Sevilla – appelsiinipuita ja intohimoja

Teksti: Terhi Hakulinen  © Traveller – Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2009

 

Andalusiassa, mahtavan Quadalquivir -virran rannalla puolen miljoonan asukkaan Sevilla hurmaa tulijan välittömästi. Sevillan kauneus ja yltäkylläisyys periytyvät kahdesta lähteestä: maureilta ja Espanjan siirtomaakaupasta. Uuden maailman rikkauksien tulviessa Espanjaan sevillalaiset kuorivat kerman päältä. Espanjan ’Siglo de Oro’ merkitsi Sevillalle sanan mukaisesti kulta-aikaa.

kuva: Pixabay

 

Maurien perintöä on Sevillalle tyypillinen mudejar -arkkitehtuuri, maurien vaikutus on keskeinen flamencossa ja maurit toivat eteläiseen Espanjaan myös sitrushedelmät. Sevillan kaupungissa niitä edustaa 28 000 appelsiinipuuta.

Torre del Oro ja Intioiden arkisto

Torre del Oroa – maurien rakentamaa puolustustornia Kolumbuksen rantakadulla – peittivät aikoinaan kullanväriset kaakelit. Siitä nimi kultainen torni. Suuret purjelaivat lipuivat Atlantilta 90 kilometriä ylävirtaan purkaakseen moninaisen lastinsa Sevillan satamaan. Laivojen lähdöt ja saapumiset sekä niiden lastit rekisteröitiin Torre del Orossa.

Torre del Oro, Sevilla. kuva: Pixabay

Sevillan Intioiden arkistosta löytyvät edelleen huolellisesti talletetut siirtomaa-ajan dokumentit. Lokikirjoja, karttoja, rahtiluetteloita. Monet aarteenetsijät viettävät aikaansa arkistossa etsimässä tarkempia tietoja kadonneista kultalaivoista. Arkistosta löytyy myös ’Amerikan syntymätodistus’ Kolumbuksen kirje, jossa hän kertoo löytäneensä maata Atlantin takaa.

Alcazar

Maurilaishallitsijat rakensivat Alcazarin sekä puolustuslinnaksi että kuninkaalliseksi palatsiksi. Päämääränä oli luoda asuinpaikka, joka olisi kesälläkin viileä paksujen kiviseinien, kaakelikoristeiden ja varjoisten puutarhojen keskellä. Sanottiin, että patiolle tulee tulvia kukkien tuoksua, lintujen laulua ja veden solinaa. Maurilaiset mestarit onnistuivat mainiosti. Alcazar puutarhoineen, monine patioineen ja viileine huoneineen on kuuman iltapäivän virkistävä vierailukohde matkailijalle.

Alcazar puutarhoineen, monine patioineen ja viileine huoneineen on kuuman iltapäivän virkistävä vierailukohde matkailijalle. kuva: Pixabay

 

Maurien jälkeen Alcazarissa viihtyi Kastilian kuningatar Isabella. Siellä hän otti vastaan ja lähetti matkaan Kolumbuksen. Kuningas toisensa perään rakennutti Alcazariin yhä uusia huoneita, patiota, käytäviä, ja jokaiseen huoneeseen ovat maurilaiset  mestarit laatinet runsaasti koristellun katon. Jopa Kaarle V, jäykkä flaamikeisari, intoutui rakennuttamaan lepopaviljongin raukeita iltapäiviä varten vietettyään häitään Alcazarissa Portugalin prinsessan Isabellan kanssa.

Katedraali

Sevillan ensimmäinen katedraali rakennettiin maurilaiseen moskeijaan. Maanjäristys tuhosi sen 1400-luvulla. Silloin sevillalaiset halusivat rakentaa jotain niin ihmeellistä, että koko muu maailma pitäisi heitä hulluina. Santa Marian katedraalin goottilaiset suippokaaret kohosivat ennen näkemättömiin korkeuksiin ja vielä nykyisinkin Santa Maria on maailman kolmanneksi suurin kirkko ja kätkee sisäänsä maailman suurimman alttarin, yltä päältä kullalla silatun. Aatelisten ebenpuiset penkit alttaria vastapäätä peittävät muulta kirkkokansalta näköalan alttarille. Siitä sanonta ’mennä kuulemaan messua’.

Santa Marian katedraalin goottilaiset suippokaaret kohosivat ennen näkemättömiin korkeuksiin. kuva: Pixabay

 

Katedraalissa on myös suuren merenkulkijan Kristoffer Kolumbuksen hauta. Tosin on jossain määrin epäselvää, lepäävätkö haudassa Kolumbuksen malliset jäännökset. Ruumista on kuljeteltu ympäri maailmaa Valladolidista, missä hän kuoli, Sevillaan, sitten meren yli Santo Domingoon, mihin hän itse halusi tulla haudatuksi. Menetettyään Hispaniolan saaren espanjalaiset ottivat Kolumbuksen mukaansa ja hautasivat hänet Kuubaan. Kun Kuubastakin jouduttiin luopumaan, Kolumbus tuotiin takaisin Sevillaan.

Katedraalin vieressä seisoo kellotornina uljas minaaretti, Giralda. Huipulta avautuvat upeat näköalat yli Sevillan. Ylös ei kiivetä vie portaita pitkin, sillä maurit rakensivat tornin sisään rampin, jotta mullah pääsi karauttamaan uljaalla andalusialaisella hevosella ylös kutsumaan uskovia rukouksiin.

Flamenco ja Carmen

Flamenco on Andalusian omaa musiikkia ja tanssia. Sen pohjana on pakanallinen, kelttiläinen kansanmusiikki, jota keskiajan papitkaan eivät saaneet juurittua Andalusiasta. Lisämausteita ovat antaneet pitkät juutalaiset perinteet. Oman osansa toivat maurit sekä vatsatanssin että persialaisen hienostuneen rakkausrunouden muodossa. Kitara kehittyi maurilaisesta luutusta ja tyypilliset olé-huudot wa-allah-huokauksista. Lopulta tulivat mustalaiset ja yhdistivät kaikki ainekset tuliseksi keitokseksi.

Jossain muualla turistinäytökset ovat ehkä latistaneet flamencon, mutta Sevillassa flamenco on voimissaan ja täynnä intohimoa. Sitä opiskellaan vuosia flamenco-kouluissa ja parhaat taitajat esiintyvät klubeissa – Tableoissa.

Kapeat lanteet, kuohuvat helmat, ylpeät katseet, nopeat askelkuviot ja lattiasta tulta iskevät kengänkannat todistavat suuresta taidokkuudesta, mutta loppujen lopuksi flamenco ei kuitenkaan ole tekniikkalaji. Hyvän esityksen jälkeen ei pidä joutua analysoimaan suorituksen hienouksia, vaan olla kananlihalla tunnelmasta ja intohimon voimasta.

Flamenco on Andalusian omaa musiikkia ja tanssia. kuva: Pixabay

 

Flamencon pauloihin joutui aikoinaan myös säveltäjä Georges Bizet, joka sijoitti rakastetun Carmen-oopperansa Sevillaan. Ensimmäisen näytöksen vanhan tupakkatehtaan edustalle.

Tupakkatehtaan tyttö, Carmen, on itseoppinut bailaora – flamencotanssijatar, joka tuo intohimoiset rytmit mukanaan oopperaan.

Nykyisin tuossa tupakkatehtaassa toimii Sevillan yliopisto ja carmenit astelevat sen edustalla läppärit kainalossaan. Intohimo ei kuitenkaan ole Sevillasta kadonnut minnekään. Kitaran kiihkeät rytmit kuuluvat edelleen kaduilla ja puistoissa, katse uppoaa katseeseen ja käsi etsiytyy käteen.

Antauduttuaan espanjalaisille maurit pyysivät saada purkaa kauniin minareettinsa, koska he eivät halunneet jättää sitä uskottomille. Kastilian Ferninand kielsi ottamasta tiiltäkään. Muussa tapauksessa hän uhkasi lyödä hengiltä koko joukon. Ferninand haudattiin katedraaliin. Hautakirjoitus neljällä kielellä: kastiliaksi, latinaksi, arabiaksi ja hepreaksi muistuttaa niistä ajoista jolloin kristityt, arabit ja juutalaiset elivät sovussa keskenään.

Museo de Belles Artes

Jos Sevillan visiittiin sisältyy yksi museo, olkoon se tämä maan parhaiden joukkoon lukeutuva Sevillan espanjalaisen taiteen museo. Jo itse rakennus on näkemisen arvoinen. Vanhan luostarin paratiisimaiset patiot ja rakennukset on restauroitu etenkin sevillalaisten taiteilijoiden parhaiden töiden esittelypaikaksi.

Sevillan suuri poika Murillo juhlii täällä. Ehkä vielä enemmän kuin muut espanjalaiset suuret taiteilijat Murillo on maalannut uskonnollisia aiheita. Hänen töistään puuttuu kuitenkin Velazquesin hovimaalarin jäykkyys, El Grecon mystinen askeettisuus tai Goyan maaniset näyt. Sevillalaisen elämäntaiturin uskonnollisuus ei ole ahdistavaa, vaan se kuuluu osana jokapäiväiseen elämään.

Pyhää perhettä esittävä taulu ripustetaan Sevillassa edelleenkin luontevasti vaikka ravintolan seinälle härkätaistelijoiden ja jalkapallosankareiden rinnalle. Rakastettu Pyhän Neitsyen ja Jeesus-lapsen kuva, lempinimeltään ’La Servilleta’, jonka Murillo aikoinaan maalasi ruokaliinalle, on nähtävillä luostarin kirkossa. Jos kuitenkin Murillo tuntuu liian kiiltokuvamaiselta, Juan de Valdes Lelalin ’La Inmaculada’ on täynnä uskonnollista voimaa ja intohimoa.

Passeo

Kävely on matkailijan suurimpia iloja Sevillassa. Kaupungin kauneimmat ja vanhimmat osat sijaitsevat kävelyetäisyydellä toisistaan. Iltapäivän kuumuutta lieventävät monet puistot, holvikäytävät ja suihkulähteet. Yksi niistä on omistettu merenkulkijoille ja löytöretkeilijöille. Sitä vastapäätä kauniissa pienessä paviljongissa on nykyisin Sevillan turisti-informaatio.

Kävely on matkailijan suurimpia iloja Sevillassa. kuva: Pixabay

Paviljongin rakennutti aikoinaan lemmen pesäkseen Espanjan kevytkenkäinen kuningatar Isabella. Hän oli 16-vuotias, kun hovissa ryhdyttiin kiireesti etsimään hänelle puolisoa, ettei kruunuperillinen ehtisi syntyä ennen häitä. Valinta osui Bourbonin Franciscoon. Hänestä ei ollut suurta iloa Isabellalle, joka kuvaili kuherruskuukauttaan sanoen:’ Mitä voin sanoa miehestä, joka tulee häävuoteeseen yllään enemmän pitsiä kuin minulla’. Kuningattarella oli onneksi paljon palvelualttiita alamaisia.

Sevilla ei ole vain lemmekkäiden naisten kaupunki. Päinvastoin. Don Juan on kotoisin Sevillasta. Onkin selvää, että kaikenlainen flirtti ja silmäpeli on sevillalaisten isänperintö. Se imetään äidin maidossa ja sen harrastaminen on olennainen osa kävelyä – passeota, jota harrastetaan toreilla ja puistokaduilla. Passeon kantava idea on näkyä ja tulla nähdyksi. Sunnuntai-iltapäivä vaikkapa Plaza de San Franciscolla on oiva näytös, johon osallistuvat kaikki vauvasta vaariin.

Sevillan kadunvieriä koristavat palmut ja appelsiinipuut. Tapas -baareja, kahviloita ja ravintoloita Sevillan vanhoista kaupunginosista El Arenalista, Santa Gruzista ja Trianasta löytyy lähes joka korttelista. Kävelijä voi luottaa siihen, että huolto pelaa. Katukahvilan pöydän ääressä nautitaan iltapäivän iloksi pieni lasi finoa – kuivaa sherryä tai kultaiseksi nesteeksi kuvattua manzanillaa.

Sevillan kadunvieriä koristavat palmut ja appelsiinipuut. kuva: Pixabay

 

Calle de las Sierpesin ympärille on kehittynyt Sevillan kävelykaduista muodostuva ostosalue. Perinteisten mantillojen, viuhkojen, härkätaistelujulisteiden ja filigraanikorujen ohella kannattaa kiinnittää huomio kenkiin ja laukkuihin. Myös espanjalainen valmisvaatemuoti elää suurta tulemista Zaran vanavedessä. Putiikit ovat pullollaan hauskoja, yksilöllisiä luomuksia. Hintahaitari on erittäin leveä. Kaupat avautuvat aamulla 9.00–10.00 ja menevät lounaan jälkeen siestalle 13.00–14.00. Siestan jälkeen avataan talvisaikaan noin 16.00 tietämissä ja kesällä myöhemmin. Asiakkaita palvellaan sitten iltamyöhään.Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Alcazar Espanja Flamenco Museo de Belles Artes Paaseo Santa Marian Katedraali Sevilla Torre del Oro

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Espanjan Baskimaa: Rantapaikka San Sebastian designin Bilbao

Teksti: Jaana Rinne Kuvat: Shutterstock - © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2012   San Sebastian ja Bilbao täydentävät toisiaan. Peräkkäin koettuna ne näyttävät matkailijalle Baskimaan rennon ja kulturellin puolen. [caption id="...

Avainsanat: Baskimaa, Bilbao, Espanja, San Sebastian
Lue lisää »
Kaleva Travel

Andalusian helmi – Córdoba

Teksti ja kuvat: AR,  2018   Monet tuntevat Córdoban ja sen vanhankaupingin UNESCO:n maailmanperintökohteena mutta kaupungissa on paljon muutakin. Erityisesti keväällä Córdoba tarjoaa parastaan erilaisilla tapahtumilla, sekä miellyttävällä ...

Avainsanat: Andalusia, Cordoba, Espanja, Malaga
Lue lisää »
Kaleva Travel

Vaellus Santiago de Compostelaan

Teksti: Anne Strengell, kuvat: Shutterstock © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2010   Puolison ajatushan se alun perin oli. Puolison, joka on harrastanut Lapin vaelluksia useamman kerran vuodessa jo toistakymmentä vuotta. Hän esitteli min...

Avainsanat: Espanja, Léon, Madrid, Ranska, Santiago de Compostela
Lue lisää »