Malediivit – takaisin luontoon tyylikkäästi

 

Teksti: Terhi Hakulinen, Matka-Mirkun vinkit Tiina Kovanen-Bergman – © Traveller – Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2010

 

Onko unelmiesi lomakohteessa valkoisia hiekkarantoja, joiden ylle palmut kaartuvat, aurinkoa, leppeätä tuulta, koralliriuttoja, delfiinejä, hiljaisuutta ja rauhaa olla tekemättä mitään? Puuttuvatko sieltä myrkylliset eläimet, hurrikaanit, rikolliset, malaria, rempseä yöelämä ja viritetyt mopot? Jos vastaat kyllä, Malediivit on sinun paikkasi.

malediivit romantiikka meri bungalowi
Malediiveja voi kutsua lomailijan paratiisiksi täydellä syyllä. kuva: Shutterstock

 

Paratiisi isolla peellä

Malediiveja voi kutsua lomailijan paratiisiksi täydellä syyllä. Joulukuun puolesta välistä maaliskuulle taivas on kirkkaan sininen, aurinko paistaa täydeltä terältä 12 tuntia päivässä, lämpötila pysyttelee vakaasti 30 asteen tienoilla ja lempeä merituuli vilvoittaa mukavasti. Lounaismonsuuni tuo toukokuussa voimakkaitakin sadekuuroja aina marraskuulle saakka. Sateet ovat yleensä tropiikin reippaita ryöpsähdyksiä, jotka ovat ohitse muutamassa tunnissa ja päiväntasaajalla kun ollaan, lämpötila pysyttelee 30 asteen tienoilla.

Aikaero Suomeen nähden on virallisesti kolme tuntia. Monilla lomasaarilla noudetaan kuitenkin omaa aikaa, joka on vain kaksi tuntia Suomen ajasta edellä, jotta matkailijat saavat nauttia auringosta mahdollisimman pitkään.

malediivit bungalovit
Malediivit auringonlaskun aikaan on taianomainen näky. kuva: Shutterstock

Lempeää, hymyilevää islamilaisuutta

Malediivit on ollut islamilainen valtio 1100-luvulta lähtien. Islamilaisuus on Malediiveilla lempeän hymyilevää muotoa, joka ei vaadi pukeutumiselta enempää kuin peitetyt polvet ja olkapäät kaupungilla liikuttaessa. Naiset saattavat peittää myös päänsä – keskipäivän auringossa hyvin suositeltavaa – mutta kasvojen hunnuttaminen on kielletty. Auringon palvonta alastomana tai yläosattomissa ei ole sallittua, ei myöskään alkoholin tuominen maahan tai sen käyttö. Omille saarilleen rakennetut lomakeitaat muodostavat tästä poikkeuksen. Niillä on oikeus tuoda alkoholia ja tarjoilla sitä vieraille. Malediivilaiset sen sijaan eivät saa sitä tarjoilla eivätkä nauttia. Lomabaarisi baarimikko onkin vierastyöläinen todennäköisesti Sri Lankasta.

Englannilla pärjää loistavasti

Malediivien sijainti keskellä Intian valtamerta johti 1800-luvulla Brittien vaikutusvallan kasvuun saarilla. Vaikka Malediiveista ei koskaan tullutkaan varsinaisesti osaa Brittien imperiumia, britit rakensivat saarille tukikohtia ja ottivat asiakseen saarten suojelemisen muiden valtioiden valtapyrkimyksiä vastaan. Vierailijan kannalta miellyttävä seuraus on se, että saarilla tulee hyvin toimeen englannilla. Matkailun ohella saarelaisten pääelinkeinot ovat kookospalmujen kasvatus ja kalastus. Niiden turvin Malediiveilla nautitaan täystyöllisyydestä ja aasialaisittain kohtuullisesta elintasosta.

malediivit ranta riippumatto
Malediivit ovat paratiisi isolla P:llä. 

Veden ja 2000 saaren maa

Lähes 97 % Malediiveista on vettä. Loput 3 % muodostuu 2000 saaresta, jotka on ripoteltu 800 kilometrin pituudelta Intian valtamereen. 300 000 malediivilaista asuttaa noin 10 % saarista. Loput ovat asumattomia. Kaikilla niillä on pitkät ja hankalat nimet, jotka lisäksi vaihtelevat eri lähteissä ja kartoissa. Esimerkiksi paikan nimestä paikallisella dhivehin kielellä käynee vaikkapa ” paikka, jonka lounaispuolelta saamme tonnikalaa.”

Saarten tarkasta määrästä käydään jatkuvaa debattia. Malediivilaisille saarien määrä on vähintään yhtä herkkä paikka kuin meille suomalaisille järviemme määrä. Jos Suomi kerta kaikkiaan on tuhansien järvien maa, niin vieraan on turha ryhtyä laskemaan niiden tarkkaa määrää. Varma tapa loukata malediivilaista on epäillä, ettei saaria todellisuudessa olekaan ihan kahta tuhatta, vaan että mukaan on laskettu joku mitätön luotokin.

Jotkin muutkin malediivilaistavat, joita matkaoppaissa mainitaan eriskummallisiksi, ovat suomalaisittain hyvin ymmärrettäviä: vierasta kohdellaan pikemminkin pidättyvällä kohteliaisuudella kuin ylitse vuotavalla ystävällisyydellä, kiitoksen sanoja jaellaan säästeliäästi ja kengät riisutaan pois, kun astutaan sisään.

Malediivit saari
2000 saaren joukkoon mahtuu monia eri kokoisia saaria. kuva: Shutterstock

 

Pysyykö Malediivit pinnalla?

Malediivit kohoaa merestä siis 2000 saaren voimin korkeimmillaan kaksi metriä meren pinnan yläpuolelle. Saarilla ollaankin ensimmäisten mukana torjumassa ilmaston muutosta, sillä meren pinnan kohoaminen uhkaa pyyhkäistä koko paratiisin pinnan alle. Malediiveja ei kuitenkaan auteta parhaiten pidättymällä matkailusta ja siten vähentämällä hiilidioksidipäästöjä. Päinvastoin. Matkailun tyrehtyminen olisi Malediiveille kohtalokasta, sillä matkailutulot muodostavat merkittävän osan kansantulosta. Malediivilaisittain paradoksi ratkaistaan siten, että valtio vuokraa asumattomia paratiisisaaria hotellien ja lomakeskusten rakentajille. Sääntönä on yksi hotelli tai lomakeskus saarta kohti. Vuokra on varsin korkea ja lisäksi valtio perii myös matkustusveroa. Kertyneet varat käytetään ilmastonmuutoksen torjuntaan ja sen luotovaikutusten vähentämiseen. Malediivien presidentti on puhunut jopa uuden kotimaan ostamisesta kansalleen, mikäli nouseva vesi peittää jonkun vuosikymmenen kuluttua nykyisen kotimaan.

Painopiste luksuksessa ja luonnossa

Korkeasta maavuokrasta seuraa myös se, että saarille ei kannata rakentaa halpaa. Suurin osa lähes sadalle lomasaarelle rakennetuista hotelleista edustaa neljää tai viittä tähteä. Niille on asetettu tiukat ympäristöehdot ja velvoitettu mm. istuttamaan palmuja, pensaita ja puutarhoja torjumaan eroosiota.

Uskomaton hiekkaranta ja lomahuvilat Malediiveillä
Lomasaaret muodostavat oman pienoismaailmansa, jotka ovat yhteydessä Malen kansainväliselle lentokentälle joko pikaveneiden tai vesitasojen avulla. kuva: Shutterstock

 

Lomasaaret muodostavat oman pienoismaailmansa, jotka ovat yhteydessä Malen kansainväliselle lentokentälle joko pikaveneiden tai vesitasojen avulla. Toista kansainvälistä lentokenttää ollaan rakentamassa entisen RAF:n tukikohdan tienoille Can-atollille. Saarilla on omasta takaa hyvin vähän. Lähinnä palmuja, hedelmiä, korallihiekkaa ja –kiveä sekä kalaa. Saarilta saadaan myös vettä, joka voidaan puhdistaa juomakelpoiseksi. Kaikki muu, kuten astiat, huonekalut, rakennustarvikkeet, liinavaatteet, pääosa ruoasta ja juomasta joudutaan tuomaan saarille ja kaikki käytetty taas viemään pois. Tästä seuraa, että majoitushinnat ja muu hintataso on lähes eurooppalaista luokkaa. Niinpä loma Malediiveilla ei ole koskaan halpa, mutta useimmiten hintansa arvoinen.

’Vieras on jumala’

Thaimaalais-ruotsalainen pariskunta Son ja Eva Shivdasani olivat ensimmäisten joukossa rakentamassa Malediivien matkailua 15 vuotta sitten tavoitteenaan rakentaa oikea lomaparatiisi johtotähtenään sanskriitista poimittu viisaus: ’Vieras on jumala’. Alusta lähtien tasapaino luonnon kanssa ja tarkoitus tuottaa nautintoja kaikille viidelle aistille toimivat muina ohjenuorina.

malediivit pyörä tähdet
Romantiikan rakastajalle Malediivit ovat oiva kohde. kuva: Shutterstock

Ensimmäinen lomasaari löytyi Baa-atollilta 45 minuutin lentomatkan päässä Malelta. Paikallisittain saari on melko suuri, 1,4 km x 1 km. Eva ja Son rakennuttivat saarelle lomaparatiisin – Soneva Fushin – omien ainutlaatuisten näkemystensä mukaan. Kaikki vieraat majoittuvat omiin palmunlehväkattoisiin villoihinsa meren rantaan. Villojen kylpyhuoneet ovat kylpyalueita ulkona omassa puutarhassa. Joillakin villoilla on myös oma uima-allas. Huolella vaalittu trooppinen metsä erottaa villat toisistaan ja antaa osittaisen näkösuojan myös merelle, joten yksityisyys on hyvin suojattu. Villat on rakennettu mahdollisimman pitkälle paikallisista materiaaleista ja aina kun mahdollista, luonnon materiaaleista. Tasosta ja mukavuudesta ei ole tingitty, vaan villat ja koko Soneva Fushi on viiden tähden tasoa. Jokaisella villalla on oma palvelijansa, Friday, Robinson Crusoe-henkisesti. Friday huolehtii siitä, että vieraan kaikki toiveet täytetään. Kestävän kehityksen periaatteita noudatetaan sekä säästäen luontoa että kantaen yhteiskuntavastuuta. Aina kun mahdollista koulutetaan ja palkataan paikallista henkilökuntaa. Henkilökuntaa myös kohdellaan kunnioittaen ja reilujen pelisääntöjen mukaan.

Malediivit Hiekkaranta
Malediivien hiekkarannat ovat toinen toistaan kauniinpia. kuva: Shutterstock

Soneva Fushin kolmea ravintolaa luotsaa Michelin-tähdellä palkittu keittiömestari ja oman viinikellarin valikoimat ovat mittavat. Vieraat voivat myös hemmotella itseään huipputason Spassa, jonka hoidoissa norjistuvat niin hiiriolkapäät ja lenkkipolkujen kovettamat pohkeetkin.

Rakennettuaan Soneva Fushista täydellisen lomaparatiisin Eva ja Son vuokrasivat toisen saaren 20 minuutin pikavenematkan päästä Malelta. Saarta ympäröivät laajat koralliriutat, joille suoraan veden päälle paalujen varaan rakennettiin Soneva-henkeen ylelliset villat. Näin syntyi Soneva Gili. Uimaan ja snorklaamaan pääsee suoraan kunkin villan omalta laiturilta. Osa villoista sijaitsee omassa rauhassaan riutalla, veneyhteyden päässä saarelta. Huippukokit, viinikellari ja veden ylle rakennettu Spa sekä Friday palvelevat vierasta myös Soneva Gilissä.

Matka-Mirkun vinkit Malediiveille

  • Pääkaupunki Male: Moskeijoita, jokunen kauppa, puisto sekä kerrostaloja, mutta ei juurikaan nähtävyyksiä. Monista hotelleista tehdään retkiä Maleen.
  • Hotellit: Hotelleja on yli 90 saarella/atollilla. Mitään yhtä suurta hotellikeskittymää ei siis ole ja usein saarella voi olla vain  yksi ainoa hotelli/resort.
  • Milloin mennä: Trooppinen ilmasto mahdollistaa ympärivuotisen lomailun. Kesä-heinäkuussa sadekuurot ovat yleisempiä ja tuuli saattaa välillä olla voimakkaampi. Lämpöä riittää ympäri vuoden + 30. Talvella tammimaaliskuussa on lämpimintä.
malediivit ranta
Malediivit ovat täydellinen kohde matkustaa ympäri vuoden. kuva: Shutterstock 
  • Ostokset ja valuutta: Ostosmahdollisuudet rajoittuvat hotellien matkamuistomyymälöihin, joissa hinnat eurooppalaista tasoa. Valikoimassa on esimerkiksi vaatteita, laukkuja, koruja, koriste-esineitä, kosmetiikkaa ja hygieniatarvikkeita. Paikallista valuuttaa ei tarvitse hotelleissa usein lainkaan, koska yleinen tapa on laittaa kaikki huoneen laskulle, joka maksetaan kortilla (vaihtoehtoisesti USD tai EUR kelpaavat myös). Tippejä ei ole tapana jättää.
  • Ruoka ja juoma: puhdistettu juomavesi kuului huoneen hintaan, mutta muut juomat olivat maksullisia. Suosittelen ainakin puolihoidon varaamista, sillä ruoka kaikissa hotellien ravintoloissa oli erinomaista ja puhdasta. Hotellin omien ravintoloiden lisäksi muita ruokapaikkojahan ei ole aina edes tarjolla. Aamiaisella usein paljon vaihtoehtoja puurosta lähtien, munakkaita, hedelmiä, makeita leivonnaisia jne. Lounaalla ja illallisella tarjotaan paljon tuoretta kalaa ja äyriäisiä usein grillattuna, myös pastaa eri muodoissa. Monesti saatavilla myös hampurilaisia yms. Hyviä viinejä, kuohuviiniä, olutta ja drinkkejä.
  • Kenelle sopii, mitä tekemistä: Malediivit sopii hääpareille, rauhaa rakastaville lomailijoille, lapsiperheille ja kaikille, jotka eivät kaipaa baila baila -elämää. Soneva Gili on enemmän peace and love –tyyppinen, en suosittelisi sitä ihan pienille lapsille vesivillojen takia. Soneva Gilin elämä keskittyy enemmän auringonottoon, uimiseen, rantalentopalloon, snorkalaamiseen, sukeltamiseen ja ruoasta nauttimiseen.
malediivit surffaus meri surffaaja
Jos tykkäät vesiaktiviteeteista, on Malediivit sinun lomakohteesi. kuva: Shutterstock
  • Soneva Fushilla on kivoja polkuja pyöräilyyn ja saaren kiertää aamulenkillä noin tunnissa. Tarjolla on myös ulkoilmaelokuvateatteri, snorklausta suoraan laiturilta tai rannalta, veneretkiä sekä melontaa, vesihiihtoa, surffausta, lainelautailua, tennistä, joogaa ja Tai Chi -tunteja. Soneva Fushilla on myös tähtitorni, jossa saa iltaisin opastusta tähtitaivaan saloihin.
  • Retket: Molemmat hotellit järjestävät sukellus- ja snorklausretkiä veneellä. Sukelluskeskuksista saa laitteet ja opastuksen mukaan. Fushilla voit myös suorittaa sukelluskortin. Lisäksi tarjolla on kalastusretkiä ja monenlaisia risteilyjä aamun koitosta auringonlaskuun. Tilauksesta pääset mukaan myös delfiiniristeilylle. Itse näin retkellä jopa 15 delfiiniä.
malediivit leffa
 Malediivit sopii hääpareille, rauhaa rakastaville lomailijoille, lapsiperheille ja kaikille, jotka eivät kaipaa baila baila -elämää. kuva: Shutterstock


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Male Malediivit

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Mikko Kuustonen

Sivutuotteena hyvä elämä

Teksti ja kuvat: © Mikko Kuustonen   Matkailun ammattilaiset ovat pelastaneet minut lukuisia kertoja hankalista tilanteista. Luonnon mullistusten saartamista kylistä tai työselkkausten pysäyttämiltä lentokentiltä. Tai ihan vain hotellihuoneista, joid...

Avainsanat: Golden Gate, Malediivit, Tulimaa, Ushuaia
Lue lisää »
Kaleva Travel

Hääpäivän kunniaksi Karibian risteilylle ja Floridaan

Teksti: Heidi Panicker, Traveller 3/2015   Monta vuotta sitten päätimme, että kymmenvuotishääpäivän kunniaksi matkustamme jonnekin kauas, jonnekin, missä emme ole koskaan käyneet - ja ihan kaksin ilman lapsia. Vuosien saatossa erilaiset ko...

Avainsanat: Allure of the Seas, Florida, Jamaika, Karibian risteily, Liberty of the Seas, RCCL, RCI, Royal Caribbean, Royal Caribbean Cruise Line
Lue lisää »
Kaleva Travel

Rannikon hohtavat lomahelmet – Cascais – Estoril

Teksti Jaana Rinne © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2011   Muistatko Estorilin yöt, Fleetwood Macin laulussa kysytään. Estorilin yötaivaan magiikka ei unohdu, mutta myös alueen aamut ja päivät jäävät mieleen. Näin on, sillä Te...

Avainsanat: Cascais, Estoril, Portugali, Sintra
Lue lisää »