Täyttä elämää Costa Ricassa

Teksti: Päivi Harajärvi

 

Ticot ja ticat, kuten paikallisia kutsutaan, ovat hyväntuulista väkeä, jotka eivät turhasta pingota. Tuon tuosta kuulee tervehdyksissä tai keskustelun lomassa sanaparin pura vida, joka vapaasti käännettynä voisi tarkoittaa ”täyttä elämää”. Elämä on lyhyt, joten siitä tulisi samalla nautiskella – ja Costa Rica on tähän mitä mainioin paikka!

 

San Jose, Costa Rica
San Jose, Costa Rica

 

Pysähdys pääkaupungissa

Aamu pääkaupungissa San Josessa alkaa lupaavan eksoottisissa merkeissä. Hotellin aamiainen ei olekaan mikään tavallinen mannermainen, vaan nimeltään tropical.  Trooppisesta osuudesta vastaavat tuoreet hedelmät, mutta lisäksi tarjolla on paahtoleipää, munakokkelia ja kansallisruoan titteliä kantavaa gallo pintoa, mikä koostuu paistetusta riisistä ja pavuista.

Auringonpaiste houkuttelee tutkimaan pääkaupunkia. Se ei pysty pitkään pidättelemään luonnonihmeisiin rientäviä matkailijoita, mutta kävelyllä hahmottaa helposti parhaat palat.  Barrio Amonin katuja reunustavat kahviparonien koristeelliset kartanot 1900-luvun vaihteesta. Muutama kortteli pääkatu Avenida Centralilta pohjoiseen sijaitsee vanha vankilarakennus, joka on nyt taidemuseo. Taideteosten sijaan itseäni kiehtovat enemmän rakennuksen käytävien kuvat sarjassa ”ennen ja jälkeen remontin”. Piikkilangat ja harmaat muurit korvaa nyt kirkkaan keltainen ”satulinna”. Yhtä huikean muutoksen on kokenut San Josen alkuperäinen lentokenttä, joka on nykyisin vehreä keidas keskellä kaupunkia pikkulampineen ja lenkkipolkuineen. Entisestä muistuttaa vain puiston laidalle jätetty – ja muuten kaunein näkemäni – lennonjohtotorni.

Tulikuumissa tunnelmissa

Luonto vetää jo puoleensa, joten pääkaupunki saa jäädä taakse. Bussiaseman lippujonossa vieressäni seisoo klovni, jolla on kainalossaan raamattu. Hänen bussissaan voisi olla luvassa mielenkiintoista ohjelmaa, mutta minun kulkuneuvoni nokka suuntaa kohti tulivuorestaan kuuluisaa La Fortunaa. Muutaman tunnin matka tuntuu sukellukselta takaisin Eurooppaan, sillä vuoristomaisemat laiduntavine lehmineen ovat kuin suoraan alppimaisemista. Tien vartta reunustavat piparkakkutaloja muistuttavat asumukset, joita ympyröivät pikkutarkasti hoidetut puutarhat.

Kartion muotoinen Arenal-tulivuori kohoaa majesteettisena La Fortunan pikkukaupungin vieressä. Se on uljas näky, jonka huippu silloin tällöin pilkahtaa näkyviin savuverhon takaa.

Costa Rica tulivuori
Kartion muotoinen Arenal-tulivuori kohoaa majesteettisena. kuva: Shutterstock

 

Tulivuorta reunustavassa kansallispuistossa voi kävellä vuonna 1968 tapahtuneen suuren purkauksen jälkeensä jättämillä laavakentillä. Polku kiemurtelee isojen mustien laavamurikoiden väleissä ja paikoin niiden päällä. Lohkareiden keskellä on kiehtovaa seikkailla, ja kuumaista maisemaa piristävät lohkareiden välistä työntyvät kirkkaanväriset kasvit. Matkan varrella ilahduttavat läsnäolollaan myös paikalliset eläimet kuten mölyapinat, villisiat ja koristeelliset tukaanit.

Tulivuoren tasainen ”juttelu” kivien vieriessä ryminällä sen ylemmillä rinteillä saa ajatukset väkisin pohtimaan 150 kilometrin tuntivauhdilla alas vyöryvää laavaa. Onneksi hehkuvan laavan virtausta saatiin seurata turvallisen etäisyyden päästä illan pimennyttyä.

Illalla oli myös aika pulahtaa Ecotermalesin kuumissa lähteissä, joita voisi kutsua todelliseksi ekoluksukseksi. Jämerältä sisääntuloportilta kurvataan päärakennukselle ja uimapuvun vaihdon jälkeen edessä avautuu viidakkonäkymä, jossa lähteet höyryävät. Sademetsän äänet ovat lähellä ja illan pimeys luo ympärille taianomaista tunnelmaa. Oli ehdottomasti oikea päätös tulla pulahdukselle vasta auringon laskettua. Lämpimimmässä altaassa vesi on 42-asteista, mutta kylminkin pulahdus on suomalaisittain varsin miellyttävään 25-asteiseen veteen.

Kissanpäiviä Montezumassa

Arenalista on aika siirtyä eteenpäin ja seuraavana etappina on Tyyneen valtamereen työntyvä Nicoyan niemimaa, ja sen eteläisessä kärjessä sijaitseva Montezuman kylä. Montezuma oli myöhään 1990-luvulle hippien ja taiteilijoiden pikkuparatiisi ja siellä on yhä omaleimainen, rento tunnelma. Tästä oli selvästikin tietoinen myös paikallisen kirjakaupan hyllyssä rennosti makoileva kissa.

Riippumatot roikkuvat hiekkarannan palmuista, ja aivan rannan tuntumassa olevan pienen kylän kaduilla on sen kokoon sopivia käsityökauppoja, ravintoloita ja baareja. Tilaan raikkaan batida de moran eli karhunvatukkapirtelön, ehdottoman suosikkini. Kävelymatkan päässä olevat vesiputoukset ovat suosittu uintipaikka.

Costa Rica putous
Vesiputous Costa Ricassa. kuva: Shutterstock

 

Kuoppaisen bussimatkan päässä sijaitsee Costa Rican vanhin luonnonsuojelualue, Cabo Blanco. Alueen mikroilmasto pitää metsät rehevän vihreinä muuten kuivalla niemimaalla. Hyvin hoidettu, vajaan viiden kilometrin pituinen polku, vie metsän läpi valkoiselle hiekkarannalle. Liaanit roikkuvat välillä polun ympärillä ja valkokasvoiset kapusiiniapinat viihdyttävät juomatauollamme. He puhdistavat lajitovereidensa turkkeja, tarkastelevat huolellisesti tarjolla olevia mangoja, kurkistelevat polun varrella olevien kivien alle ja osa vain makoilee mahallaan puun oksilla. Mangot näyttävät olevan myös paikallisten oravien herkkua, mitäköhän suomalainen orava tuumaisi moisesta ateriasta?

Matka oli mäkinen ja hikinen, mutta perillä upea, autio hiekkaranta palkitsee. Tuskin malttaa vaihtaa bikineihin, niin kutsuvalta sininen meri näyttää!

Costa Rica ranta
Costa Rican rannalla kelpaa auringonlaskua katsella. kuva: Shutterstock

 

Paluumatkalle on valitettavasti iltapäivällä lähdettävä, mutta jälleen eläimet piristävät kuumaa matkantekoa. Pieni kilpikonna kylpee polun vieressä virtaavassa purossa, iguaanit lekottelevat kivillä ja peurat säpsähtävät juoksuun meidät nähdessään. Evästäkin olisi tarjolla avokado- ja mangopuiden tiputellessa maahan kypsiä hedelmiään.

Seikkailulla puiden latvuksissa

Etelämpänä Tyynenmeren rannikolla kutsuu Costa Rican suosituin kansallispuisto, Manuel Antonio. Suosio näkyy vieressä sijaitsevassa Queposin pikkukaupungissa ja Manuel Antonion kylässä – majoitusvaihtoehtoja on kaikille kukkaroille ja retkien järjestäjät kilpailevat ohikulkijoiden huomiosta. Vilkkaan tien yli on rakennettu köysisillat apinoita varten, jotta niidenkin olisi turvallista päästä kadun puolelta toiselle. Itse kansallispuisto on henkeäsalpaavan kaunis, vaikka Cabo Blancon autioista rannoista ei täällä ole tietoakaan. Useat rannat, niiden väliset jylhät kalliolohkareet ja palmut tekevät tästä oikean trooppisen paratiisin. Puissa lekottelevilla laiskiaisilla ei ainakaan ole aikomusta lähteä täältä minnekään.

Costa Rica laiskiainen
Puissa lekottelevilla laiskiaisilla ei ainakaan ole aikomusta lähteä täältä minnekään. kuva: Shutterstock

 

Seuraavana päivänä lähdemme retkelle sademetsään läheiselle Rainmaker Aerial Walkwaylle. Osittain puun latvustossa kulkevilla köysisilloilla ja näköalatasanteilla pääsee aivan uudesta perspektiivistä tarkastelemaan sademetsän elämää. Korkeimmillaan sillat ovat reilunkokoisen kerrostalon korkeudella maan pinnasta. Ilman loistavaa opastamme olisi huomaamatta jäänyt ainakin kolibrin pesä, hentoja puun oksia muistuttavat sauvasirkat ja pikkuinen lisko, joka puolustaakseen itseään tarrasi kiinni oppaamme korvanlehteen.  Puron varresta oppaamme poimi kiviä, jotka toimivat luonnon omina väriliituina upeissa ruskean ja harmaan sävyissä.

Konnien jäljillä

Tyynenmeren rannikolle oli aika heittää hyvästit ja suunnata kohtia Karibianmeren rannikkoa. San Jose toimii maan tieverkoston solmukohtana, ja tälläkin kertaa matkasimme pääkaupungin kautta itärannikon ihmeiden luo. Costa Rican vahvimmat vientituotteet ovat olleet kahvi ja banaanit, ja vaikka turismi on nykyisin siirtynyt ykkössijalle tulonlähteenä, on tiemme reunustettu valtavilla banaaniviljelmillä.

Maan kaakkoiskulmassa sijaitseva Puerto Viejon kylä on erityisesti reppumatkailijoiden suosiossa. Sen reggaemusiikilla säestetty afrokaribialainen tunnelma, vilkas yöelämä, pikkuputiikit ja ihastuttavat ravintolat saavat pysähtymään useammaksikin päiväksi. Ja löytyypä täältä surffaajille maan paras aaltokin, Salsa Brava.

Costa Rica viidakko metsä
Costa Rican sademetsät ovat kauniin vihreitä. kuva: Shutterstock

 

Puolen tunnin bussimatkan päässä on Cahuitan kansallispuisto, jonka rannalle munivat useat merikilpikonnalajit. Yön hämärässä rannalle nousevat parin metrin pituiset merinahkakilpikonnat ovat juhlallinen ja pysäyttävä näky. Puistossa työskentelee kansalaisjärjestö, joka auttaa kilpikonnien muninnan onnistumisessa esimerkiksi ottamalla munia turvaan hautomoon, josta poikaset lasketaan kuoriuduttuaan mereen. Vaikka kilpikonnat liikkuvat lähes pelkästään yön pimeässä, onnekkaalla retkeilijällä voi olla mahdollisuus päästä todistamaan pikkuisten kilpikonnavauvojen ensimmäistä matkaa rannalta mereen.

Kansallispuiston pääportilta lähtee merenrantaa seuraillen polku kohti Cahuitan kylää. Pienet ravut kipaisevat nopeasti piiloon patikoijan tieltä. Ilmankosteus on länsirannikkoakin suurempaa ja t-paidan selkä tummuu ennen pitkää. Kylään päästessäni taitaakin ensimmäinen tehtäväni olla ison, jääkylmän karhunvatukkapirtelön tilaaminen.Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Arenal-tulivuori Cabo Blanco Cahuita Costa Rica La Fortuna Manuel Antonio Montezuma Puerto Viejo Quepos Rainmaker Aerial Walkway Salsa Brava San Jose

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Espanjan Baskimaa: Rantapaikka San Sebastian designin Bilbao

Teksti: Jaana Rinne Kuvat: Shutterstock - © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2012   San Sebastian ja Bilbao täydentävät toisiaan. Peräkkäin koettuna ne näyttävät matkailijalle Baskimaan rennon ja kulturellin puolen. [caption id="...

Avainsanat: Baskimaa, Bilbao, Espanja, San Sebastian
Lue lisää »
Kaleva Travel

Kreikan salatut aarteet

Traveller 2/2015 Kreikka on yltäkylläisyyteen asti myyttien, perinteiden, historian ja elävän kulttuurin maa. Matkailijat suosivat sitä. Heitä vetää puoleensa paitsi suunnaton luonnonkauneus myös maan maagiset löydöt, salaisuudet ja viehätysvoim...

Avainsanat: Antipaxos, Kefalonia, Kreikka, Meteora, Patmos, Paxos
Lue lisää »
Kaleva Travel

Matkailuaakkosten kärjessä: ABC – Sukellusparatiisi, leppoisa Bonaire

Teksti: Päivi Lappi, © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2012 Bonaire on maailman laajuisesti tunnettu ja tunnustettu sukeltajan paratiisi. Onneksi se ei kuitenkaan vielä ole turistien valtaama, eikä pilaama. Kooltaan Bonaire on ABC-saarista kak...

Avainsanat: ABC-saaret, Bonaire, Karibia, Mangrove
Lue lisää »