Praha ei petä koskaan

Teksti Päivi Lappi © Traveller – Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2009

 

Lyhyt lento, kompaktit ja vaivan arvoiset nähtävyydet, alhaiset hinnat ja erinomainen tsekkiolut ovat hyviä syitä lähteä Prahaan ainakin pitkäksi viikonlopuksi – ensimmäistä tai vaikka kuinka monennetta kertaa. Vierailla voi kaikkina vuodenaikoina: talvella on kaunista ja rauhallista, kesällä vihreää, vehreää ja taatusti tarpeeksi säpinää. Kevät ja syksy taas tapansa mukaan tarjoavat parhaimmillaan kivan varaslähdön tai jatkon kesälle.

Praha on loistava matkakohde kaikkina vuodenaikoina. kuva: shutterstock

 

Neljän palan palapeli

Matkailijan Praha koostuu neljästä osasta eli linnan alueesta, pienestä korttelista (Malá Strana), Vanhasta kaupungista (Staré Mesto) ja Uudesta kaupungista (Nové Mesto). Kaupunkiin tutustuminen käy hyvin pala kerrallaan. Jos haluaa vähän ahnehtia kerralla, minkä Prahan koko kyllä mahdollistaa, niin alueelta toiselle voi siirtyä vanhaa Kuninkaantietä pitkin eli seuraamalla kruunajaiskulkueiden reittiä Prahan linnan kukkulalta Malá Stranan ja Kaarlensillan kautta Vanhan kaupungin aukiolle. Siinä on sitten jo miltei kaikki nähtynä ja sokerina pohjalla vastassa on lopulta yksi Prahan ”must” –nähtävyyksistä eli Raatihuoneen torin astronominen kello.

Praha on ihanteellinen kohde lyhyelle lomamatkalle. Kolmessakin päivässä ehtii nähdä ja kokea vaikka mitä. Ihme ei ole, että Praha on Euroopan kaupungeista heti Lontoon, Pariisin, Rooman, Madridin ja Berliinin jälkeen kuudenneksi suosituin kohde.

Hotelli ja sen sijainti kannattaa valita tarkkaan, sillä niin voittaa aikaa ja vaivaa.

Praha, Tsekki astronominen kello
Raatihuoneen torin astronominen kello on yksi Prahan ¨must¨-nähtävyyksistä. kuva: shutterstock

 

Pikkuserkkuja tapamaan

Prahan suosituin nähtävyys kävijämäärillä mitattuna on kaupungin eläintarha. Se on rankattu peräti maailman seitsemänneksi parhaaksi. Muut sijat ennen sitä menivät muuten seuraaville: 1. Animal Kingdom (Orlando, USA), 2. Basel Zoo (Basel, Sveitsi), 3. Beauval Zoo (Ranska), 4. Berlin Zoological Garden (Berliini, Saksa), 5. Bronx Zoo (New York, USA), 6.Chester Zoo (Iso-Britannia).

Eläintarhaan pääsee kätevimmin metrolla, punaisella linjalla Nadrazi Holesovice –asemalle, jonka pihalta lähtee linja-auto. Eläintarha on sen päätepysäkillä. Metroliput ovat halpoja ja niitä myydään esimerkiksi asemien lippukioskeilla. Lippu on ostettava etukäteen ja leimattava. Vaihto-oikeus on 75 minuuttia ja viikonloppuisin 90 minuuttia.

Gorillavauvat ovat suuressa suosiossa eläintarhassa. kuva: pixabay

 

Eläintarha on kaunis, valtava ja hyvin hoidettu. Siellä voisi helposti viettää eväiden kera kokonaisen päivän. Toki evästä myydään myös paikan päällä. Kotimaassa harvinaisemmista eläimistä siellä olivat esillä muun muassa norsut, laaja valikoima suuria kissaeläimiä, kirahvit, villisiat, virtahevot, krokotiilit. Meidän suosikeiksemme kohosivat jostakin syystä vilkkaat ja suloiset pikkuapinat sekä gorillavauva, jota olisi voinut hullunkurisen perheensä seurassa tarkkailla vaikka tuntikausia.

Muuta puuhaa pikkuväelle – ja miksei isollekin

Lapsia Prahassa on muistettu myös Euroopan toiseksi suurimmalla vanhojen lelujen näyttelyllä, joka on Prahan linnassa – Jirská ulice 6. Vahdinvaihto linnassa tapahtuu tasatunnein ja kello 12 oikein musiikin kera.

Lämpimällä säällä pulahdus Podolin ulkouima-altaaseen, Podolska 74, virkistää. Jos sää ei suosi, vesipedot voivat toteuttaa itseään vuonna 2008 avatussa Aquapalace Prahassa, Keski- Euroopan suurimmassa vesipuistossa. Puisto on noin 10 km:n päässä keskustasta.

Suklaan ystäville sopii suklaamuseo Celetna-kadulla. Tarjolla on suklaan historiaa, valmistuksen saloja – ja onneksi myös maistiaisia!

Kaarlensillalla on sileät koirat

Kaarlensilta johtaa Malá Stranasta Vltava-joen yli Vanhaan kaupunkiin. Tämä puoli kilometriä pitkä silta lienee Prahan kuuluisin nähtävyys, parhaimmillaan kuulemma aamun sarastaessa. 1300-luvulla rakennettua kävelysiltaa koristaa 30 veistosta ja sen kansoittavat paikallisten ja matkailijoiden lisäksi käsitöiden, taulujen ja matkamuistojen kaupustelijat, taiteilijat ja esiintyjät.

Malá Stranan päästä lähdettäessä voi oikealla puolella havaita pienen, ikuisen tulen. Tuli on pidetty hengissä jo vuosisatoja ja se palaa Neitsyt Marian kunniaksi. Tulen sytytti legendan mukaan alun perin talossa asunut tyttö, joka menetti kätensä sen aikaisissa silityspuuhissa. Neitsyt Maria hoiti käden kuntoon ja kiitollinen tyttö sytytti tulen, jota kulloinenkin talon asukas on sitten vuorollaan pitänyt yllä. Tällä hetkellä talossa toimii hotelli ja tuli palaa edelleen omalla paikallaan, pikkuparvekkeella.

Jos Kaarlensillan ihmisvilinä alkaa ahdistaa, voi siltaa Vanhaan kaupunkiin kulkiessaan laskeutua sillan oikealla puolella vastaan tulevia portaita alas ja suunnata suoraan eteenpäin. Hetken päästä vastaan tulee varsinainen keidas: valtava puisto, jossa prahalaiset itse viihtyvät piknikeillään turisteja piilossa.

Kaunis Kaarlensilta iltavalaistuksessa Prahassa. kuva: pixabay

 

Kaarlensillan tunnetuin ja vanhin patsas on Pyhän Johannes Nepomukilaisen patsas. Johannes on Tsekin suojelupyhimys. Hän syntyi 1330- tai 1340-luvulla Böömissä ja kuoli marttyyrinä 20.3. 1393. Paikalliselta kuulemani tarinan mukaan Johannes oli Böömin kuningattaren Sofian rippi-isä ja kieltäytyi paljastamasta Sofian rippisalaisuutta kuninkaalle. Salaisuus liittyi tarinan mukaan toiseen mieheen. Kieltäytymisestä suivaantuneena kuningas vangitsi Johanneksen luolaan kidutettavaksi. Kidutuksen lopettamiseksi Johannes myöntyi lopulta paljastamaan rippisalaisuuden yhdelle sielulle. Kun pyyntöön suostuttiin, Johannes käski kaikki ulos kertoakseen asiasta kuninkaan koiralle. Raivostunut kuningas määräsi kidutusta jatkettavaksi ja yöllä ruumis heitettiin sillalta jokeen.

Patsas kertoo kuvin Johanneksen tarinaa ja sen koskettelulla on pitkät perinteet. Jos kosket itse patsasta, se tuo sinulle onnea. Oikean puolen kullatun kuvion koskettelu takaa, että palaat vielä Prahaan. Jos kosket vasemman puolen kultakoiraa, salaisuutesi eivät koskaan paljastu. Kovin sileältä näytti muuten tämä koirayksilö, ei takun takkua…

Stare mesto

Prahan Vanha kaupunki on säilynyt vuosisatojen saatossa samanlaisena. Se on täysin entisöity ja UNICEF:in suojelema. Suuren vanhankaupungin aukion (staromestska namesti) kiistaton vetonaula on kaupungintalon astronominen kello. Aukiolta lähtee Parizska-katu, kaupungin kallein ja tyylikkäin ostoskatu. Sellainen, jossa monet meistä tekevät parhaimmillaankin vain ikkunaostoksia.

Mala Strana

“Pieni kaupunginosa” sijaitsee toisella puolella jokea vanhasta kaupungista katsottuna. Sieltä Prahan linnan alueelle johtava Nerudova-katu on yksi kaupungin mielenkiintoisimmista: miten olisi vierailu Franz Kafka –museossa tai vaikka Petrinin kukkulalla?

Linnan alue, Hradcany

Prahan linna on yksi maailman näyttävimmistä ja kauneimmista. Tyylikkäät ovat puistoalueet sen ympärilläkin. Osa linnasta toimii presidentin virka-asuntona. Vituksen katedraali on linnan kirkko vuodelta 1344, ehkä paikan eniten kierroksen väärti kohde. Pyhän Yrjänän kirkko vuodelta 1142 sisältää katsauksen paikalliseen taiteeseen 1500-1700 –luvuilta, mikä saattaa kiinnostaa taiteen tuntijoita.

Nove Mesto

Prahan Uusi kaupunki on peräisin vuodelta 1348 ja keskustan suurin kaupunginosa. Merkittävin paikka on Vaclavske Namesti -aukio, jonka nimi on tullut tunnetuksi niin vuonna 1968 kuin 1989, jos on kuulolla ollut. Aukio on edelleen Uuden kaupungin keskipiste. Sieltä lähtee esimerkiksi kaupungin pääostoskatu, kävelijöille omistettu Na prikope. Muuta tarjontaa edustavat valtava määrä kaikenlaisia ravintoloita ja esimerkiksi Kommunismin museo.

Prahalaisten suosikkiostospaikkoja – sisäkäytäviä (pasáze) – on myös erityisesti Václavské náméstin varrella.

Praha, Tsekki
Prahasta on moneksi. kuva: shutterstock

 

Ostaisinko jotakin?

Suuria ostoskeskuksia on sekä keskustassa (Flora, Andel) että kaupungin laitamilla (Zlicin, Cerny most, Letnany). Mitä kauemmaksi menee sitä edullisemmaksi ja paikallisemmaksi käy tarjonta. Laitamillakin olevat ostoskeskukset ovat helposti saavutettavissa metrolla tai busseilla. Keskustassa ja vanhassa kaupungissa tarjonta tietenkin on todella runsasta ja monipuolista. Vähän sama ongelma kuin joka paikassa nykyään: samat tavarat, samat merkit ja samat hinnat.

Kotva on tsekkiläinen tavaratalo, jonka valikoima on vaihteleva ja useimmiten hintansa arvoinen.

Tesco-ketjun tavarataloja on kaupungissa myös tiheästi. Tarjonta on laidasta laitaan, tasokasta ja soveltuu hyvin myös sen hankkimiseen, minkä unohti kotiin tai muuten juuri nyt tuntee tarvitsevansa. Kaikkea löytyy, myös ruokaa ja juomaa.

Holesovicen markkinat eivät ole varsinaisesti shoppausintoilijoille, eikä ehkä heikkohermoisillekaan. Mutta muuten seuraamalla Vltavska-metroasemalta itään kävelevää ihmisvirtaa, löytää markkina-alueen täynnä ihmisiä ja toimintaa. Hauska paikka – ja tiedä vaikka oikein löytöjä sattuu matkaan, jos jaksaa keskittyä.

Tuhtia tavaraa

Prahassa on ravintoloita tuikitiheässä. Annos tsekkiläistä kotiruokaa saa kenet tahansa kylläiseksi ja tarjolla on myös paljon muita vaihtoehtoja. Italialaiset, amerikkalaiset ja monet etniset ravintolat pitävät huolen siitä, että nälkä ei yllätä.

Edullisesti paikalliseen tyyliin voi ruokailla esimerkisi Korunassa, Havelska 23. Itsepalvelua, jonoa, ruokalista seinällä – tsekiksi – mutta hyvää ruokaa, reiluja annoksia ja myös tsekkiläistä seuraa.

Toinen, hivenen siistimpi vaihtoehto on U Provaznice, Provaznická 3. Pieni, omanlaisensa ja melko vaatimaton ravintola, joka on kuitenkin myös prahalaisten suosiossa.

Toinen näkökulma

Praha on ehdottomasti näkemisen arvoinen myös Vltava-joelta. Hyvä vaihtoehto iltaan, kun jalat ovat jo poikki ja toisaalta kaupunki iltavalaistu. Ihan kuin olisi eri paikassa. Lähtöjä on Kaarlensillan tuntumasta ja laivaretkeen voi yhdistää myös ihanan maistuvan illallisen, asiallisine ruokajuomineen. Muutama tunti, omista valinnoista riippuen, menee kuin siivillä.

Vltava-joki jakaa Prahan kahtia. kuva: pixabay

 

Hyvää olutta on turha piilotella

Prahan Vanha kaupunki on täynnä terasseja. Hinnat siellä ovat korkeat – jos tosin eivät aivan suomalaisittain – eikä paikallisiin juuri törmää. Miellyttävää meininkiä kuitenkin. Jos Vanhan kaupungin asukkaiden paikkoihin mielii, on U zlateho tygra (Husova 17) hyvä vaihtoehto.

Illanvirkut voivat suunnata yöelämään esimerkiksi Vanhan kaupungin torin itäpuolella sijaitsevalle Tyn-sisäpihalle, joka tottelee myös nimeä Ungelt. Jos täältä ei löydy sopivaa menomestaa, niin ehkä sitä nukkumisvaihtoehtoa kannattaa sitten harkita.

Eniten baareja Prahassa on Nove Mestossa – Uudessa kaupungissa. Kaikkea baareista prameisiin yökerhoihin, halukkaille aamusta iltaan ja illasta aamuun. Vanha kaupunki on muutaman asteen hillitympi.

Hankkiudu linnaan

Praha on ihana. Mutta ei visiitti sen ulkopuolellekaan hukkaan mene. Me otimme kohteeksi Karlstejnin ja sen linnan. Puolen tunnin junamatka hyvin edullisesti ja olet kuin eri planeetalla: maalla, keskellä tsekkiläisiä (ainakin pahimman turistikauden ulkopuolella) ja Prahaan verrattuna neljäsosahintojen keskellä.

Linna ympäristöineen on hieno ja vierailun väärti. Kruunun jalokivineen se pysyi aina valloittamattomana. Eivät viholliset tienneet, että vesi linnakkeeseen tuli paikallisesta pikkulähteestä ja sen myrkyttäminen olisi ollut niin paljon nopsempaa ja näppärämpää kuin lukuisat muut valloitusyritykset. No, mitäpä sitä sanotaan jälkiviisaudesta.

Karlstejnin linna sijaitsee tunnin matkan päästä Prahasta. kuva: pixabay

 

Linnaan on pitkä matka ylämäkeä juna-asemalta. Sen voit toki halutessasi taittaa hevosvankkureilla kohtuukustannuksin. Me kävelemme reippaasti ja aiheutetun kalorivajeen paikkasimme sitten paikallisravintolan huimilla ohukaisannoksilla, jollaisia kokeilematta ei voi Tsekin mistään kohteesta oikein luvallisesti poistua. Parasta Karlstejnissa oli jo vähän toisenlainen Tsekki.  Elämää siis on myös Prahan ulkopuolella. Erilaiset maisemat, toisenlaiset ihmiset. Olisin mielelläni viettänyt paikassa päivän, parikin. Kohde, kuten muutkin vastaavat, on prahalaisten omaa hengenvetoaluetta. Ei ihme tuolla saavutettavuudella ja hintatasolla.

Vapaa-ajan asuntoja seudulla on laidasta laitaan, luksuksesta omin käsin kyhättyihin, sulassa sovussa. Tsekkiläiset ovat kuullun perusteella ja omien sanojensa mukaan kokemustensa vuoksi mustan huumorin kansaa. Mitä muuta voisi miettiäkään vaikka tarinasta, jonka mukaan eräs tältä alueelta mökkiään kaupitellut ilmoitti lehdessä 2002 tulvien aikaan, että mökissä on näyttö Karlstejnissa sunnuntaina kello 13 ja Prahassa sitten kello 14.

Tuloja ja menoja

Ruzynen lentokenttä sijaitsee 20 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Busseja kulkee 10 minuutin välein Dejvickan metroasemalle kello 4.15–24.00 välisenä aikana.

Airport Express kulkee noin muutamalla eurolla Holesovicen metroasemalle, joka on kolmen pysäkin päässä ydinkeskustasta.

Mikäli hotellisi on keskustassa, julkisen liikenteen päivälipun voi jättää hankkimattakin. Tosin on se kätevä: ei lipunostoja, ei leimauksia, ei väliä, jos lähdit väärällä vehkeellä väärään suuntaan.

Joka tapauksessa kävelymatkat ovat pääosin suhteellisen lyhyitä, ja mikäli on tarvetta metro- tai raitiovaunumatkalle, kertaliput maksavat edullisimmillaan 50 senttiä.

Taksi on Prahassa edullinen liikkumistapa: vartin matka maksaa arvoin viittä euroa enempää. Taksi kannattaa kuitenkin joko tilata puhelimella tai pyytää hotellia/ravintolaa tilaamaan. Vaihtoehtona voi käyttää Fair Taxi -kylteillä varustettuja tolppia. Muutoin voi tulla maksuhetkellä ikäviä yllätyksiä. Lentokentällä kannattaa neuvotella hinta etukäteen, eikä sen pidä missään nimessä olla yli 700 kruunua.

 Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Hradcany Kaarlensilta Karlstejnin linna Mala Strana Nove Mesto Praha Stare mesto Tsekki

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Icelandairilla Amerikkaan – ja lisämaksuton Islannin pysähdys matkan varrella!

Teksti Päivi Lappi | © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2013   Aina voimassa oleva etu jopa seitsemän vuorokauden lisämaksuttomasta pysähdyksestä Islannissa on loistava mahdollisuus tutustua tähän täysin ainutlaatuiseen kohteeseen e...

Avainsanat: Amerikka, Anchorage, Boston, Dakota, Denver, Halifax, Icelandair, Idaho, Kanada, Minneapolis, Montana, New York, Orlando, Rocky Mountain, Seattle, Toronto, USA, Washington D.C., Wyoming
Lue lisää »
Kaleva Travel

Hiljainen Rooma ja lumoava Amalfi

Teksti: Jaana Rinne | © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2013   Etelä-italialaista temperamenttia tihkuva Rooma kerää joka vuosi ennätykselliset määrät matkailijoita. Heitettyään kerran lantin Trevin suihkulähteeseen moni palaa Fe...

Avainsanat: Amalfi, Capri, Italia, Positano, Rooma
Lue lisää »
Kaleva Travel

Aito ja kohtuuhintainen Vietnam näyttää parhaat puolensa kiertomatkalla

Teksti: Satu Korhonen | © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2013   Kaakkois-Aasiassa sijaitsevassa Vietnamissa on noin 90 miljoonaa asukasta. Maa muistetaan edelleen parhaiten vuosien 1964–1975 traagisesta sodasta. Nyt Vietnamista on  kui...

Avainsanat: Da Nang, Halong Bay, Hanoi, Ho Chi Minh City, Hue, Vietnam
Lue lisää »