TOUR DE TULI 2019 – MTB Fillarointia Etelä-Afrikka, Botswana, Zimbabwe akselilla

Teksti ja kuvat: Kai Paroma, 2019

Muutaman vuoden tuumailun seurauksena päätin osallistua neljän päivän maastopyörätapahtumaan Eteläisessä-Afrikassa. Kolme maata, neljä päivää ja 260 km. Ajajia noin 300 ja ryhmissä max 16 henkilöä. Päivämatkat 50-80 km. 7-9 tuntia pyörän selässä joka
päivä. Ryhmissä etu- ja takaopas, meillä sattui käymään tuuri koska Bruce ja Simon olivat molemmat myös kokeneita safarioppaita.

Telttaleiri siirtyi karavaanin mukana. Lämpimät suihkut ja hieronta kuului hintaan ja ruokakin maasto-olosuhteisiin nähden loistavaa. kuva: Kai Paroma

Kuiva kausi, joten joet olivat kuivia, mutta pohjat pehmeää hiekkaa. Puoli päivää kesti tottua siihen menoon. Puro- ja joenylityksiä noin 50 kpl päivässä. Pidä tanko suorana ja polje kuin hullu. Sillä se menee. Seuraavaksi aurinko. Afrikan talvessa lämpötila oli +33 C. 3l juomareppu oli pakollinen ja hyvä niin. Thornbushia eli piikkipuskaa on koko matkan varrella, ja kädet ja sääret olivat kuvankauniita joka päivänjälkeen kuten arvata saattaa.

Logistiikka toimi loistavasti ja telttaleiri siirtyi karavaanin mukana. Lämpimät suihkut ja hieronta kuului hintaan ja ruokakin oli maasto-olosuhteisiin nähden loistavaa. Yhtenä iltana illallisena oli 8 kokonaista lammasta vartaissa.

kuva: Kai Paroma

Puolen tunnin ajon jälkeen törmäsimme ensimmäiseen Elefanttilaumaan. Etuopasta kannattaa kuunnella tarkoin ja myös totella. Seuraavan tunnin päässä näkyi ensimmäinen kirahvi ja muutenkin reitin varrella runsaasti antilooppeja ja apinoita.

Botswanan rajajoki ylitettiin kuivana, pyöriä pehmeässä hiekassa työntäen ja rajamuodollisuudet suoritettiin vain meille pystytetyssä rajapisteessä. Illan leiripaikka Limpopo-joen risteyksessä oli todella hieno. Aamulla matka jatkui Zimbabween, jossa maasto oli todella kuivaa tähän aikaan vuodesta. Täällä on enemmän korkeuseroja ja jylhiä maisemia kaiken lisäksi. 82 km päivä, yli 9 tuntia pyörän selässä. Aikapitkä oli päivän veto.

Joen pohjaan kyhätyn leirin paikasta saimme nauttia seuraavat kaksi päivää. Viimeisenä päivä siirryimme taas Etelä-Afrikan puolelle ja päätösillan juhlat olivat huikeat.

Kaiken kaikkiaan aivan mieletön ajo ja kokemus. Lisäksi Etelä-Afrikkalaiset ovat miltei maailman ystävällisintä kansaa. Ryhmässä hyvä meininki ja mukava ajaa. Kaiken kaikkiaan suosittelen ehdottomasti kaikille mtb etappiajoa suunnitteleville ja luonnollisesti myös maabongareille.

kuva: Kai Paroma

Matkaan ei kannata lähteä ihan harjoittelematta ja muista ainakin hihasuojat ja otsalamppu (leiriin). Aamuisin on tosi viileä. Aurinkorasvakaan ei ole pahitteeksi. Ryhmän toiminta muokkautui ajon aikana ja jokainen löysi oman paikkansa. Neljä rengasrikkoa ja yksi (minun pyörä) totaalirikkoutuminen jonka nämä ihmemiehet korjasivat vartissa.

Reitti on semitekninen, mutta ei vaadi muuta kun tottumista pitkiin päiviin. Vauhti on tärkeä ja varsinkin, että menee itselleen sopivaan ryhmään. Ei kannata lähteä Afrikkaan asti testaamaan. Lähtisinkö uudestaan? Aivan varmasti!

kuva: Kai Paroma


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Avainsanat

Botswana Etelä-Afrikka Pyöräily Tour de tuli Zimbabwe

Arkisto

Kaleva Travel

CWT Kaleva Travel nimimerkillä julkaistaan pääosin CWT Finlandin henkilökunnan kirjoittamia blogi kirjoituksia. Matkailualan ammattilainen ei pääse raidoistaan lomakallakaan: vaikka on itse asiakkaana, jossakin taustalla on aina mielessä se oma asiakas.

Tutustu lisää »

Seuraa kirjoittajaa

Tutustu myös

Kaleva Travel

Lyhyt opas Ryokan-etikettiin

Teksti Päivi Lappi, kuvat Shutterstock © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2009 Tyypillinen ryokan on vanhan japanilaisajan tyylinen majatalo ja tarjoaa loistavan mahdollisuuden tutustua perinteisiin japanilaisiin tapoihin ja ruokiin. Ryokanit juon...

Avainsanat: Japani, Kylpylä, Ryokan
Lue lisää »
Kaleva Travel

Vaellus Santiago de Compostelaan

Teksti: Anne Strengell, kuvat: Shutterstock © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 1/2010   Puolison ajatushan se alun perin oli. Puolison, joka on harrastanut Lapin vaelluksia useamman kerran vuodessa jo toistakymmentä vuotta. Hän esitteli min...

Avainsanat: Espanja, Léon, Madrid, Ranska, Santiago de Compostela
Lue lisää »
Kaleva Travel

Unelmaristeilyt

Teksti: Terhi Hakulinen, kuvat: RCCL © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2011   Moni on joskus unelmoinut risteilylomasta. Uljaasta laivasta, turkoosin sinisestä merestä ja eksoottisista satamista. Joku on ehkä jäänyt miettimään, ovat...

Avainsanat: Allure of the Seas, Azamar Quest, Azamara Club Cruises, Celebrity Cruises, Celebrity Silhouette, Oasis of the Seas, RCCL, Royal Caribbean, Royal Caribbean Cruise Line
Lue lisää »