Salzburgin romanttinen Joulu

© Traveller 3/2013 Teksti: Jaana Rinne

 

Salzburg houkuttelee vuoden kaikkina aikoina, mutta kirkkaimmillaan alppimaiseman barokkijalokivi hohtaa adventtina. Kun joulukalenterin ensimmäinen luukku avataan, romantiikka valtaa Salzburgin: lumihiutaleet tanssivat ilmassa, koirat villiintyvät valkoisesta nuoskasta ja lapset rakentavat lumiukkoja vuosisataisille aukioille.

Salzburg ja talvimaisema
Salzburgin talvimaisema luo jouluisen tunnelman. kuva: Shutterstock

 

Hehkuviinin tuoksun leijaillessa Unescon Maailmanperintöluetteloon vuonna 1996 listatun Vanhankaupungin himmeästi valaistuilla kapeilla kujilla paikallinen joulutunnelma tiivistyy kahteen sanaan: inhimillisyyteen ja yhteisöllisyyteen. Euroopan laajimpiin kuuluvalla kävelykatualueella ihminen on katujen valtias. Ja vaikka ihmisiä, sekä paikallisia että turisteja, on liikkeellä paljon, yhteisö osaa ottaa jäsenensä huomioon.

Kävelykaduilla kannattaa katsella Salzburgin barokkiarkkitehtuuria ja keskittyä joulun aistimiseen. Salzburgilainen joulu syntyy Alppimaan vuosisataisista perinteistä. Kaupunginhallitus pitää huolta, etteivät amerikkalaiset joululaulut soi kaupungilla. Punanuttuisia Coca-Cola -pukkeja on turha etsiä, eivätkä tontut kurkistele ikkunoista sisään. Tuttujen jenkkihahmojen sijaan joulumenoja valvovat paikalliset pakanalliset henget. Nämä Krampus- ja Perchen- hahmot näyttävät pelottavilta, mutta riiviöiden sydän on kultaa. Se, joka onnistuu koskettamaan karvaisia otuksia, saa vastalahjaksi aimo annoksen hyvää onnea.

Krampuksen ja Perchenin lisäksi muutkin salzburgilaiset ovat kohteliaita. Kaupunkilaisten vieraanvaraisuudesta pääsevät nauttimaan kaikki kaupungissa vierailevat. Hyviä tapoja noudattamalla turisti takaa itselleen miellyttävän palvelun. Kohteliaisuus on paikallisilla niin verissä, että vuonna 1805 Wienin kongressin aikaan Salzburgin kaupunginisien väitettiin tavoittelevan vieraiden yltäkylläisellä kestitsemisellä ja hurmaamisella itselleen poliittista etua.

Christkindlmarketin tuoksuja ja makuja

Salzburgin joulu ei ole syntynyt hetkessä, vaan hartaasti paikallishenkeä vaalimalla. Romanttiset joulutorit ovat ilahduttaneet kaupunkilaisia 1400-luvulta asti.

Suurin ja kaunein tori on Residenzplatz prinssiarkkipiispojen palatseineen ja suihkukaivoineen yhdistettynä Neue Residenzin 35 kellon Glockenspiel -torniin. Aukiot muodostavat yhdessä ainutlaatuisen joulun näyttämön. Domplats katedraaleineen ja Kapitelplatz viimeistelevät kokonaisuuden. Euroopan Joulutorien tutkimus vuonna 2007 nosti juuri tämän torin yhdeksi saksankielisen alueen kauneimmista joulutoreista. Christkindlmarktin avautuminen kruunaa adventin.

Salzburg-joulutori
Salzburg aukiot muodostavat yhdessä ainutlaatuisen joulun näyttämön. kuva: Pixabay

 

Idyllinen joulu vaatii paljon työtä. Sen rakentamiseen kuluu satoja työtunteja, 300 metriä lautaa, 7000 metriä kaapelia ja 50000 led-valoa.

Käsityöläiset ovat varustautuneet jokavuotiseen bisneshuipentumaan paksuin pipoin ja villanutuin. Kun perinteisten kojujen valonauhat on viritetty, sesonki voi pyörähtää käyntiin. Kojuista löytyy persoonallisia koruja, huopatöppösiä, keramiikkaa ja erilaisia joulun rakennustarpeita. Kynttiläkoristeet ja tuoksukimput ovat tunnelmanluonnissa tärkeässä roolissa. Appelsiinin, kardemumman ja vaniljan aromeihin sekoittuu tunnistamaton ainesosa. Voisiko tuo määrittelemätön olla aito ja jäljittelemätön joulu?

Yksi on varmaa. Christkindl eli Jeesuslapsi on keskieurooppalaisen joulun itseoikeutettu tähti. Vanhemmat opettavat lapsille, ettei Christkindliä voi nähdä, mutta lapset etsivät kotoaan Christkindlin siivistä irronneita höyheniä. Joulutoreilla Jeesus-lapsen iso kuva heijastetaan kirkon seinään ja kojuissa myydään toinen toistaan viehättävämpiä enkelihahmoja.

Joulutorilla aika pysähtyy tai kääntyy taaksepäin. Adventtina aikuisella on lupa maistaa vaaleanpunaista hattaraa ja lapset saavat isän mukista kulauksen appelsiinipunssia. Lapsuudesta tutut värit ja tuoksut ovat universaaleja, ja joulun tarusto koskettaa turisteja rotuun ja uskontoon katsomatta. Hengitys huurruttaa punssista ja paahdetuista manteleista lämpimän ilman, ja kuumat kastanjat, paistetut omenat ja valtavat joulurinkelit katoavat nälkäisiin vatsoihin.

Linnoituksen näköaloja ja luostarin munkkien joululimppua

Ranskalainen kulttuuritutkija, Roland Barthes, on huomioinut, että maalauksellisista maisemista kirjoittaessaan matkakirjailijat tarkoittavat yleensä mäkisiä maisemia. Jos korkeuserot ovat pittoreskeja, Salzburgia ympäröivät vuoret kuuluvat maailman maalauksellisimpiin seutuihin.

Kaupunkia ympäröivät lumiset huiput tuovat toki oman lisänsä myös joulun kokemiseen. Mönchsbergin vuorella sijaitsevan Hohensalzburgin linnoitus on joulunakin kaupungin kivinen kruunu. Arkkipiispojen linna on turistin pakollinen vierailukohde. Linnoituksen pihamaalle on noussut viehättävä pieni joulutori, jolla voi punssin siemailun lomassa opiskella tämän tärkeän paikan historiaa.

Euroopan suurimpiin ja parhaiten säilyneisiin linnoituksiin kuuluneen Hohensalzburgin rakentaminen aloitettiin vuonna 1077 arkkipiispa Gebhardin aikana, mutta linnoitusta laajennettiin 1600-luvulle asti. Jälkigoottilaisen muodon linna sai arkkipiispa Leonard von Keutschachin aikana. Hohensalzburg on paljon enemmän kuin kaupungin puolustusrakennelma. Esimerkiksi arkkipiispa Dietrich von Raitenauta pidettiin linnoituksessa vankina hänen kuolemaansa asti vuonna 1617.

Mönchsbergin vuorella sijaitsevan Hohensalzburgin linnoitus on joulunakin kaupungin kivinen kruunu. kuva: Pixabay

 

Viimeistään täällä kovimmastakin kyynikosta kuoriutuu romantikko. Kävely avaa upean perspektiivin lukemattomiin kattoihin ja kirkontorneihin, joissa kellot julistavat joulunaikaa.

Vuorella on myös Modernin Taiteen Museo ja Nonnbergin nunnaluostari. Mülllnin kylän Augustiner Bräusstübl -panimo kerää huomaansa oluenystävät.

Kaupungille palatessa rauhallista tunnelmaa voi jatkaa St. Peterin luostarin hautausmaalla. Koristeelliset rautaristit vartioivat vainajien rauhaa, ja lumen poveen on piilotettu kimppu rakkaudenpunaisia ruusuja.

St. Peterin luostarin varjoissa munkit leipovat yhä päivittäisen leipänsä. Luostarin joululimppu on pyhä tuliainen, joka säilyy maukkaana ainakin kaksi viikkoa.

Rakkaudesta musiikkiin

Joulukuuset hankitaan Mozartplatzilta. Munkkivuoren ja Salzach -joen väliin jäävän aukion luistinradalla voi kokeilla, onko vanha taito yhä hallussa vai pitääkö paeta Demel -kahvilaan juomaan kaakaota. Jälkimmäinen kuuluu toki Salzburgin jouluisiin gourmet -elämyksiin.

Harva kaupunki on vanhassa kulttuuriperinnössä yhtä kiinni kuin Salzburg. Vahvimmin kaupungissa on esillä klassinen musiikki. Se soi kaikkialla, kamarikonserteista Vanhankaupungin viehättävien kujien pasaatikäytäville, jotka linkittävät barokkikirkkojen koristamat aukiot toisiinsa.

Salzburg ja Mozart
Mozartplatzilla sijaitsee Mozartin patsas. kuva: Shutterstock

Jouluna Pähkinänsärkijä ja Mozartin Taikahuilu täyttävät Marionettiteatterin, ja adventtilaulajat ja jumalanpalvelukset kokoavat musiikinrakastajat rauhallisempaan mietiskelyyn ja joulun merkityksen pohdintaan.

Joulun historiaa pääsee myös jäljittämään Joseph Moorin sanoittaman Jouluyön sävelin. Musiikki soi myös joulutorilla, mihin kaupunkilaiset kerääntyvät vaihtamaan kuulumisia päivän töiden jälkeen. Puhe on taukoamatonta, mutta kun musiikki alkaa kaikki hiljenevät. Adventtilaulajien laulua kunnioittavat joulutorin sammuvat valot.

Mozartin ja Haydnin säveliä kolme kertaa päivässä soittavat Glockenspielin kellot viestivät nekin Salzburgin musiikinrakkaudesta. Salzburgilaisuus ei ole kuitenkaan silkkaa riemua ja musiikin ylistystä. Mutkattomalta näyttävän Mozart -manian, katolisuuden ja kotiseutuylpeyden takana lymyää monimutkainen kudos historiallisia konflikteja ja epävarmuutta. Nämä tunteet nousevat yhä ajoittain pinnalle. Esimerkiksi vasta vuonna 1816 Itävaltaan liitetyn Salzburgin yhteiset intressit natsien kanssa ovat ilmestyneet viimeisinä vuosikymmeninä julkiseen keskusteluun.

Hienoja hattuja ja erikoisia herkkuja

Kaupungin uudemmalle puolelle johtava Staatsbrucke on täynnä rakkauslukkoja. Mirabellin puutarhan joulutori houkuttelee paikalle shoppailijoita. Seimien rakennustarpeet, joulukoristeet, lelut ja käsinkudotut villasukat katoavat vieraiden mukaan. Linzergassella kannattaa käydä kääntymässä tai oleskella pidempään, sillä katu tarjoaa paljon mielenkiintoista koettavaa.

Altstadtin Getriebestrasse pasaateineen on se paikka, missä joululahjat ovat persoonallisia ja varmasti sellaisia, joita ei ole valmistettu Kiinassa.

Salzburg on mainio juhlavaatteiden ostoskohde. Joulun juhlamuoti näkyy Salzburgin näyteikkunoissa perinnevaatteiden upeina muunnelmina. Moser Tracht Und Moden dirndl- mekot, ponchot ja shaalit on tehty parhaista villa- ja samettikankaista. Klassiset mallit kestävät hyvin aikaa. Pur Purin Mary Frances -laukut ja asusteet ovat jo ihastuttaneet Oprah Winfreyn, Kate Hudsonin ja Jennifer Anistonin. Onko nyt sinun vuorosi?

On vaikea keksiä, mikä olisi hattua hauskempi tuliainen tai oman vaatekaapin komistus. Collins Huten borsalinot, stetsonit ja lippalakit ihastuttavat klassisuudellaan ja pukevat suomalaisenkin valmiiksi talven tuiskuihin. Schmuckmanufakturer, kulta- ja hopeaseppä Hartwig Thurnerin, erikoisuuksia ovat salzburgilaiset sydämet, joissa kirmailevat hirvet.

Itävalta-Salzkammergut-lyhty
Viimeistään täällä kovimmastakin kyynikosta kuoriutuu romantikko. Kävely avaa upean perspektiivin lukemattomiin kattoihin ja kirkontorneihin, joissa kellot julistavat joulunaikaa. kuva: Shutterstock

 

Kaupungissa vierailevan kannattaa jättää matkalaukkuun tilaa herkuille. Mainioita lahjaideoita löytää Schuhbec im Rathausista, missä myydään inkivääri-appelsiinisokerin ja vihreän kardemumman kaltaisia erikoisuuksia tyylikkäissä maustepurkeissa. Viini ja suklaa ovat oma lukunsa Grüner Veltlinerista Mirabellin ”virallisiin” kultaisiin ja Norbert Fürstin käsin valmistettuihin, hopeisiin Mozart-kuuliin.

Se, jolla on rohkeutta isompien tavaroiden rahtaamiseen, viihtyy Wohnkultur Salzburgin klassisten Art Deco- ja pankkiirivalaisimien äärellä. Vanhoista tavaroista ja vintage -esineistä kiinnostuneet innostuvat Salzburgissa. Antiikkitavaroita barokista  jugendtyylisiin myyvässä Nostalgiassa on lasia, posliinia ja erikoisuuksia niille, jotka uskovat jokaisen tavaran kertovan omistajalle omaa tarinaansa.


Seuraava kirjoitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Itävalta Joulu Salzburg

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Langenlois – valkoviinin sydänmailla

Traveller 1/2015, Teksti Kai Paroma Vajaa sata kilometriä Wienistä luoteeseen, Kremsin kaupungin liepeiltä, Tonavan molemmin puolin löytyy yksi Itävallan suurimmista viinintuotantoalueista. Kamptalin Langenloisin taas valitsimme siitä syystä, että t...

Avainsanat: Itävalta, Langenlois, Tonava, Wien
Lue lisää »
Kaleva Travel

Andalusian helmi – Córdoba

Teksti ja kuvat: AR,  2018   Monet tuntevat Córdoban ja sen vanhankaupingin UNESCO:n maailmanperintökohteena mutta kaupungissa on paljon muutakin. Erityisesti keväällä Córdoba tarjoaa parastaan erilaisilla tapahtumilla, sekä miellyttävällä ...

Avainsanat: Andalusia, Cordoba, Espanja, Malaga
Lue lisää »
Kaleva Travel

San Francisco – 49 neliömailia, joita ympäröi todellisuus

Teksti: Terhi Hakulinen - © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2010   Tuskin Yhdysvalloista löytyy toista osavaltiota ja kaupunkia, johon Amerikkalainen Unelma liittyisi tiiviimmin kuin Kaliforniaan ja San Franciscoon. 1930-luvulla maanvilje...

Avainsanat: Hollywood, Kalifornia, San Francisco, USA, Yhdysvallat
Lue lisää »