New York Déjà-Vu

Teksti: Terhi Hakulinen | © Traveller – Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2008

 

Déjà-Vu, hämmentävä tunne siitä, että on kävellyt tätä katua, astunut sisään tuohon taloon, elänyt tämän hetken jo aikaisemmin, valtaa monet New Yorkissa. Kaupunki on tuttu kirjoista, lehdistä, elokuvista, tv-sarjoista ja muotikuvista. Charles Dickensista Jerry Cottoniin New Yorkista on kerrottu sanoin ja kuvin niin paljon, että jokaiselle jokin synnyttää Déjà-Vun.

Moni on kuvitellut saapumisen New Yorkiin: Manhattanin pilvenpiirtäjien hahmot taivaan rannassa, Vapauden Patsaan. Viime vuosisadan vaihteen molemmin puolin 12 miljoonaa siirtolaista saapui Yhdysvaltoihin joutuakseen ensin Ellis Islandin vastaanottokeskukseen, sitä kautta lautalla Batteryyn ja kaikkialle Yhdysvaltoihin.

Neljä miljoonaa jäi New Yorkiin. Heidän toiveitaan, amerikkalaista unelmaa, tietä ryysyistä rikkauteen kuvastavat niin Vapauden patsas kuin Ellis Islandkin. Monet muistanevat jännityksen suurmestarin Hitchcockin elokuvan Sabotööri huikean loppukohtauksen, missä hyvä ja paha taistelevat elämästä ja kuolemasta Vapauden Patsaan soihdussa ja kruunussa. Symboliikkaa kerrakseen.

Siirtolaisten tietä ryysyistä rikkauteen kuvastava Vapauden patsas. kuva: Shutterstock
Siirtolaisten tietä ryysyistä rikkauteen kuvastava Vapauden patsas. kuva: Shutterstock

 

Manhattan Downtown

Runoilija Walt Whitman kutsui New Yorkia Maailman kaupungiksi. Eikä syyttä. Mihin muuhun kaupunkiin kaikki maailman kansat olisivatkaan tuoneet tapansa, kielensä ja keittiönsä? Missä muualla voisikaan YK pitää päämajaansa? Kaupunki on muovautunut monikerroksiseksi aina uuden ihmisryhmän mukana. New York on jatkuvan muutoksen näyttämönä.

Mutta aloitetaan alusta. 1600-luvun alussa Manhattanilla asui 300-400 intiaania, jotka kutsuivat itseään nimellä manhattoe, kun Hollannin kauppakomppanian leivissä luoteisväylää etsinyt Henry Hudson rantautui saaren eteläkärkeen. Hollantilaiset ostivat saaren intiaaneilta summalla, joka vastaa nykyrahassa 25 dollaria. Eteläkärkeen rakennettiin muurin ympäröimä linnoitus. Myöhemmin muuri purettiin, mutta nimi Wall Street jäi viereiselle kadulle. Intiaaneja asuu edelleen Manhattanilla nelisen sataa. Monet arvostettuja ammattimiehiä, pilvenpiirtäjien rakentajia, joiden päätä ei korkeus huimaa.

Wall Street sijaitsee Financial District kaupunginosassa, Lower Manhattanilla.
Wall Street sijaitsee Financial District kaupunginosassa, Lower Manhattanilla. kuva: Pixabay

 

Wall Streetin suunnalta asustus levisi hitaasti pohjoiseen päin. Britit valloittivat paikan 1664 ja nimesivät sen New Yorkiksi. Heitä seurasivat 1800-luvulla nälänhätää paenneet irlantilaiset Pyhän Patrikin vihreän lipun alla. Lower East Sidelle muutti joukoittain saksalaisia ja aluetta kutsuttiin pian Kleine Deutschlandiksi. Itä-Euroopasta tulvi juutalaisia  asuttamaan ahtaita kortteleita. Parhaimmillaan juutalaisia asui Lower East Sidella enemmän kuin tänään Jerusalemissa. Juutalaisten tilalle ovat sittemmin tulleet ukrainalaiset, intialaiset, latinot ja kiinalaiset. Nykyisin eivät juutalaisia ole kuin vuokraisännät. Mutta Lower East Side on tulossa muotiin. Mustiin pillifarkkuihin sonnustautuneet taiteilijat ja älyköt muuttavat joukoin Lower East Sidelle. Kannattaa pitää silmällä ravintoloita, baareja ja klubeja.

Alakaupungin irlantilaiset saivat väistyä maahan virranneiden italialaisten tieltä. Lopulta vanha Pyhän Patrikin kirkko jäi seisomaan yksin keskelle Little Italya. Jotain hyvin tuttua kirkossa on. Francis Ford Coppola käytti kirkkoa useammassakin Kummisetäelokuvassa. Italialaiset puolestaan ovat joutuneet luovuttamaan Little Italya kortteli korttelilta kasvavalle China Townille. Mulberry Streetin pitkäaikainen maamerkki, Frank Sinatran baarinakin tunnettu Mare Chiarokin on uusittu ja ristitty uudelleen Mulberry Street Bariksi. Grand Streetillä sinnittelee vielä muutama herkkukauppa ja perinteikäs Ferrara-kahvila, joka tekee kaupungin parhaan espresson jo viidennen sukupolven osaamisella.

New Yorkilaiset rakastavat lyhenteitä

Manhattanin osia on nimetty myös sijainnin mukaan. Lyhenteitä rakastavat kaupunkilaiset ovat ristineet Little Italyn pohjoispuoliset korttelit Nolitaksi. North  of Little Italy. Pittoreski alue houkuttelee kävelemään, ostoksille designputiikkeihin ja korukauppiaiden kojuihin sekä herkuttelemaan pieniin ravintoloihin ja tunnelmallisiin viinibaareihin.

Greenwich Village on tunnettu monista elokuvista ja sarjoista. Kuvassa näkyy Frendit -sarjasta tuttu talo. kuva: AR

Alakaupungilla on aina ollut myös teollisuus- ja varastokortteleita. Triangle Below Canal Street oli juuri sitä. TriBeCan vanhoihin teollisuuskiinteistöihin on sittemmin remontoitu loistoasuntoja. Monet kaupungin parhaista ja ainakin kalleimmista ravintoloista löytyvät TriBeCasta. Pitkäaikainen TriBeCan asukas Robert De Niro on muuttanut vanhan kahvivaraston Greenwich Streetin numerossa 375 elokuvakeskukseksi. Pohjakerroksessa sijaitsee TriBeCan mittapuidenkin mukaan trendikäs ravintola, jota suosivat mm. Bill Murray, Sean Penn ja Mihail Baryshnikov. Nimeltään paikka on yksinkertaisesti TriBeCa Grill. Kannattaa piipahtaa myös Cortland Alleylle, pikkukujalle, jota filmin tekijät käyttävät milloin tarvitaan synkkää, uhkaavaa kujanpätkää, missä sankari väistämättä joutuu mukiloiduksi, tulitaisteluun ja kaikenlaisiin muihin vaaroihin.

 

 

Houston Streetin eteläpuolen – Sohon – tunnusmerkkejä ovat cast ironrakennukset. Pylväikköjen ja kaari-ikkunoiden veistäminen kivestä olisi vienyt viime vuosisadan alun kiihkeinä kasvuvuosina liikaa aikaa. Niinpä rakennukset kuorrutettiin metallisilla julkisivuilla, joka saatettiin valaa ja nostaa paikoilleen muutamassa viikossa. Ne näyttävät kyllä kiveltä, mutta koputtava huomaa eron. Taiteilijat löysivät pari vuosikymmentä sitten Sohon mukulakivikatujen varsilta edullisia atelje-tiloja. Gallerioita nousi kuin sieniä sateella. Perässä muuttivat muoti- ja mainosihmiset, heitä seurasivat laaturavintolat ja huippumuodin putiikit. Sinkkuelämän puvustajan Patricia Fieldin rähjäisen tyylikäs putiikki löytyy Bowery Street 302:sta. Sohon mainioita ostoskatuja ovat myös Spring Street, Mercer Street ja Broome Street.

Sinkkuelämää -sarjasta tutun Carrie Bradshawn kotiportaat löytyvät West Villagesta Perry Streetiltä. kuva: AR

East Houston Streetin numerosta 205 löytyy Downtownin kenties viimeinen juutalaisravintola Katz’s Delicatessen. Siellä Al Pacino selvitti elokuvassa ’Donnie Brasco’ perin juurin, mitä merkityksiä fraasi ’Forget about it’ pitää sisällään. Katzilla kuvattiin myös ’Harry Meets Sallyn’ ikimuistoinen kohtaus, jossa Meg Ryan teeskentelee Billy Crystalille orgasmia niin onnistuneesti, että leidi vierestä pöydästä sanoo tarjoilijalle: ’En tiedä mitä hän tilasi, mutta otan samaa’.

Idyllinen Greenwich Village on aina ollut elokuvien ja tv-sarjojen suosikkialuetta. Déjà-Vu elämyksiä kokee tuhka tiheään. Osoitteesta 90 Bedford Street löytyy Frendien kotitalo. 10 St. Luke’s Placen talossa puolestaan asusteli Huxtablen perhe. Cafe Reggiota MacDougal-kadulla numerossa 119 voi kutsua kaikkien Greenwich Villagen kahviloiden äidiksi. Se on tuttu mm. elokuvista Shaft, Serpico ja Kummisetä.

Meatpacking Districtiltä ei enää löydy teurastamoja

Gansevoort Streetin yläpuolinen alue oli vielä muutama aika sitten teurastamojen valtakuntaa. Nykyisin ei Meatpacking Districtiltä montaa teurastamoa löydä. Siellä hengailevat rikkaat, kuuluisat, näyttäytyjät, pukeutujat, bilettäjät ja seksuaalisten vähemmistöjen edustajat. Samanthan osoitetta Gansevoort Street 300 ei kuitenkaan  ole olemassa. Sen enempää kuin Carrien Upper East Sideosoitettakaan. Carrien kotiportaat löytyvät West Villagesta Perry Streetiltä.

MeatPacking Districtillä on pari sataa galleriaa ja alue suorastaan tursuaa muodikkaita klubeja, baareja ja ravintoita. Läntiseltä 14.kadulta kannattaa käydä ainakin ikkunaostoksilla. Kuumimmat putiikit löytyvät numeroista 440: Diane von Furstenberg, 429: Stella McCartney ja 417: Alexander McQueen. Mustravintola on Little West 12 Streetillä sijaitseva ranskalainen bistro Pastis.

MeatPacking Districtillä on pari sataa galleriaa ja alue suorastaan tursuaa muodikkaita klubeja, baareja ja ravintoita. kuva: Pixabay

 

Déjà-Vu elämyksiä tuottavat myös puhelinkopit, palopostit ja roskakuilut. Muistatteko, miten Jack Nicholson elokuvassa Elämä on ihmeellistä heitti syötävän suloisen villakoira Verdellin roskakuiluun? Kyseistä taloa ja kuilua voi käydä katsastamassa Läntisellä 12. kadulla numerossa 31-33.

Läntisen 23. kadun rakennus 222 on lähes pyhiinvaelluskohde. Chelsea Hotellia pitivät New Yorkin kotinaan Mark Twain, Tennesee Williams, Eugene O’Neal, Arthur Miller ja Vladimir Nabokov. Legendaarisella 60-luvulla hotellissa majailivat Jimi Hendrix, Bob Dylan ja Janis Joplin sekä tietenkin Leonard Cohen, joka teki hotellista laulunkin.

Midtown

Tietenkään ei ole pakko lähteä New Yorkiin viimeisimpiä trendejä haistelemaan, mutta se on ah! niin hauskaa. Mitä sitten, jos New York tarkoittaa hotelleja, jotka ovat kalliita, mutta huonoja, antiikin aikaisia vesijohtoja, äänekkäästi hureltavia ilmastointilaatikoita ikkunoiden välissä. New York voi olla äänekäs, ärsyttävä, välillä ilkeäkin. Kukapa ei joskus olisi. Juuri siksi New Yorkiin on niin helppo rakastua.

Manhattaninkin, Midtownin ja etenkin teatterialueen sydän on Times Square. Tähtiä, glamouria, kuuluisuuksia. Taru ja totuus sekoittuvat kiehtovaksi performanssiksi. Kymmenien ja kymmenien teatterien mainosvalot syttyvät houkuttelemaan katsojia toistaan tasokkaampien esitysten äärelle. Kilpailu täällä on kiven kovaa. Jokaista onnistumista kohti tuhansia särkyneitä unelmia.

new-york-pilvenpiirtajat
Empire State Building sijaitsee keskellä New Yorkin Midtownia. kuva: Shutterstock

Midtownissa ovat kohdanneet myös arkkitehtuurin titaanit. Jokainen pilvenpiirtäjän suunnittelija halusi rakentaa edeltäjäänsä korkeamman tornin. 1920-luvun lopulla arkkitehtikumppanukset William van Allen ja H. Graig Severence ajautuivat kilpasille. Severence suunnitteli Manhattan Company Buildingia Wall Streetille ja van Allen Chrysler Buildingia Lexington Avenuelle. Van Allen peri voiton sillä kertaa, mutta pian Empire Staten Buildingin torni nousi vieläkin korkeammalle. Epävirallisissa pilvenpiirtäjien kauneuskilpailuissa Chrysler Builing pitää kuitenkin ykkössijaa. Empire State Buildingin, Itäinen 42. katu 220, suunnitteli suuri Eliel Saarisen ihailija William Lamb. Johtuuko tuttuuden tunne Helsingin rautatieaseman tornista? Vaiko niistä monista rakkauselokuvista, joissa Empire State Building on toiminut kohtauspaikkana?

Rockefellereiden kaupunki

New York on myös Rockefellereiden kaupunki. Öljyllä rikastunut perhe on lyönyt leimansa 49. kadulta alkaen neljään kokonaiseen kortteliin 5. ja 6. Avenuen välissä. Rockefeller-Center on New Yorkin maamerkkejä. Kukapa ei tunnistaisi kuuluisaa Rockefeller Plazan luistinrataa ja joulukuusta. NBC:n studiosta 6A lähtee eetteriin Conan O’Brienin Late Night Show. Vuonna 1932 valmistunut Radio City Music Hall on edelleen maailman suurin teatteri. Uusinta uutta on näköalapaikka Top of the Rock.

John. D. Rockefeller Juniorin vaimon, Abby Aldrichin, aloitteellisuutta ja Juniorin rahaa ja vaikutusvaltaa saamme kiittää myös Museum of Modern Artista eli MoMasta, jonka seiniltä ja saleista löytyy modernin taiteen parhaimmisto Cezannesta Matisseen, Chagalliin, Daliin ja Picassoon. Design-maailma pitää menestyksen mittana tuotteensa saamista MoMan kauppaan.

Radio City Music Hall
Radio City Music Hall on edelleen maailman suurin teatteri. kuva: Pixabay

 

Viidennen ja Kuudennen Avenuen välinen alue Läntisen 52. kadun tienoilla oli kieltolain aikaan vilkasta huvittelualuetta salakapakoineen. Niistä ajoista on jäljellä ikivihreä Club 21. Baarista löytyy edelleen Humprey Bogartin kantapöytä ’Bogie’s Corner’ sekä salaoven taakse kätketty baari. Sweet Smell of Success -elokuvassa Burt Lancaster on poistumassa Club 21:stä, kun vierestä baarista heitetään ulos humalainen asiakas. Siihen Lancaster lausuu kuolemattoman repliikkinsä: I love this dirty town. Miten helppo siihen onkaan yhtyä.

Ennen kuin Marilynin sai nurin niskoin kirjailija Arttu, hän oli naimissa Baseball-tähti Joe DiMaggion kanssa. Billy Wilderin Kesäleskessä Marilyn seisoo Lexington Avenuen ja 52. kadun kulmassa metron tuuletusritilän päällä antaen ilmavirran nostaa hameen helmoja ja kysyen Isn’t this delicious? Aviomies Joe piti kohtausta vähän turhankin herkullisena. Pariskunta vetäytyi tähtien suosimaan St. Regis luksus-hotelliin itäiselle 55. kadulle selvittelemään kiistojaan volyymilla, joka herätti koko kerroksen. Avioeron jälkeen Marilyn muutti uuden miehensä Arthur Millerin kanssa Itäiselle 57. kadulle numeroon 444.

Upper East Sidella haisee vanha raha

Upper East Siden tyylikkäissä kortteleissa ovat asuneet vuosien varrella niin New Yorkin vanhojen perheiden eliitti kuin elokuvan ja taiteen aristokraatit. Greta Carbo Itäisellä 52. kadulla numerossa 450 E. Kaikkialla suorastaan haisee vanha raha. Kadut ja talot ovat hyvin hoidettuja. Kohteliaat ja hienotunteiset ovimiehet valvovat niin asuintalojen kuin hotellienkin sisäänkäyntejä.

Carlyle Hotel itäisellä 76. kadulla n yksi Manhattanin ylellisimpiä ja hienotunteisimpia. Juuri siksi se on nähnyt paljon. Hotellia suosivat Elisabeth Taylor, Paul Newman ja Warren Beatty, jonka maine pihinä tippaajana ei ole vuotanut Carlylesta. Siellä yöpyivät myös Marilyn Monroe ja JFK, milloin Madame JFK ei ollut kaupungissa.

New York Upper East Side Central Park
Upper East Side kuvattuna Central Parkista. kuva: AR

 

Upper East Siden asukkaiden suosikkiravintola Elaine’s Toisella Avenuella numerossa 1703 on pitänyt pintansa vuosikymmeniä. Kanta-asiakkaiden lista on vaikuttava: Shirley McLaine, Candance Bushnel, Gwyneth Paltrow, Jennifer Lopez, Matt Damon, Al Pacino, Milos Forman ja Diane Keaton. Kuuluisuuksien näkökulmasta Elaine’s on paikka, jossa voi pitää hauskaa, juoda itsenä humalaan ja hölmöillä ilman, että kukaan kiinnittää huomiota. Kukaan ei myöskään koskaan eikä milloinkaan aloita keskustelua kantapöydässään istuvan Woody Allenin kanssa.

Muutamat New Yorkin ja koko Yhdysvaltojen parhaista museoista sijaitsevat Upper East Sidella. Viidennellä Avenuella numerossa 1071 Frank Lloyd Wrightin mestariteos Solomon Guggenheim Museum, joka kätkee sisäänsä joukon muita mestariteoksia mm. Vassily Kandinskya, Paul Kleeta. Guggenheimin vaihtuvat näyttelyt ovat poikkeuksetta huippuluokkaa.

Metropolitan Museum of Art 81.kadun ja Viidennen Avenuen risteyksessä lupaa esitellä taidetta 5000 vuoden ajalta ja pitää myös lupauksensa. Kokoelmista löytyvät maailman taiteen ohella parhaat amerikkalaiset mestariteokset Hudson River-koulukunnan maisemamaalauksista John Singer Sargentiin. Museon kaupan kirja- ja
lahjatavaravalikoima auttaa ratkomaan pahimmatkin tuliaispulmat.

Upper West Side

Vain vajaan kilometrin levyinen Central Park erottaa Upper West Siden itäpuolesta, mutta henkinen välimatka voi olla joskus valovuosia. Itäisen puolen ilmapiiri poikkeaa täysin Columbia-yliopiston kampuksen eteläpuolelle keskittyneiden älykköjen, teatterialueen luovan väen, edelläkävijähomojen ja Lincoln Centerin taitelijoiden vapaamielisestä maailmasta.

Länsipuolella on unelmoitu paremmasta kaupungista ja maailmasta. Ymmärretty, että Martin Luther Kingilläkin oli unelma. Totuuden nimessä on toki myönnettävä, että  länsipuolikin on menettänyt särmäänsä vuosikymmenien varrella, mutta monet kulttuurielämän kärkinimet asuvat edelleen Upper West Sidella. Heidän joukossaan show-busineksen ikikapinalliset Mia Farrow ja Bruce Willis sekä Mick Jagger, Dustin Hoffman, Michael J. Fox ja Madonna. Tietenkin myös James Dean ja John Lennon olivat länsipuolen asukkeja.

Upper West Sidella on ollut myös rosoinen puolensa. Keskuspuiston lounaisosien tienoilla, San Juan Hillillä, asui mustia ja latinoväestöä paikoilla, jotka ehtivät tulla tutuksi West Side Storysta. Alue kuitenkin jyrättiin maan tasalle ja väki joutui muuttamaan puiston pohjoispuolelle – mustat itään ja latinot länteen Spanish Harlemiin, joka myös El Barriona tunnetaan. Tilalle nousi muhkea kulttuurikeskus Lincoln Center, jonka keskusaukion ympäriltä löytyvät legendaariset instituutiot Metropolitan Opera, Avery Fisher Hallissa konsertoiva New Yorkin sinfoniaorkesteri ja New York City Ballet. Sen sijaan ’Jazz at Lincoln Center’- konsertit järjestetään läheisessä Time Warner Centerissä.

Kulttuurikeskus Lincoln Center, jonka keskusaukion ympäriltä löytyvät legendaariset instituutiot Metropolitan Opera, Avery Fisher Hallissa konsertoiva New Yorkin sinfoniaorkesteri ja New York City Ballet. kuva: Pixabay
Kulttuurikeskus Lincoln Center, jonka keskusaukion ympäriltä löytyvät legendaariset instituutiot Metropolitan Opera, Avery Fisher Hallissa konsertoiva New Yorkin sinfoniaorkesteri ja New York City Ballet. kuva: Pixabay

Upper West Sidella on monia legendaarisia asuinrakennuksia. Ensimmäisenä niistä on mainittava Dakota Building osoitteessa 1 Läntinen 72. katu. Talon suunnitteli Henry J. Hardenberg, arkkitehti, jonka käden jälkiä on myös Plaza-hotelli Keskuspuiston etelälaidalla. Siellä ovat viihtyneet Boris Karloff, Judy Garland, Roberta Flack, Rudolf Nurejev ja Bono. Dakota Building oli myös John Lennonin ja Yoko Onon New Yorkin koti, jonka porttikäytävässä kohtalokkaat laukaukset ammuttiin. Yoko Ono teetti Johnin muistolle Keskuspuistoon aivan Dakota Buildingin eteen kyyneleen muotoisen ’Strawberry Fields’-muistomerkin Imagine-mosaiikkeineen. Dakota Buildingissa Yoko Ono pitää tiettävästi tiukkaa jöötä ja esti Madonnan aikeet ostaa talosta asunto.

Yksi vaikuttavimmista rakennuksista on The Ansonia numeroissa 2107-2109 monituisine pylväineen, parvekkeineen ja koristeltuine ikkunan pielineen. Tulenkestäviksi rakennetut paksut seinät pitävät myös liikenteen melun ulkopuolella. Tätä ovat arvostaneet herkän sävelkorvan herrat Enrico Caruso, Igor Stravinsky ja Arturo Toscanelli. Viihdemoguli Florenz Ziegfeldillä oli talossa kokonainen kerros, jossa näyttelijätär-vaimo Bille Burke emännöi show-maailman kermaa. Ja toinen kerros, jota hallitsi rakastajatar.

Musta Harlem syntyi Keskuspuiston yläpuolelle kiinteistökuplan tuloksena. Alun perin Harlemia asuttivat Lower East Sidelta muuttaneet saksalaiset, juutalaiset, irlantilaiset ja italialaiset joukossa muutama suomalainenkin, joiden karua arkea on huumorilla kuvannut lauluissaan Hiski Salomaa. Sitten päätettiin jatkaa maanalaisen rataa Lenox Avenueta ylös aina 145. kadulle saakka. Grynderit ryntäsivät ostamaan maata, rakennuttivat ylellisiä taloja ja viimeisen päälle varusteltuja asuntoja.

Maanalaisen rakennustyöt kuitenkin myöhästyivät ja parempi väki ehtikin muuttaa Upper East Sidelle. Harlemin kiinteistöt jäivät tyhjilleen. Musta kiinteistövälittäjä Philip A. Payton tarjosi vararikon partaalle ajautuneille keinottelijoille pelastukseksi korkeampaa vuokraa kuin mitä valkoiset maksoivat ja vieläpä vuokratakuun. Harlemiin alkoi muuttaa mustan väestön kermaa: kirjailijoita, taiteilijoita, älyköitä, liikemiehiä ja tietysti muusikoita. Chicagosta tuli Louis Armstrong ja Washingtonista tuli muuan Edvard Kennedy Ellington, hienojen käytöstapojensa ja pukeutumisesta ansiosta Dukena tunnettu. Hänen kotitalonsa Sugar Hillin St.Nicholas Avenue 935 on julistettu historialliseksi maamerkiksi.

Central Park sijaitsee keskellä Manhattania. kuva: Pixabay
Central Park sijaitsee keskellä Manhattania. kuva: Pixabay

 

Harlemin loistoaikojen yöelämää kuvasi James Weldon Johnsson: Pääkadut eivät ole milloinkaan autioita, iloista joukkoa siirtyy yhdestä huvittelupaikasta toiseen. Taksirivistöt ja limousinet seisovat tunnettujen yökerhojen edessä, välkkyvien valojen alla. Maanalaisen sisäänkäynti nielee väkeä ja työntää jälleen ulos. Harlem ei nuku koskaan, sen asukkaat jazzaavat läpi elämänsä.

30-luvun lama iski Harlemiin pahemmin kuin minnekään muualle Manhattanilla. Toisen maailmansodan jälkeen teolliset työpaikat alkoivat paeta ajaen harlemilaisia entistä pahempaan ahdinkoon. Nyt Harlem pesee kasvojaan. Sinne muuttaa kaiken väristä väkeä Columbia-yliopiston kampukselta, opiskelijoita, luennoitsijoita, nuoria pareja ja perheitä. Samanaikaisesti kansalaisjärjestöjen ja kirkkokuntien työ slumminuorten elämän saattamiseksi oikeille rateille tuottaa tulosta.

new-york-katuelamaa
New York ei nuku koskaan. kuva: Shutterstock

 

Harlemin uskoa tulevaisuuteen symboloi hyvin myös alun perin vaudevilleteatteriksi rakennettu Apollo 125. kadun numerossa 253. Siellä esiintyivät aikoinaan kaikki suuret nimet: Bessie Smith, Billie Holliday, Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Aretha Franklin, Supremes ja Jackson Five. Kun Elvis tuli ensimmäistä kertaa New Yorkiin, hän halusi heti käydä oli Apollossa, kuten myös Beatlesit. Kuten Harlem, myös Apollo on nähnyt huonompia aikoja, mutta nyt lavalla nähdään taas huippuesiintyjiä. Showtime at the Apollo on tv-suosikki ja amatööri-ilta edelleen joka keskiviikko 7.30 pm.

 Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Mikko Kuustonen

Proseccoa ja Parfyymijoen hiekkaa

Teksti: © Mikko Kuustonen Puhelimessani on sovellus, johon olen kirjannut matkakohteita vuosien varrelta. Maita ja kaupunkeja vailla selityksiä tai päivämääriä. Listan katseleminen palauttaa mieleen unohtumattomia maisemia ja luonnon ihmeitä. Tunnelma...

Avainsanat: Cesária Évora, Hue, Kap Verde, Kreeta, Liguria, New York, Parfyymijoki, Trebiano
Lue lisää »
Kaleva Travel

Icelandairilla Amerikkaan – ja lisämaksuton Islannin pysähdys matkan varrella!

Teksti Päivi Lappi | © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2013   Aina voimassa oleva etu jopa seitsemän vuorokauden lisämaksuttomasta pysähdyksestä Islannissa on loistava mahdollisuus tutustua tähän täysin ainutlaatuiseen kohteeseen e...

Avainsanat: Amerikka, Anchorage, Boston, Dakota, Denver, Halifax, Icelandair, Idaho, Kanada, Minneapolis, Montana, New York, Orlando, Rocky Mountain, Seattle, Toronto, USA, Washington D.C., Wyoming
Lue lisää »
Kaleva Travel

Tunnelmia ja makuja Brooklyn -sillan toiselta puolelta

Traveller 2/2015, teksti Johanna Tyynelä   On kiistämättä selvää, että Manhattanilla riittää näkemistä moneen lomamatkaan. Rohkaisen kuitenkin Nykin matkaajia ottamaan reissustaan pari päivää ja mennä katsomaan tätä upeaa kaupunkia ...

Avainsanat: Brooklyn, Brooklyn Bridge, Dumbo, New York, NYC, USA, Williamsburg, Yhdysvallat
Lue lisää »