Thaimaa – sydänlämpöistä vieraanvaraisuutta

© Traveller – Kaleva Travel Asiakaslehti

 

Kun kesään on vielä kestämistä ja sielu kaipaa varman auringon lämpöä, hellii Thaimaa lomalaisen kaikkia aisteja. Sen tuoksut, maut, värit, äänet ja kosketus – perinteinen thaihieronta, jäävät pysyviksi muistoiksi. Golffari, joka haluaa lomaltaan myös muita elämyksiä ja laiskoja hetkiä aina välillä, viihtyy meren äärellä Hua Hinissä takuuvarmasti. Muutama päivä Bangkokissa tekee matkasta kaikkien kokemusten kaleidoskoopin.

 

hua hin thaimaa ranta hevonen
Hua Hin on yksi Thaimaan vanhimmista lomakohteista. kuva: Shutterstock

 

Hua Hin, pikkukaupunki Siamin lahden puoleisella rannikolla, noin kolme tuntia etelään pakokaasuisesta ja kellon ympäri kiireisestä Bangkokista, on jo sukupolvia sitten ollut SE rantalomakohde thai high societylle. Myös kuningas Bhumibolin ja hänen perheensä kesäresidenssi sijaitsee Hua Hinissä. 64 miljoonaa thaimaalaista rakasti edesmennyttä kuningastaan. Hänen valtakautensa on jatkui liki 70 vuotta. Kun muualla maailmassa vallankaappaukset usein päättyvät verisesti, ottivat Thaimaassa sotilaat vallan korruptoituneelta hallitukselta kaikella maltillisuudella. Kuningas Bhumibolin arvovalta politiikan taustavoimana oli kiistaton.

Hua Hin asettui kartalle jo 20-luvulla, kun prinssi Purachatra rautatieyhtiön johtajana keksi, että matkustavaisten on hyvä pitää juuri siellä päivän tai muutaman lepotauko junamatkan rasituksista toipuakseen. Tähän tarkoitukseen hän rakennutti 1922 Railway Hotelin. Se on säilynyt yhtenä Aasian klassikoista Bangkokin Orientalin ja Singaporen Rafflesin ohella.

Centara Grand Beach resort & Villas Hua Hin on hotellin nimi nykyisellään. Sen siirtomaatyylicharmi ei jätä kylmäksi ketään. Valkoiseksi kalkitut verannat ja galleriat, teakpuiset portaikot ja propellituulettimet niin huoneissa kuin auloissa ja ravintoloissakin vievät ajatukset tuulenviemää-aikaan. Upea kaksikerroksinen, sekä puistoon että pihalle avonainen aula erityisesti on kuin elokuvissa. Hotelli sijaitsee keskellä kaupunkia ja kuitenkin suoraan meren äärellä, valtavan puutarhan rauhassa. Siellä käyskentelevät puksipuuelefantit, muotoon leikatut valtaisat kasvustot vieraiden ilona. Vaikka kuulostaa houkuttelevalta valita hotelliksi joku luxusherrankukkaro omassa yksinäisyydessään, on sieltä aina varta vasten lähteminen, mikäli mielii piipahtaa iltakävelyllä ihmisiä katselemassa. Tärkeä pointti hotellia valittaessa.

Centara Grand Beach resort & Villas Hua Hin kuva:centarahotelsresorts.com/
Centara Grand Beach resort & Villas Hua Hin kuva:centarahotelsresorts.com/

 

Centara Grand Beach resort & Villas Hua Hin kuva:centarahotelsresorts.com/
Centara Grand Beach resort & Villas Hua Hin. kuva: centarahotelsresorts.com/

 

Centara Grand Beach resort & Villas Hua Hinissa on aivan ihana leppeiden tuulien vilvoittama paviljonki, johon on rakkaudella museoitu hotellin vanhaa esineistöä. Kaikkein hivelevin hyvänolon hetki on aamiainen sisäpihan terassilla. Kasteenraikkaus, aamuauringon lämpö ja lautasella eksoottisten hedelmien värisuora – papaijaa, pomeloa, passionia, mangoa,… mehukkaina lohkoina, juuri poimittuina.

Prinsessa Caroline ja hänen kyseenalaisesti maineikas miehensä Ernst August astelivat sisään hotellimme tähtitaivasalla sijaitsevaan sushiravintolaan. Vailla henkivartijoita ja muuta rekvisiittaa. Caroline oli vielä kauniimpi kuin kuvissa, ilman meikin häivää ja korujen kimallusta. Valkoisessa paitapuserossa ja mustissa housuissa yksinkertaisen tyylikäs. Kotimaassa lehdet juorusivat heti heidän oleskelustaan Chiva-Som International Health Resortissa, joka on stressaantuneiden jetsetjohtajien Graali, varsinainen terveystemppeli. Railakasta elämää viettävälle Ernst Augustille varmaankin tarpeellinen kuntokuuri.

Ruoka on lomalla yksi isoista asioista, ainakin Thaimaassa

Centara Grand Beach resort & Villas Hua Hinin ruokateemaillat viritetään iltaisin uima-altaiden ja rantahietikon äärelle suurella vaivalla sekä silmäniloksi että makuhermoja kutkuttamaan. Ne ovat myös muiden hotellien vieraiden suosiossa. Pyyntituoreet kalat ja merenherkut odottavat valituksi tulemista vanhaan kalastajaveneeseen katettuna. Vihannesvalikoimat ja muut tykötarpeet houkuttelevan näköisinä kumpareina ovat siinä rinnalla, valkohattuisten kokkien poimittavaksi. Niistä he sitten valmistavat aterian puuhiiligrilliritilöillänsä vieraansa toiveiden mukaan à la minute. Pienet thaituotteiden myyntikojut ja taustamusiikki ovat osa tunnelmantekijöistä.

Kun kuumin auringon hehku on ohi ja on laskuveden aika, kävelee ilokseen pitkin hienosokerihiekkaista rantaviivaa kilometrien päähän ja takaisin. Tarpeeksi kun kävelee, tulee vastaan valtaisa buddha-patsas jylhän vuoren rinteessä. Paikka kannattaa panna merkille, koska ihan siinä vieressä, rantahietikolle levittäytyneenä on erinomainen ravintola, Supatra by the Sea. Se on seudun arvostetuin ja kaunein ravintola, postikorttimaisemassa. Kuuluisa Khao Takiab –vuoren kultainen Seisova Buddha katselee hyväksyvästi valonheittimien loisteessa suoraan ravintolaan. Kolmipyöräisellä tuktuk-mopotaksilla pääsee Hua Hinin keskustasta hetkessä illalliselle Supatraan.

Hua Hinin ravintolatarjonta on pitkälle Ahdin antimiin perustuvaa. Hilton-hotellin takana, puupaaluille rakennettu kalaravintoloiden rivi ei optisesti vakuuta. Yksinkertaisia, vähän rönttösiä rakennelmia muovituolein… Kalan tuoreudessa ja ruuan maussa ei yleensä ole hitustakaan moittimista. Ranskalaisen omistajan Brasserie de Paris on rantaravintoloista suosikkimme, sekä ruokansa että sisustuksensa vuoksi. Merinäköalapöydistä näkee mustassa yössä ulapalla loistavat kuninkaallisen laivaston vartioalukset. Vaikka thairuoka on herkullista, alkavat maut kuitenkin pidemmän päälle toistaa itseään ja pizza tai muu italialainen ruoka maistuisi vaihteeksi mainiolta… Claudio Ceriani ja hänen italialainen ravintolansa Mamma Mia, on ratkaisu pulmaan.

4000 bahtia, noin sata euroa on riittoisa ostosraha Hua Hinissä

Chatchai-Night Market iltatorilla kuljeskelee ja katselee ajankuluksi. Aitoja merkkituotteita – huom! piraattituotteiden myynti on Thaimaassa kielletty – Rolex-kelloja, Dior-huiveja, Lacoste-paitoja, Louis Vuitton-laukkuja, CD-levyjä hengästyttävän edullisesti… hm. Ja puolet on vielä tinkivaraa. Taitavasti orkideoiksi leikatut saippuapalat ovat söpöjä pikkutuliaisia.

Meno kaupungilla on hillitympää, kuin esimerkiksi Phuketissa. Kiitos kuninkaallisen kesäresidenssivaikutuksen Hua Hin on lähes säästynyt kalja- ja seksibaareilta ja niiden asiakaskunnalta.

Hua Hin temppeli
Temppelit Hua Hinissä ovat todella kauiita ja koristeellisia. kuva: Shutterstock

 

Optikkoliikkeitä Hua Hinissä on melkein yhtä runsaasti kuin räätäleitä. Vaatteiden teettämiseen en innostaisi. Paikallinen maku on eurooppalaisittain vähän vanhahtava ja se näkyy lopputuloksessa, vaikka kuinka olisi oma malli mukana. Niinkin voi käydä, että sovittu 100 % pellava onkin ihan erituntuista kuin tilaushetkellä. Silmälasihankinnoista sen sijaan on pelkkää positiivista raportoitavaa. Reilut valikoimat merkkikehyksiä, ammattimaiset optikot ja edulliset hinnat. Kun herttainen myyjätär vielä palvelee suomeksi ja lausuu kauniisti sellaisetkin sanahirviöt, kuin ”näöntarkistus” ja ”sairasvakuutus” on asiakas sulaa vahaa. Kotiinlähtöpäivä on viisasta mainita todellista aikaisemmaksi, jotta mahdollisten erheiden korjaamiseen jää pelivaraa.

Thaihieronnan tavoite on sisäinen rauha ja täydellinen rentoutuminen

”Koood masaaasch, koood masaaasch”! Hetken kestää, ennen kuin ymmärrän, että pieni ruskeaksi paahtunut thaimummeli haluaa selättää minut asiakkaaksi hierontalavitsalleen. Telttakyhäelmien alla, rantahietikolla lavitsoita näkyy olevan kokonainen rivistö. Risaiseen pahvinpalaan on kirjoitettu ”Massage, 1 hour, 400 Baht” (n. 8 euroa). Ammattimaisuutta viestimään kaikki virkasisaret ovat sitaisseet ylleen vihreät essut yhtenäiseksi työasuksi. Sama juttu kuin rantaratsastusta tarjoavilla yksityisyrittäjillä: liivi ja selässä luottamustaherättävä teksti ”Security police”. Teen kaupat thaihieronnasta. Rentouttavaa ja nautinnollista joka minuutti. Yllättävin vaihe käsittelyä on se kun Russamee, hierojani, nousee seisomaan pakaroideni päälle ja aloittaa edestakaisen kävelyn pitkin selkääni. Kun samat kuviot toistuvat viereisellä lavitsalla, rauhoitun. Olisi mielenkiintoista tietää, mistä Russameen opit ovat peräisin, mutta kun hänen kielitaitonsa alkaa ja päättyy ”koood masaaasch” markkinointiviestiin, jää juttu lyhyeksi.

Thai hieronta on rentouttava kokemus. kuva: Pixabay

 

Elephant Thai Massage ja kymmenen muuta hoitolaa ritirinnan Naresdamri road –kadulla ovat erikoistuneet jalkahierontaan aamuaikaisesta puolille öin. Vaikka olisi epäileväinen kokovartalokäsittelyjen suhteen, kannattaa ehdottomasti antaa jalkansa iloisten thaityttöjen hellään huomaan, se on taivaallisen ihanaa. Kengät vaihdetaan tohveleihin liikkeen ulko-ovella. Ensin tytöt pesevät jalat luonnonkivien päällä, sitten rasvataan, hierotaan, taputellaan ja nakutellaan. Operaatio kestää reilun tunnin, ei tarvitse miettiä, että kohta se jo loppuu. Kahdeksan euroa tippeineen koko lysti.

Hua Hinissä pelattiin golfia

Kuningas Rama VII perusti Thaimaan ensimmäisen golfkentän, Royal Hua Hin Golf Coursen jo vuonna 1924. Se nauttii edelleen suurta arvostusta ja on vain kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Peltokenttänä se on ehkä vähän yksitotinen ja suurten puitten suojassa tunnelmaltaan verkkainen. Royalin puttausgriini sijaitsee hauskasti historiallisen, thai-viktoriaaniseen tyyliin rakennetun asemarakennuksen vieressä. Kerran viikossa Singapore-Malesia-Thaimaa-reitin Eastern&Oriental Express –juna pysähtyy asemalle ja viheltää uneliaan kentän hereille.

Caddie on pakollinen Thaimaassa, hyvä niin! Caddiet ovat yleensä tyttöjä ja heiltä saa vinkkejä peliin ja mailavalintoihin. Englanninkielen kanssa on välillä vähän niin ja näin, mutta mailahuollon ylellisyyteen tottuu nopeasti. Paahtavalta auringolta suojautuakseen he ovat kaikki pukeutuneet päästä varpaisiin kenttänsä vaaleanpunaiseen tai –siniseen virka-asuun, joten oman caddiensä tunnistaa vain numeron avulla. Tytöt ovat intohimoisia pinssien kerääjiä ja 4-5 euron palkan lisäksi heille voi tuottaa ison ilon pinssillä parilla. Ne harvinaisimmat sijoitetaan aurinkolippaan, loput menevät vaihtoon.

Golf on suuressa suosiossa Thaimaassa. kuva: centarahotelsresorts.com

 

Springfield Village Golf -kenttä on golfguru Jack Nicklauksen mestarillinen työnäyte. Paljon hankalia bunkkereita ja ovelasti maastoutuvia vesiesteitä. Terassiyleisön viihteeksi on 18. reikä sijoitettu pienelle saarelle klubirakennuksen eteen. Kentän taustamaisemassa olevat kukkulat, kookospalmumetsät ja runsasvetisyys tekevät Springfieldistä viehättävän peliympäristön. Kenttää pidetään yhtenä Thaimaan parhaimmista.

Golfin pelaaminen on tehty Hua Hinissä vaivattomaksi. Enintään 30 minuutin etäisyydellä on kuusi golfkenttää. Hotelli hoitaa varaukset ja tilaa löytyy. Greenfee on edullisimmillaan 20 euroa, kalleimmillaan 50 euroa ja siihen sisältyy edestakainen kuljetus kentälle. Automatka käy samalla  maaseutukiertoajelusta. Viehättävin on matka Majestic Creek Country Clubille ja Imperial Lake View Golf Courselle – molemmat championshiptasoisia kenttiä. Vain kivenheiton päässä keskustasta asutaan ja eletään perinpohjin maalaista elämää. Idyllinen reitti mutkittelee pienten farmien lomitse, ohittaa ananas-, mangoja banaaniviljelmiä. Lehmänkantturoita ei golfkenttäliikenne hetkauta, ei myöskään isoäitiä, jonka helmoissa kuistilla lapsenlapset leikkivät.

 Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Bangkok Centara Grand Beach resort & Villas Hua Hin Hua Hin Khao Takiab

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

12 asiaa, jotka tekevästä Bangkokista matkakohteiden ykkösen

Lähde: www.cnngo.com     1. Oikealla kaupungilla on pitkä nimi Bangkokin koko nimi - paikalliset käyttävät nimeä Krung Thep - on edelleen hallitsevan Chakri-dynastian ensimmäisen kuninkaan Rama I:n antama Krung Thep Mahanakhon Amon  Rat...

Avainsanat: Bangkok, Chatuchak, Grand Palace, Khao San Road, Phrapadaeng, Rachadaphisek Market, Siam Square
Lue lisää »
Kaleva Travel

Praha ei petä koskaan

Teksti Päivi Lappi © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 2/2009   Lyhyt lento, kompaktit ja vaivan arvoiset nähtävyydet, alhaiset hinnat ja erinomainen tsekkiolut ovat hyviä syitä lähteä Prahaan ainakin pitkäksi viikonlopuksi - ensimmäi...

Avainsanat: Hradcany, Kaarlensilta, Karlstejnin linna, Mala Strana, Nove Mesto, Praha, Stare mesto, Tsekki
Lue lisää »
Kaleva Travel

Jurmalassa sielu lepää

  © Traveller 3/2013 Teksti: Päivi Lappi Yhdistämällä Latvian pääkaupungin Riian ja rantaparatiisi Jurmalan saat matkamuistoksi kaksi täysin erilaista kokemusta. Aikaakaan ei kulu mahdottomasti, sillä lento esimerkiksi Helsingistä kestää all...

Avainsanat: Jurmala, Kylpylä, Latvia, Riika, Spa
Lue lisää »