Muodikas Antwerpen

Teksti Jaana Rinne

Antwerpen, flaamiksi Antwerpen ja ranskaksi Anvers, kuuluu juuri nyt Euroopan seksikkäimpien kaupunkien joukkoon. Sen timantit ovat viileitä ja yökerhoissa on kuuma. Sen olut  on jääkylmää ja muoti sekoittaa pään. Yhdellä sanalla sanottuna: Antwerpen on hip.

Antwerpen on hip. kuva: Pixabay

 

Ennen kuin vierailija heittäytyy muodinluojien, ravintoloitsijoiden ja timantinleikkaajien hemmottelemaksi on uhrattava ajatus sille, miten timantit ovat aikoinaan Antwerpenin satamaan saapuneet. Kannattaa kävellä satamaan ja katsoa ympärilleen.

Kaupunki sijaitsee useiden tuntien matkan päässä merestä, mutta Sheldt- joen liikenne liitti Antwerpenin jo 1600 -luvulla Euroopan kukoistavimpien satamien joukkoon. Telakat ovat  olleet alusta asti Antwerpenille tärkeitä. Viime vuosikymmeninä likainen raskasteollisuus on saanut rinnalleen luovan teollisuuden, varsinkin muodin ja designin aloilla.  Monikulttuurisuuden ongelmat on onnistuttu kääntämään vähitellen rikkaudeksi.

Vierailu rannalla sijaitsevalla Het Steenin linnoituksella luo lisäpohjaa Antwerpenin ymmärtämiselle. Linnoituksen raunioiden kohdalla oli aikoinaan kaupungin keskusta. Nyt  menneistä ajoista muistuttaa National Maritime -museon ulkopuolella oleva komea kokoelma laivoja eri aikakausilta. Näyttelytilana usein käytetty 1920-luvun parkki on nähtävyys,  jonka jälkeen Antwerpenin sijoittaminen Belgian kartalle  vilkkaana kauppasatamana on helppoa.

Het Steenin linnoitus Antwerpenissä
Het Steenin linnoitus Antwerpenissä. kuva: Pixabay

Seuraavaksi on aika siirtyä Handschoenmarktille. Komeiden kauppiastalojen ympäröimällä aukiolla kävelee jo varhain aamupäivällä vauraan näköisiä paikallisia. Turistit keskittyvät  kurkottamaan taivaalle. Katseita kerää myös torni, joka kuuluu Meidän Rouvamme Katedraaliin. Belgian suurimman, viehättävästi barokilla ja varhaisilla Rubenseilla koristetun,  goottilaista arkkitehtuuri edustavan Onze Lieve Vrouvekathedraalin pitsimäinenkäsitorni panee niskat koetukselle. Samalla torni toimii kaupungin jokaiseen kolkkaan näkyvänä maamerkkinä.

Tyylin taikajauhetta

Antwerpen ja timantit ovat pitäneet yhtä jo 500 vuoden ajan. Belgia hyödynsi Afrikan siirtomaitaan ja vaurastui timanttikaupalla. Säihkyvät kivet kulkevat yhä Antwerpenin kautta.

Central Stationin eli Rautatieaseman lähellä sijaitsevalla alueella leikataan 80 prosenttia maailman raakatimanteista. Diamondlandissa pääsee ihailemaan toimitusta ja kultaseppien työtä paikan päällä. Kello 11. 00 järjestetään opastettu kiertue.

Niille, joilla ei ole varaa timanttiin voi käydä tuuri Vrijdagmarktin antiikkikirpputorilla. Maanantaista perjantaihin auki oleva tori on ollut toiminnassa 1500-luvulta asti.

Antwerpenin rautatieasema on jo nähtävyys itsessään. kuva: Pixabay

Perinteisiä rihkamatoreja hellivän Antwerpenin toiset kasvot ovat ultramuodikkaat. Itsevarman ja samaan aikaan virkistävän teeskentelemättömän Antwerpenin kaduilla hengittää nimittäin tämän vuosituhannen seuratuin tyyli. Kaupunkilaisten omakin tyyli on sen verran pätevä, että se vaatii vierailijaa terästämään omaa lookiaan. Päivittäminen käy helposti mielenkiintoisissa putiikeissa, joissa eurooppalaiset muodinluojatkin käyvät haistelemassa uusimpia trendejä.

Muoti on se taikajauhe, joka muutti kauppaa käyvän Antwerpenin muutama vuosikymmen sitten eleganssin synonyymiksi. Syylliset olivat Royal Academy Of Fine Artsin oppilaita. Opinahjon lahjakkaimpien opiskelijoiden Dries van Notenin, Dirk Bickenbergsin ja Ann Deeselmeisterin muodostettua Antwerp Six -ryhmän 1980-luvulla, kansainvälisissä muotipiireissä alettiin kuiskailla Antwerpenin design- lahjakkuuksista.

Tänään kaupunki voi ylpeillä esimerkiksi Euroopan laadukkaimmalla muotimuseolla ja muotiakatemialla. Momun eli muotimuseon kokoelma koostuu jännittävän laajasta valikoimasta vaatteita, pitsiä, kankaita ja käsityötaidon näytteitä. Vanhimmat esineet ovat 1500-luvulta, mutta pääpaino on uudemmassa ajassa.

Luomuksia ja ravintoloita joka makuun

Antwerpenin maine trendin luojana perustuu luovan teollisuuden pitkällä historialla. Varhaisimmaksi luovuuden ilmiöksi voidaan mainita 1500-lukulainen Rubensin studio.  Rubenshuisin renessanssipuutarhan suunnitteli taiteilija itse. Rubensin aikakaudella kaupungille leimansa antanut estetiikan taju ulottuu tänä päivänä valaisimista huonekaluihin ja  iihtyisistä klubeista piilossa oleviin kahviloihin.

Museon käytävien jälkeen on testattava Antwerpenin putiikkeja käytännössä. Meirin varrella on kalliita putiikkeja, mutta mukulakivikatujen pienet putiikit tarjoavat hauskaa tutkittavaa teini-ikäisten äitien mielenrauhaa järisyttävistä luomuksista keski-ikäisempään makuun täydellisesti sopiviin asuihin. Nationalenstraat, Kammenstraat ja Huidevetterstraat ovat  kadut, joiden nimet kannattaa painaa muistiin tai merkitä karttaan. Kävelemällä syrjäkadulle pääsee sopivan pienen seikkailun makuun ja saattaa löytää yllättäviä uusia putiikkeja. Tuossa Madonna kävi ostoksilla, kuuluu amerikkalaisen lenkkarikansan oppaan leveällä murteella tien toiselta puolelta. Sinne!

Belgialainen vohveli suklaakastikkeella ja mansikoilla
Belgialainen vohveli suklaakastikkeella ja mansikoilla. kuva: Shutterstock

Antwerpenin ravintola- ja kahvilaelämä kukoistaa. Jossain vaiheessa on lepuutettava jalkoja rentouttavan drinkin äärellä vanhan Dam Stationin baarissa. Vanhan kaupungin mukulakivikaduilla riittää Suikerruin kaltaisia ranskalaisia brasserieita ja flaamilaisia bistroja, sekä italialaisia ja kalaravintoloita. Kiinalaista ja thai-ruokaa saa Central Stationin  kulmilta. Ehkä haluat kuitenkin tuntea itsesi yhtä viileäksi kuin Antwerpen? Liity siis muotitietoisten seuraan Zuidin tapaan ja nauti kasvisruokaa tai vaikka sushia. Zuidissa voi hyvin  jatkaa iltaa, sillä alue on Antwerpenin yöelämän keskus.

Arkkitehtuurin ystävät lähtevät kävelylle tutustumaan kaupungin monipuoliseen keskiaikaiseen, art nouveau’hon ja uuteen arkkitehtuuriin. Palatsit ja tyylikkäät pientalot saavat lisäväriä  ienistä 30-, 50- ja 60- lukujen kerrostaloista. Kaikkein kiinnostavimpana rakennuksena pidetään Richard Rogersin suunnittelemaa Justitiepalaisia eli oikeustaloa. Zuidin alueella sijaitsevaa, vuonna 2005 valmistunutta taloa kutsutaan ”ranskalaiskeoksi.”Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Antwerpen Belgia

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Matkalla Marokossa berberien viskin voimin

Teksti ja kuvat: © Merja Havia 2019 As-Salaam-Alaikum eli tervehdys Marokosta. Värikäs, tarunhohtoinen, kiehtova, satumainen, mystinen – näillä sanoillahan Marrakechia on aina kuvattu eikä siihen ole paljon lisättävää eikä muutettavaa. Matka Maro...
Lue lisää »
Kaleva Travel

Leppoisan Lissabonin lyhyehkö oppimäärä  

    Teksti: Päivi Lappi, kuvat: Turismo de Portugal - © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2011   Vieraanvarainen Lissabon sekä ”long time-no seen”-sarjan paikallinen ystävä saivat minut poikkeamaan kaupungin kautta matkalla M...

Avainsanat: Alfama, Bairro Alto, Baixa, Belem torni, Chiado, Lissabon, Oriente Tejo, Portugali
Lue lisää »
Kaleva Travel

Malediivit – takaisin luontoon tyylikkäästi

  Teksti: Terhi Hakulinen, Matka-Mirkun vinkit Tiina Kovanen-Bergman - © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2010   Onko unelmiesi lomakohteessa valkoisia hiekkarantoja, joiden ylle palmut kaartuvat, aurinkoa, leppeätä tuulta, koralliriu...

Avainsanat: Male, Malediivit
Lue lisää »