Sivutuotteena hyvä elämä

Teksti ja kuvat: © Mikko Kuustonen
 

Matkailun ammattilaiset ovat pelastaneet minut lukuisia kertoja hankalista tilanteista. Luonnon mullistusten saartamista kylistä tai työselkkausten pysäyttämiltä lentokentiltä. Tai ihan vain hotellihuoneista, joiden promokuvilla ei ollutkaan minkäänlaista kosketuskohtaa todellisuuden kanssa. Omatoimimatkailun autuas vapaus on menettänyt hohtonsa muutaman lentokentällä nukutun yön ja kortteleiden mittaisten jonotusten myötä. Osaavan ihmisen puhelinnumero on ollut näissä tilanteissa kultaakin kalliimpi ja lohduttanut rutkasti enemmän kuin terminaalin puolituntinen wifi-yhteys.

Silti uskon seikkailuun, intuitioon ja ennen kaikkea siihen maailmaan, joka avautuu ihmisten tarinoiden kautta.

Viime tammikuussa kiersin tämän kotiplaneettamme ylinopeudella Pallon Ympäri  TV-sarjan kuvauksissa. Reissussa ei ollut tietenkään viisaan tai ekologisen matkustamisen kannalta järjen häivää: vajaassa kuukaudessa 124 lentotuntia ja kohteissa pelkkiä parin päivän piipahduksia (ja kyllä, hiilijalanjälkeni kompensoitiin). Jokaisella pysäkillä olisi riittänyt tutkittavaa viikoiksi, mutta tämän omituisen työmatkan onnistuminen vaati kiirettä ja totaalista heittäytymistä.

Mikko Kuustonen ja Golden Gate
Olin puoli vuosisataa haaveillut Golden Gate-sillan näkemisestä ja tämä oli se hetki elämässä. Paitsi että en järkyttävän sumun vuoksi nähnyt yhtään mitään.

Mielekkyys tässä ihmiskokeessa syntyi hulluuden kautta: oli kohdattava mahdottomia tehtäviä joista suoriutuminen riippui aina paikallisista ihmisistä ja nopeista ratkaisuista. Matka alkoi sujua aktiivisessa etunojassa kun viipyilevään fiilistelyyn ei ollut mahdollisuutta. Yllättäen huomasin näkeväni ja kokevani asioita, joita en omassa tempossani kohtaisi. Tapasin valtavan määrän avuliaita ja vieraanvaraisia ihmisiä, joiden tarinat jättivät vahvan muiston ja päädyin heidän kanssaan ikimuistoisiin kohtaamisiin Tulimaan pingviinien, Malediivien haiden tai Tsernobylin surullisen historian kanssa.

Mikko Kuustonen Ushuaia
Tulimaan Ushuaia on maailman tuulisin nurkka. Jos seikkailu ei vie Antarktikselle voi hurmaavasta pikkukaupungista tehdä päivämatkan Martillon saarella asustavien pingviinien valtakuntaan.

Pallon Ympäri – kattaus oli mittasuhteiltaan ääripääkokemus, mutta se muistutti jälleen siitä, että merkittävimmät asiat elämässä ovat jaettuja kokemuksia ja usein kaiken suorittamisen äärellä syntyviä sivutuotteita. Siis kohtaamisia, joita ei voi tuotteistaa eikä ennakoida. Niitä syntyy yhtälailla kotikulmilla kuin maan äärissä ja toisinaan tajuamme näiden kuningashetkien arvon vasta jälkeenpäin.

Tässä piilee matkustamisen suurenmoisuus. Hyvä suunnittelu, valinnat ja uteliaisuus vievät eteenpäin mutta omat reaktiot ratkaisevat.

Palasin tänään ensimmäistä kertaa tammikuun seikkailun kuvavirtaan. Ruudut toivat mieleen lapsuuteni piirrostehtävän jossa numeroituja pisteitä yhdistämällä syntyi tiikeri tai lohikäärme. Tajuan omien matkakuvieni kautta rakentavani jonkinlaista karttaa tai parhaimmillaan maailmankuvaa, mutta olennaisimmat hetket eivät koskaan päädy potretteihin vaan kuvien väliin.


Edellinen kirjoitus
Seuraava kirjoitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Golden Gate Malediivit Tulimaa Ushuaia

Arkisto

Mikko Kuustonen

Mikko Kuustonen on muusikko, seikkailija ja isoisä. Hän on kiertänyt maailmaa yli 80:ssä maassa tehden dokumentteja, kirjoittaen artikkeleita tai lomaillen. Profiilikuva: Marek Sabogal

Tutustu lisää »

Tutustu myös

Kaleva Travel

Malediivit – takaisin luontoon tyylikkäästi

  Teksti: Terhi Hakulinen, Matka-Mirkun vinkit Tiina Kovanen-Bergman - © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2010   Onko unelmiesi lomakohteessa valkoisia hiekkarantoja, joiden ylle palmut kaartuvat, aurinkoa, leppeätä tuulta, koralliriu...

Avainsanat: Male, Malediivit
Lue lisää »
Mikko Kuustonen

Minuutissa Meksikoon

Teksti: © Mikko Kuustonen Matkustamisen olennaisin vaihe on haaveilu. Se on helppoa, edullista ja ekologista. Kirjat, laulut ja kuvat ovat mainioita kulkuneuvoja mielen matkoille. Elämällä on myös taipumus tehdä unelmista totta, joten kannattaa kirjoitt...

Avainsanat: Addis Abeba, Jerusalem, Meksiko, Moskova, Ushuaia
Lue lisää »
Mikko Kuustonen

Cousteaun pipo

Teksti: © Mikko Kuustonen Jacques Cousteaun punainen pipo on sankaruuden symboli. Minulle värillä ei ollut alun perin väliä, sillä tuijotin ”Meren salaisuudet”- dokumentteja lapsuuteni mustavalkoisesta televisiosta. Myöhemmin tajusin myös olevan...

Avainsanat: Bunaken, Gili Trawangan, Indonesia, Koh Tao, laitesukellus, Punainen Meri, Siaminlahti, sukellus, sukellusmatkat
Lue lisää »