Satumainen Sansibar

Teksti: Terhi Hakulinen © Traveller – Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2009

 

Pelkkä sana Sansibar tuo mieleen sadut, Tuhannen ja yhden yön tarinat, sulttaanien palatsit, määrättömät rikkaudet, mystiset lamput, uljaiden merenkulkijoiden retket ja suuret seikkailut. Sansibarin sulttaanille Sheredadzade tarinansa kertoikin. Myös monsuunituulten tuntija Sinbad oli kotoisin korallimeren ympäröimältä Sansibarilta.

 

sansibar beach lounge
Pelkkä sana Sansibar tuo mieleen Tuhannen ja yhden yön tarinat. kuva: shutterstock

 

Tuhannen taalan paikka

Sansibar sijaitsee ikiaikaisen kauppaimperiumin keskiössä, jonka muodostivat Arabian niemimaan sulttaanikunnat yhdessä Itä-Afrikan rantamaiden kanssa. Persian ja Intian kanssa käytiin kauppaa mausteilla, kullalla ja norsunluulla sekä orjilla. Intian valtameren reunamille syntyi oma erityinen kulttuuri ja kieli – suahili.

Koillismonsuuni puhalsi intialaiset ja persialaiset kauppiaat sekä arabimerirosvot yli valtameren Afrikan rannoille. Lounaismonsuunin myötä dhow -veneet palasivat takaisin kotisatamiin.

Kauppareittien keskiössä kukoisti Sansibar. Sen hallitsijat – Omanin sulttaanit – pitivät saarta maan päällisenä paratiisina. Monet heistä asuivatkin pääsääntöisesti Sansibarilla lukuisine vaimoineen ja lapsilaumoineen.

Tummia pilviä

Tummia pilviä paratiisin ylle alkoi kertyä, kun Portugalin kruunun lukuun purjehtinut Vasco da Gama matkallaan Intiaan pysähtyi Sansibarille. Sinbad -merenkulkijan jälkeläiset erehtyivät kertomaan hänelle kauppatuulten salaisuudet.

Jonkun vuoden kuluttua portugalilaiset palasivat ja alistivat saaren tuliaseiden avulla valtaansa. Maustekaupan ohella portugalilaiset ottivat  haltuunsa tuottoisan orjakaupan menettääkseen sen puolestaan merten herroiksi nousseille briteille. Orjakaupan loppu alkoi häämöttää vasta, kun tohtori Livingstone muutamaa vuosisataa myöhemmin saapui Sansibarille ja teki saaresta tukikohtansa orjakaupan vastaisessa sodassa.

Sansibar, Afrikka ja veneet
kuva: shutterstock

 

Brittiläinen Sansibar

Brittien ote Sansibarista tiukkeni 1800-luvulla ja sulttaanit tulivat yhä riippuvaisemmiksi heistä.

Brittien tosiasiallinen hallinto kesti pitkälti toista sataa vuotta, joiden aikana sulttaanien valta oli varsin nimellinen. Matkailijan iloksi noista vuosista on saarella vielä jäänteenä kohtuullisen hyvä englanninkielen taito.

Hyvälle ystävälleen sulttaani Bargashille kuninkaallinen laivasto rakensi lahjaksi Ihmeiden talon (House of Wonders). Länsimaisia ihmeitä talossa olivat mm. sähkö ja hissi. Eksoottisempaa puolta edustivat sisäpihalla vapaana temmeltäneet viidakon eläimet.

Sulttaani Bargash lienee ollut Ahmed Ahneen, sarjakuvien juonittelevan visiirin esikuva, sillä enemmän kuin mitään muuta Bargash halusi sultaaniksi sulttaanin paikalle. Hän laati salajuonia veljeään Madjidia vastaan ja jäi verekseltään kiinni hankkeistaan. Leppoisaan, sansibarilaiseen tapaan veli kuitenkin antoi anteeksi veljelleen ja elämä jatkui miellyttävän huolettomana kuin ennenkin. Kesti vielä vuosia ennen kuin Bargashin toiveet lopulta toteutuivat.

Selous safari & sansibar
kuva: Shutterstock

 

Sansibarilla asuttiin pääsääntöisesti palmunlehvämajoissa, mutta sulttaaniperhe lähipiireinen asutti kivitaloja kaupungin keskustassa. Siitä nimi Stone Town, jota vieläkin käytetään Zansibar Cityn vanhoista kaupungin osista. Kuumimmaksi ajaksi vetäydyttiin plantaaseille maaseudulle pakoon hellettä ja kujille kertyneiden jätteiden löyhkää. Kunnallista jätehuoltoa edusti noihin aikoihin monsuunisade.

Sulttaanin lähipiiri suosi rantahuviloita. Päivisin tuulen vireistä nautittiin rannalle laadituissa, ylellisin kankain katetuissa huvimajoissa – bandoissa. Valkoiselle hietikolle katettiin lyhtyjen valoon herkullisia illallisia ja taustalta kuuluivat Pemban saaren noitarummut.

Madjidin ja Bargashin saksalaistunut sisar Salme muistelikin kotimaataan: ’Sansibarilaisten suurimpia siunauksia on etelämaalainen kyky nauttia elämästä, olla lähes tulkoon aina iloisella mielellä. Ja miksi he eivät olisi onnellisia kirkkaan taivaansa alla? Miten he voisivatkaan olla alakuloisia, kun luonto täyttää heidän tarpeensa ja toiveensa niin runsaskätisesti.’

Palmuja koralliriutalla

Sansibar on periaatteessa koralliriutta, jonka päälle aikojen kuluessa on mangrovekasvillisuuden myötä kertynyt metrinen humuskerros. Sen päällä versoo trooppista metsää mahonkipuineen ja monine palmulajeineen. Sansibarilainen saa perinteisen elantonsa palmuista. Kookospähkinä antaa maitonsa juomaksi ja lihansa syötäväksi. Palmusta saadaan öljyä niin lyhtyyn kuin ruokapataankin.  Palmuviini juhlistaa ilon hetken. Palmun lehvistä laaditaan katot ja punotaan korit, hatut, astiat.

Sansibar hammock beach
kuva: Shutterstock

 

Vanhastaan Sansibarilla ei osteta eikä myydä maata, vaan palmuja. Breezes -hotellin omistaja osti aikoinaan 197 palmua ryhtyessään rakentamaan lomaparatiisiaan. Arvokkaita palmuja ei myöskään sovi suotta kaataa. Breezesissä kerrotaankin ylpeinä, että kaikki 197 ovat edelleen pystyssä.

Mausteita ja matkailijoita

Sansibarilla kasvavat kaikki mausteet pippurista inkivääriin ja kardemummaan ja ennen kaikkea neilikkaan, joka on saaren perinteinen tärkeä vientiartikkeli. Plantaaseilla versovat myös kaakao, kahvi ja kaikki mahdolliset eksoottiset etelän hedelmät. Rantoja reunustavat koralliriutat tarjoavat suojaa moninaiselle värikkäälle merielämälle. Turkoosi vesi kätkeekin pintansa alle toisen henkeäsalpaavan maailmaan, jota snorklaajat ja sukeltajat pulahtavat ihailemaan. Delfiinit leikkivät veneilijöiden kanssa. Kuuluu vain tuulen havinaa palmujen lehvissä, aaltojen rikkoutuminen rantaan ja iloinen nauru.

Sansibar, Afrikka ranta
kuva: Shutterstock

Hohtavan valkoisille korallihiekkarannoille on noussut korkeatasoisia suahilityylisiä hotelleja ja lomakyliä. Ylellisimmät piiloutuvat palmujen siimekseen. Vieraat asuvat omissa palmunlehväkattoisissa villoissaan, jotka on sisustettu suahilityyliin ja varustettu kaikilla mukavuuksilla.

Huolimatta viime vuosien vilkkaasta rakentamisesta matkailu on Sansibarilla vielä varsin uutta ja matkailijamäärät suhteellisen pieniä. Rannoilla riittää tilaa ja palvelu on välittömän iloista. Kellon voi jättää kotiin, Sansibarilla ei minuutteja lasketa. Myös vieras rentoutuu pian ja oppii ensimmäiset suahilin sanansa ’hakuna matata’ – ei huolia.

Stone Town

Monsuunisateiden huuhtoma historiallinen Stone Town rajautuu meren rantaan vanhan dhow-sataman tienoille. Sen kapeilla kujilla aistii vielä tuhannen ja yhden yön tunnelman. Muurien ympäröimät talot saattavat kätkeä sisäpihoilleen tuoksuvia puutarhoja suihkulähteineen ja kultakalalampineen. Komeimmissa taloissa ovet on koristeltu upein kaiverruksin. Ovi onkin usein talon tärkein elementti. Se siirtyy perintönä sukupolvelta toiselle ja koko talo saatetaan rakentaa perintöoven ympärille. Kauppahallissa mausteiden tuoksu kilpailee parhaansa mukaan liha- ja kalatorin hajujen kanssa. Ja kas, tuossa talossahan syntyi maailman kuuluisin sansibarilainen Freddie Mercury.

Selous safari & sansibar meri näkymä
kuva: Shutterstock

Vanhalta arabilinnoitukselta alkava Kenyatta Road on tärkein ostoskatu, mutta pieniä putiikkeja löytyy eri puolelta Stone Towin kortteleita. Mausteiden ohella sansibarilaistuliaisia ovat käsin painetut tekstiilit ja monenlaiset artesaanitavarat. Moni haluaa mukaansa myös leppoisaa, mutta rytmikästä sansibarilaista musiikkia.

Kenyatta Road kohtaa meren Africa Housen – entisen brittiläisen klubin – kohdalla. Se on oiva paikka nauttia sundowner, vaikkapa gintonic ja ihailla auringonlaskua turkoosiin mereen.

Jambo Bwana!

Sansibar toivottaa matkailijat tervetulleiksi, mutta valtaosaltaan islamilaisessa maassa kannattaa muistaa muutama perussääntö:

EI:

  • Kaupungille bikineissä eikä shortseissa.
  • Moskeijoihin ilman päähinettä.
  • Alkoholitarjoilua muslimeille.
  • Norsunluun, korallien ja uhanalaisien lajien keräämiselle ja kuljettamiselle pois saarelta.

KYLLÄ:

  • Runsas pulloveden juonti.
  • Tuoreet hedelmät – itse pullovedellä pestyinä.
  • Suojautuminen keskipäivän auringolta.
  • Malarialta suojautuminen etukäteislääkityksellä.

 

sansibar sunset
kuva: Shutterstock


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Sansibar

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Berliini ja Brandenburg – kaupunki- ja luontomatkailua parhaimmillaan

Teksti: Maisa Lappi - © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2010 Luovuuden ilo ja into suorastaan pursuavat silmille Berliinin Mitten, Prenzlauer Bergin ja uusimman trendialueen kreuzköllnin alueella liikkuessa. Museoiden kirjo on valtava, neues Muse...

Avainsanat: Berliini, Brandenburg, Checkpoint Carlie, Kreuzberg, KreuzKölln, Maybachufer, Mitte, NeuKölln, Postdam, Saksa, Spreewald
Lue lisää »
Kaleva Travel

Vaellus Santiago de Compostelaan

Teksti: Anne Strengell, kuvat: Shutterstock © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2010   Puolison ajatushan se alun perin oli. Puolison, joka on harrastanut Lapin vaelluksia useamman kerran vuodessa jo toistakymmentä vuotta. Hän esitteli min...

Avainsanat: Espanja, Léon, Madrid, Ranska, Santiago de Compostela
Lue lisää »
Kaleva Travel

Hurtigrutenin jujua etsimässä

Teksti ja kuvat: AR 5/2018 Toukokuun aurinko lämmittää mukavasti Helsinki-Vantaan lentokentällä. Suuntana on Norja, ja tarkemmin ottaen Tromssa. Olen kuullut tutuilta Oslossa kevään lämpöaallon iskeneen sinne, ja toivon että lämpöä riittää pohj...

Avainsanat: Hurtigruten, Kirkkoniemi, Nordkapp, Norja, Tromssa
Lue lisää »