Singaporessa nahkatakkia syömässä

CWT Kaleva Travel | Teksti Maisa Lappi

 

Singaporessa riittää nähtävää enemmäksi kuin vain yhdeksi stop over -päiväksi. Erilaiset teemaretket vievät matkalaisen pintaa syvemmälle tämän saarivaltion elämään. Ja saa maistaa nahkatakkia ensimmäistä kertaa eläessään.

Taksi rullaa Changin lentokentältä leveää monikaistaista bulevardia pitkin kohti keskustaa. Kaupungin vehreys ja siisteys on silmiinpistävää. Pian näköpiiriin osuu pilvenpiirtäjiä molemmin puolin tietä. Kun pinta-alaa on vähän, täytyy rakentaa ylöspäin. Singapore on kooltaan Helsingin luokkaa, mutta asukkaita siellä on koko Suomen verran. Mihin ihmeeseen he kaikki oikein mahtuvat asumaan?!

Lähden ottamaan asiasta selvää tarkoitukseen sopivalla erikoisretkellä. Singapore Storyn aikana selviää, miten pienestä kalastajakylästä on rakentunut moderni miljoonakaupunki.

YK pienoiskoossa

Yksi vastaus ovat ns. satelliittikaupungit. Esimerkiksi Toa Payohin satelliittikaupungissa asuu noin 200.000 asukasta. Sieltä löytyvät kaikki tarvittavat palvelut ja joku kaupungin neljästä maanalaisreitistä pysähtyy jokaisen satelliittikaupunkien keskustassa.

Satelliittikaupungeilla on myös virasto, jossa rekisteröidytään asunnon hankkimista varten. Toa Payohin virastossa aistii jännittyneen tunnelman. Iso väkijoukko kiertää lasivitriineissä olevien pienoismallien ympärillä. Pienoismallit esittävät rakenteilla ja suunnitteilla olevia kerrostaloja. Hakijat saavat listan asunnoista ja mainitsevat suosikkinsa. Asunnon koko riippuu tulevien asukkaiden määrästä ja jono uuteen asuntoon on 2-3 vuotta.

Olemme ainoat turistit Toa Payohissa, mutta meitä ei tuijoteta. Singaporessa eri kansallisuudet ja uskonnon harrastajat elävät sulassa sovussa. Suurin osa singaporelaisista on tullut Kiinasta Kantonin alueelta.  Seuraavaksi suurimmat kansallisuudet ovat malaijit ja intialaiset. Oppaamme sanookin osuvasti, että Singapore on kuin YK pienoiskoossa.

Singapore iltavalaistuksessa
Singapore iltavalaistuksessa. Kuva: Shutterstock

Chinatownin lumoa

Monessa maailman maassa ja kaupungissa on Chinatowneja. Singaporen Chinatownissa on onnistuttu, pinta-alan vähyydestä huolimatta, säilyttämään yli sata nk. shop housea. Shop houset ovat kolmikerroksisia taloja, joissa kiinalaiset kauppiaat aikoinaan pitivät kauppaa. Kahdessa ylimmässä kerroksessa asui kauppiaan perhe.

Tänään harvassa shop housessa enää asutaan, mutta niissä on kahviloita, kauppoja, ravintoloita ja hotelleja. Talojen julkisivut ovat suojelukohteita. Chinatownissa on yksi Singaporen isoista katetuista toreista.  Sieltä löytää edullisia tuliaisia vaatteista kodinsisustukseen. Tulevaisuuden ennustajia Chinatownin torilla ei enää tapaa, mutta moni uskoo luonnonlääketieteeseen. Chinatownissa onkin useita apteekkeja, joissa myydään luonnonlääketieteen tuotteita. Myös taikausko istuu syvällä. Sen voi todeta kaupungin temppeleissä, missä moni kysyy neuvoa jumalaltaan tikkuja pienessä purkissa heiluttaen. Kun tikkuja tarpeeksi heiluttaa, yksi niistä putoaa lattialle. Temppelin seinällä on selitys, mitä tikun viesti tarkoittaa.

Chinatownin Ann Siang Hillin kukkula baareineen ja ravintoloineen on suosittu illanviettopaikka, jossa toki kulkee mielellään päiväsaikaankin.

Singapore chinatown temppeli
Singapore chinatown temppeli. Kuva: Pixabay

Persoonallisia hotelleja

Pidän persoonallisista hotelleista. Persoonallisuus saattaa ilmetä hotellin ulkonäössä, sijainnissa tai palveluissa. Tässä kaksi koenukkumaani singaporelaishotellia, joita voin suositella.

Naumi Liora sijaitsee loistopaikalla Chinatownissa Keong Saik Roadilla. Hotelli on aikoinaan ollut shop house ja sen julkisivu on kuin kiinalaiskaramelli. Huoneet ovat melko pieniä, mutta niistä löytyy kaikki tarvittava.

Toinen suosikkini on boutique-hotelli The Quincy. Singaporeen ostoksille tulleille hotelli on täyskymppi, sillä se sijaitsee ykkösostoskadun Orchard Roadin sivukadulla, Mount Elizabeth Roadilla.

Orchard Roadilta Geylang Seraille

ION Orchard on Orchard Roadin tavaratalojen lippulaiva. Jos kukkarosi sietää ostokset Pradalla, Guccilla, Louis Vuittonilla tai Cartierilla, ION on oikea paikka. Jos taas ei, niin poikkea kuitenkin sen TWG-teehuoneella vaikka iltapäiväteellä. Vuonna 1837 perustetussa teekaupassa ja -huoneessa tarjoillaan teetä kullanvärisistä teekannuista. Valittavana on yli 400 teelaatua, joista kallein, Sechuanin keltainen tee, maksaa 100 singdollaria per teekannu. Teen kanssa voi nauttia vaikkapa macaroneja.

Tavarataloista Wisma Atria, Lucky Plaza, Ngee Ann City sekä East West Plaza sopivat paremmin jokamiehen kukkarolle. Neljä kilometriä pitkän Orchard Roadin ilmastoiduissa tavarataivaissa saa aikaa kulumaan.

Orchard Roadia enemmän minua viehätti Geylang Serain tori, jonka alakerrassa voi tutustua paikalliseen hedelmä- ja vihannestarjontaan. ”Spice girl” myy tuliaisiksi mausteita ja potpourreistaan tunnettu vanha rouva kietaisee sanomalehteen banaaninlehden päälle haluamiasi kukanlehtiä ja muita tuoksuvia aineksia.

Geylang Serain yläkerrassa myydään vaatteita ja siellä on iso food court, jossa voi maistella paikallisia erikoisuuksia, kuten tapiokasta, kookoksesta ja palmusokerista tehtyä gandos ubia tai sop kambingia, tulisenmausteista lammas-nuudelikeittoa.

Torin laidalta lähtee Joo Chat Road – katu, jonka varrella on vielä shop houseja. Ja myös yksi erityinen ravintola, johon kannattaa tutustua.

Kway Guan Huatin ravintolaan sisään tullessa tulee vastaan rivistö valurautapannuja. Niillä paistetaan popiahien eli kevätrullien kuori. Paistaja ottaa käteensä taikinapallon, pyöräyttää sitä pannulla ja avustaja ottaa valmiin ”letun” pois pannulta. Sisälle kääräistään useimmiten vain vihanneksia tai katkarapuja. Popiahit maistuvat raikkailta, sillä niitä ei uppopaisteta. Toinen ravintolan erikoisuus ovat kueh pie tee. Ne ovat rapeakuorisia vihannestäytteisiä ”kuppeja”. Loistava, kevyt lounas.

Singapore Skyline
Singapore Skyline. Kuva: Shutterstock

Singaporelaiset elävät syödäkseen

Geylang Serain tori ja Kway Guan Huatin ravintola kuuluvat toiseen erikoisretkeen – Food Trailiin. Retken aikana maistellaan paikallisia herkkuja ja annetaan vinkkejä esimerkiksi siihen, mistä saa parhaat laksa- keitot.

”Singaporelaisilla on koko ajan ruoka mielessä, me todellakin elämme syödäksemme, eikä toisin päin”, naurahtaa ruokareitin erikoisopas Diana Chua. Esimerkiksi Katongin alueen ruokakadulla tästä todisteena ovat ympäri vuorokauden auki olevat ravintolat.

Singaporen ruokaseikkailu voi halvimmillaan alkaa nk. Hawkers stalleista, jotka ovat katukeittiöitä katon alla. Esimerkiksi Chinatownin kupeessa Maxwell Roadilla on yksi tällainen. Nuudelikeiton saa 50 sentillä, mutta yleensä ruuat maksavat kaksi-kolme dollaria. Pisimmän jonon päästä löytää hinta-laatusuhteeltaan herkullisinta ruokaa.

Kiva iltaruokaretki on nousta Marina Baystä bumboat-veneeseen, joka vie Singapore-jokea pitkin esim. Clarke Quayhin. Siellä on mistä valita: vietnamilaista, indonesialaista, kiinalaista, intialaista ja meksikolaista younameit-ruokaa. Samalla alueella voi jatkaa iltaa lukuisissa baareissa ja yökerhoissa.

Aamiaista voi nauttia Singaporen eläintarhan suloisten orankien kanssa. Aamiaisella ei suinkaan puputeta yhteistä banaania, vaan ihmiset syövät buffetaamiaisen ja viereisellä lavalla Binti, Labu, Budi ja Bento saavat vettä kookospähkinän kuoresta sekä mutusteltavakseen auringonkukansiemeniä.

Entäs sitten se nahkatakki?! No, samalla kadulla, jolla hotelli Naumi Liora sijaitsee, on Cheng Hoo Tian -niminen ravintola, jota pitää kiinalaista antiikkia harrastava herra Alwyn Tan. Ravintola tarjoaa ruokaa isoäidin tapaan eli useat reseptit ovat perheen omia. Luulin ensin kuulleeni väärin, kun herra Tan sanoi tarjoavansa meille leather jacketia, nahkatakkia. Mietin, että jopa on omituista kotiruokaa Tanin perheessä.  Mutta nahkatakki osoittautuikin kalaksi. Nimi tulee kalan paksusta nahasta, jota on hankala perata. Pannulla paistettu nahkatakki tarjoiltiin riisin ja mustapapukastikkeen kera. Ravintola on erittäin suosittu.

Superpuun oksalla

Singaporen alueen suunnitteluun kuuluvat asumisen lisäksi myös viheralueet kuten Marina Bayn kupeessa sijaitseva Gardens by the Bay. Se koostuu kolmesta osasta: Flower Dome, Cloud Forrest ja Supertrees.

Ylhäältä Singapore Flyerin maailmanpyörästä katsottuna vierekkäiset Flower Dome ja Cloud Forrest ovat kuin kärpäsen silmät. Toisen ”silmän” sisällä esitellään kasveja, pensaita ja puita ympäri maailman. Cloud Forrestin sisällä on 35-metrinen vesiputous, jota kierretään kuudessa eri tasossa.

Suomalaisittain upein elämys ovat Supertrees eli Superpuut. Vehreän puistoalueen keskelle on pystytetty 15 metallista taidepuuta, jotka ovat illalla valaistuja. Korkeimmassa Superpuussa on näköalaravintola, jonka ylimmässä kerroksessa on avoin baari. Sieltä avautuvat huikeat näköalat iltavalaistuun Singaporeen. Valomeressä kylpevät liikekeskustan pilvenpiirtäjät ja vastapäätä sijaitseva kasino- hotelli Marina Bay Sands.

Gardens by the Bay, Singapore
Gardens by the Bay, Singapore. Kuva: Pixabay

 Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Chinatown Gardens by the Bay Marina Bay Orchard Road Singapore

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Muodikas Antwerpen

Teksti Jaana Rinne Antwerpen, flaamiksi Antwerpen ja ranskaksi Anvers, kuuluu juuri nyt Euroopan seksikkäimpien kaupunkien joukkoon. Sen timantit ovat viileitä ja yökerhoissa on kuuma. Sen olut  on jääkylmää ja muoti sekoittaa pään. Yhdellä sanal...

Avainsanat: Antwerpen, Belgia
Lue lisää »
Kaleva Travel

Oktoberfestien 10 kultaista sääntöä

lähde: oktoberfest.info   Festivaalien kuningas Oktoberfest saapuu taas syksyn mukana Müncheniin 22.9 ja kestää aina 7.10 asti. Reilun kahden viikon aikana München on tulvillaan juhlijoita ympäri maailmaa ja tunnelma on katossa, kuitenkin pari ...

Avainsanat: München, Oktoberfest, Saksa
Lue lisää »
Kaleva Travel

Malediivit – takaisin luontoon tyylikkäästi

  Teksti: Terhi Hakulinen, Matka-Mirkun vinkit Tiina Kovanen-Bergman - © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2010   Onko unelmiesi lomakohteessa valkoisia hiekkarantoja, joiden ylle palmut kaartuvat, aurinkoa, leppeätä tuulta, koralliriu...

Avainsanat: Male, Malediivit
Lue lisää »