Nyt nähdään myös Perussa!

Teksti ja kuvat: Katri Hujanen © Traveller – Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2011

 

CWT Kaleva Travelin Helsingin Matkatalosta Katri Hujanen oli mukana Cazze- ja Synsam -optikoiden edustajien ja Suomen World Visionin kanssa viemässä keräämiämme käytettyjä silmälaseja Peruun. Tässä tiivistelmä Katrin viikon matkan matkapäiväkirjasta.

 

Perjantaina 1.4.: lähtötunnelmissa Helsingissä

Passi on, hammasharja on. Sadetakki, aurinkolasit, kamera ja läppäri – on, on, on ja on. Ja toivottavasti kaikki muukin tarpeellinen on tullut pakattua mukaan. Säätiedotus lupaa Cuscon seudulle sateita joka päivälle, joten matkaan on lähdettävä kunnon ulkoilu-varusteissa. Olosuhteista perillä en oikein tiedä, pieniin vuoristokyliin kun on tarkoitus mennä, joten kerrospukeutuminen on varmastikin päivän sana.

Vatsanpohjassa tuntuu sellainen mukava kutkutus – taitaa olla vähän matkakuumetta. Lennot Madridin ja Liman kautta Cuscoon kestävät yhteensä vuorokauden verran.

Lauantaina 2.4.: matkakumppaneita ja perillepääsy

Lentokentällä tapasin matkakumppanini: viisi optikkoa ja yksi toimittaja. Huomenna mukaan liittyy vielä World Visionin edustaja.

Nyt ollaan vihdoinkin perillä! Matka niin mukavasti kuin yli 24 tuntia kestävä matka nyt voi mennä. Cuscoon saavuttiin aikataulun mukaisesti. Monta kertaa sai kyllä matkan varrella passia näyttää ja mennä turvatarkastuksen läpi. Viimeinen lento tarjosi jylhät maisemat Andien päällä.

Kaikkien matkatavaratkin tulivat perille. Kyyti odotti ja kohta olimme jo perillä Cuscon vanhassa keskustassa sijaitsevassa hotellissamme. Hotel Picoaga on oikein viihtyisä ja tasokas hotelli. Talon rakennutti aikoinaan kodikseen Espanjasta Cuscoon muuttanut markiisi Picoaga.

Nälkä kurnii ja suuntaamme kylille syömään. Mukava istua ulkoa syömässä pitkän talven jälkeen! Mittari näytti 17 astetta ja aurinkokin paistoi aina välillä. Sadekausi alkaa olla jo loppusuoralla, mutta vieläkin pitää varautua vaihteleviin keleihin.

Aikaero Perun ja Suomen välillä on 8 tuntia. Luulen, että tänä iltana ei tarvitse kauan unta odotella.

Sunnuntaina 3.4.: katsaus Cuscoon

Oli helppo herätä hyvin nukutun yön jälkeen. Aikaeron takia heräsin ensimmäisen kerran aivan virkeänä jo puoli viisi. Huomisesta alkaen onkin sitten aikainen lähtö joka päivä, sillä kohteisiimme Pitumarcan ja Checacupen kyliin on parin tunnin ajomatka.

Tänään tutustuimme kaupunkiin. Cusco on väkiluvultaan Helsingin kokoinen kaupunki hyvin laajalla alueella. Vanhassa keskustassa kävellen pääsee kaikkialle: hotelleihin, ravintoloihin, kauppoihin jne. Mutta ei tänne juuri tulla kaupunkilomalle, vaan lähiseudun nähtävyyksien vuoksi, mm. Machu Picchun. Cusco sijaitsee 3300 metrin korkeudessa ja tämä päivä oli vielä varattu totutteluun. Muutamilla ryhmästämme oli jo eilen vähän vuoristotaudin oireita: huimausta, päänsärkyä ja vatsakipua. Hotellissa tarjottiin eilen tervetuliaisjuomana mate de cocaa eli kokapensaan lehdistä tehtyä teetä ja sitä oli tarjolla myös aamiaisella.

cusco peru vuoristotauti

Cuscoon ei juuri tulla kaupunkilomalle, vaan lähiseudun nähtävyyksien vuoksi.

 

Se auttaa vuoristotaudin oireisiin. Ja apteekista saa tarvittaessa lääkkeitäkin vuoristotautiin eli sorochaan. Niihin ei kenenkään onneksi tarvinnut turvautua vaan kaikilla oli tänään jo parempi olo.

Illansuussa tapasimme Katri Kaitaisen, joka on World Visionin Latinalaisen Amerikan aluepäällikkö. Kävimme yhdessä läpi tulevien päivien ohjelmaa. World Visionilla on Pitumarcassa ja Checacupessa 16 yhteisön parissa aluekehitysohjelma nimeltään Mosoq Ayllu, jonka puitteissa kylissä järjestetään terveystapahtumia. Niissä tarjotaan terveystarkastuksia, tietoa ja hoitoa. Nyt siis myös näöntarkastuksia ja silmälasejakin jaetaan niitä tarvitseville.

Maanantaina 4.4.2011: töihin Pitumarcaan

Aamuseitsemältä lähdimme ajamaan kohti Pitumarcaa, minne saavuimme reilussa kahdessa tunnissa hyväkuntoisia teitä ajellen. Matkan varrella näimme paljon lehmiä, jonkun verran lampaita ja aaseja ja kipittipä tien viertä yksi possukin. Perillä meidät ohjattiin ensin kunnantalolle tervetuliaisseremonioihin. Meidät toivotettiin vuolaasti tervetulleiksi ja optikkoja kiitettiin heidän arvokkaasta avustaan.

 

Sitten itse terveystapahtumaan. Parinkymmenen ihmisen jono oli jo odottamassa sisäänpääsyä ja vuoronumeroaan. Optikot pistivät nopeasti vastaanoton ja lasivaraston pystyyn ja pääsimme aloittamaan näöntarkastukset. Apuna oli kaksi espanjankielen tulkkia sekä World Visionin väkeä. Ensin asiakkailta kysyttiin, minkälaisia ongelmia heillä on näkemisessä ja testattiin numerotaulun avulla, minkä verran he näkevät. Sellaisen saatteen kanssa heidät sitten ohjattiin tarkempaan tutkimukseen.

 

Pitumarca, peru
Parinkymmenen ihmisen jono oli jo odottamassa sisäänpääsyä terveystapahtumaan ja vuoronumeroaan.

 

 

Ensimmäinen asiakkaamme oli kylän vanhin asukas, rouva nimeltään Ambrosia. Hän ei itse enää muistanut ikäänsä, mutta veikkaisin, että vuosia oli kertynyt ainakin sata. Hän sai sopivat silmälasit, kuten lähes kaikki muutkin tarvitsijat. Joillakin asiakkailla oli kaihi emmekä voineet heitä auttaa, mutta yleensä kaikille pyrittiin antamaan jotain, vaikkapa aurinkolasit, jos ei sopivia silmälaseja ollut.

Näöntarkastuksessa kävi myös paljon koululaisia ja useimmille tämä saattoi olla heidän elämänsä ensimmäinen terveystarkastus. He olivat alkuun ujoja, mutta erityisesti pienet tytöt olivat tosi herttaisia ja uteliaita vauhtiin päästyään. He poseerasivat mielellään kameran edessä ja halusivat oppia englantia ja suomea.

Väkeä oli todella paljon ja monet joutuivat odottamaan koko päivän. Kaikille jonottaneille haluttiin kuitenkin tehdä näöntarkastus ja tupa saatiin vihdoin tyhjäksi hieman kuuden jälkeen illalla. Päivä oli oikein onnistunut ja näöntarkastuksia tehtiin noin 150. Monille annettiin kahdet lasit eli kauko- ja lukulasit.

Tiistaina 5.4.2011: iloinen asiakas todella palkitsee

Tänään jatkettiin Pitumarcassa. Väkeä oli taas vähintään yhtä paljon kuin eilenkin. Osa Pitumarcasta, mutta suuri osa muista yhteisöistä. Pitumarca on 3750 metrin korkeudessa ja siellä on n. 8000 asukasta. Osa kylistä sijaitsee kaukana, jopa yli 5000 metrin korkeudessa, ja kulkuyhteydet ovat hankalia varsinkin näin sadekauden aikaan. Maansortumien takia tiet saattavat olla ajokelvottomia. World Vision järjesti kuljetuksia Pitumarcaan muista kylistä, jotta mahdollisimman moni pääsisi terveystarkastukseen.

Pääsimme nopeasti töihin, sillä kaikki oli jo eilisen jäljiltä valmiina. Optikot hoitivat oman osansa vankalla kokemuksella, mutta meillä avustajilla ja tulkeilla oli paljon oppimista. Suuri osa vanhuksista puhuu ainoastaan ketsuaa ja heille tarvittiin usein kaksi tulkkia. Tänään avustin optikkoa, joka kertoi minulle asian suomeksi. Minä esitin asian espanjaksi ketsuan kielen tulkille, joka vuorostaan puhui asiakkaan kanssa. Ja sitten sama ketju toisin päin. Väärinkäsityksiltä ei voinut aina välttyä.

 

Palkitsevinta oli nähdä asiakkaan ilme, kun hän sai nenälleen lasit, joiden avulla hän näkee hyvin.

 

Palkitsevinta oli nähdä asiakkaan ilme, kun hän sai nenälleen lasit, joiden avulla hän näkee hyvin. Useimmilla ei ole koskaan aikaisemmin ollut silmälaseja, vaikka moni heistä olisi sellaisia tarvinnut jo vuosien ajan.

Juttelin 10-vuotiaan Julietan kanssa, kun hän odotti vuoroaan. Pyysin, että saisin ottaa hänestä kuvan sitten kun hän on saanut silmälasit, ja hän lupasikin tulla etsimään minut käsiinsä. Mutta sillä sekunnilla kun hän sai lasit ja pitkästä aikaa pystyi näkemään kauas, hän purskahti itkuun ja sopersi, että hänen täytyy juosta kertomaan vanhemmilleen.

Teimme näöntarkastuksen yli 160 hengelle. Suurimmalle osalle löytyi sopivat lasit. Miinuslaseista on pulaa ja joillekin ei enää löytynyt sopivia. Heiltä pyydettiin nimi- ja osoitetiedot ja silmälasit toimitetaan heille jälkikäteen.

Keskiviikkona 6.4.: lanka neulansilmään on kirjaintaulua parempi testi

Tänäänkin Pitumarcassa oli pitkä jono. Ensimmäiset olivat kuulemma jonottaneet jo neljä tuntia. Muutamat olivat tulleet kävellen hyvin kaukana sijaitsevasta kylästä: kylään on puolentoista tunnin automatka, joten kävellen siihen menee useita tunteja. Nämä reilusti yli kuusikymppiset olivat lähteneet kävelemään jo aamuyöllä ehtiäkseen saamaan silmälasit. Yöksi he aikoivat jäädä Pitumarcaan ja kävellä sitten seuraavana päivänä takaisin kotiin. Ja hyväntuulisempia ihmisiä on vaikea löytää, rouvakin vaan naureskeli koko ajan. Tuli kyllä sellainen tunne, että en enää koskaan valita mistään joutavista pikkuasioista!

Koska useimmat eivät ole koskaan ennen käyttäneet silmälaseja tai edes tiedä, miten ja mitä varten niitä käytetään, tulee helposti väärinkäsityksiä. Aamupäivällä eräs vanhempi nainen tuli palauttamaan lasejaan. Hän oli peloissaan ja kertoi tulkin välityksellä, että hän ei voi käyttää laseja, koska häntä huimaa ja lattia keinuu hänen kävellessään. Hänelle selvitettiin uudestaan juurta jaksain, että hän on saanut lukulasit eikä niitä ole tarkoitus käyttää kävellessä. Ei ole ihme, että maailma keinuu, jos päässä on vahvat lukulasit. Sana lukulasit voi myös olla harhaanjohtava, sillä kaikki eivät osaa lukea. Miksi käyttää lukulaseja, jos ei lue. Varsinkin vanhempien ihmisten kanssa onkin parempi sanoa, että näillä laseilla näkee paremmin tehdä käsitöitä.

 

Eräs vanha nainen sai kaukolasit ja häneltä kysyttiin, mitä numeroita hän näkee seinällä olevasta taulusta. Hän sanoi, että tuntee vain kahdeksikon ja sen hän näkee kyllä.

Tänään näöntarkastuksessa kävi myös kunnanjohtaja, joka ensimmäisenä päivänä toivotti meidät tervetulleiksi. Hänkin sai sopivat silmälasit.

Projekti on saanut paljon huomioita myös mediassa. Cuscolaisten lehtien toimittajia on käynyt jo aikaisempina päivinä. Tänään tuli juttua tekemään Perun päälehden El Comercion toimittaja ja World Visionin Katri Kaitaista haastateltiin myös TV-uutisiin.

Torstaina 7.4.2011: työt ja me siirrymme Checacupeen

Matka Checacupeen kestää kymmenisen minuuttia vähemmän kuin Pitumarcaan, sillä se on edellinen kylä saman tien varrella. Kylässä on n. 3400 asukasta, mutta ihmisiä tulee näöntarkastukseen myös lähikylistä. Checacupessakin meitä odotettiin innokkaasti ja jonoakin oli. Ennen näöntarkastusten aloittamista piti pormestari meille tervetuliaisseremoniat. Saimme jälleen kuulla, että optikoiden vierailua on hartaasti odotettu ja että World Vision tekee arvokasta työtä alueella. Minullakin on hyvä tunne, kun saan olla mukana tässä projektissa.

Päivä oli työntäyteinen, mutta onnistunut. Joillekin ei löytynyt mukanamme olevasta varastosta sopivia silmälaseja. Heille tehdään lasit Suomessa ja ne toimitetaan sitten World Visionin kautta perille. Näin esimerkiksi, kun asiakkaan silmät ovat eri paria: toinen näkee huonommin kuin toinen. Yksi näistä asiakkaista oli nuori mies, jolle tilattiin voimakkaat lasit. Hän kertoi asuvansa Cuscossa ja käyvänsä Checacupessa töissä. Ajomatkaa vuoristoteitä on reilu sata kilometriä. Onneksi hän kertoi liikkuvansa bussilla.

Joillekin ei löytynyt mukanamme olevasta varastosta sopivia silmälaseja. Heille tehdään lasit Suomessa ja ne toimitetaan sitten World Visionin kautta perille. Näin esimerkiksi, kun asiakkaan silmät ovat eri paria: toinen näkee huonommin kuin toinen.

 

Paikalliset naiset tekevät runsaasti käsitöitä ja monen perheen elanto on niistä kiinni. Joillakin naisilla onkin ollut kudin mukanaan, kun he tulevat näöntarkastukseen ja on ollut ihana katsoa, kuinka heidän ilmeensä kirkastuu, kun he ovat saaneet uudet lukulasit. Monilla naisilla on myös silmäneula kiinnitettynä huopahattuunsa, siten se kulkee aina hyvin mukana. He ovat testanneet näöntarkastuksessa, näkevätkö pujottaa langan neulansilmään. Se on heille paljon konkreettisempi esimerkki kuin se, näkeekö kirjaimet.

Päivän aikana jaettiin noin 200 silmälasit ja lisäksi jonkun verran aurinkolaseja. Niillekin on täällä tarvetta, sillä aurinko on voimakas ja monet työskentelevät paljon ulkona.

Perjantaina 8.4.: suosio jatkuu ja tavoitteet saavutetaan

Aamulla meitä odottin tuttuun tapaan checacupelaisten jono. Asiakkaita oli taas kaiken ikäisiä. Kaikkiaan on ollut alle 3-vuotias ja vanhin 100 vuoden hujakoilla. Näöntarkastukseen on tullut maanviljelijöitä, käsityöläisiä, kunnan virkamiehiä, opettajia, sairaanhoitajia, koululaisia, opiskelijoita ja monia, monia muita. Tänään tuli tarkastukseen muutamia noin 15-vuotiaita tyttöjä, jotka sanoivat, etteivät koulussa oikein näe taululle. Huomasimmekin, että heillä onkin todella huono näkö. Jos ei vajaan viiden metrin päästä näe edes noin 20 sentin korkuista numeroa, on koulussa opetuksen seuraaminen todella vaikeata. Onneksi heillekin saatiin sopivat silmälasit.

Päivän aikana jaettiin noin 200 silmälasit ja lisäksi jonkun verran aurinkolaseja. Niillekin on täällä tarvetta, sillä aurinko on voimakas ja monet työskentelevät paljon ulkona.

Tämä oli viimeinen työpäivämme. Checacupessa terveystapahtuma oli kaksipäiväinen ja siinä ajassa tehtiin näöntarkastus noin 400 hengelle. Tavoitteena oli, että kaikki halukkaat ehditään tarkistaa, ja siinä jotakuinkin myös onnistuttiin. Aivan viimeisenä tehtiin vielä näöntarkastus kaikille halukkaille World Visionin työntekijöille ja vapaaehtoisille.

Näiden viiden päivän aikana jaettiin yli 1000 silmälasit niitä kipeästi tarvitseville vähäosaisille ja suurin osa niistä oli Suomessa talkoovoimin kerätty. Kiitokset kaikille silmälasien lahjoittajille!

Huomenna matkani jatkuu Machu Picchulle ja sitten kotiin. Matka on ollut upea kokemus!

 Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Cazze Checacupe Cusco Machu Picchu Peru Pitumarca Synsam World Vision

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Hurtigrutenin monet kasvot

Teksi: CWT Kaleva Travel, Kuvat: Hurtigruten     Hurtigruten eroaa muista varustamoista ei vaan aluksillaan vaan myös kohteillaan. Norjassa pääosin seilaava Hurtigruten tarjoaa matkustajilleen niin unohtamattomia elämyksiä kuin myös henk...

Avainsanat: Bergen, Etelämanner, Grönlanti, Huippuvuoret, Hurtigruten, Kirkkoniemi, Norjan rannikko
Lue lisää »
Kaleva Travel

Berliini ja Brandenburg – kaupunki- ja luontomatkailua parhaimmillaan

Teksti: Maisa Lappi - © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2010 Luovuuden ilo ja into suorastaan pursuavat silmille Berliinin Mitten, Prenzlauer Bergin ja uusimman trendialueen kreuzköllnin alueella liikkuessa. Museoiden kirjo on valtava, neues Muse...

Avainsanat: Berliini, Brandenburg, Checkpoint Carlie, Kreuzberg, KreuzKölln, Maybachufer, Mitte, NeuKölln, Postdam, Saksa, Spreewald
Lue lisää »
Kaleva Travel

New York Déjà-Vu

Teksti: Terhi Hakulinen | © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2008   Déjà-Vu, hämmentävä tunne siitä, että on kävellyt tätä katua, astunut sisään tuohon taloon, elänyt tämän hetken jo aikaisemmin, valtaa monet New Yorkissa. Ka...

Avainsanat: Avery Fisher Hall, Brooklyn, Central Park, Downtown, Ellis Island, Financial District, Greenwich Village, Harlem, Lincoln Center, Little Italy, Lower East Side, Lower Manhattan, Lower West Side, Manhattan, Meatpacking District, Metropolitan Opera, Midtown, MoMa, New York, Nolita, Radio City Music Hall, Rockefeller, Soho, Time Square, Upper Manhattan, Upper West Side, Vapauden Patsas, Wall Street, West Village
Lue lisää »