Proseccoa ja Parfyymijoen hiekkaa

Teksti: © Mikko Kuustonen

Puhelimessani on sovellus, johon olen kirjannut matkakohteita vuosien varrelta. Maita ja kaupunkeja vailla selityksiä tai päivämääriä. Listan katseleminen palauttaa mieleen unohtumattomia maisemia ja luonnon ihmeitä. Tunnelmat ovat liimautuneina aivojen muistilokeroihin ja palautuvat välähdyksinä. Kirkkaimpina ovat kuitenkin säilyneet ihmisten kohtaamiset ja varsinkin ne odottamattomat käänteet, joihin jokin kosminen sattuma on johtanut.

Pohjois-italian Cinque Terre
Pohjois Italian Cinque Terre on todellinen helmi. Tai oikeastaan helminauha, sillä nimi tarkoittaa osuvasti viittä maata jonka muodostavat kalastajakylät. Monterosso, Riomaggiore, Vernazza, Corniglia ja Manarola. Pieni Trebianon kylä on viiden maan kupeessa.

Muistan 72-vuotiaan Judithin, joka kutsui lasilliselle Italian Liguriassa. Judith oli elänyt seikkailijan elämää eri puolella planeettaa ja asettunut lopulta pieneen Trebianon kylään vuoren rinteelle. Hänen pienestä kodistaan aukesi täydellinen postikorttimaisema ja kun kohotimme maljan Proseccoa totesin hänen olevan suunnattoman onnekas. Judith vastasi: ”Tässä ei ole kyse onnesta vaan valinnoista.”

Onnellakin on seikkailuissa silti sijansa. Kap Verden Mindelossa istahdimme perheeni kanssa rupattelemaan kengänkiillottaja-pojan kanssa. Jossain vaiheessa kerroin, että ihailen suuresti paikallista laulajatarta Cesária Évoraa. Poika tahtoi näyttää, missä Cesária asui ja ennen kuin tajusimmekaan hän soitti idolini ovikelloa. Hetkeä myöhemmin istuimme häkeltyneinä tämän paljasjalkaisen kuningattaren olohuoneessa ja syntyi hetki, jota en koskaan unohda.

Laulaja Cesaria Evora
Cesária Évoraa kutsuttiin paljasjalkaiseksi diivaksi. Solidaarisuudesta köyhiä kohtaan hän esiintyi aina ilman kenkiä.

New Yorkissa kohtasin kadulla Charlesin, jonka omaisuus kulki muovisäkeissä polkupyörään kiinnitettynä. Kodittoman miehen olemus oli kuin suoraan Woodstockin hippikesästä ja päädyimme pitkään keskusteluun Lexington Avenuen liikennevaloissa.

Mikä tekee kadunkulmasta ikimuistoisen? Esimerkiksi Charles.

Hän ei pyytänyt mitään vaan kysyi uteliaana mielipidettäni suomalaisesta sosiaaliturvasta ja silloisesta Lipposen hallituksesta. Hämmästelin Charlesin vankkaa tietopohjaa ja hän kertoi tutkivansa tarkoin raportit, joita löytyi YK:n päämajan roskiksista. Lopuksi Charles kertoi olevansa konkurssiin päätynyt lakimies, joka viihtyi paremmin rakenteiden ulkopuolella. Olipa tarina totta tai ei, hatunnosto Charlesille.

Kreetalta muistan menninkäisen oloisen vuoristo-oppaan, joka vei päivävaellukselle Samarian-rotkoon. Mies käveli työkseen kuluneissa maihinnousukengissään tätä jylhien vuorten ympäröimää ainutlaatuista reittiä. Omalóksen tasangolta alas Libyanmeren rannalle tiettömään rantakylään Agia Rouméliin.


Samarian rotko on yksi Euroopan mittavimmista. Vaelluspolku laskeutuu 18 kilometrin reitillään lähes puolitoista kilometriä merenpinnan tasolle.

Sanovat, että kaikkeen tottuu, mutta jään polulla pohtimaan omaa peruspäivääni koneen ääressä sekä sitä, kuinka paljon keho ja mieli yhdestä retkestä ammentavat. Ammatinvalintakysymys siis.

Vietnam palauttaa mieleeni yön pimeyden Parfyymijoella. Istuin Huynh Van Hongin veneessä ja seurasin kuinka yhdeksänhenkinen perhe työskenteli tässä kapeassa avoaluksessa, niin kuin 800 perhettä Huen hiekankerääjien yhteisössä on tehnyt sukupolvesta toiseen.

Hiekankerääjien aamuhetki valvotun yön jälkeen. Kuva: Jari Kivelä

Rytmi on rankka: joelle lähdetään puolilta öin, hiekkaa nostetaan joen pohjasta bambuvarren päässä olevalla kauhalla. Apuna ovat vinssi, vaijeri ja lapset. Isoveli ohjaa kauhaa ja pikkusiskot kiertävät käsin ja jaloin väkipyörää, jotta märkä hiekka saadaan veneeseen. Pienempien tehtävä on erottaa hiekasta muta ja tyhjentää venettä pohjalle kertyvästä vedestä. Muutaman tunnin kuluttua vene vaivoin kelluu ja on aika kuljettaa kuuden kuution kuorma rantaan, jossa lapset kantavat koreissa hiekan myytäväksi. Ennen aamua perhe hakee vielä toisen kuorman. Perheen suurin unelma toteutuu siinä että lapset pääsevät aamulla kouluun ja tulevaisuus avautuu tämän myötä toiveikkaana.

Ehkä elämää ei tarvitse ymmärtää vaan ihmetellä.Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Cesária Évora Hue Kap Verde Kreeta Liguria New York Parfyymijoki Trebiano

Arkisto

Mikko Kuustonen

Mikko Kuustonen on muusikko, seikkailija ja isoisä. Hän on kiertänyt maailmaa yli 80:ssä maassa tehden dokumentteja, kirjoittaen artikkeleita tai lomaillen. Profiilikuva: Marek Sabogal

Tutustu lisää »

Tutustu myös

Kaleva Travel

Tunnelmia ja makuja Brooklyn -sillan toiselta puolelta

Traveller 2/2015, teksti Johanna Tyynelä   On kiistämättä selvää, että Manhattanilla riittää näkemistä moneen lomamatkaan. Rohkaisen kuitenkin Nykin matkaajia ottamaan reissustaan pari päivää ja mennä katsomaan tätä upeaa kaupunkia ...

Avainsanat: Brooklyn, Brooklyn Bridge, Dumbo, New York, NYC, USA, Williamsburg, Yhdysvallat
Lue lisää »
Kaleva Travel

New York Déjà-Vu

Teksti: Terhi Hakulinen | © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2008   Déjà-Vu, hämmentävä tunne siitä, että on kävellyt tätä katua, astunut sisään tuohon taloon, elänyt tämän hetken jo aikaisemmin, valtaa monet New Yorkissa. Ka...

Avainsanat: Avery Fisher Hall, Brooklyn, Central Park, Downtown, Ellis Island, Financial District, Greenwich Village, Harlem, Lincoln Center, Little Italy, Lower East Side, Lower Manhattan, Lower West Side, Manhattan, Meatpacking District, Metropolitan Opera, Midtown, MoMa, New York, Nolita, Radio City Music Hall, Rockefeller, Soho, Time Square, Upper Manhattan, Upper West Side, Vapauden Patsas, Wall Street, West Village
Lue lisää »
Kaleva Travel

Icelandairilla Amerikkaan – ja lisämaksuton Islannin pysähdys matkan varrella!

Teksti Päivi Lappi | © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2013   Aina voimassa oleva etu jopa seitsemän vuorokauden lisämaksuttomasta pysähdyksestä Islannissa on loistava mahdollisuus tutustua tähän täysin ainutlaatuiseen kohteeseen e...

Avainsanat: Amerikka, Anchorage, Boston, Dakota, Denver, Halifax, Icelandair, Idaho, Kanada, Minneapolis, Montana, New York, Orlando, Rocky Mountain, Seattle, Toronto, USA, Washington D.C., Wyoming
Lue lisää »