaa yltyä joidenkin makuun jo liiaksikin.

Hyviä ravintoloita ovat Bota Alta ja kalliimpi Papa Açorda.

Pavilhão Chinês (Rua Dom Pedro V 89) on erittäin mukava, persoonallinen ja suosittu baari. Sisustettu antiikilla ja aika hassuilla esineillä.

Chiado

Chiado on päiväsaikaan omiaan ostoksia ja kahvittelua varten. Erikoisuuksien ystäville suosittelen Luvaria Ulisses –pikkukauppaa, joka myy ainutlaatuisia, kauniita nahkahanskoja. Muita pistäytymisen arvoisia ovat vanha kirjakauppa Bertrand sekä vaatesuunnittelijoiden liike Storytailors. Kahvin ystävät voivat hankkia kotiin viemistä perinteikkäistä Casa Pereirasta ja Cariocasta.

Hyviä ruokapaikkoja Chiadossa ovat Café Royale ja Café do Chiado. Kalaruokien ystävien valinta on kuitenkin Aqui Há Peixe. Suositella voin myös Sacramentoa, mistä hyvän buffet-lounaan viinilasillisen kera saa 11 eurolla. Hintavampia, mutta erittäin hyviä ovat sitten Largo ja Tavares, joka on yksi Lissabonin pitkäikäisimmistä ravintoloista.

Portugali, Lissabon
Portugali, Lissabon. kuva: pixabay

 

Museoita ja muuta mukavaa

The Mude, Museum of Design and Fashion (www.mude.pt) ja modernin taiteen museo The Berardo Museum ovat museoista ne “pakolliset”. Berardossa vierailu on kaiken lisäksi ilmaista. Se löytyy Belémistä, tarkalleen ottaen Centro Cultural de Belémistä. Aivan läheltä löytyy myös tunnettu kahvila, Pastéis de Belém, jonka erikoisuutena ovat herkulliset, samannimiset leivonnaiset. Kahvila on suosittu, mutta näin vältät jonot: kävele vain sisään ja istu vapaaseen pöytään missä tahansa kahvilan huoneista ja – voilà, sisällä ollaan.

Belémissä kulkiessa näkee väistämättä myös Belémin tornin ja Jerónimosin luostarin, kaksi Lissabonin kaunista ja tunnettua maamerkkiä.

Erikoisuutena Belémissä on suosittu vaunumuseo, joka esittelee laajasti ihmisten kuljetuskäytössä ajan mittaan olleita vaunuja. Kokoelman kerrotaan olevan laajin koko maailmassa.

Orient Museum (Avenida Brasília) Alcântarassa on keskittynyt aasialaiseen taiteeseen ja kokelma on vähintäänkin erittäin hyvä. Loistava vierailukohde on myös Lissabonin Oceanário (Santa Maria dos Olivais) – valtava ja kaunis akvaario. Paikan ympäristö on omiaan myös ihanlle kävelylle joen varrella. Metrolla paikka löytyy punaisen linjan Oriente-aseman läheisyydestä.

Retkelle

Päiväretken kohteeksi suosittelen Sintraa, joka on yksi UNESCOn maailmanperintökohteista. Vuonna 1809 Lord Byronkin kirjoitti ystävälleen Francis Hodgsonille, että hänen ”täytyy huomauttaa Sintran olevan kaunein kaupunki maailmassa”.

Sintra. kuva: pixabay
Sintra. kuva: pixabay

 

Célia Pedroso on portugalilainen freelance-toimittaja ja kirjailija. Hän on alkuperäinen lissabonilainen ja kirjoittaa pääosin matkailulehtiin sekä Metro Internationalin sanomalehtiin. Hän on työskennellyt toimittajana 25 vuotta ja rakastaa matkustamista. Siitäkin huolimatta hän tulee aina onnelliseksi, kun lentokoneesta näkyy Lissabonin joki siltoineen. Tällä hetkellä Célia kirjoittaa englanninkielistä kirjaa portugalilaisesta ruoasta englanninkielisen kollegan kanssa. Nyt juuri ei siis matkusteta, paitsi ehkä Madeiralle…Kommentit (2 kpl)

    Avatar

    Hei, kivoja kirjoituksia, mutta olisiko nyt päässyt käymään niin että custard ja mustard sanat olisivat menneet sekaisin…pasteis de Belemit eivät sisällä sinappia

      Avatar

      Kiitos Merja kommentista! Näin on kirjoittajalla varmaankin päässyt käymään. Päivitimme artikkelia ja poistimme tämän virheellisen tiedon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Alfama Bairro Alto Baixa Belem torni Chiado Lissabon Oriente Tejo Portugali

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Vihreä, vehreä – ja makea Madeira

Teksti: Päivi Lappi © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2011   Suomalainen saapui helmikuun hiihtolomaviikolla rankan talven keskeltä Madeiralle kuin paratiisiin. Oli lämmintä ja kaunista. Ja hyvä tuuri, sanoivat toiset. Niin tai näin,...

Avainsanat: Levada, Madeira, Portugali
Lue lisää »
Kaleva Travel

Rannikon hohtavat lomahelmet – Cascais – Estoril

Teksti Jaana Rinne © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2011   Muistatko Estorilin yöt, Fleetwood Macin laulussa kysytään. Estorilin yötaivaan magiikka ei unohdu, mutta myös alueen aamut ja päivät jäävät mieleen. Näin on, sillä Te...

Avainsanat: Cascais, Estoril, Portugali, Sintra
Lue lisää »
Kaleva Travel

Luontomatkailua Borneon sademetsissä

Traveller 2/2014. Teksti ja kuvat Merja Havia Luontodokumentit eksoottiselta kuulostavasta Borneon saaresta olivat kiehtoneet mieltäni jo pitkään, joten päätin toteuttaa pitkäaikaisen haaveeni syksyllä 2013. Reilun viikon matkaani Borneolla mahtui ra...

Avainsanat: Borneo, Kota Kinabalu, nenäapina, Pulau Manuka, Sandakan, Seliganin saari
Lue lisää »