Rooma – ikuinen kaupunki ikäihmisen jaloin

Teksti ja kuvat: ©Raakel Lignel

Rooma, Città Eterna, ikuinen kaupunki on aarre-aitta. Arkkitehtuuri, roomalainen elämänmeno, historian hengästyttävät kerrostumat niin lukemattomissa museoissa, kirkoissa, palatseissa ja patsaissa kuin jokaisessa korttelissakin imaisevat omakseen ja kuiskivat vanhoja salojaan. Historian konkreettinen ja tuntuva läsnäolo sai valitsemaan juuri Rooman kohteeksi miettiessäni, minne haluaisin yli 80-vuotiaan ja Italiaa rakastavan äitini sekä kuusikymppisiään juhlivan siskoni kanssa matkustaa. Äidille Rooma oli myös vielä näkemättä. Ja onhan Rooma viimeistään kasikymppisenä koettava!

Tyttöjen reissu Roomassa
Tyttöjen reissu Roomassa. Kuva Raakel Lignell.

Hotellimme Sistinan sijainti oli loistava, Via Sistinalla, Piazza Barberinin kupeessa. Kaikki välttämättömät nähtävyydet olivat lähellä. Hotellin sisustus henki perinteistä, romanttista roomalaista tyyliä, juuri äitini mieleen. Mainitsen hotellista erikseen kahdesta syystä: kolmen hengen huone oli varsin tilava ja sängyt erinomaiset, sellaista ei ole aina saatavilla. Ja mikä parasta, hotellilla on kattoterassi. Saimme nauttia hivelevästä aamuauringon lämmöstä ennen kaupungille lähtöjä, nautimme upeista auringonlaskuista pro seccojen kera, söimme parina iltana aukion noutopizzapaikasta haettuja pizzapaloja tähtitaivaan alla. Kattoterassi toi nautinnollisen lisän kaupunkilomaan.

Kattoterassi Roomassa
Kattoterassi toi lisäulottuvuuden kaupunkilomalle. Kuva: Raakel Lignell.
Kukat Roomalaisella kattoterassilla
Kukat kattoterassilla. Kuva: Raakel Lignell.

Äitini nivelrikkojen vuoksi oli varsinaiset välimatkat pyrittävä kulkemaan muutoin kuin kävellen, vaikka Rooman voi muuten hyvin tutkia jalkaisin. Ostimme hotellin respasta hop-on, hop-off-bussiin peräti kolmen päivän liput, lisäpäivät ensimmäisen vuorokauden jälkeen maksoivat vain muutaman euron. Lippuja voi ostaa ennakkoon netistä tai suoraan bussista. Piazza Barberinilla pysähtyi useammankin yrityksen vastaavat sightseeing-bussit ja saikin olla vähän tarkkana noustakseen oikeanlaiseen bussiin. Bussin yläkerroksessa sai nauttia lempeästä ja virkistävästä ilmanvirrasta muutoin helteisessä kaupungissa ja olihan vinkkeli kaupunkiin sekä nähtävyyksiinkin mukava hieman korkeammalta katsottuna.

Ensimmäisenä iltapäivänä, aikaisen lennon vähän uuvuttamina kiersimme bussilla koko reitin nousematta kertaakaan pois. Kierros kesti parisen tuntia, ruuhkassa seisoskelukaan ei harmittanut, oli niin paljon katseltavaa. Näin saa mukavan kokonaiskuvan kaupungista, näkee jo useamman legendaarisen maamerkin, kuten Colosseumin, Circo Massimon sekä Piazza Venezian.  Täyskierroksen jälkeen oli kiva suunnitella millaisia pysähdyksiä seuraavina päivinä tekisimme. Välinkulku nähtävyyksille oli näin varsin kätevää, tosin kävelyltä ei näinkään säästyneet äidin jalat.

Espanjalaiset portaat kuuluvat jokaiseen Rooman reissuun. Niin myös 30 miljoonan muun vuosittaisen turistin mielestä. Niinpä portailla ei enää istuskella ja nuoleskella jäätelöitä. Sakon uhalla hätistetään ylös. Äitini iän ja polvien kunnon huomioiden koimme portaat ylhäältä alas askellettuina. Eli Via Sistinaa pitkin Piazza di Spagnalle, jolta avautuu alas upea porrasnäkymä. Sitten hissunkissun askelma kerrallaan alas.

Porras kerrallaan. Kuva Raakel Lignell.
Ajan patinaa äidin kädessä ja Espanjalaistenportaiden kaiteessa. Kuva Raakel Lignell.

Alueen kadut pullistelevat niin turisteja kuin koululaisiakin. Janon yllättäessä ei kannata säikähtää liiaksi kuppiloiden olutpullon hintaa, alkoholia harvoin tarjoillaan ilman pikkupurtavaa. Vähintäänkin tarjoillaan kulholliset oliiveja sekä chipsejä, usein myös tramezzineja, pieniä kolmioleipiä eri täytteillä. Cokiksen tilaajana jäin vaille moisia hemmotteluja, vaikka juoman hinta oli sama.

Virvokkeet Roomassa.
Virvokkeilla. Kuva Raakel Lignell.

Fontana di Trevi sijaitsee kivenheiton päässä, jonne kävelimme tiivistyvien turistivirtojen seassa. Suihkulähde on Rooman suurin, se on myös vettä tuovan vanhan vesijohdon, Aqua Virgon päätepiste sekä ainut antiikkinen vesijohto, jossa on tauotta virrannut vesi sen avauspäivistä 1762 lähtien. Suihkulähteen mahtipontiset patsaat esittävät Neptunusta merihevosten vetämissä ja merenjumalien ohjaamissa simpukkavaunuissa runsauden ja terveyden jumalatarten valvoessa sivuilla. Perinteisesti turistit heittävät olkansa yli kolikoita toivoen paluuta Roomaan. Suihkulähde on vaikuttava, vaikka tiukkaan pakkautunut turistimassa ympäröivine kaupustelijoineen saattaa hermostuttaa ja laimentaa fellinimäistä elämystä. Kahlaamaan ei altaaseen kannata ”anitaekberginä” mennä, tujakat sakot ovat taatut.

Rooma Fontana di Trevi
Fontana di Trevi. Kuva Raakel Lignell.

Köpötellessä Fontana di Treviltä kohti Piazza Barberinia alkoi lounasnälkä kurnimaan ja ajattelin, että nyt mahdollisimman kauas turistirysästä, jotta saisi rahalle jotakin vastiketta. Sattuman kauppaa huomasimme kuitenkin Piazza Polin kupeessa lounaspaikan Le Grondici, joka lupaili runsasta antipasto-buffetpöytää ja lämmintä ruokaa kohtuuhintaan. Paikka ei näyttänyt mitenkään houkuttelevalta. Emmin. Mutta äitini jalat ja selkä tekivät päätöksen, että istumaan on päästävä ja heti. Meidät ohjattiin alakerran ravintolasaliin, joka oli täpötäynnä paikallisia. Siinä kohtaa tiesin tulleeni loistopaikkaan. Ja moista antipastojen, marinoitujen kauden kasvisten ja salaattien runsautta ja herkullisuutta en ennen ole kokenut. Lämpimät ruoat jäivät testaamatta, mutta vatsa kiitti runsaasta kasvistarjonnasta. Italiassa tulee niin paljon syötyä herkullista pastaa ja pizzaa.

Rooma Antipasto-taivas
Antipasto-taivas. Kuva Raakel Lignell.

Ikiaikainen amfiteatteri Colosseum on Rooman turismin keulakuva. Rooman vaiheikas ja verinen historia tuntuu tiivistyvän Colosseumin kaarten sisäpuolella. Amfiteatteri vihittiin käyttöön vuonna 80, sen jälkeen ”sirkushuveja” on tarjoiltu eri muodoissa: eläintaisteluja, metsästystä, teloituksia kuin myös kuuluisia gladiaattori-taisteluja. Siellä on järjestetty jopa meritaisteluja, areena pystyttiin tarvittaessa täyttämään vedellä. Vuosisatojen saatossa se on toiminut hautausmaana, työpajoina, jopa asuntoina.

Pääsyliput kannattaa ostaa etukäteen netistä, näin välttyy jonotukselta. Sama lippu oikeuttaa myös viereiselle Forum Romanumin raunioalueelle, jossa historian aistii ehkä vielä voimakkaammin. Aikaa ja juomavettä kannatta varata reilusti ja muut kantamukset jättää hotellille. Eikä kovin jalkavaivainen pääse kulkemaan epätasaisissa ja jyrkissä portaissa. Mutta vaikka ihailisi Colosseumia vain ulkoakin käsin, on tunnelma ja näky mykistävä.

Rooma Colosseumin lumoissa
Colosseumin lumoissa. Kuva Raakel Lignell.

Mikrovaltio, Vatikaani on koettava, edes kerran. Vatikaanilla on oma armeija, Sveitsiläiskaarti, oma pankki, oma postitoimisto, oma sanomalehti ja koko katolisen maailman oma isä, Paavi. Pukeutumiskoodi kannattaa muistaa: olkapäät ja polvet peitettyinä, ei päähineitä eikä huiveja päässä. Nämä säännöt pätevät koko Vatikaanin alueella, ei ainoastaan Pietarinkirkossa. Turvatarkastusten läpi kuljetaan niin museoon kuin kirkkoonkin.

Vatikaanin museoiden aarteet hengästyttävät ja siellä voisi viipyä loputtomiin, mutta mikäli mielii päästä sen kuuluisimpaan sopukkaan, Sikstuksen kappeliin, kannattaa varautua mukavilla kengillä ja pitkällä pinnalla. Jonot ovat valtavat.

Tulimme museon eteen taksilla, koska tiesin pitkän päivän olevan edessä Olin ostanut liput tarkkoine kellonaikoineen ennakkoon. Moisten lippujen turvin pääsimme todella sujuvasti jonojen ohi itse museoon. Muuten joutuisi jonottamaan koko korttelin mittaisessa jonossa tunti tolkulla. Käytännön vinkkinä mainitsen, että museon ylätasanteen terassilla on patsas, jonka juurella on hurmaava vesipiste, josta voi vapaasti täyttää juomapullonsa.

Rooma Vatikaanimuseon sisäänkäynti
Vatikaanimuseon sisäänkäynti. Kuva Raakel Lignell.
Rooma Vesipiste Vatikaanimuseossa
Vesipiste Vatikaanimuseossa. Kuva Raakel Lignell.

Matka museon sisääntulosta kappeliin on labyrinttimäinen, on portaita ylös ja alas ja toinen toistaan upeampia saleja, joita ei ole mahdollisuus jäädä ihastelemaan, ihmismassa etenee määrätietoisesti eteenpäin ja mukana on kuljettava.

Vatikaanimuseo Oikaisu yhden salin ohi
Oikaisu yhden salin ohi. Kuva Raakel Lignell.

Äitini voimat joutuivat koetukselle, mutta sinnittely palkittiin: pääsimme ihailemaan Michelangelon neljä vuotta kestänyttä pääosin selältään maalattua suururakkaa: kattomaalausta, joka esittää luomiskertomusta. Tunnetuimmat freskot ovat Aatamin luominen sekä Viimeinen tuomio.   Sikstuksen kappeli on paavin yksityinen kappeli ja siellä valitaan myös uudet paavit. Valokuvaaminen on kielletty. Vartijat kehoittivat toistuvasti myös hiljaisuuteen.

Pietarinkirkon aukio puoliympyrä-pylväikköineen ja apostolipatsaineen on vaikuttava näky, erityisesti auringon laskiessa. Aukiota kiemurtelevat aidatut jonot vetävät ilahduttavan hyvin ja turvatarkastuksen jälkeen tungos sulaa avaraan ja mykistävän kauniiseen ja hiljaiseen Pietarinkirkkoon. Kupolit, freskot, lasimaalaukset, veistokset ja patsaat ihastuttavat, suitsukkeet tuoksuvat ja messun poikakuoron kirkkaat äänet kajahtelevat kirkossa. Katolisen maailman suurimmasta kirkosta löytyy 11 kappelia ja 45 alttaria. Kirkko pullistelee merkittävien taiteilijoiden töistä, esim. Michelangelo ja Bernini ovat edustettuina. Iso osa ihmiskunnan katolista historiaa kilpistyy täällä, hyvässä ja pahassa.

Rooma Pietarinkirkko auringonlaskun aikaan
Pietarinkirkko auringonlaskun aikaan. Kuva Raakel Lignell.
Rooma Pietarinkirkon pylväikkö apostoleineen
Pietarinkirkon pylväikkö apostoleineen. Kuva Raakel Lignell.
Rooma Pietarinkirkon ihmeitä
Pietarinkirkon ihmeitä. Kuva Raakel Lignell.
Rooma Pietarinkirkon yksi kupoli
Pietarinkirkon yksi kupoli. Kuva Raakel Lignell.
Rooma Sveitsiläiskaarti vartioi, Michelangelon suunnittelemissa asuissa
Sveitsiläiskaarti vartioi, Michelangelon suunnittelemissa asuissa. Kuva Raakel Lignell.

Vaikka Rooman museotarjonta pyörryttää runsaudellaan, on ainakin yhtä olennaista Rooman korttelit ja varsinkin aukiot. Piazza Navona lie kuuluisin, sitä kehystää barokkityyliset palatsit ja kolme tunnettua suihkulähdettä, joista suurin on  Berninin kädenjälkeä. Aukiota kiertävät kutsuvat terassiravintolat, jotka osaavat hinnoitella tarjontansa. Mutta mikäpä olisi ihanampaa kuin istahtaa aurinkovarjon alle helteisenä hetkenä, tilata maailman parasta jäätelöä, gelatoa ja saada viilentävää sumua aurinkovarjoihin kiinnitetystä laitteistosta. Kelpaa istuskella ja katsella aukiolla liikuskelevia ihmisiä, vaikka suuri osa taitaakin olla turisteja.

Rooma Piazza Navona
Piazza Navona. Kuva Raakel Lignell.

Campo di Fiori lukeutuu myös Rooman tarjoamiin elämyksiin. Nimensä mukaisesti se pursuaa kukkaloistoa, mutta varsinkin kasviksia ja hedelmiä, tryffelivalmisteita, liköörejä, mausteita, juustoja ja ilmakuivattuja kinkkuja. Myös kasmirvillatuotteita sekä keittiötarvikkeita sekä oliiviöljyjä. Kaikki sulassa sovussa. Ja tämänkin aukion ympäröi terassit ja turhankin innokkaat sisäänheittäjät. Tuliaisreppu täyttyi tällä torilla nopeasti.

Rooma Campo di Fiorin kukkia
Campo di Fiorin kukkia. Kuva Raakel Lignell.
Rooma Campo di Fiorin kasvikset
Campo di Fiorin kasvikset. Kuva Raakel Lignell.

Kun aika ja voimavarat ovat rajalliset, jouduin luopumaan toiveestani ehtiä myös markkinoille Trastevereen, joka on itselleni ehkä mieluisin ja sympaattisin alue Roomassa. Se on vanha työväenluokan kortteli, joka nykyään pursuaa ruokapaikkoja, putiikkeja, kahviloita, tunnelma on välitön ja kauniin boheemi. Hintataso on siellä myös huomattavasti kukkaroystävällisempi. Pienestä nähtävyyskiireestä huolimatta yhdeksi illaksi menimme sentään nauttimaan Trasteveren kujista, kutsuvista baareista ja bistroista. Vinkkinä matkaajille, että useassa baarissa on alkuillasta ihana käytäntö: ostat aperatiivin ja hintaan kuuluu usein baaritiskille katettu buffet antipastoja, joskus tarjonta on todella runsas ja illallista ei moisen jälkeen tarvitsekaan. Tai voi siirtyä vielä toiseen ja kolmanteenkin paikkaan ja maistella heidän antimiaan. Me päädyimme kuitenkin syömään kaiken taiteen sääntöjen ja pitkän kaavan mukaan. Ja tosiaankin, Trasteveren hintataso oli aivan muuta kuin Tiber-joen toisella puolella. Mainittakoon vielä hurmaava kultauksin ja mosaiikein koristeltu Santa Maria di Trasteveren kirkko sekä sitä ympäröivä aukio ja pikkukujien rihmasto. Siellä tunnet olevasi oikean roomalaisen elämän keskellä.

Rooma Trastevere
Trastevere. Kuva Raakel Lignell.
Rooma S. MAria in Trastevere
S. MAria in Trastevere. Kuva Raakel Lignell.
Rooma Trasteveren herkuttelijat
Trasteveren herkuttelijat. Kuva Raakel Lignell.

Rooma hurmasi jälleen. Se upposi myös äitini sydämeen. Hän lähtisi kuulemma koska tahansa takaisin. Nähtävä ja koettava ei Roomasta ikinä lopu. Eikä herkut. Viidessä päivässä ehtii vain pintaraapaisun. Paluuta Roomaan toivoen,

Matkaterveisin,
Raakel

Rooma Colosseumin ikuisuus
Colosseumin ikuisuus. Kuva Raakel Lignell.

 

”Niin kauan kuin Colosseum pysyy, pysyy Rooma;

Kun Colosseum kaatuu, kaatuu Rooma;

Kun Rooma kaatuu, kaatuu maailma.”

 Beda Venerabilis


Edellinen kirjoitus
Seuraava kirjoitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Campo di Fiori Colosseum Espanjalaiset portaat Fontana di Trevi Italia Piazza Barberini Piazza Navona Pietarinkirkko Rooma Trastevere Vatikaani

Arkisto

Raakel Lignell

Raakel Lignell on suurperheen äiti, isoäiti, muusikko, tv-toimittaja, tietokirjailija, kolumnisti. ”Kulttuuri on ytimeni, perhe rakkauteni, ruoka ja matkustelu harrastukseni. Ahmin kirjoja ja viihdyn auton ratissa”, hän kuvailee itseään. Profiilikuva: Jouni Harala

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Hiljainen Rooma ja lumoava Amalfi

Teksti: Jaana Rinne | © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2013   Etelä-italialaista temperamenttia tihkuva Rooma kerää joka vuosi ennätykselliset määrät matkailijoita. Heitettyään kerran lantin Trevin suihkulähteeseen moni palaa Fe...

Avainsanat: Amalfi, Capri, Italia, Positano, Rooma
Lue lisää »
Raakel Lignell

Berliini on runsauden sarvi

Teksti ja kuvat: © Raakel Lignell Berliini on runsaudensarvi, kaupunki on mittasuhteiltaan niin valtava, että sen pystyy ottamaan haltuun mosaiikin palanen kerrallaan. Erilaiset kulttuurit, ruoka, hengästyttävä kulttuuritarjonta ja moninaiset tavat elä...

Avainsanat: Berliini, Berliinin filharmonikot, Charlottenburgin linna, Kreuzberg, Kudam, Kurfürstendam, Potzdamerplatz
Lue lisää »
Kaleva Travel

Eloisa ja elämänmyönteinen Sydney

Teksti: Maisa Lappi | © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2009   Mitä tulee mieleen sanasta Sydney? Upeat uudenvuoden ilotulitukset sataman ”henkarisillalta”? Lohkottua appelsiinia muistuttava Oopperatalo? Bondi Beachin upea ranta? Rent...

Avainsanat: Australia, Bondi Beach, Sydney
Lue lisää »