Matkailuaakkosten kärjessä: ABC – Sukellusparatiisi, leppoisa Bonaire

Teksti: Päivi Lappi, © Traveller – Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2012

Bonaire on maailman laajuisesti tunnettu ja tunnustettu sukeltajan paratiisi. Onneksi se ei kuitenkaan vielä ole turistien valtaama, eikä pilaama. Kooltaan Bonaire on ABC-saarista kakkosena, mutta asukkaita on vain noin 15000. Saaren pääkaupungissa Kralendijkissa asukkaita on noin 3000.

Bonaire se ei kuitenkaan vielä ole turistien valtaama, eikä pilaama. kuva: Pixabay

 

Välimatkat ovat välillä pitkähköjä, joten autonvuokraus on hyvä vaihtoehto. Liikenne on rauhallista. Myös venetaksit ovat matkailijalle miellyttävä, vaikka vähän hitaampi, vaihtoehto. Pyöriä ja mopoja on myös tarjolla eivätkä ne hassumpi vaihtoehto olekaan, jos mukana ei ole sukellusvarusteita.

Bonairen vedenalainen rannikko on kokonaisuudessaan suojeltua Bonaire National Marine Parkin aluetta ja tämän käyttämisestä vierailijan on maksettava pieni korvaus. Maksaa kannattaa, sillä tarkastajia liikkuu tiheään. Maksu koko vuodelle on 10 dollaria esimerkiksi snorklaajilta ja melojilta. Sukeltajilta maksu on 25 dollaria. Maksun voi maksaa esimerkiksi kaikissa sukellusliikkeissä ja -kouluissa.

Luonnon ja rauhan ystäville

Bonaire on omiaan luonnonystäville ja rauhallista lepolomaa etsiville. Shoppailua tai huimaa, perinteistä yöelämää sieltä ei juuri löydä. Illat hyvän ruoan jälkeen voivat tosin levänneillä ja rentoutuneilla matkalaisilla venähtää kuin itsestään ja muuttua mukaviksi, pitkiksi illoiksi omatekoisine ohjelmineen…

Hiekkarantoja Bonairella on vain jokunen, sillä saari on tuliperäinen ja rannat enimmäkseen kivikkoisia. Jos omaa hiekkarantaa kaipaa, voi valita majapaikaksi esimerkiksi Sorobon Beach Resortin, jossa minä majoituin ja jota voin kaikin puolin lämpimästi suositella.

Sorobon Beach Resort
Jos omaa hiekkarantaa kaipaa, voi valita majapaikaksi esimerkiksi Sorobon Beach Resortin. kuva: Sorobon Beach Resort

 

Majoituspaikkoja on kaikkiaan tarjolla laidasta laitaan: kaupungissa ja rannoilta, bed and breakfastista huoneistoihin ja loistohotelleihin.

Joka tapauksessa Bonairella vettä riittää ja se tarjoaa upeita, värikkäitä koralleja, kirkkaita näkymiä ja lukemattoman määrän eksoottisia kaloja. Kävijän iloksi parhaat sukellus- ja snorklauspaikat on merkitty keltaisin kivin tien varteen ja moniin pääsee suoraan rannasta.

Toisenlainen retki veden alle

Sukellukset ovat Bonairella kohtuuhintaisia. Sukelluskohteita on 86, joista 54 on rannasta sukellettavia.

Meidän veneretkemme oli Woodwindin järjestämä. Sukellusopas, Dee – minusta liki merenjumalatar itsekin -, tuntee meren, sen eläjät ja korallit kuin omat taskunsa. Sukellusten välissä hän tarjoili omin käsin tehtyjä välipaloja ja panimon tekemiä juomia. Vene on pieni, joten tunnelma on täysin toisenlainen kuin Aruban veneretkellä. Molempi parempi sanoisin, eri lajia vain. Deen tapa oli opettavainen:  hän oli vedessä kanssamme koko ajan, osoitti kaikkein mielenkiintoisimmat näkymät ja sitten nousimme hetkeksi pintaan kuulemaan, mitä juuri olimme nähneet.

Bonaire on maailman laajuisesti tunnettu ja tunnustettu sukeltajan paratiisi.  kuva: tourismbonaire.com

Paluumatka tehtiin vasten unohtumatonta auringonlaskua. Kiirehtimättä, suorastaan mutkitellen. Puikoissa tällä kertaa salskea ruotsalaisnuorukainen, joka vesiurheiluintonsa viemänä oli vain yksinkertaisesti päättänyt muuttaa Bonairelle. Työ löytyi sitten Deen ja hänen miehensä pikkuyrityksestä. Nuori mies kertoi elämän olevan nyt mallillaan.

Melontaa Mangrove -metsän keskellä

Mangrove Center järjestää melontaretkiä Bonairen upeisiin mangrove-metsiköihin. Retki oli mukava eikä aiempaa melontakokemusta tai huippukuntoa vaadita.

Melonta Mangroven metsissä on mukavaa ajanvietettä Bonairella. kuva: tourismbonaire.com

Hyttysistä metsissä oli varoiteltu, mutta ainakin meidän retkemme ajan ne loistivat poissaolollaan. Varautuminen vaikkapa kotimaisin hyttysmyrkyin voi silti olla viisasta.

Luo silmät myös ylös taivaalle

Elämää ja tarkkailtavaa on Bonairella myös taivaalla: saaren pohjoisosan Washington- Slagbaain kansallispuistossa voi bongata yli 190 lintulajia.

Lisäksi Bonaire on yksi maailman suurimmista flamingojen lisääntymispaikoista. kuva: tourismbonaire.com

Lisäksi Bonaire on yksi maailman suurimmista flamingojen lisääntymispaikoista. Näihin kaunottariin pääsee hyvin tutustumaan Flamingo Sanctuaryssä. Myös saaren eksoottisen vaaleanpunainen lentoasema on nimetty Flamingo Airportiksi.

Suolaa, suolaa, enemmän suolaa

Bonairen muista erikoisuuksista voi mainita merisuolatehtaan. Sen valtavat suolakeot saaren eteläpäässä ovat näkemisen arvoiset. Ehkei sinne aivan erikseen kannata lähteä, mutta vaikkapa ohikulkumatkalla alueen rannoille ja sukelluskohteisiin.

Bonairen muista erikoisuuksista voi mainita merisuolatehtaan. Sen valtavat suolakeot saaren eteläpäässä ovat näkemisen arvoiset.  kuva: tourismbonaire.com

Hurrikaanit kiertävät

Bonaire, kuten muutkin ABC-saaret, sijaitsee Karibian hurrikaanivyöhykkeen ulkopuolella. Siksi sitä ympäröivät koralliriutat ovat säästyneet myrskytuhoilta. Saaren länsipuolella meri on tyyni läpi vuoden. Veden lämpötila on 26-28 astetta ja näkyvyys on usein jopa 30 metriä.

Ulkoilma ja aktiviteetit herättävät ruokahalun

Bonairelainen ruoka on pääasiallisesti kreolityyppistä ja merenelävien osuus ruokavaliossa on täälläkin suuri. Perinteisiä ruokia ovat kyllä myös erilaiset lihamuhennokset – stoba – sekä keitot – sopi – ja lisukkeena tarjoiltava maissikakku – funchi. Hyvä kalaherkku on suussa sulava barracuda, jonka lihan sanotaan Bonairella olevan erityisen puhdasta veden suojelualueen vuoksi.

Lyhyen vierailun vuoksi ravintolakokemuksia ehti kertyä vain vähän, mutta ne olivat sitäkin parempia. Lämmöllä voin suositella KonTiki Beachia, Cactus Blueta ja It Rains Fishes -ravintolaa. Mikäli autoilet vähän kauemmaksi, on vaatimattomalta vaikuttava Rose Inn loistovalinta niin ruoan kuin aidon paikallistunnelman puolesta.

kuva: tourismbonaire.com


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

ABC-saaret Bonaire Karibia Mangrove

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Matkailuaakkosten kärjessä: ABC – Romanttinen ja vauhdikas Aruba

Teksti: Päivi Lappi © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2012 Kooltaan Aruba on ABC-saarista pienin, mutta vierailluin. Erityisesti kävijöitä tulee Yhdysvalloista, joista lentomatka on lyhimmillään vain pari tuntia. Pitkät valkeat rannat, mer...

Avainsanat: ABC-saaret, Aruba
Lue lisää »
Kaleva Travel

Matkailuaakkosten kärjessä: ABC – Värikäs, eloisa ja sykkivä Curaçao

Teksti: Päivi Lappi © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2012 Alankomaiden Antillien suurin saari on Curaçao. Saaren 150.000 asukkaasta 50.000 asuu pääkaupunki Willemstadissa. Kaupunki on Unescon maailmanperintölistalla ja sen katukuva on hyvin ...

Avainsanat: ABC-saaret, Curacao, Karibia
Lue lisää »
Kaleva Travel

Singaporessa nahkatakkia syömässä

CWT Kaleva Travel | Teksti Maisa Lappi   Singaporessa riittää nähtävää enemmäksi kuin vain yhdeksi stop over -päiväksi. Erilaiset teemaretket vievät matkalaisen pintaa syvemmälle tämän saarivaltion elämään. Ja saa maistaa nahkatakkia...

Avainsanat: Chinatown, Gardens by the Bay, Marina Bay, Orchard Road, Singapore
Lue lisää »