San Francisco – 49 neliömailia, joita ympäröi todellisuus

Teksti: Terhi Hakulinen – © Traveller – Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2010

 

Tuskin Yhdysvalloista löytyy toista osavaltiota ja kaupunkia, johon Amerikkalainen Unelma liittyisi tiiviimmin kuin Kaliforniaan ja San Franciscoon. 1930-luvulla maanviljelijät vaelsivat joukoittain kuivuuden piinaamasta Keskilännestä Kalifornian appelsiinipuulaaksoihin. Myös Hollywoodin unelmatehtaat ovat painaneet leimansa Kalifornian ilmapiiriin. Viime vuosikymmeninä Silicon Valley on tarjonnut mahdollisuuksia kullan vuolemiseen piilastuista. Monet unelmat ovat myös toteutuneet. Siitä kertoo tilasto, joka osoittaa Kalifornian yksinään tuottavan yli 60 prosenttia Yhdysvaltain kansantuotteesta.

San Francisco Golden Bridge
San Franciscon yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä on Golden Bridge. kuva: Shutterstock

 

Kultarynnäkön iloiset päivät

Kaikkein huimimpia lienevät kuitenkin olleet Kalifornian kultaryntäykseen 1848-49 osallistuneiden unelmat satumaisista rikkauksista ja auvoisesta huomenesta. Aluksi Yhdysvaltain hallitus varjeli valtiosalaisuutena tietoa kullan löytymisestä Kalifornian vuorilta. Kaliforniahan kuului siinä vaiheessa vielä Meksikoon.

Washington ei jäänyt sitä suremaan, vaan tarjoutui ostamaan Kalifornian. Kun Meksiko ei myynyt, niin sotahan siitä syntyi. Ja kuinka sattuikaan: rauhansopimuksen allekirjoitusviikolla Samuel Brannan -niminen toimittajaksi ryhtynyt virkaheitto mormoni ryntäsi kertomaan suurta uutista Portsmount Squarelle, minne US Navyn kapteeni Montgomery oli häthätää ehtinyt pysyttää tähtilipun.

San Francisco - Golden Gate
Kultaryntäys muutti silloin vielä Yerba Buenana tunnetun uinuvan kalastajakylän lähes yön yli kymmenien tuhansien miesten kaupungiksi. kuva: Shutterstock

 

Kultaryntäys muutti silloin vielä Yerba Buenana tunnetun uinuvan kalastajakylän lähes yön yli kymmenien tuhansien miesten kaupungiksi. Yerba Buenasta tuli San Francisco – tukikohta, josta lähdettiin vuorille kullan kaivuuseen ja jonne palatattiin Levi-farmareiden taskut kultahiekkaa pursuten tuhlaamaan kovan työn hedelmiä.

Kullankaivajia tuli maailman kaikilta laidoilta. Vankkureilla läpi mantereen ja laivalasteittain San Franciscon satamaan. Hyvin tavallista oli, että matkustajien lisäksi myös miehistö poistui laivasta, hankki hakun ja vaskoolin ja sitä kautta uuden ammatin kultakentiltä.

Sadat laivat jäivät rappeutumaan San Franciscon satamaan

Niihin muutti peliluolien, kapakoiden ja bordellin pitäjiä. Aluetta ryhdyttiin nimittämään Barbary Coastiksi. Myöhemmin maata ajettiin laivojen päälle ja täyttömaalle nousi Financial District. Kaivuutöitä tehtäessä maasta löytyy edelleen 1800-luvun laivojen osia ja lasteja. Onpa osuttu laatikolliseen 150-vuotiasta shampanjaakin.

Moni mahdollisesti rikastuikin kultalöydöillään, mutta vielä useampi tuhlasi omaisuutensa Barbary Coastin humussa ja sumussa. Legendaaristen madameiden ohella varmoihin voittajiin kuuluivat muonan, kaivuuvälineiden ja työvaatteiden kauppiaat, jotka nostivat jatkuvasti myyntihintojaan kynien monet mainarit puti puhtaiksi. Yksi unelmansa toteuttaneista oli Levi Strauss.

Suuri maanjäristys

San Francisco täyttyi aloitekykyisestä, yritteliäästä väestä, joka ei välittänyt aina turhan tarkasti noudattaa enempää valtion kuin kirkonkaan sääntöjä. Uskoa onnistumiseen koeteltiin kovasti vuonna 1906, jolloin suuri maanjäristys ja sitä seurannut tulipalo tuhosivat lähes koko rakennuskannan.

Vuonna 1906 oli suuri maanjäristys ja sitä seurasi tulipalo, jotka tuhosivat lähes koko rakennuskannan. kuva: Pixabay

 

Pystyyn jäivät paremman väen suosima Fairmont-hotelli Nob Hillillä sekä kullankaivajien ja laivaston Argonaut-hotelli Fisherman’s Wharfilla. San Franciscossa ei kuitenkaan lannistuttu. Tulevaisuuteen luottaen kaupunki rakennettiin alusta uudelle lujille, mutta joustaville perustuksille ja paljon puuta materiaalina käyttäen. Maanjäristysten vuoksi pääosa kaupungin rakennuksista on matalampia kuin muualla Yhdysvalloissa. Poikkeuksena ainoastaan Financial Districtin alue.

San Franciscolaista mentaliteettia ymmärtääkin parhaiten vuosien 1848 ja 1906 tapahtumien kautta. Kohtalon kolhuja ollaan valmiita sietämään, mutta suremaan niitä ei jäädä. Epäonnistumisen jälkeen aloitetaan alusta. Entistä viisaampina ja vahvempina. Välillä tulevaisuutta ennustajiltakin kysellen. Kaikenlaisia käden viivojen selittäjiä löytyy muualtakin kuin China Townista runsain mitoin.

40 kukkulaa

Nykypäivän San Francisco levittäytyy saman nimisen lahden rannoilta yli 40 kukkulalle. Hulppean sijaintinsa vuoksi San Franciscoa pidetään hyvästä syytä Yhdysvaltain kauneimpana kaupunkina. Kysy keneltä hyvänsä san franciscolaiselta ellet usko. ’Jos pääsen taivaaseen’, tuumasi eräskin kaupunkilainen, ’katselen ympärilleni ja totean, ei hassumpaa, mutta ei toki San Francisco’.

San Francisco, USA
San Franciscoa pidetään hyvästä syytä Yhdysvaltain kauneimpana kaupunkina. Kirjavista kortteleistaan San Francisco saa kiittää kaupunkiin maailman kaikilta ääriltä muuttaneita asukkaitaan. kuva: Shutterstock

Tyynenmeren ranta ja ainutlaatuiset maisemat ovat tehneet kaupungista myös elokuvan tekijöiden suosikin. Jyrkät mäet, pittoreskit raitiovaunut ja monen kirjavat korttelit ovat tuttuja kymmenistä ja kymmenistä menestysfilmeistä. San Franciscon sanotaankin muodostuvan joukosta värikkäitä pikkukaupunkeja, joilla on kullakin oma luonteensa, erikoispiirteensä ja ilmapiirinsä.

Kirjavista kortteleistaan San Francisco saa kiittää kaupunkiin maailman kaikilta ääriltä muuttaneita asukkaitaan. Meksikolaisethan täällä olivatkin jo ennen yhdysvaltalaisia, samoin venäläiset turkismetsästäjät. San Francisco oli mantereen itärannikon länsirannikkoon yhdistäneen vankkurireitin päätepiste. Wells Fargon vankkurit ovat meille kaikille tuttuja lännen elokuvista. Kun vankkurireitti myöhemmin korvattiin rautatiellä, sitä rakentamaan maahan tuotiin joukoittain kiinalaisia. San Francisco on myös Yhdysvaltain laivaston tärkein tukikohta Tyynenmeren puolella. Toisen maailmansodan aikana kaupunki täyttyi sotaan lähtevistä merimiehistä. Miehet löivät naiset jälleen väestömäärässä 10-1, kuten kultarynnäkön päivinä. Palatessaan he toivat mukanaan japanilaiset, korealaiset, filippiiniläiset ja vietnamilaiset morsiamensa.

Vastarannankiiskiä ja omien polkujensa kulkijoita

Kaikki kansallisuudet ovat tuoneet omat tapansa, juhlansa, ruokansa ja juomansa San Franciscoon. Sekalaiseen joukkoon ovat liittyneet myös monet muiden vähemmistöjen edustajat: beatnikit, hipit, lesbot, homot ja suuri joukko muita tiukkapipoisuuden vastustajia. Kaupunki on täyttynyt vastarannankiiskistä ja omien polkujensa kulkijoista.

Kirjallisuuden kärkikaarti Mark Twainista ja Robert Louis Stevenssoniin, Jack Londoniin ja John Steinbeckiin viihtyikin hyvin San Franciscossa. Heidän jälkeensä saapuivat Jack Kerouac ja Allen Ginsberg hengailemaan halpojen vuokrien North Beachilla ja halpojen aterioiden China Townissa. Nyttemmin pieni kujan pätkä Grant Streetin ja Corso Christoforo Colombon välillä on nimetty Kerouacin mukaan.

Ginsbergin ja Kerouacin perintöä ryhtyivät ylläpitämään monet San Franciscosta maailman maineeseen nousseet rock-yhtyeet. Kuten Jeffersson Airplane, Grateful Dead, Janis Joplin & Big Brother Holding Company ja Santana sekä Creedence Clearwater Revival. Bändit järjestivät Golden Gaten puistossa ilmaiskonsertteja ja tapahtumia, joihin Ahsbury Heightsin hipit innolla osallistuivat.

Puritaanisuus ei ole Barbary Coastin kulta-ajoista

lähtien milloinkaan ollut suvaitsevaisessa San Franciscossa korkeassa kurssissa. Kieltolaista ei ’lännen kosteimmassa kaupungissa’ juurikaan piitattu ja harva muukaan asia on kiellettyjen listalla. Yksi niistä on auton pesu ja kuivaus vanhoilla kalsareilla.

San Francisco kadut
Kukkuloiden tiet eivät läheskään aina kiertele kukkuloiden rinteitä, vaan siekailemattomaan amerikkalaistyyliin ne on vedetty suoraan mäkeä ylös. kuva: Shutterstock

 

Laulussa kehotetaan koristamaan hiukset kukkasin San Franciscoon saavuttaessa. Myös auton jarrujen on syytä olla huippukunnossa. Kukkuloiden tiet nimittäin eivät läheskään aina kiertele kukkuloiden rinteitä, vaan siekailemattomaan amerikkalaistyyliin ne on vedetty suoraan mäkeä ylös. San Franciscolaiset sanovatkin, että vain hullu yrittää ajaa heidän kaupungissaan.

Kävelijän kaupunki

San Francisco on tiiviisti rakennettu kävelijän kaupunki, etäisyydet eivät ole pitkiä: katujen ja kujien varsilla on paljon nähtävää ja loputon valikoima ravintoloita fine diningista hampurilaisiin. Kaikki etniset keittiöt ovat hyvin edustettuina ja keskenään fuusioituneina. Erityismaininnan ansaitsevat kiinalaiset, vietnamilaiset ja meksikolaiset ravintolat sekä tietysti Tyynenvaltameren herkut.

Aterioiden kyytipojaksi läheisiltä viinialueilta löytyy paljon mielenkiintoista maisteltavaa. Baarien, klubien ja elävän musiikin runsaus pistää miettimään pakottiko hirmumyrsky Katarina New Orleansin muuttamaan San Franciscoon. Joten jos jyrkät mäet vähän painavatkin kävelijän jalkaa, tulevat toisaalta ateriat sulateltua hyvin.

San-Francisco ratikka
Joten jos jyrkät mäet vähän painavatkin kävelijän jalkaa, on otettava ratikka alle. kuva: Shutterstock

 

Tony Bennett laulaa jättäneensä sydämensä San Franciscoon. Itseltäni jäi myös muutama kilo kiitos Nob Hillin huipulta valitun hotellin. Missä sitten pitäisi asua? Nob Hill tarjoaa upeat näköalat ja aristokraattisen ilmapiirin. Kartalla matka on lyhyt joka puolelle. Mitä kartta ei kerro, on se, että mäen kaltevuus 30-40 astetta. Jalka kulkee kepeästi alaspäin, mutta ylös noustessa askel saattaa painaa. Russian Hillillä kaltevuutta on jopa 60 astetta. Nob Hillin puolesta toki puhuu se, että kaksi cable car -linjaa risteää mäen huipulla, joten päivälippu taskussa voi aina ottaa kyydin ylämäkeen.

Toinen taktiikka on valita hotelli alhaalta Fisherman’s Wharfilta, minne joukko hotelleja on kasvanut legendaarisen Argonautin lähitienoille. Pier 39 -huvittelukeskus, Wharf ja rannan seafood -ravintolat ovat käden ulottuvilla. North Beachille ja Ferry Buildingin herkkujen ääreen hurauttaa helposti rantaa pitkin kulkevalla raitiovaunulla. Myös risteilyveneiden lähtölaiturit ovat kävelyetäisyydellä ja retket legendaariselle vankilasaarelle Alcatrazille lähtevät näiltä kulmilta. China Town, ostoskadut, monet ravintolat ja parhaat näköalat ovat sitten ylöspäin tehtävän kävelymatkan päässä.

Kompromissivalinta on hotelli Union Squaren tienoilta tai Finacial Districtin alueelta. Ostoskadut ovat vieressä samoin China Town. Mutta Nob Hill näköaloineen jää ylös ja Fisherman’s Wharf ja Ferry Building alas. Mäkeä on aina johonkin suuntaan. Ylös tai alas. Kuten elämässäkin.Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Hollywood Kalifornia San Francisco USA Yhdysvallat

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Tunnelmia ja makuja Brooklyn -sillan toiselta puolelta

Traveller 2/2015, teksti Johanna Tyynelä   On kiistämättä selvää, että Manhattanilla riittää näkemistä moneen lomamatkaan. Rohkaisen kuitenkin Nykin matkaajia ottamaan reissustaan pari päivää ja mennä katsomaan tätä upeaa kaupunkia ...

Avainsanat: Brooklyn, Brooklyn Bridge, Dumbo, New York, NYC, USA, Williamsburg, Yhdysvallat
Lue lisää »
Kaleva Travel

Icelandairilla Amerikkaan – ja lisämaksuton Islannin pysähdys matkan varrella!

Teksti Päivi Lappi | © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2013   Aina voimassa oleva etu jopa seitsemän vuorokauden lisämaksuttomasta pysähdyksestä Islannissa on loistava mahdollisuus tutustua tähän täysin ainutlaatuiseen kohteeseen e...

Avainsanat: Amerikka, Anchorage, Boston, Dakota, Denver, Halifax, Icelandair, Idaho, Kanada, Minneapolis, Montana, New York, Orlando, Rocky Mountain, Seattle, Toronto, USA, Washington D.C., Wyoming
Lue lisää »
Kaleva Travel

Miami South Beach – melkein liian täydellinen loma

Teksti: Terhi Hakulinen , kuvat: Shutterstock- © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2012   Alussa oli merta aurinkoa ja mangrove-suota. Siihen se olisi voinut jäädäkin, ellei yksi toimelias nainen - Julia Tuttle - olisi houkutellut rautati...

Avainsanat: Florida, Kaupunkiloma, Miami South Beach, Rantaloma, USA, Yhdysvallat
Lue lisää »