Luontomatkailua Borneon sademetsissä

Traveller 2/2014. Teksti ja kuvat Merja Havia

Luontodokumentit eksoottiselta kuulostavasta Borneon saaresta olivat kiehtoneet mieltäni jo pitkään, joten päätin toteuttaa pitkäaikaisen haaveeni syksyllä 2013. Reilun viikon matkaani Borneolla mahtui rantaelämää,  orankeja, nenäapinoita, kilpikonnia ja aimo annos ekohenkisyyttä.

 

Borneo landscape
Borneon maisemat ovat henkeäsalpaavat. kuva: Shutterstock

 

Pulau Manukalla snorklaten

Miltei 24 tunnin matkustuksen ja lentokenttäelämän jälkeen, vajaan 10 minuutin hieman pomppuinen venematka Kota Kinabalusta Manukan saarelle tuntui suorastaan virkistävältä. Hymyilevä Manukan Island Resortin vastaanottovirkailija oli laiturilla vastassa ja ohjasi meidät sujuvasti talon tavoille ja näin Borneon matkamme pääsi hyvin alkuun. Suuri kaksikerroksinen bungalowi oli viihtyisästi sisustettu ja siellä kelpasi koota voimia viikon koitoksiin. Päivisin saarelle saapui paljon paikallisia viettämään vapaapäivää perheineen, mutta illalla olimme ihmeeksemme hotellin ainoat asiakkaat, joten palvelu oli suorastaan kuninkaallista.

Päivät kuluivat snorklaten ja noin metrin mittaisia liskoja ihmetellen. Pelkästään saarta ympäröivien koralliriuttojen takia saarelle ei kannata matkustaa, mutta lyhyeksi rantalomakohteeksi Manukan oli hyvä valinta.

Borneon Manukan Island Resortin suuri kaksikerroksinen bungalowi oli viihtyisästi sisustettu. kuva: Manukan Island Resort
Manukan Island Resortin suuri kaksikerroksinen bungalowi oli viihtyisästi sisustettu. kuva: Manukan Island Resort

 

Kohtaaminen metsien miesten kanssa

Yksi matkani kohokohta oli tutustua uhanalaisiin orankeihin ja niiden suojeluun. Paikallisten kielellä oranki on Orang-Utang, joka vapaasti käännettynä tarkoittaa metsien miestä.

Suurin syy luonnonvaraisten orankien ahdinkoon on sademetsien tuhoaminen öljypalmuviljelmien tieltä. Hyvällä onnella ja seikkailumielellä niihin voi yhä törmätä sademetsien kätköissä, mutta helpoiten niihin voi tutustua Sepilokin suojelualueella, jossa orpoja tai loukkaantuneita orankeja sopeutetaan takaisin luontoon. Suojelun piiriin kuului tällä hetkellä noin 40 yksilöä, joista osa elää villinä keskuksen alueella hoitojen ja kuntoutuksen jälkeen. Vierailijat pääsevät seuraamaan kaksi kertaa päivässä tapahtuvaa ruokintaa noin 20 metrin päästä sijaitsevalta näköalatasanteelta. Jos ei ota huomioon suurta turistien määrää, kokemus oli ennen kaikkea hellyttävä ja koskettavakin, kun ilmeikkäät orangit saapuivat köysissä ja oksistossa keikkuen sademetsän uumenista nauttimaan puistonvartioiden tarjoamaa ateriaa. Tällä kertaa onnistuin näkemään päivän aikana kymmenisen yksilöä. Sopeuttamisohjelman tiedetään onnistuneen, kun mahdollisimman harva vaivautuu paikalle. Joukossa on kuitenkin muutama ns. sohvaperunakin, jotka vuodesta  toiseen nauttivat mieluummin helposta elämästä tarkkailemalla turisteja hyvinkin lähietäisyydeltä ja ottavat kaiken irti tarjotuista herkuista.

Paikallisten kielellä oranki on Orang-Utang, joka vapaasti käännettynä tarkoittaa metsien miestä.

Orankien suojeluun voi halutessaan osallistua adoptoimalla orvon orangin. Rahat käytetään hoito- ja lääkekuluihin. Todisteeksi adoptoinnista saa orangin kuvan ja sen historian sekä raportin kaksi kertaa vuodessa sen kuulumisista.

Orankikeskuksen lähellä on useita majoitusvaihtoehtoja. Itse asuin ekohenkisessä Sepilok Nature Resort -hotellissa, joka osoittautui erinomaiseksi valinnaksi. Joen varrella sijaitseva hotellikokonaisuus koostuu 23 erikokoisesta ja -mallisesta huoneistosta maastoutuen hyvin vehreään ympäristöön.

 

kuva: Sepilok Nature Resort

”Turtle time”

Noin tunnin venematkan päässä Sandakanista sijaitsee Selinganin saari, jonka rannoille suuret liemi- ja  karettikilpikonnat saapuvat munimaan öisin. Saarella asuu vain henkilökuntaa, joka on omistautunut  kilpikonnien suojeluun ympärivuotisesti. Paratiisimaiselta saarelta ei löydy muuta kuin vaatimaton asumus vierailijoiden käyttöön sekä tila ruokailuun ja pieni kioski. Päivän saa kulumaan rennosti hiekkarannalla  rentoutuen ja snorklaten. Varsinainen toiminta tapahtuu vasta auringonlaskun jälkeen, jonka jälkeen rannalla voi liikkua vain puistonvartijoiden seurassa.

 

Naaras oli jo aiemmin kaivanut kuopan, johon laskea munat.

 

Munintahetkeä odotellessa voi aika vierähtää aamupuolelle asti, mutta onneksemme H-hetkemme koitti jo ennen kello yhdeksää, kun vartija tuli ilmoittamaan ”Turtle timen” alkaneen. Naaras oli jo aiemmin kaivanut kuopan, johon laskea munat. Munia tuli kaiken kaikkiaan noin 60, jotka puistonvartijat keräsivät talteen ämpäriin. Puistonvartijat myös mittasivat kilpikonnan sekä merkitsivät sen myöhempää tutkimusta varten. Näkemämme konna oli saarella ensikertalainen.

Munia tuli kaiken kaikkiaan noin 60, jotka puistonvartijat keräsivät talteen ämpäriin.
Munat siirrettiin erilliseen hautomoon, jonka kuoppaan munat laskettiin

 

Seuraavaksi munat siirrettiin erilliseen hautomoon, jonka kuoppaan munat laskettiin. Lopuksi siirryimme takaisin rannalle, jossa vartijat päästivät jo kuoriutuneita poikasia vapaaksi. Orankien ohella myös nämä  kilpikonnat kuuluvat uhanalaisiin lajeihin, sillä suojelusta huolimatta vain yksi tuhannesta selviää sukukypsyyteen asti. Tuona yönä maihin nousi 18 kilpikonnanaarasta.

Salangaaneja ja lepakoita

Vähemmän ihastuttavia tuttavuuksia löytyi Gomantongin luolastosta, joka on kuuluisa pääsky- eli salangaanipopulaatiostaan. Paikka on tarkoin vartioitu, koska sieltä kerätään kaksi kertaa vuodessa haluttuja pääskysenpesiä Kaukoidän markkinoille ja jotta kannan säilyminen voidaan taata, niiden keräämistä on rajoitettava. Pesistä maksetaan jopa 300 €/kilo, joka houkuttaa kerääjiä uhkarohkeisiin suorituksiin.

Pääskysten lisäksi luolastossa asuu runsaasti lepakoita, torakoita sekä muita nilviäisiä. Haastetta luolastoon tutustumiseen toi lepakonlannasta liukas lankkupolku sekä pistävä haju.

Viidakon uumenissa Sukaun sademetsissä

Varsinaisen viidakko-osuuden vietin Kinabatangan joen rannalla Sukau Rainforest Lodge -hotellissa, joka osoittautui erinomaiseksi pesäkoloksi viidakon tarkkailuun. Ensinnäkin täydet kymmenen pistettä annan hotellin ekohenkisyydelle: kierrätykseen ja aurinkoenergiaan on panostettu ja lisäksi hotelli pyrkii käyttämään mahdollisimman pitkälle paikallista työvoimaa sekä paikallisia raakaaineita. Kaikki aktiviteetit ja ruokailut kuuluvat paketin hintaan.

kuva: Sukau Rainforest Lodge

 

Pääpaino aktiviteeteissa on ajeluissa jokea pitkin luontoa tarkkaillen. Sormet kehotettiin pitämään visusti veneen sisällä krokotiilien varalta. Harmi vaan, ettemme niitä kuitenkaan  onnistuneet näkemään. Erilaisia lintuja ja apinoita sen sijaan näkyi runsaasti, jopa harvinaisia nenäapinoita, joita elää vain Borneolla. Alue tunnetaan myös Borneon norsuista, jotka ovat pienempiä kooltaan kuin Afrikan ja Aasian lajitovereihinsa. Myös norsujen suhteen jouduimme valitettavasti tyytymään vain niiden öiseen törähtelyyn hotellin läheisyydessä.

Borneo nenäapina
Nenäapinat elävät vain Borneolla. kuva: Shutterstock

Matkan jälkeisiä tunnelmia

Kokonaisuutena matka sujui odotusten mukaisesti. Näin ja koin kaiken sen mitä halusin ja enemmänkin. Parasta antia oli ehdottomasti ainutlaatuinen luonto ja eläimet, ystävälliset ja auttavaiset ihmiset sekä  paikallisen arjen kohtaaminen kylissä ja jokien varsilla. Suuria turistilaumoja ei ollut kuin orankien suojelukohteessa ja sielläkin vain aamupäivällä. Mikä yllätti positiivisesti, oli palvelujen sujuvuus, majoituspaikkojen taso ja ammattitaitoiset paikallisoppaat.

Parasta antia oli ehdottomasti ainutlaatuinen luonto ja eläimet.

Borneolle matkustettaessa ei tarvitse olla yli-extreme-ihminen vaan tekemistä ja kokemista löytyy kaiken kuntoisille. Enemmän aktiivilomaa kaipaaville löytyy patikointiretkiä Mt. Kinabalu -vuorelle ja viidakkoon,  sukellusta Sipadanin saarella sekä tutkimusretkiä lukuisiin luoliin ja luonnonpuistoihin.

Perusrokotusten lisäksi tällaiseen perusmatkaan ei muita lääkityksiä tarvita. Malarialääkkeen tarve kannattaa kuitenkin aina tarkistaa kohteesta riippuen, ja hyttyssuojia ei kannata unohtaa.

Monta juttua jäi vielä  kokematta: pääkallometsästäjät, longhouset jne., mutta ehkä palaan vielä!

Jutun kirjoittaja Merja Havia on työskennellyt matkatoimistoalalla miltei 30 vuoden ajan eri tehtävissä. Viimeiset 8 vuotta (vuonna 2014) Merja on työskennellyt CWT Kaleva Travelin vapaa-ajan osastolla keskittyen lähinnä Euroopan tuotantoon. Vapaa-ajalla Merjan harrastuksiin kuuluu liikunta monenlaisissa muodoissa, matkailu sekä keski-iän myötä kasvava puutarhanhoito. 


Edellinen kirjoitus
Seuraava kirjoitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Borneo Kota Kinabalu nenäapina Pulau Manuka Sandakan Seliganin saari

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Inspiroiva Islanti

Teksti Päivi Lappi © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2011   Icelandairin suora lento vie Islantiin noin 3,5 tunnissa. Lumoava, ainutlaatuinen luonto ihmeineen. Kiehtovat tapahtumat. Loistelias retkitarjonta. Tasokkaat hotellit ja ravintol...

Avainsanat: Harpa, Icalandair, Imagine Peace Tower, Islanti, Reykjavik
Lue lisää »
Kaleva Travel

Satumainen Sansibar

Teksti: Terhi Hakulinen © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2009   Pelkkä sana Sansibar tuo mieleen sadut, Tuhannen ja yhden yön tarinat, sulttaanien palatsit, määrättömät rikkaudet, mystiset lamput, uljaiden merenkulkijoiden retket j...

Avainsanat: Sansibar
Lue lisää »
Kaleva Travel

Eloisa ja elämänmyönteinen Sydney

Teksti: Maisa Lappi | © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2009   Mitä tulee mieleen sanasta Sydney? Upeat uudenvuoden ilotulitukset sataman ”henkarisillalta”? Lohkottua appelsiinia muistuttava Oopperatalo? Bondi Beachin upea ranta? Rent...

Avainsanat: Australia, Bondi Beach, Sydney
Lue lisää »