Mongolian aroilla

Teksti ja kuvat: ©Kai Paroma

Mongolia on todella suuri maa, välimatkat pitkiä ja päätiet huonoja, mutta niiden ulkopuolella meno vasta pomppuista onkin. Ajelu pääteiden ulkopuolella on välttämätöntä, mikäli haluat tutustua hiukan omalaatuisimpiin paikkoihin kuten meidän ensimmäinen jurttaleiri, Gurvanbulagin paikallisen yhteisön pyörittämä Ger-camp.

Mongolia perinneasuissa ger-campilla. Kuva Kai Paroma.
Perinneasuissa ger-campilla. Kuva Kai Paroma.

Tiesitkö että Aeroflotilla on Euroopan nuorin lentokalusto käytössään, keski-ikä koneilla on 4,5 vuotta. Miksi kysyn? Koska meillä on edelleen vahvasti mielessä vanhat Tupolevit konekiväärivalmius nokassa ja koska Aeroflotilla on hyvä ja edullinen yhteys Ulan Batoriin.

Mongolia Aeroflotin businessluokka. Kuva Kai Paroma.
Aeroflotin businessluokassa Ulan Batoriin. Kuva Kai Paroma.

Ulan Bator ei kauneudella häikäise, liikenne on kaoottista. Kovaa ei ajeta koska liikenne ei liiku mihinkään. Puolet maan reilusta 3 miljoonan kansasta elää UBssa niin kun täällä päin sanotaan. Kannattaa siis lähteä maaseudulle tutkailemaan paikkoja.

Mongolia on todella suuri maa, välimatkat pitkiä ja päätiet huonoja, mutta niiden ulkopuolella meno vasta pomppuista onkin. Ajelu pääteiden ulkopuolella on välttämätöntä, mikäli haluat tutustua hiukan omalaatuisimpiin paikkoihin kuten meidän ensimmäinen jurttaleiri, Gurvanbulagin paikallisen yhteisön pyörittämä Ger-camp. Näitä jurttamajoitus vaihtoehtoja on mutta iso osa on ns. tourist ger camp nimikkeellä eli ei niin personallisia ja valtaväylien varrella. Kolmessa asuttiin ja ”vähiten” turisti oli myös vaikeimmin saavutettavissa, mutta aah niin aito, että nautimme täysin siemauksin. Myös aito nomadi vierailu liikutti, vältä turisti-sellaisia joka on enemmän show meininkiä.

Mongolia Nomadi leiri vierailu.
Vierailu nomadileiriin. Kuva Kai Paroma.

 

Mongolia ratsukot. Kuva Kai Paroma.
Ratsukot. Kuva Kai Paroma.

Nuorehkolla parilla oli kolme lasta (kaupungissa koulussa, ja asuvat isovanhempien luona) kun pari hoitaa karjaa. Muuttavat 4-8 kertaa vuodessa sään ja ravinnon perässä tai sen mukaan. Jurtat ovat todella siistejä ja aina sisustettu samoilla huonekaluilla, väreillä ja järjestyksessä. Televisio löytyy ja satelliittiantennilla katsotaan ohjelmia. Airagia eli fermentoitua hevosenmaitoa (maistuu hiukan piimälle) tarjotaan aina vieraille. Sitä saa vaan tiettyyn aikaan hevoselta ja vaatii aikamoisen työn ennen kun on juotavissa. Siinä ei ole alkoholia.

Mongolia nuori nomadi pariskunta. Kuva Kai Paroma.
Nuori nomadi pariskunta. Kuva Kai Paroma.
Mongolia nomadi pariskunnan vieraana. Kuva Kai Paroma.
Nomadi pariskunnan vieraana. Kuva Kai Paroma.

 

Mongolia Nomadi pariskunnan jurtassa sisällä. Kuva Kai Paroma.
Nomadi pariskunnan jurtassa vieraana. Kuva Kai Paroma.

Ruoka on ehkä suurin pettymys matkalla, täällä syödään lammasta, sitten lammasta ja vielä lammasta, ja mausteiden käyttö on olematonta. Tosin ei täällä mikään muu kasva tai elä joten siinä mielessä ymmärrettävää. Paikallinen Sengur-olut on erinomaista ja sitä saa kaikkialta.

Mongolia paikallinen Sengur-olut. Kuva Kai Paroma.
Paikallinen Sengur-olut. Kuva Kai Paroma.

 

Mongolia Nomadi kirjasto. Kuva Kai Paroma.
Nomadi kirjasto. Kuva Kai Paroma.

Vinkkinä maahan tullessa lennot saapuvat aamuyöstä, mikä on UBn liikenteen huomioiden hyvä asia. Kannattaa levätä aamupäivän ja kun suosittelevat retkeä maailman suurimmalle Tšingis-kaanin -patsaalle siitä kannattaa kohteliaasti kieltäytyä. Maisemia lukuun ottamatta matkaa on 130 km edes taikaisin eli 260 km ja itse mausoleum on meille varsin vaikuttamaton. Käyttäkää aikaa mieluummin kulttuuriin ja kansallisteatterin tanssi ja laulunäytökseen. Puoleentoistatuntiin mahtuu todella hieno kooste Mongolian eri kansojen lauluja ja tanssiesityksiä – kannattaa katsoa. Näytökset joka päivä klo 18.

 

Mongolia Tšingis-kaanin patsas. Kuva Kai Paroma.
Tšingis-kaanin patsas. Kuva Kai Paroma.

 

Mongolia mahtava Tšingis-kaan. Kuva Kai Paroma.
Mahtava Tšingis-kaan. Kuva Kai Paroma.

Autossa on istuttava paljon, mutta maisemat ovat kerta kaikkiaan henkeäsalpaavia, niihin ei väsy koskaan. Myös Gandan Budda -temppeli UBssa on käymisen arvoinen. Muuten ratsastus kamelin selässä oli kiva kokeilla mutta aktiviteettien joukosta vaellus, pyöräily mukavampia. Syyskuu oli mainio ajankohta matkailla Mongoliassa, kirpeät yöt ja valoisat, aurinkoiset päivät.

Mongolia kameliratsastuksella. Kuva Kai Paroma.
Kameliratsastuksella. Kuva Kai Paroma.


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Mongolia Nomadit Ulanbator

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Jurmalassa sielu lepää

  © Traveller 3/2013 Teksti: Päivi Lappi Yhdistämällä Latvian pääkaupungin Riian ja rantaparatiisi Jurmalan saat matkamuistoksi kaksi täysin erilaista kokemusta. Aikaakaan ei kulu mahdottomasti, sillä lento esimerkiksi Helsingistä kestää all...

Avainsanat: Jurmala, Kylpylä, Latvia, Riika, Spa
Lue lisää »
Kaleva Travel

Icelandairilla Amerikkaan – ja lisämaksuton Islannin pysähdys matkan varrella!

Teksti Päivi Lappi | © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2013   Aina voimassa oleva etu jopa seitsemän vuorokauden lisämaksuttomasta pysähdyksestä Islannissa on loistava mahdollisuus tutustua tähän täysin ainutlaatuiseen kohteeseen e...

Avainsanat: Amerikka, Anchorage, Boston, Dakota, Denver, Halifax, Icelandair, Idaho, Kanada, Minneapolis, Montana, New York, Orlando, Rocky Mountain, Seattle, Toronto, USA, Washington D.C., Wyoming
Lue lisää »
Kaleva Travel

Thaimaa – sydänlämpöistä vieraanvaraisuutta

© Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti   Kun kesään on vielä kestämistä ja sielu kaipaa varman auringon lämpöä, hellii Thaimaa lomalaisen kaikkia aisteja. Sen tuoksut, maut, värit, äänet ja kosketus - perinteinen thaihieronta, jäävä...

Avainsanat: Bangkok, Centara Grand Beach resort & Villas Hua Hin, Hua Hin, Khao Takiab
Lue lisää »