Matkalla Marokossa berberien viskin voimin

Teksti ja kuvat: © Merja Havia 2019

As-Salaam-Alaikum eli tervehdys Marokosta. Värikäs, tarunhohtoinen, kiehtova, satumainen, mystinen – näillä sanoillahan Marrakechia on aina kuvattu eikä siihen ole paljon lisättävää eikä muutettavaa. Matka Marokkoon on vielä nykyisinkin matka menneisyyteen ja kuin toiseen maailmaan.

Arabialalaista meininkiä ranskalaisella vivahteella

Ensikosketuksen Marrakechiin saimme Medinan sydämestä, kuuluisalta tarinankertojien Djemaa el-Fna – aukiolta, jossa käärmeenlumoajat, ennustajat, apinankesyttäjät, kaupustelijat, ruokakojut, taiteilijat, tarinankertojat, aasit ja hevoset yhä elävät arkista elämäänsä kuten ovat sen vuosisatoja tehneet ja jossa hennatatuointi ilmestyi käteeni ihan pyytämättä alle aikayksikön. Eksoottisia kuvauskohteita olisi ollut vaikka kuinka paljon, mutta kuvanottaminen ei ollut ilmaista huvia.

marokko-marrakech-Djeema El Fna-aukio
Djemaa el-Fna – aukio – täynnä elämää miltei ympäri vuorokauden. Kuva: Merja Havia.

Ostosten tekeminen sokkeloisilla basaarien kujilla on elämys jos sen elämyksenä osaa ottaa, tinkiminen kun kuuluu asiaan. Marrakech onkin varsinainen sisustajan aarreaitta – esimerkiksi värikkäitä lyhtyjä ja tekstiilejä sai edulliseen hintaan antamaan väriä omaan kotiin.

marokko-marrakech-aasi
Yleinen apulainen Marrakechin kujilla. Kuva: Merja Havia.
marokko-marrakech-lyhtykauppa
Lyhdyissä on valinnan varaa. Kuva: Merja Havia.
marokko-marrakech-soukin kuja
Soukin kujilla monenlaista kulkupeliä. Kuva: Merja Havia.
marokko-marrakech-maustekauppa
Mausteita joka lähtöön. Kuva: Merja Havia.

Ja kun katuvilinä alkaa kyllästyttää, kannattaa askel suunnata kattojen ylle viihtyisälle terassille ja jatkaa tarkkailua lintuperspektiivistä sekä nauttia virkistävä berberien viski eli minttutee.

marokko-marrakech-terassi
Yksi Mrrakechin kattoterasseista. Kuva: Merja Havia.
marokko-marrakech-terassi
Värikäs kattoterassi. Kuva: Merja Havia.
marokko-minttutee
Berberien viski eli minttutee. Kuva: Merja Havia.

Ainakin minulle tuli yllätyksenä kuinka vihreä kaupunki Marrakech on. Kaupungissa on useita kauniita ja hyvin hoidettuja puutarhoja ja puistoja palmuineen ja suihkulähteineen. Yksi suosituimmista nähtävyyksistä onkin Jardin Majorellen sini-keltainen puutarha, jonka omistaa Marrakechista aikoinaan lumoutunut ranskalainen muotisuunnittelija Yves Saint Laurent ja jossa on myös hänen viimeinen leposijansa.

marokko-marrakech-Jardin Majorelle
Värien sinfoniaa Majorellen puutarhassa. Kuva: Merja Havia.

Kerran elämässä – yöpyminen Saharan tähtitaivaan alla

Jos ”Kerran elämässä” – listaltasi puuttuu vielä yöpyminen Saharan tähtitaivaan alla, niin täällä se on mahdollista. Ajomatka on pitkä ja parasta onkin paikallisen matkanjärjestäjän hoitaa homma ja vieläpä ihan omalla porukalla. Matkalla Merzougan autiomaahan on jos jonkinlaista maisemaa, serpentiiniteitä, Atlas-vuoriston lumihuippuisia vuoria, vihreitä keitaita, kaupustelijoita, laatikkomaisia kasbah-kyliä, vuohia ja lampaita paimenineen ja värikkäästi pukeutuneita berbereitä arkipuuhissaan. Matkalla tuli tutuksi myös elokuvien maailma, kuten Unescon maailmanperintölistalle kuuluva Ait Banhaddou kasbah, jossa on filmattu pätkiä mm. Gladiaattoreihin ja Indiana Jonesiin.

marokko-atlas vuoristo-lumihuiput
Atlas-vuoriston lumihuiput. Kuva: Merja Havia.
marokko-ait benhaddou-kasbah
Ait Benhaddou-kasbah, joka on toiminut esim. Indiana Jones elokuvan kulissina. Kuva: Merja Havia.
marokko-dades-laakso-serpentiinit
Serpentiinititeitä Dadesin laaksossa. Kuva: Merja Havia.
marokko-kasbah-ja-keidas
Kasbah keitaalla. Kuva Merja Havia
marokko-maantie
Karua , mutta kaunista. Kuva: Merja Havia.
marokko-lammaspaimen
Yllättäviä esteitä tiellä. Kuva: Merja Havia.
marokko-berberit
Kuulumisten vaihtoa berberikylässä. Kuva: Merja Havia.

Perillä yövytään luksusteltassa, joten mukavuuksista ei tarvitse tinkiä. Marokkolaisittain sisustetussa teltassa on kunnon vessa ja suihku ja ihanan muhkea sänky varustettuna lämpimillä peitoilla, jotka olivat tarpeen viileähkössä yössä. Auringonlasku ja – nousu kamelin selässä että ilman oli kyllä kaunis luontonäytelmä. Illallisen jälkeen siirryimme leirinuotion ääreen, jossa berberit lauloivat ja soittivat perinteisillä instrumenteilla. Ja kun aavemainen hiljaisuus laskeutui, oli aika siirtyä ihailemaan ääretöntä tähtitaivasta ja täysikuuta!

Ja se ropina teltan ulkopuolella ei ole sitten sadetta vaan Saharan hiekkaa.

marokko-kameli aavikolla
Aavikon yleisin kulkupeli. Kuva: Merja Havia.
marokko-merzouga-teltat
Telttakylä Merzougan aavikolla ”keskellä ei mitään”. Kuva: Merja Havia.
marokko-merzouga-olohuone
Olohuone marokkolaisittain. Kuva: Merja Havia.
marokko-merzouga-teltta
Teltan mukavuuksista ei tarvinnut tinkiä. Kuva: Merja Havia.
marokko-auringonlasku
Auringonlasku Saharassa. Kuva Merja Havia.
marokko-koppakuoriainen-sahara
Aavikon yksinäinen kulkija. Kuva: Merja Havia.

Persoonalliset riadit

Marokossa matkailevan kannattaa asua perinteisten hotellien sijaan tunnelmallisissa, muutaman huoneen riadeissa. Riadit olivat aikoinaan varakkaamman väen asuin käytössä olleita rakennuksia, jotka on myöhemmin muutettu majataloiksi. Rosoisen sisääntulon ei kannata antaa hämätä – ovesta kun astuu sisään niin sisäpihalta avautuu aina kuin uusi maailma; kauniita yksityiskohtia, mosaiikkeja, puutarha tai uima-allas ja sisustus on taatusti marokkolaista.

marokko-marrakech-riad challah-huone
Riad Challah huone, Marrakech. Kuvat: Merja Havia.
marokko-marrakech-riad challah
Riad Challah yksityiskohta , Marrakech. Kuvat: Merja Havia.
Riad Challah sisäpiha, Marrakech. Kuvat: Merja Havia.

Sukran eli kiitos Marokko – nyt ollaan taas monta kokemusta rikkaampana.Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Hääpäivän kunniaksi Karibian risteilylle ja Floridaan

Teksti: Heidi Panicker, Traveller 3/2015   Monta vuotta sitten päätimme, että kymmenvuotishääpäivän kunniaksi matkustamme jonnekin kauas, jonnekin, missä emme ole koskaan käyneet - ja ihan kaksin ilman lapsia. Vuosien saatossa erilaiset ko...

Avainsanat: Allure of the Seas, Florida, Jamaika, Karibian risteily, Liberty of the Seas, RCCL, RCI, Royal Caribbean, Royal Caribbean Cruise Line
Lue lisää »
Kaleva Travel

Salzburgin romanttinen Joulu

© Traveller 3/2013 Teksti: Jaana Rinne   Salzburg houkuttelee vuoden kaikkina aikoina, mutta kirkkaimmillaan alppimaiseman barokkijalokivi hohtaa adventtina. Kun joulukalenterin ensimmäinen luukku avataan, romantiikka valtaa Salzburgin: lumihiutalee...

Avainsanat: Itävalta, Joulu, Salzburg
Lue lisää »
Kaleva Travel

Matkailuaakkosten kärjessä: ABC – Sukellusparatiisi, leppoisa Bonaire

Teksti: Päivi Lappi, © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2012 Bonaire on maailman laajuisesti tunnettu ja tunnustettu sukeltajan paratiisi. Onneksi se ei kuitenkaan vielä ole turistien valtaama, eikä pilaama. Kooltaan Bonaire on ABC-saarista kak...

Avainsanat: ABC-saaret, Bonaire, Karibia, Mangrove
Lue lisää »