Matkalla Marokossa berberien viskin voimin

Teksti ja kuvat: © Merja Havia 2019

As-Salaam-Alaikum eli tervehdys Marokosta. Värikäs, tarunhohtoinen, kiehtova, satumainen, mystinen – näillä sanoillahan Marrakechia on aina kuvattu eikä siihen ole paljon lisättävää eikä muutettavaa. Matka Marokkoon on vielä nykyisinkin matka menneisyyteen ja kuin toiseen maailmaan.

Arabialalaista meininkiä ranskalaisella vivahteella

Ensikosketuksen Marrakechiin saimme Medinan sydämestä, kuuluisalta tarinankertojien Djemaa el-Fna – aukiolta, jossa käärmeenlumoajat, ennustajat, apinankesyttäjät, kaupustelijat, ruokakojut, taiteilijat, tarinankertojat, aasit ja hevoset yhä elävät arkista elämäänsä kuten ovat sen vuosisatoja tehneet ja jossa hennatatuointi ilmestyi käteeni ihan pyytämättä alle aikayksikön. Eksoottisia kuvauskohteita olisi ollut vaikka kuinka paljon, mutta kuvanottaminen ei ollut ilmaista huvia.

marokko-marrakech-Djeema El Fna-aukio
Djemaa el-Fna – aukio – täynnä elämää miltei ympäri vuorokauden. Kuva: Merja Havia.

Ostosten tekeminen sokkeloisilla basaarien kujilla on elämys jos sen elämyksenä osaa ottaa, tinkiminen kun kuuluu asiaan. Marrakech onkin varsinainen sisustajan aarreaitta – esimerkiksi värikkäitä lyhtyjä ja tekstiilejä sai edulliseen hintaan antamaan väriä omaan kotiin.

marokko-marrakech-aasi
Yleinen apulainen Marrakechin kujilla. Kuva: Merja Havia.
marokko-marrakech-lyhtykauppa
Lyhdyissä on valinnan varaa. Kuva: Merja Havia.
marokko-marrakech-soukin kuja
Soukin kujilla monenlaista kulkupeliä. Kuva: Merja Havia.
marokko-marrakech-maustekauppa
Mausteita joka lähtöön. Kuva: Merja Havia.

Ja kun katuvilinä alkaa kyllästyttää, kannattaa askel suunnata kattojen ylle viihtyisälle terassille ja jatkaa tarkkailua lintuperspektiivistä sekä nauttia virkistävä berberien viski eli minttutee.

marokko-marrakech-terassi
Yksi Mrrakechin kattoterasseista. Kuva: Merja Havia.
marokko-marrakech-terassi
Värikäs kattoterassi. Kuva: Merja Havia.
marokko-minttutee
Berberien viski eli minttutee. Kuva: Merja Havia.

Ainakin minulle tuli yllätyksenä kuinka vihreä kaupunki Marrakech on. Kaupungissa on useita kauniita ja hyvin hoidettuja puutarhoja ja puistoja palmuineen ja suihkulähteineen. Yksi suosituimmista nähtävyyksistä onkin Jardin Majorellen sini-keltainen puutarha, jonka omistaa Marrakechista aikoinaan lumoutunut ranskalainen muotisuunnittelija Yves Saint Laurent ja jossa on myös hänen viimeinen leposijansa.

marokko-marrakech-Jardin Majorelle
Värien sinfoniaa Majorellen puutarhassa. Kuva: Merja Havia.

Kerran elämässä – yöpyminen Saharan tähtitaivaan alla

Jos ”Kerran elämässä” – listaltasi puuttuu vielä yöpyminen Saharan tähtitaivaan alla, niin täällä se on mahdollista. Ajomatka on pitkä ja parasta onkin paikallisen matkanjärjestäjän hoitaa homma ja vieläpä ihan omalla porukalla. Matkalla Merzougan autiomaahan on jos jonkinlaista maisemaa, serpentiiniteitä, Atlas-vuoriston lumihuippuisia vuoria, vihreitä keitaita, kaupustelijoita, laatikkomaisia kasbah-kyliä, vuohia ja lampaita paimenineen ja värikkäästi pukeutuneita berbereitä arkipuuhissaan. Matkalla tuli tutuksi myös elokuvien maailma, kuten Unescon maailmanperintölistalle kuuluva Ait Banhaddou kasbah, jossa on filmattu pätkiä mm. Gladiaattoreihin ja Indiana Jonesiin.

marokko-atlas vuoristo-lumihuiput
Atlas-vuoriston lumihuiput. Kuva: Merja Havia.
marokko-ait benhaddou-kasbah
Ait Benhaddou-kasbah, joka on toiminut esim. Indiana Jones elokuvan kulissina. Kuva: Merja Havia.
marokko-dades-laakso-serpentiinit
Serpentiinititeitä Dadesin laaksossa. Kuva: Merja Havia.
marokko-kasbah-ja-keidas
Kasbah keitaalla. Kuva Merja Havia
marokko-maantie
Karua , mutta kaunista. Kuva: Merja Havia.
marokko-lammaspaimen
Yllättäviä esteitä tiellä. Kuva: Merja Havia.
marokko-berberit
Kuulumisten vaihtoa berberikylässä. Kuva: Merja Havia.

Perillä yövytään luksusteltassa, joten mukavuuksista ei tarvitse tinkiä. Marokkolaisittain sisustetussa teltassa on kunnon vessa ja suihku ja ihanan muhkea sänky varustettuna lämpimillä peitoilla, jotka olivat tarpeen viileähkössä yössä. Auringonlasku ja – nousu kamelin selässä että ilman oli kyllä kaunis luontonäytelmä. Illallisen jälkeen siirryimme leirinuotion ääreen, jossa berberit lauloivat ja soittivat perinteisillä instrumenteilla. Ja kun aavemainen hiljaisuus laskeutui, oli aika siirtyä ihailemaan ääretöntä tähtitaivasta ja täysikuuta!

Ja se ropina teltan ulkopuolella ei ole sitten sadetta vaan Saharan hiekkaa.

marokko-kameli aavikolla
Aavikon yleisin kulkupeli. Kuva: Merja Havia.
marokko-merzouga-teltat
Telttakylä Merzougan aavikolla ”keskellä ei mitään”. Kuva: Merja Havia.
marokko-merzouga-olohuone
Olohuone marokkolaisittain. Kuva: Merja Havia.
marokko-merzouga-teltta
Teltan mukavuuksista ei tarvinnut tinkiä. Kuva: Merja Havia.
marokko-auringonlasku
Auringonlasku Saharassa. Kuva Merja Havia.
marokko-koppakuoriainen-sahara
Aavikon yksinäinen kulkija. Kuva: Merja Havia.

Persoonalliset riadit

Marokossa matkailevan kannattaa asua perinteisten hotellien sijaan tunnelmallisissa, muutaman huoneen riadeissa. Riadit olivat aikoinaan varakkaamman väen asuin käytössä olleita rakennuksia, jotka on myöhemmin muutettu majataloiksi. Rosoisen sisääntulon ei kannata antaa hämätä – ovesta kun astuu sisään niin sisäpihalta avautuu aina kuin uusi maailma; kauniita yksityiskohtia, mosaiikkeja, puutarha tai uima-allas ja sisustus on taatusti marokkolaista.

marokko-marrakech-riad challah-huone
Riad Challah huone, Marrakech. Kuvat: Merja Havia.
marokko-marrakech-riad challah
Riad Challah yksityiskohta , Marrakech. Kuvat: Merja Havia.
Riad Challah sisäpiha, Marrakech. Kuvat: Merja Havia.

Sukran eli kiitos Marokko – nyt ollaan taas monta kokemusta rikkaampana.Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Malediivit – takaisin luontoon tyylikkäästi

  Teksti: Terhi Hakulinen, Matka-Mirkun vinkit Tiina Kovanen-Bergman - © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2010   Onko unelmiesi lomakohteessa valkoisia hiekkarantoja, joiden ylle palmut kaartuvat, aurinkoa, leppeätä tuulta, koralliriu...

Avainsanat: Male, Malediivit
Lue lisää »
Kaleva Travel

New York Déjà-Vu

Teksti: Terhi Hakulinen | © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2008   Déjà-Vu, hämmentävä tunne siitä, että on kävellyt tätä katua, astunut sisään tuohon taloon, elänyt tämän hetken jo aikaisemmin, valtaa monet New Yorkissa. Ka...

Avainsanat: Avery Fisher Hall, Brooklyn, Central Park, Downtown, Ellis Island, Financial District, Greenwich Village, Harlem, Lincoln Center, Little Italy, Lower East Side, Lower Manhattan, Lower West Side, Manhattan, Meatpacking District, Metropolitan Opera, Midtown, MoMa, New York, Nolita, Radio City Music Hall, Rockefeller, Soho, Time Square, Upper Manhattan, Upper West Side, Vapauden Patsas, Wall Street, West Village
Lue lisää »
Kaleva Travel

Rannikon hohtavat lomahelmet – Cascais – Estoril

Teksti Jaana Rinne © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2011   Muistatko Estorilin yöt, Fleetwood Macin laulussa kysytään. Estorilin yötaivaan magiikka ei unohdu, mutta myös alueen aamut ja päivät jäävät mieleen. Näin on, sillä Te...

Avainsanat: Cascais, Estoril, Portugali, Sintra
Lue lisää »