Riian sykkeessä

© Traveller 3/2013 Teksti: Päivi Lappi

Yhdistämällä Latvian pääkaupungin Riian ja rantaparatiisi Jurmalan saat matkamuistoksi kaksi täysin erilaista kokemusta. Aikaakaan ei kulu mahdottomasti, sillä lento esimerkiksi Helsingistä kestää alle tunnin, ja Riian lentokenttä on kätevästi näiden kohteiden välissä, joten voit aloittaa matkasi yhtä helposti kummasta vain.  Joka ikinen hotelli on panostanut kunnolla kokouspalveluihinsa, ja suurimmillaan tilaisuus voidaan järjestää Radisson Blu Hotel Latvijassa jopa tuhannelle hengelle.

Riika, Latvia keskustori
Kulttuurielämän löytää tässä käveltävän kokoisessa kaupungissa Unescon maailmanperintökohteeksi nimetystä, vehreästä keskustasta. kuva: Shutterstock

 

Riika – saavutettavissa olevaa luksusta

Hotellien hintataso on Riiassa edullinen, ja hotellimaailmassa on tapahtunut todella paljon siitä kun siellä viimeksi viisi vuotta sitten vierailin. Vanhoja hotelleja on kunnostettu huolella ja täysin uusiakin on ilmaantunut. Majoituin Tallink Hotel Rigassa, jota voi lämpimästi suositella. Sijainti on erinomainen, aamusauna tarjolla, aamiainen laadukas ja kaikki toimii muutenkin moitteettomasti ja järkevään hintaan. Lounasaikaan hotellin ravintola on hyvin suosittu myös paikallisten keskuudessa.

Riika tarjoaa mahdollisuuden kokeilla myös todellisia luksushotelleja hinnoilla, joilla siihen ei muualla pysty lähimainkaan. Suosittelen tarjontaan tutustumista, jos matka kaipaa ylellistä lisämaustetta. Kaupungin ykköshotelliketjussa on muun muassa Small Luxury Hotels of the World -ketjuun kuuluva Hotel Bergs, jonka omistaa – kuten koko korttelin – saman niminen perhe. Bergs on kaupungissa vierailevien taiteilijoiden ja muiden huippuvieraiden suosima. Asiakkaina ovat olleet muun muassa Lady Gaga ja Kylie Minogue. Tasokas hotelli ei toki vieraidensa nimiä kerro. Näissä tapauksissa arvon naiset kertoivat vierailuistaan itse Twitterissä. Silmäätekevien suosiosta kilpailevat Bergsin kanssa etenkin Radisson Blu Elizabete ja Grand Palace Hotel.

Grand Palace Hotel, Riika Latvia
Grand Palace Hotellin huoneet ovat viimeisen päälle sisustettuja. Kuva: grandpalaceriga.com

 

Radisson Blu Elizabete kuvattuna yläilmoista. kuva: radissonblu.com

 

Muita helmiä edustaa esimerkiksi Opera Hotel & Spa, jonka paikalla sijaitsi alun perin Riian aivan ensimmäinen hotelli. Samassa sarjassa on vanhankaupungin Neiburgs, jonka kaikki huoneet ovat tilavia huoneistoja keittiöineen upeassa, Riialle tyypillisessä art nouveau -talossa. Huoneet ovat isompia ja paremmin varusteltuja kuin monet asunnot. Dome Hotel Spa on myös kerrassaan viehättävä, maksimissaan vain 20 asiakasta kerralla majoittava hotelli. Palvelu on huippua. Ihana yksityiskohta kesäaikaan on yläkerran pikkuterassi. Kelpaa vaikka aamiaista nauttia kaupungin katedraalin torninäkymillä.

Riika on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2014

Kulttuurielämän löytää tässä käveltävän kokoisessa kaupungissa Unescon maailmanperintökohteeksi nimetystä, vehreästä keskustasta. Tarjolla ovat ympärivuotiset ooppera ja kansallisteatteri sekä Riian kanaalia ympäröivän puiston kesäkonsertit. Tärskyt tapahtumiin sovitaan Stockan kellon sijaan suklaatehdas Laiman kellon tienoille. Riian kanaali erottaa toisistaan muuten Vanhankaupungin ja keskustan, mikä helpottaa suunnistamista. Kanaalin pikkuveneet toimivat myös paikalliskuljetuksena, jos jalat väsähtävät.

Riika, Latvia keskustori
Riikan keskustori. kuva: Shuterstock

Riian ooppera avattiin uusittuna lokakuussa 2013. Se on rankattu Euroopassa peräti kuuden parhaan joukkoon. Ooppera täytti 2013 jo 150 vuotta ja ohjelmistoon on panostettu sen arvoisesti.

Vuosi 2914 toi mukanaan myös paljon uutta, sillä Riika on tuolloin Euroopan kulttuuripääkaupunki. Tuomiokirkko, jonka urut ovat maailmankuulut, remontoitiin titteliä varten täysin. Jos kirkkoasiat eivät muuten niin innostaisikaan, niin kannattaa ainakin pistäytyä kuuntelemassa urkumusiikkia, jota on tarjolla päivittäin myös 15 minuutin annoksina.

Riika toimii kohteena ympäri vuoden

Jos pitäisi antaa lähitulevaisuudesta joku erityisen hyvä vinkki matkustusajankohdalle Riikaan, niin valintani olisi vuodenvaihde. Riiassa uusi vuosi otetaan aina vastaan innokkaasti ja näyttävästi. Lisäksi 1.12. avautuvat joulumarkkinat ovat avoinna aina 06.1.2019 asti.

Kesämatkailijoille tiedoksi, että Riiassa nyt myös oikea city beach, Pariisin malliin. Ranta syntyi vähän puolivahingossa, kun Daugava-joen pengertä laajennettiin isoja laivoja varten. Työstä kertyi valtava määrä hiekkaa ja lopulta se päätettiin jättää paikalleen ja vähän siistiä. Näin oli suuren suosion saanut ranta syntynyt.

Ruoka on pääosin erinomaista ja sitä on vähintään riittävästi

Riian ravintola-, baari- ja kahvilatarjonta on ihanan runsas. Kaikki tarpeensa tällä saralla saa varmasti tyydytettyä. Kuten muuallakin, siellä on myös kuitenkin niin sanotut turistirysät. Ei niissä syömisestä ”kuole”, maksaa vaan turhan paljon melkoisen mitäänsanomattomasta ruoasta. Siihen kun ei Riiassa ole tarvetta, niin mainitsen nyt, että ei kannata ruokailla tai juomailla Kungu- tai Kalku ielan sinänsä viehättäviltä näyttävissä paikoissa, vaan kannattaa etsiä pienempiä, parempia ja latvialaisempia paikkoja. Niitä on todella paljon.

Jotta poikkeus sitten vahvistaa säännön, niin Kalku ielalla on myös Riian tällä hetkellä paras ravintolakokonaisuus eli Kalku Varti. Nuoria, hyviä, kekseliäitä ja kokeilevia kokkeja on Latviassa tällä hetkellä paljon ja tavoitteena on – kuten varmasti muillakin Baltian mailla – saavuttaa Baltian ruokaherruus.

Monissa hyvissä paikoissa Riiassa voi nauttia kolme ruokalajia 15 eurolla eikä juomistakaan tule isoa lisälaskua.

Toinen loistovalinta ruokailuun on Burkans osoitteessa 11. novembra krastmala 9. Ravintolan nimi tarkoittaa suomeksi porkkanaa, joka onkin perunan ohella latvialaiskeittiön kulmakiviä. Kolmen ruokalajin lounasta tarjoillaan kello 11-16. Voit tietenkin valita ruokasi myös upealta ruokalistalta. Paikka on  tunnettu tuoreen ja laadukkaan ruoan ohella taidokkaista drinkeistään. Burkans on suosittu paikka ja minun vierailuni aikana sen kansoittivat kaiken ikäiset koululaiset vanhempineen pyhäpuvuissaan. Oli koulun ensimmäinen päivä ja sitä juhlitaan aina Latviassa. Opettajalle viedään latvialaisten rakastamia kukkia ja päivä on vanhemmille vapaapäivä töistä.

Yksi tämän hetken kuumimpia nimiä ravintolapiireissä Riiassa on Ravintola Bibilioteka. kuva: restoransbiblioteka.lv/

 

Jäätelöä tavallisempien makujen lisäksi esimerkiksi pihlajanmarjoista, oluesta, sinihomejuustosta, hapankermasta ja piparjuuresta tarjoilee suosittu Skriveru Majas Saldejums Antonijas ielalla.

Yöelämää on Riiassa niin Vanhassakaupungissa kuin keskustassa: kahviloita, pubeja ja yökerhoja. Hotelli Latvijan sky lounge on hyvä paikka illanvieton alkuun: erinomaiset drinkit ja upeat näkymät yli koko kaupungin.

Lisää tietoa tämän hetken kuumimmista ravintoloista löydät täältä.

Niin yöllä kuin päivälläkin liikkumista turvaa vuonna 2009  käynnistetty turistipoliisitoiminta. Hymyileviä poliiseja tulee vastaan tuon tuosta, ja hyvin homma toimiikin, sillä pelkkä heidän läsnäolonsa on saanut konnat jättämään matkailijat tyystin rauhaan.

Balsamia haavoille – tai ainakin flunssan oireisiin

Monien matkalaisten tuliaiset Riiasta koostuvat paikallisesta ruisleivästä, suklaasta, hunajasta sekä Riga Balsamista, jonka perinteinen yrttiversio on nyt saanut rinnalleen mustaherukan maun. Juomaa on valmistettu jo satoja vuosia, vatsalääkkeeksi ja vilustumisen oireita helpottamaan.

Shoppailun ystävät voivat suunnata ostoskeskus Origoon Rautatieasemalla, sen lähellä sijaitsevalle Stockmannille, Bergsbasaarin liikkeisiin ja Galleria Centre-ostoskeskukseen. Nämä isot jätit ovat yleensä auki 10-22.

Myös pieniä putiikkeja löytyy. Yksi viehättävimmistä on Pienene, joka kahvilatoiminnan ohella myy laadukasta latvialaista käsityötä ja luomutuotteita.

Riian valtaisia Zeppelin-halleja ei kaupungin kävijän kannata missata. Halleilla, Vanhankaupungin kupeessa, toimii Euroopan suurin kirpputori. Tarjolla on kaikkea maan ja taivaan väliltä. Lisäksi siellä voi napata suuhun pientä purtavaa paikalliseen tyyliin.

Riika, Latvia Silta
Riian kaupunki pistää parastaan, myös iltavalaistuksessa. kuva: Shutterstock

 

Vinkkejä ja lisätietoja:

Liikkuminen Riian ja Jurmalan välillä

  • Juna kulkee kaupunkien välillä 20 minuutin välein ja matka maksaa noin 2 euroa. Bussit liikkuvat vieläkin tiheämmin, mutta lippu maksaa vähän enemmän. Aikaa menee kummallakin noin 30 minuuttia ja päätepysäkit ovat keskellä kylää sekä Riiassa että Jurmalassa. Junaliput ostetaan asemilta, bussimatkan voi maksaa kuljettajalle.
  • Kolmas vaihtoehto reitillä on jokivenematka. Harkinnan arvoinen hyvällä säällä ainakin toiseen suuntaan, sillä matka vie 2,5 tuntia.
  • Neljäs keino kaupunkien välillä siirtymiseen on pyörä. Välille on tehty pyörätie, joten matka taittuu turvallisesti. Jos pyöräily houkuttaa vain toiseen suuntaan, niin pienellä lisämaksulla pyöräkin kulkee junalla toisen puolen.
  • Taksi kaupunkien välillä maksaa noin 30 euroa. Toimi varman päälle ja käytä vihreitä Baltic Taxi-autoja joka matkallasi, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Riika-lentokenttä-Jurmala

  • Riian lentokenttä on kaupunkien välissä. Matka lentokentältä sekä Riikaan että Jurmalaan maksaa taksilla noin 15 euroa.
  • Riikaan pääsee helposti pienillä shuttlebusseilla suoraan hotelleihin, Hinta on 5 tai 3 latia.
  • Bussi 22 menee myös Riian keskustaan. Lippu maksaa noin 1,5 e. Hyvä poisjääntipysäkki on esimerkiksi Stockmannin edustalla.
  • Matkaa lentokentältä Riian keskustaan on noin 12 kilometriä, mikä taittuu parissakymmenessä minuutissa.

Latin latia pitää olla, ainakin vuodenvaihteeseen asti

  • Hanki tarvitsemasi latit jo lentoasemalta lähtiessäsi.
  • Yksi lati on karkeasti ottaen 1,5 euroa.

Lisää Riiasta: www.liveriga.com ja Jurmalasta: https://www.visitjurmala.lv/en/Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Jurmala Latvia Riika

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Jurmalassa sielu lepää

  © Traveller 3/2013 Teksti: Päivi Lappi Yhdistämällä Latvian pääkaupungin Riian ja rantaparatiisi Jurmalan saat matkamuistoksi kaksi täysin erilaista kokemusta. Aikaakaan ei kulu mahdottomasti, sillä lento esimerkiksi Helsingistä kestää all...

Avainsanat: Jurmala, Kylpylä, Latvia, Riika, Spa
Lue lisää »
Kaleva Travel

Hiljainen Rooma ja lumoava Amalfi

Teksti: Jaana Rinne | © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2013   Etelä-italialaista temperamenttia tihkuva Rooma kerää joka vuosi ennätykselliset määrät matkailijoita. Heitettyään kerran lantin Trevin suihkulähteeseen moni palaa Fe...

Avainsanat: Amalfi, Capri, Italia, Positano, Rooma
Lue lisää »
Kaleva Travel

Aito ja kohtuuhintainen Vietnam näyttää parhaat puolensa kiertomatkalla

Teksti: Satu Korhonen | © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2013   Kaakkois-Aasiassa sijaitsevassa Vietnamissa on noin 90 miljoonaa asukasta. Maa muistetaan edelleen parhaiten vuosien 1964–1975 traagisesta sodasta. Nyt Vietnamista on  kui...

Avainsanat: Da Nang, Halong Bay, Hanoi, Ho Chi Minh City, Hue, Vietnam
Lue lisää »